Pasivni prihod: 8 ideja koje će vam pomoći u online zaradi novca u 2024

Pasivni prihod može biti odličan način da zaradite online, bez obzira da li radite sa strane ili samo pokušavate da zaradite malo dodatnog novca svakog mjeseca. 

Pasivni prihod vam može pomoći ako iznenada ostanete bez posla ili čak ako odmorate od posla.

Ideje za pasivni prihod i online zaradu

Sa pasivnim prihodom možete imati novac čak i dok obavljate svoj primarni posao, ili ako ste u mogućnosti da izgradite solidan tok pasivnog prihoda, možda biste željeli da se malo opustite. U svakom slučaju, pasivni prihod vam daje dodatnu sigurnost.

Sadržaj:

A ako ste zabrinuti da biste mogli da uštedite dovoljno svoje zarade da ispunite svoje ciljeve za penziju, izgradnja bogatstva kroz pasivni prihod je strategija koja bi vam se takođe mogla dopasti.

Ideje za pasivni prihod

  • Napravite kurs
  • Napišite e-knjigu
  • Prihodi od zakupa
  • Affiliate marketing
  • Prodaja fotografija na internetu
  • Kratkoročno izdavanje doma
  • Napravite blog ili YouTube kanal
  • Prodaja dizajna na internetu

Šta je pasivni prihod?

Pasivni prihod uključuje redovnu zaradu iz izvora koji nije stalno zaposlenje ili ugovor od djelu. 

Pasivni prihod može doći iz dva izvora : iznajmljivanja imovine ili biznisa u kojem neko ne učestvuje aktivno, kao što su plaćeni autorski honorari ili dividende na akcije.

U praksi, možete obaviti neke ili sve poslove unaprijed, ali pasivni prihod često uključuje i dodatni rad na tom putu. Možda ćete morati da održavate svoj proizvod ažuriranim ili svoju imovinu za iznajmljivanje urednom, kako biste održali priliv pasivnog novca.

Ali ako ste posvećeni cilju, to može biti odličan način za generisanje prihoda i usput ćete sebi stvoriti dodatnu finansijsku sigurnost.

Šta pasivni prihod nije?

  • Vaš posao. Uopšteno govoreći, pasivni prihod nije prihod koji dolazi od nečega u šta ste bili materijalno uključeni, kao što su plate koje zarađujete od posla.
  • Drugi posao. Dobijanje drugog posla se neće kvalifikovati kao pasivni tok prihoda jer ćete i dalje morati da se pojavite i obavite posao da biste bili plaćeni. Pasivni prihod je stvaranje konzistentnog toka prihoda bez da morate mnogo da radite da biste ga dobili.
  • Sredstva koja ne stvaraju prihod. Ulaganje može biti odličan način za generisanje pasivnog prihoda, ali samo ako imovina koju posedujete isplaćuje dividende ili kamatu. Akcije ili sredstva koja ne isplaćuju dividende kao što su kriptovalute mogu biti uzbudljive, ali vam neće doneti pasivni prihod.

8 ideja o pasivnom prihodu za izgradnju bogatstva

Ako razmišljate o stvaranju pasivnog prihoda, pogledajte ovih 14 ideja i naučite šta je potrebno da biste bili uspešni sa njima, dok takođe razmatrate rizike povezane sa svakom idejom.

1. Napravite kurs

Jedna popularna ideja za pasivni prihod je kreiranje audio ili video kursa, a zatim vraćanje novca od prodaje vašeg proizvoda. Kursevi se mogu distribuirati i prodavati preko sajtova kao što su Udemi , SkillShare i Coursera.

Alternativno, možete razmisliti o „freemium modelu“ – izgraditi pratioce besplatnim sadržajem, a zatim naplatiti detaljnije informacije ili za one koji žele da znaju više. Na primjer, profesori jezika mogu da koriste ovaj model. Besplatni sadržaj služi kao demonstracija vaše stručnosti i može privući one koji žele da pređu na sljedeći nivo.

Prednost: Kurs može donijeti odličan prihod, jer lako zarađujete novac nakon početnog uloženog vremena.

Rizik: Potreban je ogroman napor da se stvori proizvod, a da bi zaradio dobar novac od toga, mora biti sjajan. 

2. Napišite e-knjigu

Pisanje e-knjige može biti dobra prilika da iskoristite niske troškove objavljivanja, pa čak i iskoristite distribuciju Amazona širom svijeta kako bi vašu knjigu vidjeli potencijalno milioni potencijalnih kupaca. E-knjige mogu biti relativno kratke, možda 30-50 stranica, i mogu biti relativno jeftine za kreiranje, jer se oslanjaju na vašu sopstvenu stručnost.

Moraćete da budete stručnjak za određenu temu, ali tema bi mogla biti niša i koristiti neke posebne vještine ili sposobnosti koje vrlo mali broj nudi, ali koje su potrebne mnogim čitaocima. Možete brzo dizajnirati knjigu na onlajn platformi, a zatim čak i testirati različite naslove i cijene.

Ali, baš kao i kod dizajniranja kursa, mnogo vrijednosti dolazi kada dodate više e-knjiga u mješavinu, privlačeći više klijenata svom sadržaju.

Prednost: E-knjiga može funkcionisati ne samo da pruža dobre informacije i vrednost čitaocima, već i kao način da privučete pažnju na vaše druge ponude, uključujući audio ili video kurseve, druge e-knjige, veb lokaciju ili potencijalno veće vrijednosti seminara.

Rizik: Vaša e-knjiga mora biti veoma dobra da bi stekla sljedbenike, a onda će vam pomoći ako i vi imate neki način da je plasirate na tržište, kao što je postojeća veb lokacija, promocija na drugim relevantnim veb lokacijama, pojavljivanje u medijima ili podkastovima ili nešto drugo. Dakle, mogli biste da uložite mnogo unaprijed i da dobijete vrlo malo za svoje napore, posebno u početku.

I dok je e-knjiga lijepa, pomoći će ako pišete više, a zatim čak i izgradite posao oko knjige ili učinite knjigu samo jednim dijelom vašeg poslovanja koji jača druge dijelove. Dakle, vaš najveći rizik je vjerovatno da gubite vrijeme uz malu nagradu.

3. Pasivni prihodi od zakupa

Ulaganje u nekretnine za iznajmljivanje je efikasan način za ostvarivanje pasivnog prihoda. Ali često zahtjeva više posla nego što ljudi očekuju.

Ako ne odvojite vrijeme da naučite kako da to učinite profitabilnim poduhvatom, mogli biste da izgubite investiciju.

Prednost: Da biste zaradili pasivni prihod od iznajmljivanja nekretnina, morate da odredite tri stvari:

  • Koliko povrata želite na investiciju
  • Ukupni troškovi i izdaci imovine
  • Finansijski rizici posjedovanja imovine

Na primjer, ako je vaš cilj da zaradite 10.000 eura godišnje u novčanom toku od zakupa, a imovina ima mjesečnu ratu za kredit od 2.000 eura i košta još 300 evra mjesečno za poreze i druge troškove, moraćete da naplatite 3.133 eura mjesečne kirije da biste dostigli svoj cilj.

Rizik: Treba razmotriti nekoliko pitanja: Da li postoji tržište za vašu imovinu? Šta ako dobijete zakupca koji kasni sa plaćanjem ili ošteti imovinu? Šta ako ne možete da iznajmite svoju imovinu? Bilo koji od ovih faktora bi mogao da ugrozi vaš pasivni prihod.

I ekonomski padovi takođe mogu predstavljati izazove. Možda ćete odjednom imati stanare koji više ne mogu da plaćaju kiriju, dok još uvek možete da platite sopstvenu hipoteku. Ili možda nećete moći da iznajmite kuću za onoliko koliko ste mogli ranije, jer prihodi opadaju. A cijene kuća u poslednje vrijeme brzo rastu, dijelom zbog niskih hipotekarnih stopa, tako da vaše kirije možda neće moći da pokriju vaše troškove. Željećete da odmjerite ove rizike i da imate planove za vanredne situacije da biste se zaštitili.

4. Affiliate marketing

Sa affiliate marketingom, vlasnici web sajtova, „influenseri“ društvenih medija ili blogeri promovišu proizvod treće strane tako što će uključiti link do proizvoda na svom sajtu ili nalogu društvenih medija. Amazon je možda najpoznatiji affiliate partner, ali eBay, Avin i ShareASale su takođe među većim imenima. A Instagram i TikTok su postali ogromne platforme za one koji žele da povećaju broj pratilaca i promovišu proizvode.

Takođe, možete razmisliti o povećanju liste emailova da biste skrenuli pažnju na svoj blog ili na drugi način usmjerili ljude na proizvode i usluge koje bi mogli da žele.

Prednost: Kada posjetilac klikne na link i uradi kupovinu od treće strane pridružene kompanije, vlasnik sajta zarađuje proviziju. Provizija se može kretati od 3 do 7 procenata, tako da će vjerovatno biti potreban značajan saobraćaj na vašem web sajtu da bi se ostvario ozbiljan prihod. Ali ako možete da povećate svoje pratioce ili imate unosniju nišu (poput softvera, finansijskih usluga ili fitnesa), možda ćete moći da zaradite neki ozbiljan novac.

Affiliate marketing se smatra pasivnim jer, u teoriji, možete zaraditi novac samo dodavanjem linka na svoju veb lokaciju ili na nalogu na društvenim mrežama. U stvarnosti, nećete ništa zaraditi ako ne možete da privučete čitaoce na svoj sajt da kliknu na link i nešto kupe.

Rizik: Ako tek počinjete, moraćete da odvojite vrijeme da kreirate sadržaj i izgradite saobraćaj. Može potrajati značajno vrijeme da se sakupite pratioce i moraćete da pronađete pravu formulu za privlačenje te publike, što je proces koji može potrajati. Što je još gore, kada potrošite svu tu energiju, vaša publika će možda biti sklona da pobjegne ka sledećem popularnom influenseru, trendu ili platformi društvenih mreža.

5. Prodaja fotografija na internetu

Prodaja fotografija na internetu možda nije najočiglednije mjesto za uspostavljanje pasivnog poslovanja, ali bi vam moglo omogućiti da povećate svoje napore, posebno ako možete da prodajete iste fotografije iznova i iznova. Da biste to uradili, možda ćete raditi sa organizacijom kao što je Getti Images, Shutterstock ili Alami.

Da biste započeli, moraćete da budete odobreni od strane platforme, a zatim licencirajte svoje fotografije da ih koristi onaj ko ih preuzme. Platforma vam onda plaća svaki put kada neko koristi vašu fotografiju.

Biće vam potrebne fotografije koje se dopadaju određenoj publici ili koje predstavljaju određenu scenu, i moraćete da otkrijete gdje je potražnja. Fotografije mogu biti snimci sa modelima, pejzaži, kreativni scenariji i još mnogo toga, ili mogu da budu stvarni događaji koji bi mogli da postanu vijesti.

Prednost: Dio vrijednosti prodaje ili licenciranja vaših fotografija preko platforme je da imate potencijal da povećate svoje mogućnosti, posebno ako možete da obezbjedite slike koje će biti tražene. Dakle, potencijalno biste mogli prodati istu sliku stotine ili hiljade puta ili više.

Rizik: Možete dodati stotine fotografija na platformi kao što je Getty Images, a da nijedna od njih zaista ne generiše značajnu prodaju. Samo nekoliko fotografija može donijeti sav vaš prihod, tako da morate nastaviti da dodajete fotografije dok tražite tu iglu u plastu sijena.

Možda će biti potrebno mnogo truda da izađete i snimite fotografije, a zatim ih obradite i budete u toku sa događajima koji na kraju mogu dovesti do vaših prihoda. A motivaciju bi moglo biti teško održati: svaka sledeća fotografija može biti vaša srećka, iako gotovo sigurno neće biti.

6. Kratkoročno izdavanje doma

Ova jednostavna strategija koristi prostor koji ionako ne koristite i pretvara ga u priliku za zarađivanje novca . Ako odete na ljetovanje ili morate da budete van grada neko vrijeme, ili možda čak samo želite da putujete, razmislite o iznajmljivanju svog trenutnog prostora dok vas nema.

Prednost: Možete da postavite svoj prostor na bilo kom broju veb-lokacija, kao što je Airbnb, i sami postavite uslove zakupa. Sakupite novac za svoje napore uz minimalan dodatni rad, posebno ako iznajmljujete zakupcu na nekoliko mjeseci.

Rizik: Ovdje nemate mnogo finansijskih nedostataka, ako je dopuštanje strancima da ostane u vašoj kući, rizik koji je netipičan za većinu pasivnih ulaganja. Stanari mogu oštetiti ili čak uništiti vašu imovinu ili čak dragocenosti.

7. Napravite blog ili YouTube kanal

Da li ste stručni za putovanja na Tajland? Maven od Minecraft-a? Sultan sving plesa? Uzmite svoju strast prema temama i objavite je u blogu ili YouTube kanalu, koristite oglase ili sponzore da biste ostvarili prihod. Pronađite popularnu temu, čak i malu nišu, i postanite stručnjak za to. U početku ćete morati da napravite skup sadržaja i privučete publiku, ali to može da stvori tok prihoda tokom vremena, nakon što postanete poznati po svom zanimljivom sadržaju.

Prednost: Možete koristiti besplatnu (ili veoma jeftinu) platformu, a zatim iskoristiti svoj sjajan sadržaj da biste dobili pratioce. Što je vaš glas ili oblast interesovanja jedinstveniji, to je bolje za vas da postanete „osoba“ koja će biti poznata.

Rizik: Morate da napravite sadržaj na početku, a zatim da kreirate tekući sadržaj, što može potrajati. Morate da budete strastveni u vezi sa proizvodom, jer vam to može pomoći da održite motivaciju da nastavite, posebno na početku jer vas vaši pratioci još uvek pronalaze.

Prava mana ovdje je što možete potrošiti gomilu svog vremena i resursa, sa malo toga da kažete, ako postoji ograničeno interesovanje za vašu temu ili nišu. Vaša oblast stručnosti je možda pun pogodak za privlačenje profitabilne publike, ali nećete biti sigurni u to dok ne provjerite.

8. Prodaja dizajna na internetu

Ako imate dizajnerske vještine, možda ćete moći da ih pretvorite u riznice novca, tako što ćete prodavati predmete sa vašim odštampanim dizajnom. Preduzeća kao što su CafePress i Zazzle omogućavaju vam da prodajete artikle kao što su majce, šeširi, šolje i drugo sa sopstvenim dizajnom.

Prednost: Možete započeti sa sopstvenim dizajnom i vidjeti za šta je tržište zainteresovano i dalje širiti. Možda ćete moći da iskoristite naglo interesovanje za aktuelni događaj i dizajnirajte majcu koja odslikava duh vremena ili je barem u neku ruku zanimljiva. Takođe možete da napravite sopstvenu veb prodavnicu preko sajta kao što je Shopify da biste plasirali svoje proizvode.

Rizik: Partnerske štamparije vam omogućavaju da unapredite proizvode bez direktnog ulaganja u robu, izbjegavajući jedan od najvećih rizika vezanih za vaš kapital. Ali možda ćete moći da dobijete bolje cijene ako sami uložite u neki od inventara. Još jedan veliki rizik je da biste mogli da uložite mnogo vremena uz malu isplatu, ali ovaj put bi mogao biti zanimljiv ako već radite na dizajnu za drugu površinu.

Koliko izvora pasivnih prihoda treba da imate?

Ne postoji jedinstven savjet kada je u pitanju generisanje tokova prihoda. Koliko izvora prihoda, treba da zavisi od toga gdje ste finansijski i koji su vaši finansijski ciljevi za budućnost . Ali imati barem nekoliko je dobar početak.

Naravno, želite da budete sigurni da ulaganje u novi tok pasivnog prihoda ne izaziva da izgubite fokus na druge tokove. Dakle, želite da uravnotežite svoje snage i da budete sigurni da birate najbolje prilike za svoje vrijeme.