Samsung Galaxy A54 recenzija i specifikacije

Samsung Galaxy A54 5G dolazi kao nasljednik A53 5G modela od prošle godine, koji je bio prava senzacija u srednjem rangu i jedan od najpovoljnijih Samsung pametnih telefon u 2022. Objavljen je zajedno sa modelom A34.

Budući na sve veću konkurenciju u srednjem rangu, Samsung je od ove godine morao da uvede više noviteta i inovacija u svoju A seriju telefona, samim time i u Galaxy A54 5G.

Zato se pitamo šta novo donosi Samsung A54 5G? Koje su njegove prednosti i mane? Pročitajte sve u receniziji modela Samsung A54

SADRŽAJ:

Prednosti i nedostavi Galaxy A54 5G

Prednosti

  • Lijep i čist dizajn
  • Super AMOLED ekran
  • Poboljšan kvalitet kamere
  • IP67 rating
  • Odlična OS podrška
  • Odličan vijek trajanja baterije
  • Ima slot za microSD karticu
  • Poboljšana haptika

Mane

  • Performanse povremeno dovoljno dobre
  • Očekivana je bolja video stabilizacija
  • Nema bežičnog punjenja
  • Plastični okvir
Samsung Galaxy A54 recenzija i specifikacije

Osnovne specifikacije Samsung Galaxy A54 5G

Za one koji ne vole da čitaju dugačke recenzije, kratka lista sa novinama koje nas očekuj u modelu Galaxy A54 5G. 

  • Nešto manji Super AMOLED ekran od 6.4 inča sa brzinom osvježavanja od 120Hz
  • Brz Samsung Exynos 1380 procesor
  • Osnovni model i dalje ima 6/128GB
  • Trostruke zadnje kamere
  • Ima otvor za MicroSD
  • IP67 otpornost na vodu i prašinu
  • Baterija od 5000 mAh sa 25W punjenjem

Recenzija Galaxy A54 5G dizajna

Samsung A54 5G ima sličan dizajn kao i najbitnija Galaxy S serija: kamere na zadnjoj strani telefona su podignute, i izgleda bolje od kamera koje ima telefon A53.

Materijali su sada mnogo ljepši od obične plastike koju smo imali na prethodnom modelu, jer ovaj ovdje A54 5G ima staklenu pozadinu. Svakako, ni ovaj model nije zaobiša plastični srednji okvir. 

A54 5G takođe dolazi sa IP67 sertifikatom zaštite od vode i prašine, što je odlično i znači da može izdržati pad u slatkoj vodi do 1 metra do 30 minuta.

Dolazi u bojama, klasičan crno-bijeli model, pa svijetlo zelenu i plavu verziju.

Recenzija ekrana Samsung A54

Samsung A54 dolazi sa ravnim ekranom, a takođe je i nešto manji ekran od prethodnog modela sa 6.4 inča u poređenju sa ranijim 6.5 inča. Vjerovatno nećete ni primijetiti, to je vrlo mala razlika.

Ekran izgleda lijepo i živopisno, koristi Super AMOLED displej sa 1080p Full HD rezolucijom, koji je jednako dobar kao i Samsung S23, a imate i brzinu osvježavanja od 120Hz u rangu premium telefona, s tim što nema adaptivnu brzinu osvježavanja na ovom jeftinom telefonu, dok premium S serija se osvježava adaptivno.

Mnogi navode kao nedostatak ekrana kod ovog modela telefona, ogromne ivice oko ekrana i tako da estetski to nije baš najprijatniji izgled.

Za biometriju, imate optički skener otiska prsta na ekranu. I sasvim logično, malo lošije radi u odnosu n vodeće modele Galaxy S serije.

POVEZANO:

Samsung Galaxy A54 5G kamera

Drago nam je da vidimo da Samsung konačno radi na pravim unapređenjima što se toče kamera u A seriji, a posebno kod Galaxy A54 modela.

Tako novi Samsung A54 5G ima tri zadnje kamere

  • Glavna kamera sa senzorom od 50 megapiksela
  • Ultraširoka kamera od 8 MP
  • Makro kamera od 5 MP 
  • Selfi kamera od 32 MP (naprijed)
Samsung Galaxy A54 5G kamera

Fotografije ispadaju ljepše. Da, imate svoju tipičnu Samsung obradu sa jarkim bojama, ali kod prethodnog modela to je bilo pretjerano, a A54 5G to dosta umanjuje i balansira. 

Slike su takođe mnogo oštrije, kao da je neko primijenio efekat jasnoće u nekom alatu za obradu fotki. 

Noćne fotografije su samo za nijansu bolje.

Kod glavne kamere dvije velike promjene dolaze sa fotkama snimljenim na novom Galaxy A54 5G, a to su boje izgledaju ugodnije, a slike oštrije. 

Poboljšanje boje znači da je ublažena boja na fotografijama iz modela A53 sada nestala i da imate precizniju reprodukciju boja.

Ako fotografije radie pri slabijem osvjetljenju, A54 5G može napraviti jasnije fotografije s više detalja i u sjenkama.

Ultraširoka kamera nasljeđuje iste promjene u obradi boja i oštrine kao i glavna kamera, a te promjene su posebno uočljive tokom dana.

Selfi kamera snima fotografije sa prijatnijim bojama i bolje definisanim detaljima, i čini se kao dobro poboljšanje u odnosu na stariji model telefona.

Video

Kvalitet videa je veliki korak u odnosu na A53 sa boljom stabilizacijom u 4K i mnogo realističnijim bojama, dok je prošlogodišnji model uhvatio preveliko zasićene bojom pa su video snimci izgledali nerealno. 

Pri slabom osvjetljenju, A54 5G hvata mnogo više svjetla i snima svjetlije snimke.

Performanse Galaxy A54

Novi Samsung A54 5G dolazi s unaprijeđenim Exynos 1380 čipom. To donosi značajna poboljšanja u performansama, što se jasno vidi u GeekBench rezultatima koji mjere performanse CPU-a. Iako novi čip ima slične rezultate u brzinama s jednom jezgrom, postiže gotovo 61% bolje performanse s više jezgara.

Iako Samsung A54 5G obično dobro radi, primjetno je da može doći do povremenog bugovanja, što predstavlja jednu od njegovih najvećih zamjerki. Iako su kvalitet izrade i ekran izvrsni, korisnici će vrlo brzo primijetiti da se radi o uređaju niže cijene i da postoje određeni kompromisi u njegovim performansama koje je Samsung morao napraviti.

Što se tiče RAM i glavne memorije, imate osnovni model od 6/128 GB i verziju od 8/256 GB, što ima smisla budući da je poboljšanja kamere i kako sada možete snimiti više 4K video snimaka, treba više i memorije.

Koju Android verziju ima Samsung A54?

Galaxy A54 5G ima popularni Samsungov softver dizajn u verziji One UI 5.1 koji je zasnovan na Androidu 13.

Kao i drugi Samsung telefoni iz srednje klase, A54 ima dugu podršku za ažuriranje softvera. Dobijate 4 godine velikih ažuriranja Androida tako da ćete imati čak Android 17 na ovom modelu i 5 godina sigurnosnih ažuriranja.

Ovo A54 smješta u sami vrh srednje klase kad je u pitanje dugotrajnost sftvera. Nijedan drugi proizvođač Android telefona ne podržava ovoliko ažuriranja, tako da je ovo glavni prodajni adut za A54 modela. 

Samsung Galaxy A54 5G baterija

Samsung A54 5G dolazi sa baterijom od 5.000 mAh, iste veličine kao i prošlogodišnji model. Što ga svrstava u sam vrh srednje klase i u ovoj kategoriji.

Trajanje baterije na novom A54 5G ostalo je na istom nivou kao kod prethodnog modela. Uz prosječnu upotrebu funkcija telefona baterija može da izdrži oko dan i po.

Galaxy A54 podržava identične brzine punjenja kao i A53 model na 25 W kada se puni kabla. Jedna od mana jeste što ne podržava bežično punjenje, dok neki rivali iz srednje klase uvode ovu mogućnost.

Od ove godine Samsung nas je uskratio za punjač u kutiji. Budući da telefon dolazi bez punjača, ovo može biti djelimično problem kod nekih novih kupaca. 

Za nekih 30 minuta punjenja telefon napuni oko 43% baterije. 

Zvuk kod Galaxy A54

Telefon ima sasvim pristojan kvalitet zvuka koji pruža iz svojih dvostrukih zvučnika, uključujući glavni donji zvučnik i sekundarni zvučnik smješten u slušalici, je impresivan s obzirom na cijenu uređaja. 

Stoga, ovaj telefon dolazi s standardnom konfiguracijom dvostrukih zvučnika koja korisnicima omogućuje uživanje u kvalitetnom zvuku.

Važno je napomenuti, da ne postoji 3.5 mm priključak za slušalice na A54 s toga ćete morati da kupite neke bežične.

Rezime recenzije

Za kraj recenzije Galaxy A54 možemo konstatovati da se telefon suočava sa jakom konkurencijom na tržištu. 

Novi stil dizajna, poboljšani procesor i kamera su neke od stvari koje su poboljšanje na ovom telefonu. U cjelini, A54 5G je mnogo prikladniji za svakodnevnu upotrebu u odnosu na prethodno izdanje. 

Poenkad malo bagovanje može dovesti do poteškoća pri otključavanju telefona i obavljanju nekih brzih zadataka zadataka. Stabilizacija videa još uvijek nije na najvećem nivou, što ovaj telefon čini manje prikladnim za snimanje mnogo videozapisa. 

Nedostatak kamere za zumiranje i ograničeni portretni režim samo na širokim kamerama su dodatni nedostaci koji bi vas mogli spriječiti da kupite A54 5G, ako telefon koristite za fotografije.

NASTAVI SA ČITANJEM: