Recenzija Samsung Galaxy A13: test karakteristika i zvanične cijene

Slabe brzine Samsung Galaxy A13, smanjen vijek trajanja baterije i nedostatak 5G je mana inače dobro zaokružene priče budžetskog mobilnog telefon.

Mobilnih telefona budžetskog ranga je ovih dana mnogo, i dok je tržište preplavljeno jeftinim telefonima kao što su Motorola i Nokia, Samsung obično radije drži stvari lijepim i jednostavnim, obično nudi samo jedan ili dva telefona ispod 250 eura.

Nedostatak 5G je jedna od mana ovog modela.

Nedavno su objavili apdejte za svoju A-seriju, pri čemu je potpuno novi Samsung Galaxy A13 i dalje jedan od najjeftinijih Samsung pametnih telefona na policama prodavnica. Ako imate limitiran budžet, ovo bi mogla biti dobra alternativa za njegove kolege srednjeg ranga.

Preporučeno:

Recenzija Samsung Galaxy A13

Za vrlo malo novca dobijate veliki IPS ekran od 6.6 inča, sa Ekinos 850 čipsetom, 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. I baš kao i Samsung A33 5G i Samsung A53 5G, ovo se takođe može proširiti do dodatnih 1TB putem microSD kartice. Velikih 5000 mAh zaokružuje stvari iznutra, uz podržane brzine punjenja do 15 V.

Na zadnjoj strani telefona nalazi se niz sa četiri kamere, koji uključuje glavnu jedinicu od 50 MP (f/1.8), ultraširoku od 5 MP (f/2.2), dubinu od 2 MP i makro senzor od 2 MP. Selfi kamera od 8 MP (f/2.2) nalazi se na prednjoj strani unutar zareza u obliku slova U na vrhu ekrana.

Kao i ostatak A serije, A13 se pokreće sa Androidom 12 i Samsungovim One UI 4.1, iako mu nedostaje zvanična IP sertifikacija i ne podržava 5G.

Samsung Galaxy A13 cijena

A13 cijene u Crnoj Gori

ProdavacCijena
Telekom260 €
Mtel Crna Gora300 €
One Crna Gora300 €
Multicom209 €
TehnoMax209 €

A13 cijene u Srbiji

ProdavacCijena
Mts Telekom Srbijaod 132 € uz neki od paketa
Yettelod 208 € uz neki od paketa
A1 Srbijaod 64 € uz neki od paketa
Tehnomanija195 €

Recenzija Samsung Galaxy A13 dizajn i ključne karakteristike

Za početak, dizajn Galaxy A13 je prilično ujednačen po savremenim standardima. Tamo gdje je Galaxy A12 bio intrigantna mješavina lažnog vodećeg izgleda sa jedinstvenim dvobojnim dizajnom, A13 nije ništa slično i njegov izgled je prilično pitom u poređenju.

Samsung Galaxy A13 specifikacije i karakteristike

Bez obzira da li više volite smanjeni dizajn ili ne, potpuno je subjektivno, ali je Samsung mogao da učini više da bi se Galaxy A13 istakao na tržištu.

Još jednom, zadnja strana telefona je potpuno plastična, ali nažalost nedostaje joj vrhunski izgled i osećaj u odnosu na prethodni model, koji se sastoji od samo jedne boje bez ikakvih karakterističnih tekstura. Nažalost, ovaj novi dizajn ima dodatni nedostatak u tome što je pomalo magnet za otisak prsta – gotovo je nemoguće zadržati stvari bez mana.

Ipak, barem je Samsung uradio dobar posao kada je postavio kamere na poleđinu. Glavna kamera od 50 MP, ultraširoka i jedinica za detekciju dubine od 5 MP su vertikalno postavljeni u gornjem lijevom uglu, a makro kamera telefona i LED blic se nalaze desno. To je prilično lijepo malo podešavanje jer su svi pojedinačno postavljeni, bez nametljivog bloka kamere na vidiku.

Prednjom stranom telefona u potpunosti dominira veliki ekran od 6.6 inča, sa blago debelim okvirom brade. Jedinstvena selfi kamera od 8 megapiksela na A13 nalazi se unutar malog ureza na vrhu ekrana, iako vam ne smeta dok gledate IouTube ili skrolujete feedove društvenih medija.

Sa dimenzijama 165 k 76 k 8,8 mm (VHD), Galaxy A13 nije najprikladniji uređaj za džep, iako je to malo nadoknađeno plastičnom konstrukcijom telefona, koja je ograničila ukupnu težinu na samo 195 g. Ekran je zaštićen slojem Gorilla Glass 5, ali Galaxy A13 nema nikakvu zvaničnu IP ocjenu za zaštitu.

Recenzija ekrana Samsung Galaxy A13

Galaxy A13 je jedan od retkih Samsung telefona bez OLED ekrana. Jednostavan IPS broj, ekran A13 od 6.6 inča ima rezoluciju od 2.408 x 1.080 i gustinu piksela od 400 dpi. Iako nije Samsung AMOLED tehnologija, dobijate ekran koji izgleda prilično dobro za novac.

Nema ekran od Samsung AMOLED tehnologije.

Sa pokrivenošću sRGB raspona boja od 99.1%, ukupnom zapreminom od 129.3% i prosečnom Delta E (varijacijom u boji) od 2.09, ekran A13 nije loš telefon.

Maksimalna osvjetljenost je takođe prilično dobra, dostižući maksimum od 483cd/m² u našim testovima, a kontrast telefona je respektabilnih 1,082:1. 

Performanse i trajanje baterije kod Samsunga A13

Budžetni telefon nikada neće biti poslednja reč tehnologije, svakako Galaxy A13 ni tu ne prednjači. Kao i serija S22, evropski i američki modeli se razlikuju u pogledu komponenti čipseta, sa nešto starijim američkim modelom sa 5G (SM-A136U) koji dobija MediaTek Dimensiti 700, dok kupcima u Evropi ostaje Samsung Ekinos 850 samo za 4G (SM-A135F).

Baterija Galaxy A13 moze trajati do 2 dana

Obično ovo nije veliki problem – arhitektonski gledano, vodeći Ekinos 2200 je prilično sličan Kualcommovom Snapdragon 8 Gen 1 – osim u ovom slučaju, Ekinos 850 na 2 GHz je u potpunosti inferioran u odnosu na telefon od 2,2 GHz Dimensiti 700, pa se mnogo razlikuju u pogledu cijene.

Ukratko, ovo znači da ne samo da potrošači u Evropi nisu u mogućnosti da kupe 5G model, već su i zakinuti kada su u pitanju brzina. 

5G model je, s druge strane, kilometrima brži i mnogo je u skladu sa svojim rivalima. Javno dostupni Geekbench rezultati navode jednojezgarni rezultat od oko 467 i višejezgarni rezultat od 1.100. To je dvostruko brže od verzije za EU.

Performanse u stvarnom svijetu su malo bolje nego što sugerišu ove brojke, ali sa sporim vremenom pokretanja, tranzicijama aplikacija judderi i nekim lošim brojem kadrova u igricama, i dalje ćete željeti da se držite podalje od Samsung Galaxy A13 ako želite veoma brz telefon.

Baterija može da izdrži oko 19 sati regularnog rada sa jednim punjenjem.

Barem vijek trajanja baterije nije tako loš, iako je ovo ponovo snažno pogodilo prethodni model. Galaxy A13 je dostigao nešto više od 19 sati na testiranju, što je više nego dovoljno da izdrži jedan dan i malo sa jednim punjenjem, ali budući da je prošlogodišnji Samsung Galaxy A12 preživio dodatnih sedam sati pod istim uslovima, i ovdje dobijamo jasnu ponudu.

Softver

Što se softvera tiče, Samsung Galaxy A13 se pokreće sa najnovijom verzijom Google-ovog mobilnog operativnog sistema, Android 12. Međutim, ovo nije potpuno standardno iskustvo, pošto je Samsung implementirao sopstvenu nadogradnju One UI 4.1.

Ako ste ranije koristili Samsung pametni telefon, osjećaćete se kao kod kuće. Samsung obično ne prilagođava stvari previše, ali ova najnovija verzija dolazi sa novim personalizovanim preporukama za vidžete, kao i renoviranom kontrolnom tablom za privatnost.

Dizajn Android softvera Samsung A13

Zeleni indikator statusa se sada prikazuje u gornjem desnom uglu ako aplikacija koristi vaš mikrofon ili kameru, što je zaista lijepo.

Iritantno, dolazi sa pregršt unaprijed instaliranih aplikacija, kao što su TikTok, Facebook i Netflix, ali na sreću one se mogu onemogućiti bez ikakve gužve. Takođe ste bombardovani preporukama aplikacija tokom procesa podešavanja, tako da budite na oprezu kada prvi put uključite telefon – dobar broj njih jednostavno izgleda kao jeftine igre.

Samsung Galaxy A13 kamera

Glavna kamera od 50MP.

Samsung Galaxy A13 ima četiri kamere na zadnjoj strani: 

  • glavnu kameru od 50MP (f/1.8), 
  • podržanu ultraširokom od 5MP (f/2.2) i,
  • par jedinica za makro i dubinu od 2MP
Samsung A13 kamera

Odbijajući stvari od potpune negativnosti, kamera Samsung A13 je prilično dobra. Opet, nećete uvijek snimati slike vrijedne Instagrama kad god pritisnete okidač.

S druge strane, širokougaono sočivo Samsung-a je pomalo neiskusno urađena. Gubite mnogo detalja u ovom režimu, i iako je dobro imati opciju da se više stvari stisne u kadar, ja bih se uglavnom držao glavne kamere od 50 MP.

Video se snima u maksimalnoj rezoluciji od 1080p pri 30fps, sa opcijom za 720p ako ste konzervativni sa veličinama datoteka. Bez obzira na rezoluciju, međutim, nema apsolutno nikakvog oblika stabilizacije o kome bi se govorilo, tako da, iako snimci uglavnom izgledaju detaljno, biće prilično trzavi.

Rezime recenzije

Prethodni model Galaxy A12 se već neko vrijeme razvija i svakako je malo zastareo prema savremenim standardima. U početku nije dobio preporuke mnogih tehnoloških portala, ali sa ažuriranjima kamera, dizajna i softvera iz 2022. godine, Samsung Galaxy A13 je bio savršeno pozicioniran da se konačno nađe mnogim listama najboljih pametnih telefona.

Osim što je Samsung zaista promašio cilj sa ovim. Njegova odluka da se odluči za jedan od najslabijih mobilnih čipseta koji postoje na tržištu, a nedostatak 5G povezivanja je takođe očigledan propust. Ni dodatna ultraširoka kamera ni ekran od 1080p nisu dovoljan podsticaj da se prikrije činjenica da dobijamo mnogo manje nego što izgleda na prvi pogled.