Svi smo imali ovu potrebu: nalazite se na plaži ili u nekom kafiću, a morate da radite na računaru neko vrijeme, i tamo nema besplatnog WiFi signala. Ako imate pametni telefon (smartphone), ovo možete da riješiti na jednostavan način. Većina tarifnih paketa koji su dostupni kod telekomunikacionih operatora (Telekom, Mtel, Telenor) imaju dovoljno GB, koje možete šerovati preko Hotspot-a pametnog telefona i omogućiti na računaru internet konekciju.

Prije nego što to učinite, moramo pomenuti nekoliko važnih stvari:

Vaš će računar vjerovatno koristiti mnogo više podataka (data) nego što to radi vaš telefon.

Vjerovatno ćete željeti da lako otvarate YouTube i streaming sajtove, s tim što morate znati da sve što radite na računaru, sa internet konekcijom, koristi podatke iz vaše tarifnog paketa. Naravno, možda imate tarifni paket sa „neograničenim” internetom, ali ta tarifa vjerovatno dolazi s nekim upozorenjima i ograničenjima, posebno onim koja omogućavaju mobilnom operatoru da uspore protok vaših podataka za ostatak mjeseca kada primijete da ste previše potrošili. Ponekad, nekoliko sati streaminga na YouTub-u mogu vam oduzeti toliko internet protoka da možete jedva otvarati web stranice do kraja mjeseca.

Svakako, evo kako možete podesiti hotspot na vašem pametnom telefonu.

Uputstvo za podešavanje WiFi hotspot

Od vašet pametnog telefona možete napraviti hotspot, sličan vašoj WiFi mreži kod kuće. Hotspot mogu koristiti i drugi, naravno, ako im date vašu lozinku. Svakako, hotspot možete koristiti i za više vaših uređaja.

Android

iOS (iPhone)

Uputstvo za povezivanje preko Bluetooth-a

Ovo je malo komplikovaniji proces, u odnosu na ostale mogućnosti za povezivanje, jednostavno jer morate da prihvatite dijeljenje podataka na računaru preko Bluetooth-a. Ovo nije preporučljivo, svakako je izvodljivo i korisno u nekim situacijama.

Android

iOS

Povezivanje preko USB kabla

Ako imate USB kabel vašeg telefona možete ga iskoristiti za dijeljenje internet konekcije.

Android

iOS

Leave a Reply

Your email address will not be published.