Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G recenzija i specifikacije

Xiaomi je već odavno dokazao da je jedan od najboljih proizvođača budžetski jeftinih telefona, koji nudi specifikacije poput vodećih brendova po pristupačnim cijenama. Ovdje imamo Redmi Note 11 Pro 5G, koji dokazuje tu izjavu.

Redmi Note 11 Pro 5G je samo jedan od Note 11 Pro trija iz Redmi-ja. Druga dva su Redmi Note 11 Pro i Redmi Note 11 Pro Plus 5G.

I, da, definitivno ima svoje nedostatke i sigurno nije za svakoga, ali u zavisnosti od toga šta tražite, mogao bi savršeno da odgovara vašim potrebama i vašem budžetu.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G recenzija i specifikacije

Cijene Redmi Note 11 Pro 5G mogu da variraju, ali kreću se negdje između 330 do 400 Eura. Dolazi u tri kombinacije RAM/memorija: 6/64GB, 6/128GB i 8/128GB.

Hajde da pređemo na sitnice i vidimo šta ovaj budžetski Xiaomi telefon može da ponudi.

SADRŽAJ:

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G prednosti i mane

Prednosti

  • Odličan kvalitet zvuka
  • Odličan vijek trajanja baterije i brzine punjenja
  • Punjač od 67W u kutiji
  • Odličan ekran
  • Dobra glavna kamera
  • Jasan i jednostavan dizajn
  • Proširivu memoriju

Mane

  • Kvalitet i stabilizacija videa je ispod standarda
  • Stara verzija Androida
  • Samo 2 godine ažuriranja softvera
  • Preinstalirane aplikacije

Dizajn i kvalitet ekrana

Baš kao i njegov prethodnik, Redmi Note 11 Pro 5G je definitivno jedan od pristupačnih telefona koji izgledaju bolje. Navikli smo da vidimo sjajne dizajne i jeftine konstrukcije u ovom cijenovnom rangu, ali to ovdje nije slučaj.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Zadnji panel je napravljen od stakla, iako biste ga lako mogli pomiješati sa metalom. Ima donekle mat izgled i prilično je dobar u skrivanju otisaka prstiju. Pronaći ćete Redmi Note 11 Pro 5G u tri boje: grafitno sivoj, polarnoj bijeloj i atlantski plavoj, od kojih sve izgledaju prilično odlično i elegantno.

Jedini tasteri koje ćete naći na Redmi Note 11 Pro 5G su dugme za napajanje i taster za jačinu zvuka na desnoj strani. Oba daju zaista prijatan osećaj kada se klikne.

Pročitaj ostale recenzije Xiaomi telefona:

Govoreći o dugmadima, ugrađeno u dugme za napajanje je skener otiska prsta. Ne bih se baš kladio na to u trci za najbrže skenere otiska prsta, ali radi dovoljno dobro. Vrijedi napomenuti da se čini da je malo brže ako zaista kliknete na dugme za napajanje u poređenju sa samo stavljanjem prsta na njega.

Na vrhu se nalazi 3,5 mm priključak za slušalice. Na dnu se nalazi ležište za SIM karticu koje takođe služi kao? Da, slot za microSD karticu! Ovdje su definitivno neki bonus poeni za Redmi Note 11 Pro 5G za dovođenje žičanog zvuka i proširive memorije. I USB-C port je takođe tu.

Što se tiče zaštite, Redmi Note 11 Pro 5G ima IP53 sertifikat, što znači da je donekle zaštićen od prašine i može da podnese kišu ili znoj. Staklo koje pokriva ekran je Corning Gorilla Glass 5, ali ne bih previše zavisio od njega.

Ako želite da budete posebno oprezni, možete da stavite plastičnu zaštitu za ekran i providnu futrolu čvrstog izgleda koja dolazi u kutiji sa Redmi Note 11 Pro 5G. Zaštitnik ekrana nije postavljen, moraćete ga sami postaviti.

Govoreći o tome šta je u kutiji, Redmi Note 11 Pro 5G takođe dolazi sa brzim punjačem od 67W, koji mu pomaže da postigne nevjerovatne brzine punjenja o kojima ćemo kasnije pričati u dijelu za bateriju.

Jedno od najjačih stvari Redmi Note 11 Pro 5G je njegov ekran. Može da ide do 120Hz brzine osvježavanja, ili ako želite da uštedite značajnu količinu baterije, možete je smanjiti na 60Hz.

6.67 inčni AMOLED DotDisplay sa rezolucijom od 2400×1080 piksela daje odlične boje, kontrast i uglove gledanja. Vidljivost ekrana na otvorenom je bila dovoljno pristojna, s obzirom da sam ga testirao u uslovima jakog dnevnog svijetla. Mogao sam da vidim šta je na ekranu bez previše naprezanja očiju.

Na kraju, dok je Redmi Note 11 Pro nesumnjivo veliki telefon, takođe je i njegov ekran. Drugim riječima, odnos ekrana i kućišta ostavlja malo mijesta za razočarenje. Većina okvira ostaje tanka sa svih strana, dok je donja nešto deblja.

Performanse i softver

Tokom redovne upotrebe, Redmi Note 11 Pro 5G Snapdragon 695 i 6/8 GB RAM-a pružili su brze i tečne performanse tokom navigacije kroz korisnički interfejs. Pretraživanje web sajtova i gledanje medija takođe su bili lak za ovaj budžetski Xiaomi telefon.

Što se tiče igara, Redmi Note 11 Pro 5G može da se nosi sa lakim i donekle teškim naslovima, posebno u kombinaciji sa Xiaomi-jevom LiquidCool tehnologijom. Međutim, ako želite da igrate neke grafički intenzivnije igre, ovo nije telefon koji ste tražili.

Trenutno, Redmi Note 11 Pro 5G koristi MIUI 13. Xiaomi-jeva Android nadogradnja definitivno nije za svakoga. Imajući to u vidu, tokom poslednjih nekoliko godina, postao je sve lakši za upotrebu. Iza MIUI 13, međutim, krije se Android 11, koji u ovom trenutku počinje da djeluje malo prestaro.

Što se tiče ažuriranja softvera, možete očekivati dva velika ažuriranja za Android, što i nije mnogo, posebno s obzirom na to da počinjete sa već starom verzijom. Ovako rečeno, poslednja zagarantovana verzija Androida koju ćete dobiti vjerovatno će biti Android 13. Bezbjednosna ažuriranja će ipak trajati tri godine.

Međutim, ono što traje do danas je ogromna količina softvera koji dolazi sa telefonom. Zašto postoji preinstalirani softver, pitate? Pa, ponekad kompanije koriste ovu vrstu oglašavanja kao način da smanje cijenu telefona i učini da izgleda privlačnije kada potencijalni kupci pogledaju specifikacije.

Redmi Note 11 Pro 5G kamera

Redmi Note 11 Pro 5G ima trostruku kameru na zadnjoj strani uključujući glavnu od 108 MP sa Samsungovim HM2 senzorom koji ga napaja, ultra-široku od 8 MP i makro kameru od 2 MP.

Glavna kamera radi dobar posao u isporuci sveukupnih oštrih slika sa živim bojama, međutim, često se preeksponira, što ponekad može rezultirati gubitkom detalja u istaknutim dijelovima i može učiniti da fotografija izgleda neprivlačno. Naravno, to se lako može ispraviti ručno, ali poenta je u tome što nije uvijek pouzdano u odredjenim situacijama.

Tu je i režim od 108 MP koji vam daje neke veoma detaljne snimke koje možete masovno zumirati bez gubitka detalja. Jedna stvar koju treba imati na umu je da vam je potrebna dobra količina svjetlosti da biste u potpunosti iskoristili ovaj režim.

S druge strane, ultraširoka kamera, kao što možete očekivati, ne može se pohvaliti istim detaljima kao glavna. Srećom, boje izgledaju u skladu sa glavnom kamerom, iako ekspozicija ima tendenciju da bude malo tamnija jer ultraširoka kamera nije toliko osjetljiva na svjetlost.

Što se tiče makroa od 2MP, za razliku od makro kamera na drugim telefonima, ona na Redmi Note 11 Pro 5G radi odličan posao u pogledu detalja i prikaza boja, tako da su to prednosti Xiaomi-a.

Prednja kamera takođe nije razočarala. Međutim, jedna zamjerka koju imamo bio je nedostatak bilo kakvog HDR-a, što možete vidjeti iz loše pozadine slika.

Sada, u meniju aplikacije za kameru, postoji dugme pod nazivom AI, koje bih se uzdržao da koristim. Trebalo je da otkrije scenu i precizno podesi podešavanja za uspješnu sliku, ali je bilo daleko tokom mog testiranja. AI funkcija je dodala prekomjerno zasićenje i zbunila sunčane uslove za snijeg.

Noćni režim, sa druge strane, uradio je nevjerovatan posao u scenarijima slabog osvjetljenja. 

Jedan od razočaravajućih dijelova performansi telefona bila je određena greška tokom snimanja kamerama. Nakon nekoliko snimaka, aplikacija za kameru bi se zamrznula i isključila skoro svaki put kada bih pokušao da snimim nekoliko snimaka. Nadamo se da će se Xiaomi pobrinuti za to pitanje u budućnosti.

Video snimci

Iako je snimanje fotografija sa Redmi Note 11 Pro 5G generalno lijepo iskustvo, ne mogu reći da isto važi i za snimanje video zapisa. Prvo i najvažnije, jedini režimi koje imate su 720p pri 30fps i 1080p u 30fps. Sada bi ti režimi bili u redu da je samo kvalitet bolji. I u pogledu detalja i stabilizacije, ostao sam prilično razočaran. Ono što spašava je da prilikom snimanja video zapisa ovim telefonom je dobar kvalitet audio snimanja.

Kvalitet zvuka i haptika

Govoreći o zvuku, to je definitivno jedan od boljih aspekata Redmi Note 11 Pro 5G. Postoje dva zvučnika — jedan na dnu telefona i jedan na vrhu. U stvari, gornja strana telefona ima dvije rešetke zvučnika, tako da čak i ako blokirate jedan od njih, zvuk i dalje izlazi iz drugog, što minimizira mogućnost da uništite vaše sesije na YouTube-u ili igrama.

Takođe je vrijedno pažnje i razdvajanje kanala koji izlazi iz dva zvučnika. O tome vjerovatno govori Xiaomi kada zvučnike Redmi Note 11 Pro 5G naziva „super linearnim“.

Sam zvuk je zaista dobar za gledanje medija, posebno govora i još neke vokalne muzike. Basu, međutim, nedostaje bogatstvo i ponekad može biti prigušeno, tako da svoj Bluetooth zvučnik ne bih zamijenio Redmi Note 11 Pro 5G.

Srećom, ako želite da slušate muziku sa jakim basom i imate par žičanih slušalica koje mogu da isporuče takve performanse, možete ih priključiti. Da, 3.5 mm priključak za slušalice je još uvijek tu, ljudi!

Prelazimo na haptiku u Redmi Note 11 Pro 5G, oni definitivno nisu najbolji na tržištu, međutim, ne ostavljaju utisak jeftinog dok koristite telefon. Barem ne onoliko koliko drugi pristupačni telefoni na tržištu.

Redmi Note 11 Pro 5G baterije i punjenje

Baterija u Redmi Note 11 Pro 5G je 5.000 mAh, što je otprilike onoliko koliko bi vam bilo potrebno za ovakav telefon. U scenariju teške upotrebe kao što je pregledavanje, gledanje video zapisa i filmova, igranje igara, nisam uspio da ga potpuno ispraznim za jedan dan. Sve u svemu, baterija može da izdrži u regularnom dnevnom režimu rada 2 dana.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G trajanje baterije

Ali čak i kada dostignete te jednocifrene procente na bateriji, samo treba da ga uključite u punjač od 67W koji ste dobili u kutiji i Redmi Note 11 Pro 5G će se za tren napuniti. 

Konkurencija

Koliko god dobro zvuči Redmi Note 11 Pro 5G, njegov prethodnik — Redmi Note 10 Pro — nosi mnoge od istih sjajnih karakteristika kao što su AMOLED ekran od 120 Hz i senzor glavne kamere Samsung HM2 od 108 MP, i baterija od 5000 mAh, da spomenemo samo neke . Drugim riječima, lako biste mogli da uštedite nekoliko eura tako što ćete izabrati prethodni model.

Druga alternativa je OnePlus Nord CE 2 5G, koji nudi jednostavniji, više nalik Android vanilla doživljaj, ako želite. Mada, imajte na umu da gubite dio visoke brzine osvježavanja, spuštajući se na 90Hz umjesto na 120Hz. Takođe dobijate jedan zvučnik koji zvuči prilično prazno.

Rezime recenzije

Dakle, da li biste trebali kupiti Redmi Note 11 Pro 5G? Ako svoj telefon koristite uglavnom za pregledavanje web sajtova i s vremena na vrijeme snimite fotografije, to je odlična opcija za razmatranje. Takođe dobijate odlično trajanje baterije i iskustvo gledanja medija zahvaljujući sjajnom ekranu i prilično dobrim zvučnicima. Ne zaboravimo i 3.5 mm audio priključak i slot za microSD karticu, koji su danas rijetki.

Ranije je Xiaomi-ov MIUI softver stajao kao glavna prepreka, sprečavajući mnoge korisnike da isprobaju svoje telefone, ali to je danas manji razlog. Kretanje kroz menije i korišćenje funkcija telefona je lakše i intuitivnije.

Međutim, ako želite telefon koji može da proizvede dobar video kvalitet i koji može da se nosi sa grafički intenzivnim igrama, onda bi trebalo da pogledate neke druge opcije.