Najbolja SIM kartica za internet u Srbiji

Kao neko ko često putuje u Srbiju, neophodno mi je imati pouzdanu i pristupačnu SIM karticu sa dosta interneta. Do sada sam isprobao gotovo sve mobilne operatere, do MTS, A1, Yettela do Globtela. 

Potrudiću se da prenesem moje iskustvo sa SIM karticama za internet u Srbiji. Moje preporuke za najbolju SIM karticu za internet u Srbiji možete pronaći u tekstu niže.

SADRŽAJ:

Pokrivenost mobilne mreže u Srbiji

Prva stvar koju treba razmotriti prilikom odlučivanja za SIM karticu za internet u Srbiji jeste najbolja pokrivenost mobilne mreže u područjima u koja ćete putovati. U mom slučaju to su najčešće Beograd i okolina, Novi Sad i Mladenovac. Nakon prvjere raznih mapa pokrivenosti, ustanovio sam da Yettel i A1 mobilne mreže generalno imaju najširu pokrivenost širom Srbije, posebno van Beograda, kada je u pitanju mobilni internet.

Tarife za prepaid DATA internet kartice

Tri glavna operatera – Yettel, A1 i MTS, svi nude konkurentne tarife prepaid SIM kartice sa nekoliko GB podataka koji bi trebalo da pokriju potrebe većine putnika. Lično smatram da ponude Yettela i A1 pružaju najbolju vrijednost na osnovu cijene i količine GB-a. U nastavku pogledajte pregled cijena i GB po tarifama.

Cijene prepaid internet kartica u Srbiji

Yettel

Yettelovi pripejd paketi SIM kartica nude niz opcija za prenos podataka. Imaju dvije najpopularnije pripejd tarife: Pripejd i Pripejd Plus. 

Pripejd tarifa košta 400 dinara i sadrži 5G interneta koji je validan 7 dana. Pripejd plus tarifa ima cijenu 600 dinara i sadrži sjajnih 15GB interneta koji su validni 15 dana. Lično smatram ovu tarifu odličnom, i najčešće sam je koristio prilikom boravka u Srbiji.

Za većinu putnika, tarife od 5GB ili 15GB bi trebali biti dovoljni i nude dobru vrijednost za novac. Ako ostajete duže od mesec dana, razmislite od pripejd dopuni ovih paketa sa dodatnim gigabajtima.

A1 Srbija

A1 Srbija pripejd SIM kartice nude fenomenale turističke tarife koje za svega 400 rsd donose 20 GB interneta. A sa svakom dopunom produžavate validnost do 10 dana. Takođe imate dodatne opcije od 6 GB i 3 GB koje možete aktivirati ako vam ponestane interneta. 

Lično sam koristio ovaj paket, i bio sam zadovoljan signalom u Beogradu i okolini, dok je signal bio dosta lošiji u ruralnim područijima. Ako planirate dosta vremena da provedete u područijima koja nisu gradska zona, onda ipak A1 turistički paket nije najbolje rješenje za vas.

MTS

MTS je najveći provajder u Srbiji. Dio je Telekom Srbija grupacije. 

MTS nudi jedinstveni prepaid paket sa 10 GB internet za 500 RSD. Prednosti ovog paketa su što MTS ima najveću pokrivenost 4G signalom u Srbiji, pa ćete imati solidan internet u gotovo svim mjestima. Takođe postoje određena mjesta nema signala tj. takozvane mrtve zone.

Sumirajući sve ponude prodajdera, najbolje SIM kartice za internet u Srbiji nude A1 Srbija i Yettel posebno njihove turističke/plus tarife od 20GB i 15GB. Međutim, ako vam je bitna maksimalna pokrivenost i stabilnost signala u cijeloj Srbiji, onda je MTS vjerovatno najbolji izbor za SIM karticu iako nude manje GB po cijeni. Na kraju sve zavisi o vašim potrebama i planu korištenja interneta u Srbiji.

POVEZANO:

Kupovina prepaid SIM kartice u Srbiji

SIM kartice možete kupiti u prodavnicama mobilnih operatera, kao i u mnogim kioscima, supermarketima i kioscima. Prilikom kupovine, moraćete da dostavite pasoš kao dokaz za identifikaciju da biste registrovali SIM karticu. 

Mobilni operatori u Srbiji trenutno ne nude online kupovine SIM i eSIM kartica, kao što je to slučaj u Crnoj Gori. Zbog čega ćete morati da posjetite neke od njihovih prodavnica.

Dopuna SIM kartice u Srbiji

Nakon što kupite i aktivirate svoju SIM karticu, možete je po potrebi dopuniti u mnogim istim prodavnicama plaćanjem u gotovini ili kreditnom/debitnom karticom. Većina SIM kartica će vam takođe omogućiti dopunu putem web sajta, mobilne aplikacije ili korištenje mobilnog bankarstva ako želite. Vaši neiskorištena DATA i minuti će se mijenjati svaki put kada dopunite prije nego što isteknu 30 dana nakon zadnje dopune.

Možda vas interesuje:

Koja je zaista najbolja prepaid SIM kartica za internet u Srbiji?

Sve u svemu, na osnovu pokrivenosti mrežom, količine podataka, cijena i pogodnosti, toplo preporučujem da za put u Srbiju idete sa Yettel ili A1 SIM karticom jer su najbolje SIM kartice za gradska područja. Ako ipak idete u područja van grada i sela, najbolja SIM kartica za internet je MTS u Srbiji. 

Bilo koji operater treba da vam dobro služi i da vam pruži dosta mobilnog internet, kako biste bili konektovani tokom putovanja sa prijateljima i porodicom. I naravno koristili Google maps i druge geo-lokacijske servise.