Auto klima: 7 savjeta za korišćenje klima uređaja u automobilu

Vruće ljetnje vrijeme, a sa njim je i podsjetnik na to koliko je auto klima važna za udobnost na putu. Donosimo vam 7 savjeta za održavanje klima uređaja automobila.

1. Pokrenite auto klimu jednom sedmično u režimu odmrzavanja

Trebali biste uključiti auto klimuj jednom sedmično na 10 minuta u režimu odmrzavanja na najhladnijoj postavci i na maksimalnoj brzini ventilatora. Ovo pomaže u održavanju pritiska plina, održava da vaš kompresor dobro radi, čisti vlagu i sprječava pojavu buđi.

To uključuje pokretanje klima uređaja zimi, koji pomaže u uklanjanju vlage i dobro djeluje na odmagljivanje vjetrobranskog stakla.

2. Očistite ili promijenite filter za vazduha

Prljavi filteri za vazduh u kabini sprečavaju pravilan protok vazduha. Često provjeravajte filter i očistite ga ili zamijenite.

Povezano:

3. Nemojte prethodno hladiti automobil

Klima uređaj u vašem automobilu radi maksimalno efikasno kada vozite. Nemojte prethodno hladiti automobil. U ekstremno toplim danima, stavite ventilator na visoko kad počnete da vozite i otvorite samo prozore zadnjih sedišta na 10 do 20 sekundi da izbacite vrući vazduh.

4. Postavite A/C na najhladnije

Klima uređaj automobila je najefikasniji kada je postavljen na najnižu temperaturu i podesi ventilator za udobnost. Većina sistema za klimatizaciju hladi vazduh na 3-4 C. Viša temperatura prisiljava sistem da ponovo zagreva vazduh, sagorevajući više goriva.

5. Održavajte svoj automobil čistim

Prljavština i bakterije mogu negativno uticati na sistem klimatizacije vašeg automobila. Redovno čistite, brišite prašinu i usisavajte prljavštinu i ostatke.

6. Nemojte koristiti A/C na recirkulaciji ako imate putnike na zadnjim sjedištima

Režim recirkulacije izvlači vazduh iz prednjeg dela vozila i ponovo ga hladi. Dobro radi za putnike u prednjem dijelu vašeg vozila, ali može ostaviti ustajao i vruć zrak u zadnjem dijelu.

7. Redovno servisirajte klima uređaj automobila

Najbolji način da održavate dobro funkcioniranje klima uređaja automobila je da radite redovan servis. Profesionalaci mogu jednostavno otkriti curenje ili oštećenje vašeg sistema i preporučiti najbolji način djelovanja kako bi auto klima radio ispravno.

Provjerite najbolje auto servise za klime.