Kako odabrati pametni sat za svoje dijete

Ako niste sigurni odakle početi pri kupovini pametnog sata za dijete ili želite saznati više o tome na koje karakteristike treba obratiti pažnju, iznijeli smo najvažnije kriterijume koje treba uzeti u obzir.

Trajnost i dizajn

Najbolji pametni sat za djecu trebao bi biti onaj koji udobno stoji na manjim zglobovima i izgleda dovoljno dobro da se može nositi s ponosom. Mnogi modeli na našoj listi najboljih dječjih pametnih satova nude niz boja i uzoraka koji pomažu vašem djetetu da izrazi svoju ličnost. 

Osim estetike, potražite lagane, izdržljive narukvice, po mogućnosti s elastomernim trakama koje se lako čiste, omogućavajući vašoj djeci da se igraju opušteno.

Više iz kategorije pametni satovi:

Karakteristike pametnog sata za djecu

Funkcije na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine pametnog sata za djecu zavise od toga šta vi, ili vaše dijete, treba da uradite. Želite li ih zadržati aktivnima? Odlučite se za Garmin ili Fitbit modele na našoj listi ili odaberite bilo koji dječji pametni sat od marke specijalizovane za fitness opremu za odrasle.

Jesu li vaša djeca više zainteresirana za korištećenje sata za zabavu ili učenje? VTech i Kurio modeli su pravi put. Bluetooth funkcije su neophodne za ažuriranje i pomoć satu da se sinhronizuje sa aplikacijama na telefonima, a Wi-Fi je povremeno poželjan za neke mrežne funkcije, ali 4G povezivanje nije neophodno. 

Sigurnost

Pametni satovi mogu biti prvi upad vašeg djeteta u gadgete i društvene mreže i poželjet ćete biti sigurni da je to pozitivno i sigurno iskustvo za njih. Najbolji pametni satovi za djecu nude roditeljski nadzor putem aplikacija koje vam pomažu da pratite šta vaši mališani rade i s kim razgovaraju. Neki su opremljeni GPS senzorima, koji su korisni za praćenje aktivnosti, ali vam mogu pružiti i bezbrižnost o tome gdje se nalaze.

Ako vam je sigurnost glavna briga, kupite pametni sat s dodatnom sigurnošću funkcija geolociranja i notifikacija. Meki od takvih modela su Alkatelov TCL i Myki sat. Oni će vas upozoriti kada vaše dijete uđe ili izađe iz sigurnog prostora, a neki mogu upozoriti i policiju. Kao i kod svih gadžeta, pobrinite se da softver na satu i aplikaciju budu ažurirani kako biste ih zaštitili od sigurnosnih propusta.

Trajanje baterije

Što više senzora pametni sat ima, potrebno mu je više energije, a to može drastično smanjiti vijek trajanja baterije. Nažalost, ovo je samo činjenica modernog života tako da morate da razmislite da li želite da punite sat svake večeri za sat pun funkcija ili ste srećni da se odreknete ovih funkcija radi nedeljnog punjenja. U najmanju ruku, pametni sat bi trebao trajati cijeli dan u školi, a po mogućnosti do večeri.

Koliko košta pametni sat za djecu?

Kao što smo već spomenuli, pametni sat za djecu je dobar način da uvedete svoje dijete u svijet gadžeta i društvenih medija. Imajući ovo na umu, nećete nužno htjeti potrošiti mnogo novca na početne nosive uređaje. Mnogi dječiji pametni satovi padaju znatno ispod granice od 100 eura, a neki koštaju samo 50 ili 60 eura. Na drugom kraju spektra, možete pronaći naprednije pametne satove za oko 140 eura, ali rijetko ćete morati platiti više od ovoga.