Samsung Galaxy A53 5G recenzija, specifikacije i cijene

Samsung Galaxy A5 serija je lijepa srednja ponuda koju Samsung nudi u svom širokom spektru telefona. Prošle godine, Samsung Galaxy A52 5G, na primer, bio je tako dobro napravljen da je bilo pomalo teško preporučiti skuplji Samsung Galaxy A72 (pogledajte recenziju za Samsung A73 5G), koji je lansiran u isto vrijeme.

Pročitaj odmah prednosti i mane ovog modela.

Međutim, nisu napravljeni veći skokovi. Nastavite da čitate recenziju Samsung A53 5G modela da saznate koje je novitete ovaj model dobio u 2022. godini. 

Samsung je učinio stvari jednostavnim sa novim čipsetom i sa nekoliko manjih nadogradnji, poput veće baterije, veće brzine osvežavanja ekrana i promijenjenog dizajna.

Svakako, čini se da novi čip mnogo pomaže u poboljšanju rada kamere.

Samsung Galaxy A53 košta između 500 i 600 EUR i dolazi u samo jednoj verziji – 128 GB interne memorije sa 6 GB RAM-a. To uopšte nije loša kombinacija, ali ne brinite, postoji mogućnost povećanja memorije ako vam zatreba.

Pročitajte:

Prednosti i mane Samsung A53 5G

Za one koji ne žele da čitaju ovako dugu recenziju, predlažemo da pogledate prednosti i mane Samsunga A53 5G, koje sam zaključio nakon ove recenzije. Takođe pročitajte i kratak rezime recenzije.

Prednosti

  1. Odličan ekran od 120Hz
  2. Dvostruki zvučnici rade odličan posao
  3. Kamere prave solidan kvalitet slike i videa
  4. Odlično trajanje baterije
  5. Lagan dizajn
  6. Ima microSD za memoriju

Mane

  1. Razočaravajuća haptika
  2. Spor čitač otiska prsta
  3. Nema više priključka za slušalice
  4. Iskustvo igranja igrica nije na nivou telefona srednjeg ranga

A53 cijena u Crnoj Gori i Srbiji

A53 cijene u Crnoj Gori

ProdavacCijena
Telekom580 €
Mtel Crna Gora432 € uz tarifu od 53.90 €/mj.
One Crna Gora700 €
Multicom389 €
TehnoMax429 €

A53 cijene u Srbiji

ProdavacCijena
Mts Telekom Srbija378 € uz Omorira 3 tarifu od 17 €/mj.
Yettel447 € ukupa cijena na rate
A1 Srbijaod 32 € uz neki od paketa
Tehnomanija450 €

Recenzija dizajna kod Samsunga A53 5G

Samsung A53 5G ima plastičnu poleđinu sa mat završnom obradom koja je otporna na otiske prstiju. Dolazi u istim bojama, uključujući i dvije nove; plavu i boju breskve.

Savršen dizajn Samsung A53 5G u 2022

Što se tiče veličine, nešto je veći od A33, sa dimenzijama 6,2 x 2,9 x 0,3 inča (159,7 x 74 x 8,1 mm). Tasteri za jačinu zvuka i dugme za napajanje nalaze se na desnoj strani okvira A53 i lako su dostupni. Oba su čvrsta kada se kliknu, dajući osećaj dobrog kvaliteta izrade.

Na donjoj strani ćete pronaći slot za SIM karticu/microSD, mikrofon, USB-C port i rešetku za zvučnik. Sa lijeve strane nema dugmadi, dok je na vrhu dodat još jedan mikrofon. 

Možda ste već primijetili da se nigdje ne spominje priključak za slušalice. Da, nažalost, sada ga više nema u Galaxy A5x i A3x serijama, što je uvijek pomalo nezgodno vidjeti.

Što se tiče zaštite, Samsung A53 5G dolazi sa IP67 ocjenom za prašinu i vodootpornost, kao i Gorilla Glass 5 za zaštitu ekrana.

Pakovanje

Kada otvorite sićušnu kutiju za Samsung Galaxy A53, prvo ćete ugledati telefon i još manju kartonsku kutiju koja sadrži svu dokumentaciju, alat za izbacivanje SIM kartice i USB-C na USB-C kabl. To je uglavnom to, bez punjača ili bilo čega poput toga.

Samsung Galaxy A53 5G ekran

Samsung Galaxy A53 5G dolazi sa Super AMOLED InfinityO ekranom (kako Samsung naziva svoje Punch-hole ekrane), sa brzinom osvežavanja od 120 Hz, rezolucijom od 2400×1080 i maksimalnom osvjetljenošću od 800 nita. Iste je veličine kao A52 5G — 6,5 inča.

Samsung A53 5G ekran je Super Amoled

Režim od 120 Hz na A53 5G je sjajan onoliko koliko biste očekivali. Telefon čini veoma brzim bez obzira šta radite na njemu, a animacije izgledaju glatke i lagane. Nema problema sa gledanjem ekrana pod uglom, a boje izgledaju neverovatno i u živopisnom i u prirodnom režimu, što nije uvijek slučaj sa drugim telefonima srednjeg ranga.

U A53 5G ekranu nalazi se integrisan optički skener otiska prsta, koji nažalost nije Samsung-ov čuveni ultrazvučni senzor.

Ovo je glavnih zamjerki za Samsung A53 telefon. Nije što nema ultrazvučnog senzora, nego koliko je optički spor. Potrebno je dosta vremena da se telefon otključa na ovaj način.

Srećom, prepoznavanje lica je poboljšano u odnosu na prethodnu generaciju, zahvaljujući Exynos 1280 i bržoj AI obradi koju donosi. Naravno, u ovom slučaju gubite malo na sigurnosti, ali ja bih to uvijek prihvatio umjesto odloženog otključavanja.

Performanse i softver

U poređenju sa A52 5G, koji je imao Qualcomm Snapdragon čipset, Galaxy A53 5G je opremljen Samsungovim sopstvenim Exynos 1280 SoC-om, koji je izgrađen na 5nm čipsetu. Posjeduje ukupno osam jezgara sa dva Cortex-A78 2.4GHz jezgra performansi i šest Cortex-A55 2.0GHz štedljivih jezgara. Što se tiče GPU-a i APU-a, Samsung tvrdi da oba imaju 2.1 puta  povećane performanse u poređenju sa A52 5G iz 2021 godine.

Međutim, uporedna analiza pokazuje drugačiju sliku. Ovdje ne govore samo brojke. Takođe sam otkrio da je tokom igranja igrica na Galaxy A53 5G bilo tu i tamo nekih prekida. Na primer, u Minecraft-u sam mogao da primjetim često padanje FPS-a tokom igre.

S obzirom na to, drugi zadaci poput pregledavanja veba, gledanja video zapisa i navigacije korisničkim interfejsom bili su savršeno glatki i lagani, bez ikakvih problema.

Softver

Dizajn softvera kod A53 5G telefona

Samsung Galaxy A53 dolazi sa Samsungovim One UI 4.1 – najnovijom stabilnom verzijom. Softver radi besprekorno na ovom telefonu. Lako je snaći se po menijima i različitim funkcijama, jer je korisnički interfejs intuitivan i dobro organizovan.

Kada su u pitanju ažuriranja, Samsung garantuje 4 godine glavnih ažuriranja softvera, tako da nema potrebe za brigom u tom pogledu.

Kamera kod Samsung A53 5G 

Samsung A53 5G ima glavnu kameru od 64 MP F1.8 sa optičkom stabilizacijom slike. Pored glavne, tu su i ultra-široka od 12 MP F2.2, dubinska od 5 MP F2.4 i 5 MP F2.4 za makro.

Kamera Samsung A53 5G

Doduše, ovo su iste specifikacije na papiru kao i one za sistem kamera na A52 5G, ali nemojte brzo suditi. Postoji jedna velika razlika koja čini sistem kamera na A53 5G boljim od svog prethodnika, a to je Exynos 1280.

Zahvaljujući poboljšanim AI performansama, poboljšan je portretni režim i na prednjoj i na zadnjoj kameri, uključujući mogućnost podešavanja zamućenja tokom tog režima. Još jedna karakteristika koja je moguća zahvaljujući novom čipsetu je dodavanje portretnog osvjetljenja dok je u portretnom režimu.

Iako na Galaxy A53 5G nema telefoto kamere, Exynos 1280 omogućava funkciju koju Samsung naziva AI zumiranjem. Morali smo da testiramo ovaj poboljšani digitalni zum na A53 5G i zaista smo primjetili poboljšanje, uglavnom u količini detalja na snimku.

Međutim, važniji od AI zuma i boljeg režima portreta je znatno poboljšan dinamički opseg kako tokom snimanja fotografija tako i video zapisa. Samsung je ponovo prilagodio nauku o bojama, donoseći življe i zasićenije boje. Da li više volite prirodni ili obrađeni izgled, stvar je ličnih preferencija.

Jedna stvar koju ne možete poreći je da je povećanje detalja dobro vidjeti i čini se da novi čipset pomaže upravo u tome kada snimate ultraširokom kamerom A53 telefona.

Iste prednosti koje Exynos 1280 donosi tokom snimanja fotografija mogu se videti i tokom snimanja video zapisa. Stabilizacija slike je i dalje veoma pristojna, baš kao na A52 5G. Čini se da i mikrofoni rade odličan posao, a snimljeni zvuk zvuči jasno.

Kvalitet zvuka kod Galaxy A53 5G

Stereo zvučnici na A53 5G sada su glasniji nego ranije. Imaju impresivnu jasnoću i zvučnu scenu. Visoki i srednji zvukovi zvuče bogato i čisto, što A53 5G čini odličnim telefonom za gledanje video zapisa i slušanje omiljenih podkast-a.

Ipak, mala stvar koju treba imati na umu je da pri 100% jačine zvuka počinju da se pojavljuju neke male smetnje. Sve od 90% i niže je OK.

Ako više volite da koristite slušalice umjesto zvučnika, onda ćete morati da se dočepate nekih Bluetooth, pošto je A53 izgubio audio priključak od 3,5 mm koji je nekada bio na Galaxy A52 5G. Samsung je možda odlučio da ide ovim putem kako bi napravio put u telefonu za nove komponente. Imajući to u vidu, malo je razočaranje što ga nema.

Haptika

Baš kao i Galaxy A52 5G i mnogi drugi pristupačni telefoni na tržištu, A53 5G ima razočaravajuću haptiku. Svaki put kada telefon vibrira nakon što ste dodirnuli ekran, osjećaj je čudan. Same vibracije su slabe i labave.

Jedina dobra stvar koju mogu da kažem je da nema kašnjenja između tapkanja na ekranu i vibracije, barem ja ne mogu da primetim.

Samsung A53 5G baterije i punjenje

Baterija na Galaxy A53 5G je kapaciteta 5000 mAh i može da podnese do 25W brzog punjenja. To je bez sumnje jaka baterija što se pokazalo u mojoj svakodnevnoj upotrebi uređaja. Samsung Galaxy A53 5G lako može da izdrži cio dan zahtjevne upotrebe, i to sa uključenom brzinom osvežavanja od 120Hz.

Trajanje baterije kod Samsung A53 5G je do 2 dana

Ako vam ne smeta pad brzine osvežavanja ekrana sa 120Hz na manje glatkih 60Hz i ako ste više laki korisnik, ovaj telefon bi vam vjerovatno mogao da traje dan i po ili čak dva.

Međutim, brzo punjenje od 25W je prilično razočaravajuće, posebno imajući u vidu da postoje konkurenti poput Xiaomi koji proizvode telefone sa 40W i više. Ne očekujte ni da ćete pronaći bežično punjenje, iako je to za očekivati po ovoj cijeni.

Konkurenti

A53 5G ima otprilike dovoljno nadogradnje u odnosu na svog prethodnika da bi se mogao nazvati nadogradnjom, međutim, Galaxy A52 5G je i dalje telefon srednjeg opsega vrijedan pažnje koji dijeli mnoge od istih pozitivnih atributa.

Da ne spominjemo da A52 5G ima priključak za slušalice i čini se da radi isto kao i A53 5G u GeekBench višestrukim analizama. Uzimajući u obzir da će dobiti neke dobre popuste sada kada je nova verzija izašla.

Ako vam ne smeta nešto manja baterija, brzina osvežavanja od 90Hz i ako vam ne smeta 1 godina manje važnih softverskih nadogradnji, A52 je i dalje vrijedan razmatranja.

Redmi Note 11 Pro 5G i Pro Plus 5G kompanije Xiaomi su takođe odlične alternativne opcije. Oba imaju veće AMOLED 120Hz ekrane i neke prilično odlične stereo zvučnike. Da ne spominjemo da se 11 Pro 5G može puniti sa 67W, a 11 Pro Plus 5G sa 120W, što omogućava super brzo punjenje.

Međutim, jedan od najvećih kompromisa sa Redmi telefonima je sistem kamera. Osim što pravite prilično dobre fotografije glavnom kamerom, obje su prilično loše u skoro svemu ostalom u vezi sa kamerom.

Kratak rezime recenzije

U početku sam mislio da će Galaxy A53 5G biti zanemarljiva nadogradnja u odnosu na A52 5G, međutim, kada stavim sva poboljšanja koja je Samsung uspio da prikupi, ne mogu reći da je to slučaj. Zadovoljan sam ovom recenzijom. 

Duže trajanje baterije je uvijek dobra stvar, a A53 5G ima bolju od već dobrog A52 5G iz prošle godine. Ekran i kvalitet zvuka su impresivna kombinacija, dodajući mnogo na vrijednosti telefona i čineći ga odličnim uređajem za uživanje.

Nedostaci kao što je loša haptika mogu se lako previdjeti, ali kada su u pitanju igračke performanse A52, to je sasvim druga priča. Možda će Samsung uz nekoliko ažuriranja moći da iskoristi Exynos 1280 na bolji način, ali kako stvari stoje, to je malo razočaranje, a igranje igrica je sasvim u redu.

Sistem kamere, s druge strane, izgleda da je imao mnogo koristi od novog čipa a i fotografije i video izgledaju kvalitetniji na više načina, uprkos tome što je hardver za kameru ostao isti.

Ukratko, Samsung  A53 5G je solidan uređaj, čak i više od svog prethodnika. Ako vam se sviđa dizajn i Samsung-ov One UI softver, nećete pogriješiti sa ovim modelom.