Auto gume: kompletan vodič za kupovinu pneumatika u 2024

Gume su vjerovatno najvažniji dio vašeg automobila. Četiri auto gume jedina su veza vozila sa putem i bez njih ne biste mogli da vozite.

Auto gume se nazivaju još i pneumaticima.

Mnogo je faktora koji utiču na to šta čini dobru, bezbjednu i ispravnu auto gumu. Korišćenje neispravnih guma može vas dovesti do velike kazne i bodova na vašoj vozačkoj dozvoli, a pogotovo ugroziti vašu bezbjednost tokom vožnje.

Povezano: Rast cijena polovnih automobila

Auto gume - kompletan vodič za pneumatike automobila

U nastavku pročitajte naš vodič da biste saznali sve što trebate da znate o auto gumama:

Koje su najbolje auto gume?
Koliko dugo traju auto gume?
Kako funkcioniše obilježavanje pneumatika?
Dimenzije guma za auto?
Kako da provjerim dubinu šare gume za auto?
Zakonska regulativa u Crnoj Gori
Kako da provjerim pritisak u pneumaticima?
Da li su mi potrebne zimske auto gume?
Šta je run-flat auto guma?
Da li mi treba rezervni točak?

Koje su najbolje auto gume?

Definitivno postoji nekoliko brendova koje bismo klasifikovali kao „premium“ (i za njih ćete platiti premium cijenu), a to su:

• Michelin
• Bridgestone
• Pirelli
• Goodyear
• Continental
• Dunlop
• Vredestein

Međutim, sve zavisi koliko je vaš budžet i koji tip automobila vozite. Montaža guma može biti specifična za vozilo, a odabir pogrešnih lako može imati štetan uticaj na upravljanje vašim automobilom.

Ako ste u nedoumici, pogledajte svoju servisnu knjigu da vidite koje dimenzije auto gume se preporučuju i način montaže. Neke jeftine gume imaju iznenađujuće dobre performanse u određenim okolnostima na račun drugih kvaliteta, na primer imaju sjajno prijanjanje na suvom, ali prave mnogo buke tokom vožnje.

Koliko dugo traju auto gume?

Na životni vijek gume utiče više faktora. Ne zavisi samo od toga koje auto gume koristi vaš automobil, već i od načina vožnje, stanja puteva na kojima vozite i koliko dobro pazite na pneumatike.

Prosječnom vožnjom sa 4 nove gume možete preći oko 32 hiljade kilometara.

Međutim, za opštu vožnju očekujemo da biste mogli da pređete oko 32 hiljade iz seta od četiri bez mnogo gužve. Očigledno je da će to biti daleko niže ako imate super automobil sa skupim guma ili terenski automobil sa debelim gazećim slojem za sve terene.

Kako funkcioniše obilježavanje pneumatika

Sada postoji industrijski priznati sistem označavanja za sve nove gume. Od 2012. godine, sve nove auto gume moraju nositi oznaku koja izgleda ovako:

Označvanje auto guma i specifikacija

Faktori koji su prikazani su:

  • Efikasnost goriva – ovo je otpor okretanja pneumatika, koji utiče na količinu goriva koja troši vaš automobil. Naveden je na kliznoj skali od A (najbolji učinak) do G (najslabija potrošnja goriva)
  • Prianjanje na mokrom – jednostavno rečeno, gume sa boljim prijanjanjem na mokroj površini imaju kraći put kočenja u vlažnim uslovima. Opet ovo je označeno kao A-G
  • Spoljna buka – ovdje dobijate dve ocjene: jednu za nivo buke koju stvara pneumatik mjeren u laboratorijskim uslovima i prikazan u decibelima, i jednu koja prikazuje jedan, dva ili tri „zvučna talasa“ dajući kontekst ocjene sa drugim gumama

Pročitaj: Šta je AdBlue?

Dimenzije guma za auto

Kako funkcionišu dimenzije auto guma:

Sve gume dolaze sa standardizovanim skupom brojeva koji vam govore o njihovoj preciznoj veličini. Ove informacije vam trebaju da biste kupili nove gume. Prikazuju se u standardnom formatu: 205/45 R17 91V (primjer).

Šta predstavlja ovaj format označavanja:

  • 205 – širina gume u milimetrima
  • 45 – odnos širine i visine gume, odnosno odnos širine gume i njene visine. U ovom slučaju visina gume je 45% od 205mm, što je 92,25mm
  • R – jednostavno vam govori o kojoj vrsti gume je reč. U ovom slučaju, i velikoj većini drugih, radijalna konstrukcija
  • 17 – prečnik felge u inčima
  • 91 – indeks nosivosti gume, odnosno koliku težinu može da nosi. U našem primjeru 91 je jednako 615 kg po gumi, što je više nego dovoljno za veliki porodični automobil
  • V – ocjena brzine pneumatika. U ovom slučaju to je V ili 240 km/h
Dimenzije auto guma -šta znače oznake na auto gumama

Zakonska regulativa za putnička vozila u Crnoj Gori?

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisuje se da od 15. novembra do 1. aprila sva vozila koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na putu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu.

Zimi: Minimalna dubina šare na gazećoj površini zimskih pneumatika je 4 milimetra.

Ljeti: Minimalna dubina šare zakonom propisana za ljetnje gume je 1.6mm, dok je minimalna preporučena dubina šare ljetnjih guma za vožnju po kiši 3mm, ako je šara ispod 3mm performanse vožnje po mokrom kolovozu su značajno lošije.

Kako da provjerim dubinu šare gume za auto?

Test 20 centi je način da se izmjeri dubina gazećeg sloja gume za auto.

Kako izmjeriti dubinu šare na auto gumi
Izmjerite dubinu šare na auto gumi pomoću novčića od 20 centi

Jednostavno koristite novčić od 20 centi kao gore – ili tačnije, spoljni obod novčića, koji ima prečnik 2,7 mm – i ako možete da vidite donji spoljni obod sa strane kada je umetnut u najplići dio gume, onda je vrijeme da razmislite o promjeni guma.

Precizne metode za provjeru dubine šare pneumatika uključuju instrumente po mjeri napravljene za tu potrebu, koji su dostupni kod vašeg auto servisera pneumatika ili prodavca auto guma.

Ovdje pronađite najbolje lokalne auto servise u Crnoj Gori:

Kako provjeriti pritisak u pneumaticima?

Preporučujemo vam da svakog meseca provjeravate pritisak u gumama i dubinu šare.

Ako je premali pritisak potrošnja goriva tokom vožnje će porasti, dok preveliki pritisak može uticati na upravljanje automobilom.

Takođe ćete primijetiti sporu punkciju pre nego što to postane problem. Prva stvar koju treba da znate je na koji pritisak treba da budu podešene gume. Ovo će biti pokriveno u uputstvu za upotrebu vašeg automobila, a obično vam se daju dvije brojke – jedna za normalnu vožnju i jedna za situacije sa velikim opterećenjem, kao što je vuča ili prevoz najveće moguće količine ljudi.

Ako niste sigurni šta piše u uputstvu, pozovite lokalni auto servis za savjet.

Kada provjerite koliki pristisak treba da bude u gumama, vrijeme je da posjetite lokalnu benzinsku stanicu ili montere pneumatika kako bi prilagodili pritisak.

Jednostavno uklonite poklopac ventila, gurnite priključak sa mašine za vazduh na ventil i očitajte pritisak, prilagođavajući ga dok ne očita tačan pritisak u Barima (barometarski atmosferski pritisak).

Mnogi automobili danas takođe imaju sisteme za praćenje pritiska u gumama koji upozoravaju vozača kada pritisak padne ispod određenog praga. Iako povremeno mogu da proizvedu lažne uzbune, mislimo da je to bolje nego da saznate da ste se probušili pri brzini 70 km/h na magistrali.

Da li su mi potrebne zimske auto gume?

Da li ćete koristiti zimske auto gume u velikoj mjeri zavisi od toga kada i gdje treba da koristite svoj automobil.

Zimske auto gume uglavnom najbolje funkcionišu na temperaturama ispod 7ºC, koje redovno imamo u zimskom periodu u većini Crne Gore. Takođe su namijenjene za snijeg i led, koji je dominantan na sjeveru Crne Gore, Cetinju i planinskim područjima.

Da li ćete se odlučiti za ovaj korak zavisiće od toga da li smatrate da vaše individualne okolnosti zahtevaju kupovinu dodatnog kompleta guma. Imajte na umu, da je zakonska obaveza posjedovanja zimskih auto guma od 15. novembra do 1. aprila za vožnju u mnogim djelovima Crne Gore.

Šta je run-flat guma?

Run flat guma iliti runonflat je guma sa ojačanim bočnim zidovima koja vam omogućava da vozite automobil (na kratkoj udaljenosti pri nižim brzinama) čak i kada je izduvana, a da ne oštetite felnu.

Povezano: Detaljan vodič za run flat gume

Naći ćete ih kao standardnu opremu na nekim novim automobilima kao što su BMW. Međutim, moraćete da promijenite oštećenu gumu pri prvoj mogućoj prilici.

Da li mi treba rezervni točak ili će mi pomoći set za naduvavanje guma?

Ovih dana automobilske kompanije vrlo često prodaju automobile bez rezervnog točka, umesto toga daju set za naduvavanje. Ovaj set se koristi tako što se stavi na ventil oštećene gume i obično puni gumu pjenom koja dovoljno zatvori rupu tako da možete da stignete do sledećeg odredišta ili auto servisa.

Svakako, bitno je da razumijete da set za krpljenje guma neće raditi za svaku vrstu bušotine – ako je oštećenje veliko nećete moći da osposobite gumu bez profesionalne pomoći.

Nasuprot tome, rezervna guma je znatno veća i to će uticati na vašu ekonomičnost goriva. Kao i kod zimskih guma, ova odluka će u velikoj mjeri zavisiti od vaših ličnih okolnosti. Ako često vozite autoputem ili van puta i osjećate da su vam šanse za oštećenje velike, onda vam preporučujemo rezervni točak.

Za svakodnevnu gradsku vožnju, komplet za popravku je sasvim dovoljan.