Brzina osvježavanja ekrana kod telefona: šta znači 60 Hz, 90 Hz, 120 Hz i zašto je bitno?

Vrhunski pametni telefoni se sve više mogu pohvaliti nevjerovatno brzim ekranima od 90 Hz, 120 Hz, pa čak i bržom stopom osvježavanja. Ovo zvuči sjajno na papiru i to je još jedan način na koji pametni telefoni pokušavaju da se razlikuju jedan od drugog. Ali da li biste trebali kupiti telefon ako mu je prednost brzina osvježavanja ekrana?

Brzina osvježavanja ekrana kod telefona iliti stopa osvjezavanja

Prednosti telefona sa visokom brzinom osvježavanja, pa čak i način njihovog rada, nisu uvijek dobro shvaćeni. Iako igre i sadržaj mogu izgledati mnogo glađe, da li je vrijedno dodatne potrošnje baterije uveliko zavisi od korisnika i uređaja. Imajući to na umu, potrudili smo se da vam objasnimo sve što trebate znati o brzini osvježavanja ekrana.

Šta je brzina osvježavanja ekrana?

Sadržaj i pokreti izgledaju glatko na ekranu vašeg telefona jer se svaki piksel stalno ažurira kako bi prikazao najnoviji sadržaj sa procesora vašeg telefona. Ali to se ne dešava slučajno. Paneli ažuriraju svoj sadržaj u redovnim intervalima, poznatim kao brzina osvježavanja ekrana ili stopa osvježavanja.

Brzina osvježavanja ekrana mjeri vremenski period između ažuriranja ekrana telefona. 

Drugim riječima, koliko često i brzo se sadržaj na ekranu osvježava. Izmjereno u hercima (Hz), stopa osvježavanja broji koliko puta se ekran potpuno osvježi svake sekunde. Ekran od 60Hz se osvježava 60 puta u sekundi, 90Hz je 90 puta u sekundi, 120Hz je 120 puta u sekundi, itd. Dakle, ekran od 120Hz osvežava se dva puta brže od panela od 60Hz i 4x brže od 30Hz.

Preporučeno:

Brže vrijeme ažuriranja znači i manje kašnjenje, jer se pikseli češće osvježavaju. Na primjer, potrebno je 16,6 ms da se potpuno osvježi ekran od 60 Hz, 11,1 ms za 90 Hz i samo 8,3 ms za brzinu od 120 Hz. Brzina osvježavanja nije jedini faktor u kašnjenju prikaza na ekranu, ali je najznačajniji faktor koji doprinosi tome.

Ipak, ekran vašeg pametnog telefona ne osvježava se odjednom svaki ciklus. Umjesto toga, svaki horizontalni red piksela osvježava se redom dok se cijeli ekran ne ažurira potrebnom brzinom. Ovo možete vidjeti na djelu ako snimite ekran u usporenom snimku, a to je razlog zašto ekrani trepere ako ih gledate kroz tražilo kamere pametnog telefona. Drugim riječima, vaš ekran se stalno ažurira i osvježava, ali potrebno je vrijeme ciklusa da se završi jedno potpuno osvježavanje.

Kratko poređenje sa stopom uzorkovanja dodira mobilnog telefona — srodna, ali drugačija metrika. Takođe mjereno u Hz, brzina uzorkovanja vam govori koliko puta u sekundi ekran osjetljiv na dodir traži unos s prsta korisnika. Veća brzina uzorkovanja znači manje kašnjenja između unosa (dodira ili prevlačenja) i radnje, što je posebno važno za igre sa brzim tempom.

Šta brzina osvježavanja znači za moj telefon?

Ekrani sa većom brzinom osvježavanja čine pokretni sadržaj glatkijim i bržim.

Čak i prevlačenje kroz email i interakcija s Facebookovim korisničkim interfejsom ili vašim web browserom može izgledati glatko od standardne brzine od 60 Hz. Iako to ne mijenja igru ​​za svakodnevnu upotrebu pametnog telefona, nesumnjivo je ljepše za pogledati, a tu su i značajnije prednosti koje se mogu pronaći u brzom sadržaju, kao što su video i igre.

Nastavi čitanje: Najbolji Samsung pametni telefoni za 2022

Međutim, većina video sadržaja se kreira na industrijski standardnim 24 sličica u sekundi ili 24 Hz. Kao takva, obrada prikaza mora ili prilagoditi brzinu kadrova sadržaju ili povećati sadržaj na brzinu kadrova. Ekrani od 120 Hz su odlični jer mogu reprodukovati sadržaj na 60 Hz, 30 Hz i 24 Hz s ravnomjernom podjelom kadrova. Druge brzine osvježavanja zahtijevaju obradu prilikom skaliranja 24Hz videa. Obrada lošeg kvaliteta može izazvati podrhtavanje u vašim videozapisima, što svakako nije dobro.

Brži ekrani čine veliku razliku i kada je u pitanju igranje igara. Veće brzine kadrova i brže vrijeme odziva mogu imati primjetan uticaj, jer je vizuelna latencija manja i igra se čini glatkijom. Kompjuterski igrači se redovno zaklinju u ekrane od 120Hz, pa čak i od 144Hz. Sada i mobilni igrači mogu imati koristi, iako na mnogo manjem ekranu. Međutim, igranje igara s velikom brzinom kadrova zahtijeva i snažan procesor koji troši energiju. Ovo osigurava da brzina grafičkih kadrova bude u korak s velikom brzinom osvježavanja ekrana. Igra koju igrate takođe mora podržavati visoke stope osvježavanja. Ekran od 120Hz neće imati koristi od igre ograničene na 30 sličica u sekundi.

Nažalost, visoke stope osvježavanja smanjuju vijek trajanja baterije. Međutim, noviji uređaji sa efikasnijim ekranima pružaju pristojan vijek trajanja baterije, zahvaljujući prilagodljivim brzinama osvježavanja od 90 Hz i 120 Hz. Ovo pomaže da se umanje kompromisi povezani sa ranim panelima visoke stope osvježavanja.

Da li da kupim telefon sa visokom brzinom osvježavanja?

Ekrani od 90Hz i 120Hz su sada glavni oslonac u modernim pametnim telefonima, ne samo na ultra-premium tržištu. Ovi paneli su sve dostupniji iu pristupačnim uređajima srednjeg ranga.


Međutim, brzina osvježavanja je mali dio specifikacija ekrana pametnog telefona. Ipak, ne biste trebali kupiti brzi ekran ako je boja užasna. Konačno, aspekti poput raspona boja, kontrasta, bijele tačke i temperatureboje, HDRmogućnosti i rezolucije imaju jednako značajan uticaj na kvalitet ekrana vašeg telefona. Međutim, visoke stope osvježavanja su sada bitan faktor u modernim mobilnim ekranima i sve ih je teže zanemariti kada uzmete u ruke novi telefon.

  1. Samsung telefoni sa najboljom brzinom osvježavanja ekrana

    U našoj recenziji možete pročitati koji su to najbolji Samsung pametni telefoni za 2022.

  2. Xiaomi telefoni sa najbržim ekranima

    Pročitajte koji su Xiaomi mobilni telefoni sa najbržom stopom osvježavanja ekrana, ovdje.