Roming u Crnoj Gori – sve informacije i savjeti za uštedu u 2023

Roming u Crnoj Gori je veoma popularan za turiste iz Srbije, BiH, Hrvatske, Albanije, i Makedonije i EU. To i ne čudi, budući da veliki dio turista tokom ljetnje turističke sezone boravi u Crnoj Gori iz navedenih zemalja. 

Ukidanje rominga u Crnoj Gori i u regionu Zapadnog Balkana završetak je procesa koji je trajao dvije godine i u tom periodu se postepeno spuštala cijena usluga u romingu, u skladu sa Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama. 

Od ove godine, korisnici će imati i povoljnosti nižih cijena u romingu u zemljama Evropske Unije, počevši od 1. oktobra 2023.

Roming Crna Gora za korisnike iz Srbije

Ovim se može reći da je roming u Crnoj Gori, ukoliko dolazite iz zemalja regiona (Srbija, Kosovo, BiH, Makedonija) od 1. jula 2021. godine identičan naknadama i cijenama iz tarifnih paketa matičnih operatora. Tako da ćete izbjeći dodatne troškove tokom putovanja u Crnu Goru ovoga ljeta. 

SADRŽAJ STRANICE:

Šta je roming?

Roming je kada koristite svoj mobilni telefon dok povremeno putujete van zemlje u kojoj živite ili radite ili studirate. Dakle, sve dok provodite više vremena kod kuće nego u inostranstvu ili koristite mobilni telefon više kod kuće nego u inostranstvu, smatra se da ste u romingu čim pređene granicu države u kojoj živite. U državi gdje živite naplaćuju se domaće cijene.

Kad god pređete granicu svoje države, praksa je da dobijete tekstualnu poruku od svog mobilnog operatora koja vas obavještava da ste u romingu.

Zašto je roming popularan?

Roming servisi su veoma popularni kako u svijetu tako i u Crnoj Gori, tj. Balkanu. Porastom turizma i putovanja, javlja se sve veća potreba za roming servisima. Ako uz to pridamo veliki rast mobilnih telefona i potrošnju DATA podataka, za svakog turistu je roming nezaobilazan dio putovanja. 

Roming Crna Gora i EU

Postalo je i zvanično, od 1. oktobra 2023 godine počeće smanjenje roming cijena za državljane Crne Gore i EU država.

Telekom operatori iz EU i Zapadnog Balkana dogovorili su postepeno smanjenje cijena u narednih par godina, počevši od 1. oktobra 2023.

Roming Zapadni Balkan i EU

Roming će biti jeftinije za cijeli Zapadni Balkan iz EU i obrnuto. Niže su prikazane cijene za Gigabajte.

GodinaMaksimalna cijena po GB
202318 EUR
202614 EUR
20289 EUR
Maksimalne cijene gigabajta u Romingu za EU i Zapadni Balkan

Šta ne znate o roming?

Neke stavke korisnici ne znaju o romingu. A mogu se ticati potrošnje i načina korišćenja. 

Svi operatori koriste takozvanu politika fer korišćenja, što bi značilo da se rade određena ograničenja kako bi operator sačuvao i pravilno rasporedio resurse za sve korisnike koji pristupaju mreži.

Mobilni operateri mogu da primenjuju „politiku fer korišćenja“ kako bi osigurali da svi korisnici rominga imaju pristup pravilima „roming kao kod kuće“ (tj. usluge rominga po domaćim tarifama) i da imaju koristi od njih kada putuju. To znači da vaš mobilni operater može primjeni fer, razumne i proporcionalne načine kontrole kako bi izbjegli da korisnici zloupotrijebe pravila.

Roming Crna Gora

Novi način naplate roming kao kod kuće znači da će korisnik roming usluge u regionu Zapadnog Balkana koristiti u skladu sa uslovima i cijenama iz tarifnog paketa koji koristi u svojoj matičnoj mreži.

Korišćenje interneta u romingu

Operator ima pravo da primijeni ograničenje količine podataka iz tarifnog paketa, što su gotovo svi mobilni operatori i uradili. Ovo se prevashodno odnosi na tarifne pakete matičnog operatora.

MTS roming Crna Gora

MTS Srbija nudi svojim korisnicima roming za postpaid i prepaid tarife. U postpaidu svi pozivi, SMS i Internet u Crnoj Gori se tarifiraju kao u domaćem saobraćaju (unutar Srbije). Što znači, ako ste na ljetovanju u Crnoj Gori, možete se opustiti jer nećete imati neželjenu potrošnju. 

Prepaid cijene Mts rominga u Crnoj Gori su takođe izjednačene kao sa cijenama u Srbiji. 

Više o cijenama i tarifama ovdje.

Prilikom dolaska u Crnu Goru savjetujemo vam odabir Mtel Crna Gora. 

Yettel / Telenor roming crna gora

Yettel roming u Crnoj Gori (nekadasnji Telenor) takođe nudi roming Kao kod kuće, sa identičnim cijenama na domaćem tržištu i romingu u Crnoj Gori i bez dodatnih troškova. 

Po ulasku u Crnu Goru savjetujemo da ručnu odaberete One Crna Gora mrežu (nekadašnji Telenor Crna Gora), kako bi imali najpovoljnije uslove.

Više informacija o Yettel romingu u Crnoj Gori ovdje

A1 roming Crna Gora / VIP roming crna gora

A1 takođe nudi roming za postpaid i prepaid korisnike. 

A1 roming za Crnu Goru je regulisan po modelu Roam Like at Home tj. Kao kod kuće, pa minute i poruke ka svim mrežama iz A1 tarife, koristite u romingu u Crnoj Gori bez neplaniranih i dodatnih troškova. Ovo važi i za postpaid i za prepaid korisnike.

Pri dolasku u Crnu Goru savjetujemo da ručno odabere Telekom mrežu, ukoliko nije automatski odabrana, za najpovoljniji roming A1 korisnika u Crnoj Gori.

Više informacija o A1 romingu u Crnoj Gori ovdje.

Roming Srbija i Crna Gora

Ako u Srbiji, kod matičnog operatora, imate neograničene pozive i SMS-ove, dobićete neograničene pozive i SMS-ove tokom rominga u Crnoj Gori. Ako u svojoj zemlji imate neograničene mobilne podatke ili jeftine mobilne podatke, vaš operator može primijeniti takozvanu politiku fer korišćenja na upotrebu podataka (interneta) u romingu. Ako je to slučaj, operator će vas unaprijed obavijestiti o takvom ograničenju i upozoriti vas u slučaju da ga dostignete.

Ukidanje rominga u Crnoj Gori

Od 1. jula 2021. godine u skladu sa Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama došlo je ukidanja rominga u Crnoj Gori za korisnike i turiste iz Srbije, Makedonije, Kosova, i Bosne i Hercegovine.

Da li je roming u EU ukinut?

Roming u zemljema EU, ako dolazite i Crne Gore, Srbije ili drugih zemalja Zapadnog Balkana, nike ukinut. Svakako, od 1. oktobra 2023. počinje smanjenje roming cijena izneđu zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Albanija, BiH i Makedonije) i Evropske Unije.