Samsung Galaxy A34 5G recenzija i specifikacije

Samsung je u prvom kvartalu ove godine predstavio svoje najnovije pametne telefone srednje klase, Galaxy A34 i Galaxy A54. Onus su nasljednici modela Galaxy A33 i Galaxy A53 – jednih od najpopularnijih Samsung telefona u 2022. Oba izgledaju kao dostojni nasljednici prošlogodišnjih modela uz značajna unapređenja. 

Pročitajte detaljnu rezenciju za Samsung Galaxy A34.

Samsugn Galaxy A34 prednosti i mane

Prednosti

  • Brzina osvježavanja ekrana od 120 Hz
  • Premium dizajn
  • Glavna kamera je odlična, sa odličnim 2x digitalnim zumom
  • 4 godine softverske podrške i 5 godina sigurnosnih zakrpa
  • Odlični zvučnici
  • Odlična haptika
  • Dobra osvjetljenost za novac koji košta
  • IP67 rejting

Mane

  • Sporiji čitač ostika
  • Bez punjača u pakovanju
  • Sporo punjenje
  • Nema bežično punjenje
  • Ekran ne podržava HDR10+
  • Stabilizacija kod snimanja videa nije najbolja

Samsung Galaxy A34 je najnoviji Samsungov telefon srednjeg ranga koji ulazi u ovaj zasićeni tržišni segment pametnih telefona. Njegov prethodnik, Samsung A33, već je bio odličan telefon koji se pokazao kao jedan od najboljih u srednjem rangu u 2022 u svim segmentima recenzije.

Ove godine, Samsung se fokusirao na sva prava mesta, ponovo pozicionirajući Galaxy A34 kao glavnog kandidata za najbolji budžetski telefon 2023. 

Telefon je veoma dobro zaokružen kada su u pitanju njegove karakteristike, specifikacije i cjelokupno korisničko iskustvo, a cijena je pristupačna.

Povezani tekstovi:

Šta dolazi pakovanju?

Otpakivanje Samsung Galaxy A34 je prilično zadivljujuće. Ne zato što u kutiji nema ničega osim telefona i nekih dokumenata, već više zato što je čudno da telefon srednjeg ranga nema punjač.

Šta dobijate u kutiji Galaxy A34:

  • Telefon Galaxy A34 5G
  • USB-C na USB-C kabl
  • Iglu za SIM karticu
  • Dokumentacija i garancija

Samsung A34 5G specifikacije

Dimenzije161.3 x 78.1 x 8.2 mm
Težina199 g
BojeLime, Graphite, Violet, Silver
3.5mm portNe
Tehnologija ekranaSuper AMOLED
Brzina osvježavanja120Hz
Veličina ekrana6.6 inča
Rezolucija1080 x 2340 piksela, 390 ppi gustina
Zaštita ekranaCorning Gorilla Glass 5
Interna memorija128 GB, 256 GB
RAM6 GB, 8 GB
Memorijska karticaDa
ČipsetMediatek MT6877V Dimensity 1080 (6 nm)
ProcesorOcta-core (2×2.6 GHz Cortex-A78 & 6×2.0 GHz Cortex-A55)
Grafički procesorMali-G68 MC4
Operativni sistemAndroid 13, One UI 5.1
Glavna kamera48 MP, 8 MP, 5 MP
Selfi kamera13 MP
WiFiDa
BluetoothBluetooth 5.3
USBUSB Type-C 2.0
KapacitetLi-Po 5000 mAh
Brzo punjenjeDa, 25W

Recenzija Galaxy A34 dizajna

Budući da je Samsung odlučio da Galaxy A34 učini što više sličnim svojim vodećim S modelima, trebalo bi samo po sebi reći kako lijepo i čistog dizajna izgleda za telefon srednjeg ranga. 

Recenzija Galaxy A34 dizajna

Ko bi rekao da je model A34 napravljen od plastičnog okvira? Ne daje takav prvi utisak kada ga držite u ruku, a svakako ni na fotografijama. 

Ima zadnju ploču koja, iako je napravljena od plastike i pomalo se savija kada je pritisnete, neosporno dobro izgleda sa tim mat izgledom.

Okvir telefona Samsung A34 je takođe napravljen od plastike, ali se tako lepo uklapa i boja i oblik da vam ni na koji način ne deluje jeftino. Samsung je napravio kvadratne sve strane telefona sa malim zakrivljenjem na ivicama kako bi ga učinio prijatnijim za držanje uz zadržavanje čvrstog držanja. 

Telefon je dosta lak za svoju veličinu.

Rukovanju Galaxy A34 može biti djelimičan problem osobama koje imaju manje šake uprkos njegovom sjajnom dizajnu, jednostavno zbog njegove same veličine. Svakako, ovo je individualni osjećaj, koji može biti drugačiji kod ostalih korisnika. 

Što se tiče izdržljivosti, Samsung je zadržao IP67 rejting od prethodnog modela, kao i Corning Gorilla Glass 5 za ekran.

Galaxy A34 dolazi u više boja

Samsung se potrudio u izboru boja. Galax A34 5G dolazi u fenomenalnim bojama: Awesome Graphite, Awesome Lime, Awesome Lime i Awesome Violet

Recenzija Galaxy A34 5G ekrana

Galaxy A34 dolazi sa fenomenalnim ekranom, posebno se to ističe kada uzmemo u obzir cijenu. To je vjerovatno najbitnije poboljšanje telefona u odnosu na prethodnu generaciju, koja konačno ide na rezoluciju od 2400 x 1080 piksela, ali i povećava maksimalnu brzinu osvježavanja na 120Hz

Preporučeno:

Samsung je u model A34 implementirao svoju Vision Booster tehnologiju, koja ga čini sposobnim da dostigne 1.000 nita svjetline ekrana.

Sa ovim karakteristikama ekrana, Galaxy A34 se pozicionira u sami vrh liste najboljih pametnih telefona srednjeg ranga. Šta više, ekran je premium kvaliteta koji se može lako porediti većinom telefona iz premium segmenta.

Vision Booster, prema Samsungu, takođe pomaže u održavanju višeg nivoa tačnosti boja na performansama osvjetljenja. Laički rečeno boje ostaju tačne na različitim nivoima svjetline. 

Vrijedi napomenuti, da ekran A34 ne podržava HDR10+, za razliku od nekih njegovih konkurenata. Čak i sa njegovim nedostacima ekran je definitivno jedan od najboljih u srednjem rangu telefona.

Za razliku od toga kako je sve ostalo glatko i bez bagova na ovom telefonu, njegov optički čitač otiska prsta je primjetno spor da skenira prst. Kada ga pročita, tačan je i brz za otključavanje telefona. 

Recenzija Galaxy A34 5G kamera

Samsung definitivno nike uradi velika poboljšanja u kamerama na Galaxy A34 u odnosu n Galaxy A33 od prošle godine. Gotovo da i nema razlike. 

To znači da dobijate glavnu kameru od 48 MP sa otvorom blende od f/1.8, ultraširoki od 8 MP f/2.2 i makro kameru od 5 MP f/2.4. 

Na prednjoj strani se nalazi selfie kamera od 13 MP, identično kao kod prošlogodišnjeg modela.

Recenzija Galaxy A34 5G kamera

Jedina razlika je u nedostatku dubinske kamere koja, koja je imala diskutabilnu korišćenost, tako da nije neki propust.

Glavna kamera daje solidne slike za telefon ovog kalibra. Dovoljno su oštri, a dinamički raspon se čini u redu. 

Dobijate tipične Samsungove jarke boje i dodatni kontrast. Svakako, korisnicima koji su navikli na Samsung kamere, ovo neće biti zastrašujuće već pogodno.

Ultraširoka kamera nije tako dobar kada je u pitanju oštrina, a boje znaju da budu još zasićenije od glavne kamere. 

Kamera Galaxy A34 vam daje opciju zumiranja od 2x, koja se čini da se izrezuje na senzoru glavne kamere od 48 MP i daje iznenađujuće dobre rezultate.

Nepotrebno je reći da vas ova kamera neće daleko odvesti ako želite da snimate fotografije sa ograničenim svjetlom. 

Makro kamera od 5 MP na Galaxy A34 ima dovoljan kvalitet slike za šerovanje na internetu, sve dok ne pokušavate snimiti bilo kakvu ozbiljnu makro fotografiju.

Selfiji napravljeni sa Galaxy A34 su sasvim u redu, kao i portretni način rada koji simulira zamućenu pozadinu. Posebno dobar utisak ostaviljaju boje koje imaju fotografije snimljene prednjom kamerom od 13MP.

Video nije baš jača strana Galaxy A34. Dobijate najbolji mogući kvalitet u 1080p 30fps modu koji vidite kao primjer iznad. 

Videozapisi snimljeni u 4K 30fps iznenađujuće idu u korak s ostalima, a još bolji zahvaljujući povećanoj rezoluciji. Nažalost, stabilizacija slike je loša baš kao u 1080p 60fps modu, ako ne i lošija. 

Performanse Samsung A34

Telefon je u uglavnom bez bagova i kočenja kada su u pitanju performanse Galaxy A34. Apsolutno nema problema prilikom navigacije korisničkom interfejsa ili korišćenja web browsera. 

Čini se da se ovaj pametni telefon prilično dobro nosi i sa mobilnim igrama. Mnoge zahjevnije igrice se pokreću lako i brzo bez većih problema.

Doduše, Mediatek Dimensity 1080 čipset sa kojim dolazi A34 imao je malo problema sa intenzivnijim igrama. 

Početni nivo Galaxy A34 5G dolazi sa 6 GB RAM memorije, koji možete povećati na 8 GB ako imate malo više budžeta.

Što se tiče raspoložive memorije, Galaxy A34 5G dolazi u dvije varijante: 128 GB i 256 GB. Dobra vijest je da ima slot za microSD karticu (koji se dijeli sa drugim SIM slotom) preko koje možete proširiti memoriju. Ovo je odlična stvar za malo zahtjevnije korisnike. 

Koju Android verziju ima Galaxy A34?

Galaxy A34 5G je jedan od najisplativijih Samsung telefona koji dolazi s najnovijim velikim ažuriranjem softvera za Android a to je Android 13 i Samsungovom prilagođavanjem One UI 5.1. 

Samsungovo ažuriranje softvera One UI 5.1 dolazi s mnogim estetskim poboljšanjima poput prilagođavanja zaključanog ekrana i osvježene aplikacije Settings

Uz to, neka praktična poboljšanja daju lakšu kontrolu nad Wi-Fi zvučnicima, poboljšavaju foto-sposobnosti fotoaparata zasnovane na AI, dodaju nove načine i rutine i još mnogo toga.

Nešto što bi mnoge potencijalne kupce obradovalo je to što Samsung nudi istu namjensku softversku podršku koju pruža sa svojom vodećom serijom. 

Govorimo o četiri godine nadogradnje Android OS-a i nevjerovatnih pet godina sigurnosnih pečova

To znači da ćete Galaxy A34 moći da koristite i na Android 16.

Recenzija Galaxy A34 5G baterija

Galaxy A34 5G dolazi, kao što je standard za većinu Samsungovih telefona sa baterijom od 5000 mAh

Zajedno sa svojim energetski efikasnim čipsetom, telefon može lako izdržati dva dana uzastopno uz redovnu upotrebu. Ako koristite telefon donekle štedljivo, može i više.

Brzina punjenja 

Loša vijest je, da podržava maksimalnu brzinu punjenja od 25 W. Sa ovako velikom baterijom potrebno je nekoliko sati da se napuni od 0-100% pri ovim brzinama

Model sa performansama koje smo opisali zaslužuje barem brzo punjene od 50 W.

Nećete imati problema sa ovim sve dok obično punite telefon tokom noći, ali nećete moći da dobijete velike i brze dopune kao što možete sa telefonima iz Xiaomi Redmi Note serije.

Odmah smo vas na startu upoznali da telefon ne dolazi sa punjačem. Dobijate samo USB-C na USB-C kabl i to je to, tako da je bolje da imate punjač od 25W negdje u blizini. Ovo će za mnogo biti veliki propust od strane Samsunga, jer gotovo svi konkurenti imaju uključen punjač u pakovanje.

Telefon takođe nema nikakvog bežičnog punjenja.

Recenzija kvaliteta zvuka

Dvostruki zvučnici na Galaxy A34 postaju veoma glasni i uglavnom drže zaista dobar nivo kvaliteta zvuka na različitim nivoima jačine zvuka. Definitivno se možete dobro zabaviti gledajući nešto na tom velikom ekranu dok to slušate preko zvučnika telefona.

Nešto što je bilo veoma prijatno iznenađujuće je dodirna povratna informacija telefona iliti odziv ekrana na dodir, koja je dovoljno dobra da je ne morate gasiti.

Rezime recenzije Galaxy A34 5G

Samsung se potrudio. Galaxy A34 5G je značajno poboljšanje u odnosu na svog prethodnika u dobro zaokružen telefon za svoj cjenovni rang. 

Njegove najjače karakteristike su bez sumnje neverovatno dugo trajanje baterije i duga softverska podrška, što nije standard za tržište srednjeg ranga. 

Ako tražite povoljan telefon, a koji će da vam traje 3 ili 4 godine, ovo je odličan model za vas.

Ostalo iz Samsung kategorije: