Kupovina nekretnine u Crnoj Gori kao investiciona prilika

Crna Gora je mala država veličine Katara. Ponosi se prelijepom obalom koja ljubi Jadransko more i duga je otprilike tri stotine kilometara. Crna Gora, i pored svoje veličine, nudi pregršt prirodnih ljepota: pet nacionalnih parkova, ostrva, planine i pješačke staze, skrivene uvale, pješčane plaže i skijališta na sjeveru zemlje. Kao takva, pozicionirala se na globalnom tržištu kao jedan od pogodnih država za kupovinu nekretnine i ulaganje.

SADRŽAJ:

Zašto investirati i kupiti nekretninu u Crnoj Gori?

Većina ljudi nije ni čula za ovu malu jadransku državu od 600.000 stanovnika koja je stekla nezavisnost 2006. godine. Pridružila se NATO-u 2017. godine i očekuje se da će biti sljedeći ulazak u EU; 2028 je najnovija procjena. 

BDP po glavi stanovnika je oko polovine prosjeka EU i bio je vidimo stope rasta BDP-a slične srednjoevropskim u godinama prije Covida (2,9% u 2016., 4,7% u 2018. i 4,5% u 2019.). Koronavirus jako su dotakao turističku ekonomiju, ali zemlja se država oporavila.

Turizma bilježi stabilan rast do 2019. godine, a zatim je u velikoj mjeri opao 2020. godine, ali se ponovo povratio 2021. i 2022. godine. 

Stoga se stvara povoljan investicioni ambijent za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori. Strani državljani imaju takođe povoljnosti. Kupovinom nekretnine moguće je dobiti priveremeni ili stalin boravak. 

Kupovina nekretnine u Crnoj Gori kao investiciona prilika

Kupovina nekretnine u Budvi

Budvanska rivijera je u srcu crnogorskog turizma, sa svojim lijepo očuvanim starim gradom i fantastičnim plažama. Kupac koji traži moderan i moderno opremljen stan može pronaći savršenu nekretninu u Budvi.

Cijene nekretnina u Budvi variraju: stanovi u modernim, novogradnjama u blizini mora se kreću od 90.000 – 150.000 EUR za jednosoban, a 160.000 – 200.000 EUR za dvosoban.

Nadalje, apartmani na moru se u prosjeku prodaju za 1.600 – 1.900 EUR/m2. Jednosoban namešten stan za 80.000 EUR i dvosoban namešten za 120.000 – 150.000 EUR

Budvanska obala se proteže u dužini od 21 kilometar sa sedamnaest plaža i obuhvata kultni Sveti Stefan. Prvobitno je Sveti Stefan bio ribarsko selo, ali su stare kamene kuće sa crvenim crepovima na ostrvu pretvorene u hotel sa pet zvezdica kojim upravlja Aman. Postoji ograničen broj stanova za prodaju u ovom ekskluzivnom području, koje možete pronaći kod agencije Sveti Stefan nekretnine

Ukoliko želite da kupite kuću sa okućnicom, koja se nalazi na mirnom mestu, isplati se posetiti sela uz obalu: Kuljače, Blizikuće, Reževići, , ova stara sela imaju mediteranski ambijent sa maslinicima, baštama i zadivljujući pogled na more. Šarmantne vile se kreću od oko 400.000 EUR.

Nekretnine u Kotoru

Bokokotorski zaliv je prelijepa dio Crne Gore, poznata po zadivljujućim pogledima na Jadransko more i okolne planine. Područje je popularna destinacija za turiste i lokalno stanovništvo, sa tržištem nekretnina koje konstantno raste.

Nekretnine u Kotoru obično se sastoje od luksuznih vila i apartmana sa prekrasnim pogledom na more i okolni pejzaž. Mnoge nekretnine u okolini imaju privatne bazene i druge sadržaje, što ih čini savršenim za porodice ili one koji traže opuštajuću kuću za odmor.

Tržište nekretnina u Kotoru i zalivu je veoma konkurentno, a cijene luksuznih nekretnina kreću se od 200 hiljada eura do nekoliko miliona. Međutim, ovo područje postaje sve popularnije inostrane investitore, tako da će cijene vjerovatno nastaviti rasti.

Sve u svemu, Boka je prelepo i poželjno mesto za život, sa širokim spektrom opcija nekretnina koje su dostupne za više budžete i preferencije. Bilo da tražite kuću za odmor ili stalni boravak, u Bokokotorskom zalivu ima ponešto za svakoga.

Nekretnine u Tivtu

Tivat je mali grad, na Jadranskom moru. Područje je poznato po prekrasnim plažama i marinama, što ga čini popularnom destinacijom za turiste i investitore. Posebno dio Porto Montenegro, ali o okolni djelovi koji se ubrzano razvijaju.

Tržište nekretnina u Tivtu je raznoliko, sa nizom dostupnih tipova nekretnina, od luksuznih vila i apartmana do povoljnijih opcija. Mnoge nekretnine u okolini imaju zadivljujući pogled na more i okolne planine, što ih čini veoma poželjnim. 

Ulaganje u nekretnine u Tivtu može biti dobra prilika, jer ovo područje postaje sve popularnije među turistima i kupcima nekretnina. Cijene nekretnina u Tivtu rastu, a postoji i velika potražnja za nekretninama za iznajmljivanje, posebno tokom ljetnih mjeseci.

Međutim, važno je da se istražite prije nego što uložite u nekretnine u Tivtu, kao i na svakom tržištu. Dobra je ideja raditi sa lokalnom agencijom za nekretnine koja vam može pomoći da pronađete pravu nekretninu i vodi vas kroz proces kupovine.

Kupovina nekretnine u Herceg Novom

Tržište nekretnina u Herceg Novom je raznoliko, sa nizom dostupnih tipova nekretnina. Uzimajući u brzi geografski položaj Herceg Novog, većina nekretnina ima pogled na more sa izvišenih djelova, što ih čini veoma atraktivnim za kupovinu i investiranje.

Tržište nekretnina u Herceg Novom je konkurentno, a cijene luksuznih nekretnina kreću se od nekoliko stotina hiljada eura do nekoliko miliona eura. Kupovina nekretnine u Herceg Novom može biti izazovna, s toga se savjetuje da angažujete lokalnog agenta nekrentina ili profesionalnu agenciju.

Tipičan jednosoban stan u novogradnji sa pogledom na more u Herceg Novom prodaje se za 100.000 -130.000 EUR, a za dvosoban stan možete očekivati ​​od 150.000 do 200.000 EUR. Svakako, cijene variraju zavisno od lokacije, udaljenosti o mora, i drugih faktora.

Cijene kuća kreću se od 200.000 EUR.

Vile uz more su najskuplje nekretnine od 500.000 EUR pa naviše.

Nekretnine u najluksluznijem dijelu Herceg Novog, Porto Novom kreću se od 3 miliona pa naviše.