Rent a car u Crnoj Gori 2024 – sve što treba da znate

Crna Gora je prelijepa zemlja koja se nalazi na Balkanu, poznata po svojoj zadivljujućoj obali, plažama, krševitim planinama i šarmantnim starim gradovima.

Dok je javni prevoz dostupan i ponekad nepouzdan, rent a car Podgorica je odličan način da istražite zemlju vlastitim tempom i vidite sve njene skrivene dragulje.

Međutim, prije nego što krenete na put, morate znati nekoliko stvari kako biste osigurali glatko i ugodno iskustvo.

Pokrićemo sve što trebate znati o rent a car u Crnoj Gori, od zakonskih zahtjeva do najboljih kompanija za rent a car i savjeta za vožnju i uštedu.

SADRŽAJ:

Iznajmljivanje automobila u Crnoj Gori – da ili ne?

Crna Gora je zadivljujuća zemlja sa dramatičnim planinama, istorijskim gradovima i prekrasnom jadranskom obalom. Najbolji način da istražite Crnu Goru svojim tempom je rent a car.

Rent a car u Crnoj Gori
Rent a car u Crnoj Gori je sve popularniji kod turista

Dok se možete kretati autobusom, iznajmljeni automobil vam daje fleksibilnost da posjetite mjesta izvan utabanih staza i zaustavite se gdje god želite.

 Toplo preporučujem rent a car za barem dio vašeg odmora u Crnoj Gori.

Korisni tekstovi:

Koja mjesta u Crnoj Gori da istražim sa iznajmljenim autom?

Neka od najboljih mesta u Crnoj Gori koja treba posetiti sa iznajmljenim automobilom su:

  • Boka Kotorska – Ovaj zapanjujući zaljev okružen planinama savršen je za istraživanje automobilom. Možete se zaustaviti u istorijskim gradovima Kotoru, Perastu i Budvi.
  • Nacionalni park Durmitor– Neravni planinski park idealan za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, rafting i kanjoning. Iznajmljeni automobil je najlakši način za pristup stazama i vidikovcima.
  • Ulcinj – Istorijski grad na južnoj obali sa plažama, Starim gradom i ruševinama dvorca. Pristupačnije iznajmljenim automobilom nego javnim prevozom.
  • Lovćen National Park – Jedinstven krajolik i planinarenje sa zadivljujućim pogledom na zaljev. Lakši pristup putem iznajmljenog automobila.
  • Cetinje – Istorijski glavni grad Crne Gore nalazi se u planinama i ponude mnoge stvari koje treba raditi na Cetinju. Vrijedi se zaustaviti na vašem putovanju i dostupniji je iznajmljenim automobilom.

Kako iznajmiti auto u Crnoj Gori?

Jedna od najboljih lokacija je Airport Podgorica rent a car. Takođe Aerodrom Tivat, Budva, Kotor i drugi gradovi. Glavne kompanije za iznajmljivanje u Crnoj Gori su Tara-Car, Hertz, Avis, Budget i Sixt.

Rezervacijom unaprijed putem interneta dobit ćete najbolju ponudu. Očekujte da ćete platiti između 30 i 60 eura dnevno za rent a car u Crnoj Gori u zavisnosti od vrste vozila.

Osiguranje za rent a car

Prilikom rent a car u Crnoj Gori toplo preporučujem kasko osiguranje. Putevi u Crnoj Gori mogu biti uski i krivudavi, a nesreće se dešavaju. Radi mira, odaberite paket osiguranja koji uključuje pokriće za svaku štetu. Ovo je vrijedno dodatnih troškova, posebno ako se prvi put vozite u Crnoj Gori.

Odaberite automatski mjenjač kad god je to moguće

Osim ako vam je vrlo udobno voziti ručni mjenjač na planinskim putevima, preporučujem odabir automatskog vozila. Crnogorski putevi često vijugaju kroz planine, a automatski automobil će učiniti vožnju mnogo lakšom i sigurnijom.

Perast, Crna Gora, jedno mjesta za posjetiti
Perast, Crna Gora – jedno od mjesta koje možete posjetiti iznajmljenim automobilom. Foto: Nik Cvetkovic, pexels.com

Razmislite o lokacijama za preuzimanje i odvoz

Kada rezervišete svoj automobil za iznajmljivanje, razmislite o tome gde želite da počnete i da završite svoje putovanje. Možda ima smisla pokupiti auto na aerodromu kada stignete, a zatim ga ostaviti u primorskom gradu kao što jeBudva ili Kotor prije napuštanja Crne Gore. Ili možete učiniti obrnuto – pokupiti u Budvi i ostaviti na aerodromu. Odaberite lokacije preuzimanja i odlaska koje imaju najviše smisla za vaš plan puta.

Dokumenti potrebni za rent a car i legalnu vožnju u Crnoj Gori

Da biste iznajmili i vozili automobil u Crnoj Gori, trebaće vam:

  • Važeća vozačka dozvola – Crna Gora prihvata evropske, britanske i međunarodne vozačke dozvole. Ako ste izvan Evrope, trebat će vam međunarodna vozačka dozvola.
  • Pasoš – Obavezno pokupiti i ostaviti iznajmljeni automobil.
  • Dokaz o osiguranju – Vaš ugovor o najmu automobila pokazuje da ste se odlučili za sveobuhvatno osiguranje.
  • Registracija vozila – Kompanija za iznajmljivanje automobila će obezbijediti dokumente o registraciji vozila koji moraju ostati u automobilu.

Vratite iznajmljeni automobil sa punim rezervoarom

Većina iznajmljivanja automobila u Crnoj Gori zahtevaju da vratite vozilo sa najmanje pola rezervoara goriva. Napunite rezervoar u roku od 10 kilometara od vraćanja vozila kako biste izbjegli troškove za rent-a-kompaniju koja ga puni gorivom. Gorivo u Crnoj Gori košta oko 1,20 eura po litru bezolovnog.

Vraćanje vašeg iznajmljenog automobila

Odvojite najmanje 30 minuta za povratak vašeg iznajmljenog automobila u Crnoj Gori. Pregledajte automobil sa agentom za iznajmljivanje da li ima novih udubljenja ili ogrebotina kako biste bili sigurni da vam neće biti naplaćeno. Preuzmite sve uređaje za plaćanje putarine iz vozila koje ste koristili. Popunite završnu papirologiju da biste zaključili ugovor o najmu.

Rent a car i vožnja po Crnoj Gori sa djecom

Ako putujete sa decom, moraćete da obezbedite njihova auto-sedišta koja se često mogu iznajmiti od kompanije za rent a car uz dodatnu naknadu. Djeci mlađoj od 5 godina potrebno je dječje sjedište, a pomoćna sjedišta se preporučuju za djecu do 12 godina.

Kako se kretati putevima u Crnoj Gori

Crnogorski putevi su često uski, planinski putevi sa mnogo krivina. Vozite oprezno, pogotovo ako niste navikli na slične puteve. Navigacija može biti izazovna, stoga koristite GPS i unaprijed zacrtajte svoju rutu. Budite veoma oprezni u prolazu pored drugih vozila. Vozite defanzivno, pratite ograničenje brzine i pazite na životinje lutalice ili vozila koja prenoće na kolovozu.

Pravila vožnje u Crnoj Gori

  • Vozite desnom stranom ceste
  • Sigurnosni pojasevi obavezni za sve putnike
  • Ne koristite mobilni telefon tokom vožnje
  • Nulta tolerancija na alkohol i vožnju
  • Prednja svjetla moraju biti uključena danju i noću
  • Ograničenja brzine se kreću od 50 km/h u gradovima do 100 km/h na otvorenim putevima

Iskustvo vožnje u Crnoj Gori?

Vožnja u Crnoj Gori je izazovna, ali isplativa. Slijedit ćete krivudavim planinskim putevima, dijeliti uske ulice s pješacima i stokom i uživati ​​u zadivljujućim pogledima duž obale. Iako putevi i znakovi možda ne zadovoljavaju zapadne standarde, vožnja u Crnoj Gori je sama po sebi avantura i omogućava vam slobodu da otkrivate skrivene dragulje svojim tempom. Polako, vozite oprezno i ​​utopite se u ljepotu ove očaravajuće zemlje iza volana!