Samsung Galaxy A73 5G recenzija i specifikacije

Samsung je lansirao svoju sledeću seriju srednje klase sa Galaxy A73 5G. Dolazi sa Snapdragon 778G čipsetom, 8 GB RAM-a, 256 GB memorije i zadnjom postavkom sa četiri kamere, ali da li vrijedi kupiti? Saznajte u sve detalje u recenziji.

Nemaš vremena da čitaš detaljnu recenziju? Prewkoči detalje i pročitaj najbitnije:

SADRŽAJ

Pakovanje Samsung Galaxy A73 5G

Samsung Galaxy A73 dolazi u običnoj bijeloj kartonskoj kutiji. Kutija nema punjač i samim tim je elegantnija i lakša. U kutiji se nalazi:

  • Samsung Galaxy A73 telefon
  • USB Type-C kabal
  • Alat za namještanje SIM kartice
  • Brzi vodič i drugi dokumenti

Prednosti i mane A73 5G

Prednosti

  • Premium dizajn
  • Dobar ekran
  • Dobre performanse
  • Odlično trajanje baterije

Mane

  • Performanse kamere pri slabom osvjetljenju
  • Stari čipset
  • Nema punjača u kutiji

Pročitaj samo sažetak.

Pročitaj ostale najnovije recenzije:

Samsung Galaxy A73 5G dizajn

Samsung Galaxy A73 na prvi pogled izgleda prelijepo. Uređaj napravljen od polikarbonata izgleda i osjeća se odlično u ruci. Samsung je napravio metalik završnu obradu bočne šine kako bi je dodatno učinio privlačnom oku. Pozadina ima mat završnu obradu koja osigurava da ne klizi tako lako.

Desna ivica telefona ima tastere za jačinu zvuka i dugme za napajanje, dok je lijeva ivica ostala prazna. Moji prsti su lako mogli da dopru do tastera za kontrolu jačine zvuka i dugmeta za napajanje, ali je povremeno bilo potrebno da se uređajem rukuje objema rukama. Donja ivica ima mikrofon, Type-C priključak za punjenje i rešetku sa zvučnikom, dok gornja ivica ima drugi mikrofon i hibridno kućište za SIM.

Na pozadini uređaja vidjećete Quad kameru sa LED svijetlom koje se nalazi na Quad postolju. Čini se da se pravougaoni modul kamere dobro spaja sa pozadinom. Na donjoj strani je Samsung logo.

Iako dizajn pametnog telefona izgleda prilično jednostavno, uređaj pruža vrhunski osjećaj kada se drži u ruci. Prednjom stranom dominira ekran od 6.7 inča koji ne dolazi sa dodatnom zaštitom. AMOLED ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass 5 staklom koje može da podnese manje ogrebotine i loše rukovanje.

Za otključavanje uređaja, naći ćete senzor otiska prsta na ekranu koji je veoma brz. Čim otključate uređaj, vidjećete ekran.

Ekran kod Galaxy A73 5G

Samsung Galaxy A73 ima 6.7 inčni Full HD+ AMOLED ekran sa brzinom osvježavanja od 120Hz. Bilo da se radi o pregledu aplikacija društvenih medija kao što je Instagram ili gledanju sadržaja na Netflix-u, ekran pokazuje dobre boje i detalje. Ekran je ogroman, a okviri su veoma tanki zajedno sa HDR podrškom koja gledanje sadržaja čini još zabavnijim.

Ekran kod A73 je opremljen super Amoled plus tehnologijom

Maksimalni nivo osvjetljenosti ekrana je 800 nita, što ga čini vidljivim čak i pod direktnom sunčevom svjetlošću. Uređaj dolazi sa 2 režima ekrana od kojih, Vivid režim daje veoma žive i vesele boje. Prirodni režim daje najbližu reprodukciju prirodnih boja. Brzina osvježavanja takođe ima opcije od 60Hz i 120Hz, od kojih sam koristio uglavnom 120Hz. Kada se odlučite za opciju od 120Hz, ona će ostati na 120Hz čak i ako gledate sadržaj od 24fps.

PREPORUČENO: Saznajte zašto je važna brzina osvježavanja ekrana

Što se tiče zvuka, telefon ima jedan zvučnik na dnu koji je veoma glasan i jasan. Zvučnici koji se ovdje nude mogu ispuniti prostoriju kvalitetnim zvukom, što ih čini dovoljno vrijednim za poželjeti.

Galaxy A73 5G performanse

Samsung Galaxy A73 je lansiran u vrijeme kada se njegov osmo-jezgarni Snapdragon 778G čipset činio prilično zastarelim, ali procesor zasnovan na 6nm proizvodnji daje pouzdane rezultate. Uparen sa Adreno 642L GPU-om, 8 GB RAM-a i 128/256 GB memorije, uređaj omogućava besprekorno surfovanje webom, surfovanje društvenim medijima, obavljanje više zadataka u isto vrijeme, reprodukciju video zapisa i još mnogo toga. Nema kočenja ili usporavanja tokom obavljanja bilo koje od ovih aktivnosti.

Nisu svi pametni telefoni namijenjeni za igranje igrica, a Galaxy A73 takođe nije posebno napravljen za igranje igrica. Međutim, na njemu možete igrati neke lagane igrice. Napredne igrice poput Asphalt 9 imaju tendenciju da guše CPU. Ako ste korisnik jednostavnog načina života, ovaj pametni telefon će vam odgovarati.

Ako govorimo o softveru, Galaxy A73 pokreće najnoviju verziju Android-a 12 sa Samsung One UI 4.1 dizajnom. Ovaj telefon podržava velike brzine interneta i ima čist korisnički interfejs, ali i mnogo preinstaliranog softvera. Postoji dosta aplikacija drugih proizvođača koje su unaprijed instalirane kao što su Josh, MX Takatak, Dailyhunt, Moj, Snapchat, PhonePe, Prime Video i još mnogo toga, ali one se mogu obrisati ako vam nisu potrebne.

Samsung Galaxy A73 kamera

Hajde da sada pričamo o kameri. Galaxy A73 posjeduje senzor glavne kamere od 108 MP sa otvorom od f/1.8 i OIS-om. Kamera pravi dobre slike sa pristojnim bojama, detaljima i dinamičkim opsegom.

Samsung A73 5G ima 5 kamera

Boje na napravljenim fotografijama uglavnom ostaju prirodne, što je odlično. Naši snimci kamere pokazali su se jasnim sa adekvatnim detaljima slike. Pri slabom osvjetljenju, glavno sočivo pravi manje-više dobre slike, iako su detalji na noćnim slikama blago slabiji.

Drugo sočivo je ultraširoki senzor od 12 MP. Ultraširoko sočivo daje veliki FOV i pristojne slike, ali detalji slike nisu ni blizu glavne kamere. A73 takođe ima 5MP makro i 5MP senzora za daljinu.

Kamera takođe ima super usporene, Food, Panorama, Pro, Single take i model za portret.

Sa prednje strane Samsung Galaxy A73 ima 32MP kameru za selfije. Selfi kamera uspjeva da napravi neke zaista dobre slike za nas. Na prirodnom svijetlu, selfiji imaju odlične detalje. Kao i većina kamera, ona takođe ima slabiji kvalitet slike pri slabom osvjetljenju.

Baterija kod A73

Galaxy A73 ima bateriju od 5000mAh koja nudi odlično trajanje baterije. Telefon podržava brzo punjenje od 25W za koje je potrebno više od 2 sata da se potpuno napuni. Kada je potpuno napunjena, baterija se ne isprazni brzo čak ni nakon zahtjevnije upotrebe. Ako ste prosiječan korisnik, baterija će vam lako trajati više od 1,5-ipo dana. Podešavanje brzine osvježavanja na 60Hz osigurava da baterija traje skoro 2 dana.

U kutiji nema punjača, a dobijeni kabl ima USB Type-C port na oba kraja. Dakle, ako imate novi punjač, ovaj kabl bi mogao da radi sa njim, inače ćete morati da kupite novi punjač. Može se koristiti bilo koji stari punjač koji ima priključak tipa C na kraju.

Sažetak recenzije: da li vrijedi kupiti Samsung A73 5G?

Samsung Galaxy A73 5G je dobar pametni telefon srednjeg ranga. U okviru te cijene dobijate dobar senzor glavne kamere od 108 megapiksela, odličan AMOLED ekran i pouzdane performanse sa Snapdragon 778. Takođe nema mjesta za prigovor ni u oblasti trajanja baterije.

Da, Samsung ga je malo pretjerao na cijeni, što znači da se može očekivati smanjenje cijenei. Nedostatak punjača u paketu je takođe jedan od glavnih nedostataka telefona. Ako možete zanemariti ove male nedostatke, onda možete ozbiljno razmisliti o kupovini ovog uređaja od Samsunga.

Najčešća pitanja

  1. Koliko dugo traje baterija na Samsung A73 5G?

    Baterija na A73 5G može trajati cijeli dan, ako ga regularno koristite.

  2. Je li A73 5G bolji od A53 5G?

    Da. Samsung A73 5G je po performasama bolji od A53 5G. Da li vrijedi kupiti A53 5G pročitajte u recenziji.

  3. Je li Samsung Galaxy A73 5G dobar?

    Sa cijenom od 550 eura, Samsung Galaxy A73 5G je solidan uređaj ako tražite telefon sa glatkim performansama i dobrim kvalitetom kamere. Jedini nedostaci su prilično dosadne opcije boja i nedostatak punjača.