Realme 9 4G recenzija i specifikacije

Realme 9 4G je jedan od par novih telefona kineskog proizvođača, a oba koštaju istu cijenu. Iako postoji nekoliko razlika između ova dva telefona, glavna razlika je prilično očigledna: ovaj model je samo 4G, a njegov pandan je onaj koji podržava 5G.

Ograničena povezanost je nesumnjivo znak u odnosu na Realme 9 4G, posebno kada uređaji kao što je Xiaomi Poco M4 Pro 5G pokazuju da je podrška za 5G izvediva po ovoj cijeni.

Međutim, ne treba ga potpuno odbaciti. U stvari, ako vam nike potreban 5G i niste zabrinuti oko mobilnih igara, Realme 9 4G nudi puno za vrlo malo novca.

Interesuje vas ovaj model? Hajde da otkrijemo kakav je to mobilni telefon u našoj recenziji za Realme 9 4G.

Pročitaj odmah:

Realme 9 4G recenzija: Šta trebate da znate

Realme 9 4G je jedan od brojnih pristupačnih uređaja koji su objavljeni ove godine. Nalazi se u Realme liniji negdje između premium 9 Pro Plus i ultrabudžetnih modela poput C31 i C35.

Umjesto da koristi Mediatek čipset koji koristi 9 Pro Plus ili Unisoc procesore koje koriste jeftiniji modeli, Realme 9 4G pokreće osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 680 procesor, sa taktovima do 2.4 GHz. Sigurnosna kopija ovoga je ugrađeni Adreno 610 GPU, sa 128 GB skladišnog prostora i 8 GB RAM-a.

Iako su unutrašnjost dovoljno pristojna, glavne stavke su Super AMOLED ekran od 90Hz, velika baterija od 5000mAh i trostruki niz kamera na poleđini. Kamere se sastoje od jednog snažnog snappera od 108 MP, ultraširokog objektiva od 8 MP i broja od 2 MP za makro snimke.

Prednosti i mane Realme 9 4G

PrednostiMane
Izvanredan vijek trajanja baterijeNema 5G
Pristojan niz kameraLoše performanse
Super AMOLED ekranNema IP rejtinga
CijenaOsvjetljenost ekrana
Prednosti i mane Realme 9 4G

Recenzija Samsung Galaxy A13: test karakteristika i zvanične cijene

Realme 9 4G cijena i konkurencija

Najočiglednija tačka poređenja je Realme 9 5G, pri čemu se oba modela lansiraju u isto vrijeme po cijeni od 190 EUR. Osim 5G povezivanja, Realme 9 5G koristi malo superiorniji procesor, Qualcommov Snapdragon 695 5G, koji pruža brže performanse iu svakodnevnim zadacima i igrama.

Realme 9 4G dolazi u 3 osnovne boje, crna, bijela i zlatna
Realme 9 dolazi u 3 boje: crna, bijela i zlatna

Takođe ima malo veći ekran od 6.6 inča, zajedno sa brzinom osvežavanja od 120 Hz. S obzirom na to, ovo je samo IPS panel, za razliku od Super AMOLED panela koji se koristi na 4G modelu. Vijek trajanja baterije takođe nije u skladu sa 4G, a upotreba punjača od 18 W umjesto ovdje ponuđenih 33 W znači da se neće puniti tako brzo kada se isprazni.

Izvan Realmeove kuhinje, za istih 190 EUR dobićete Xiaomi Poco M4 Pro 5G. Iako M4 ima nekoliko oblasti u kojima nadmašuje Realme 9 4G – postoji podrška za 5G, performanse su generalno bolje i ekran je 120Hz – njegov niz kamera je slabiji i trajanje baterije, iako je dobro za cijenu, nije blizu na Realme 9 4G.

Za samo malo više novca, mogli biste odabrati jedan od najboljih pametnih telefon srednjeg ranga, OnePlus Nord CE 2 5G, koji košta oko 230 EUR. Povrh glatkog AMOLED ekrana od 90Hz, Nord CE 2 nudi snažne performanse i izdržljivost koja skoro dostiže visine Realme 9 4G. Niz kamera nije baš tako impresivan, ali Nord CE 2 je solidan svestrani uređaj koji efikasno pokriva sve osnove.

Realme 9 4G recenzija dizajna i ključne karakteristike

Realme ima naviku da pravi jeftine telefone koji izgledaju kao vodeći modeli, a Realme 9 4G se ne razlikuje. Ekran od 6.4 inča okružen je blago zdepastim okvirima, posebno na dnu, sa urezom za bušenje rupa u gornjem lijevom kutu na kojem se nalazi selfie kamera. Svi uglovi su lijepo zaobljeni, a podignuti modul kamere na stražnjoj strani je dovoljno diskretan da ne narušava cjelokupnu estetiku.

Plastična šasija zaista odaje nagoveštaj smanjenja troškova, što izgleda dovoljno elegantno, ali deluje primetno jeftino. Ovdje je posebno atraktivan izbor boja u kojima dolazi Realme 9 4G: pored standardne Meteor Black, možete birati između Stargaze White i Sunburst Gold koje sam dobio na recenziju, a obje sadrže reflektirajuću ploču koja mijenja boju. zaista se izdvaja od konkurencije.

Realme 9 4G podržava otključavanje lica i otiska prsta, pri čemu se za otisak koristi optički senzor na ekranu. Ostale karakteristike uključuju 3.5 mm priključak za slušalice na dnu, pored USB-C porta za punjenje, kao i dual-SIM slot i prostor za microSD karticu sa strane.

Sa težinom od 178 g i debljinom od 8 mm, Realme 9 4G je dovoljno jednostavan za korištenje jednom rukom, a da se i dalje osjeća lijepo i čvrsto. Jedina prava mana na dizajnu je nedostatak IP ocjene, što znači da nema nikakvu zaštitu od ulaska vode ili prašine.

Realme 9 4G recenzija ekrana

Ekran je čudo po ovoj cijeni, sastoji se od 6.4-inčnog Super AMOLED panela sa FHD+ (2,400 x 1,080) rezolucije, prekriven Gorilla Glass 5 za zaštitu. Takođe ima glatku brzinu osvježavanja od 90 Hz, tako da je skrolovanje i skakanje između aplikacija prikladno tečno.

Ovde su prisutna sva obeležja pristojnog AMOLED-a, sa dubokim nivoom crne boje i kontrastom koji je najbliži savršenom. Ekran ne nudi sjajnu svjetlost, dostižući oko 417 cd/m2, ali i dalje drži svoje, čak i na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Postoje tri načina boja koje možete izabrati; Živopisno, prirodno i profesionalno, s tim da profesionalno nudi dvije potkategorije filmsko i briljantno. Dok Vivid svakako čini bogatije boje, a Cinematic Pro postavka obećava vjerniju reprodukciju boja za gledanje filmova.

Realme 9 4G recenzija performanse i trajanje baterije

Qualcomm Snapdragon 680 možda nije najbrži na tržištu, ali se pokazao dovoljno pristojnim za svakodnevnu upotrebu. Sastoji se od četiri Kryo 265 Gold jezgra koja rade na 2.4 GHz i četiri Kryo 265 Silver jezgra od 1,9 GHz. Sigurnosna kopija je 8 GB RAM-a i 128 GB proširive memorije.

Realme 9 4G pokreće Android 12 s Realmeovim vlastitim korisničkim interfejsom 3 koji se nalazi na vrhu. Iako ne radi ništa posebno zanimljivo u poređenju sa drugim Android operativnim sistemima, izgled je čist i jednostavan, sa dovoljno opcija personalizacije da ga učinite svojim.

Međutim, uz općenito pomicanje i korištenje aplikacija, malo je vjerojatno da ćete primijetiti bilo kakvo tromo ponašanje. Aplikacije za društvene mreže kao što su YouTube i Spotify će raditi bez problema, ali ako ste tip koji ima više od deset aplikacija koje se pokreću odjednom, možda ćete primijetiti da se Realme 9 4G malo bori.

Manje opravdanja su slabe performanse GPU-a. Kao što grafikon ispod pokazuje, Realme 9 4G je u rangu sa Xiaomi Redmi Note 11, koji koristi isti Adreno 610 GPU, ali inače zaostaje za ostatkom konkurencije.

Realme 9 4G baterija

Daleko najupečatljivija karakteristika Realmea 9 4G je njegovo iskreno zastrašujuće trajanje baterije. Baterija traje više od 28 sati u kontinuiranog korišćenja. Što se tiče praktične upotrebe, ovo bi vam trebalo lako provesti dva dana sa jednim punjenjem, a možda i treći dan.

Ovaj model ima jednu od najboljih baterija na tržištu.

Realme 9 4G kamera

Dok su neke pukotine vezane za budžet počele da se vide sa performansama, kamere vraćaju stvari na pravi put. Sa prednje strane imate jednu selfi kameru od 16 MP (f/2.5), ali pozadi stvari postaju interesantne, a sastoji se od glavne kamere od 108 MP (f/1.75), ultraširokog sočiva od 8 MP (f/2.2) i 2MP (f/2.4) makro kamere.

Glavna kamera je naravno zvijezda emisije, koja proizvodi živopisne, detaljne slike pri pristojnom svjetlu. Boja iskače s pravom količinom zasićenja i bogatim kontrastom daju ugodan osjećaj dubine. Vrijedi napomenuti da, kao standard, glavna kamera ne snima slike od 108 MP. Umjesto toga, koristi „biniranje piksela“ za komprimiranje slike kombinacijom devet piksela u jedan, stvarajući slike od 12 MP. Ako želite da oslobodite puni potencijal ove kamere, lako možete odabrati način rada od 108 MP u podešavanjima.

Realme 4G prilično dobro obrađuje snimke pri slabom osvjetljenju sa svojim noćnim načinom rada. Ukupna svjetlina je pojačana bez gubljenja sitnih detalja u cigli i lišću drveća, a nebo takođe ne trpi pretjeranu vizuelnu buku. Iako postoji blagi odbljesak sočiva, to je relativno dobro komepzovano.

Makro objektiv je dovoljno pristojan za ono što jeste, održavajući istu živost koju proizvodi glavna kamera – čak i ako se opasno približi prezasićenosti – ali slika nije dovoljno detaljna da bi u potpunosti opravdala uključivanje objektiva.

Isto bi se moglo reći i za ultraširoku od 8 MP, koja žrtvuje detalje kako bi se postiglo vidno polje od 120 stepeni. U redu je ako vam je apsolutno potreban dodatni prostor, ali devet puta od deset će vam biti bolje samo da se vratite nekoliko koraka unazad i umjesto toga koristite glavno sočivo.

Portretni režim radi dovoljno dobro i na zadnjoj i na selfi kameri, dodajući pristojan nivo veštačkog zamućenja pozadine sa uglavnom oštrim obrisima oko subjekta. Malo je imao problema s fokusiranjem na finu kosu, ali ovo je dovoljno minorno da ne utječe na cjelokupnu sliku.

Video snimanje je ograničeno na 1080p pri 30fps. Snimak je samo elektronski stabilizovan, tako da može izgledati pomalo drhtavo tokom brzih pomeranja, a nema ni velike količine detalja.

Rezime Realme 9 4G recenzije

Uprkos lošim performansama Realme 9 4G, ostatak paketa uvelike nadoknađuje ove nedostatke. AMOLED ekran je oštar i prikladno gladak, glavna kamera je zadivljujuća po cijeni, a vijek trajanja baterije je skoro nenadmašan.

Naravno, postoje neki uređaji koji su bolje prilagođeni igrama na mobilnim uređajima, a neki podržavaju 5G, ali teško ćete pronaći telefon koji nudi toliko pozitivnih karakteristika koliko Realme 9 4G ima za ovu cijenu.

Najčešća pitanja

  1. Da li je Realme 9 4G dobar telefon?

    Realme 9 4G zadivljujuće dobar telefon po cijeni ispod 200€, koji ima AMOLED ekran, nevjerovatno trajanje baterije i kameru od 108 MP. Pročitajte cijelu recenziju.

  2. Da li je Realme 9 4G bolji od Galaxy A13?<br>

    Realme 9 4G definitivno može da stane rame uz rame sa Samsungovim A13. Po specifikacijama je napredniji telefon. Uporedite oba telefona u našoj recenziji ovdje. 

Slike su preuzete sa realme.com web sajta.

Exit mobile version