Samsung Galaxy S22 Plus recenzija i specifikacije

Dok je model Galaxy S22 Ultra odnio svu slavu sa Samsung Unpacked događaja 2022, Galaxy S22 Plus bi zapravo mogao biti prikladniji telefon sa velikim ekranom za kupovinu za prosječnog korisnika.

Samsung Galaxy S22 Plus nedostaju neke karakteristike Ultra modela, ali upravo to ga čini posebnim: ako ne koristite S Pen redovno, vjerovatno ga nećete željeti u svom telefonu, a to znači da nabavite telefon koji je znatno lakši i ne tako ogroman, tako da možete udobno da ga nosite u džepu.

Dakle, da, Galaxy S22 Plus je ta zlatna sredina: nije premali, niti prevelik, ima vrhunsku staklenu pozadinu, odvodi toplotu bolje od kompaktnih modela, a vijek trajanja baterije je daleko bolji od mini telefona. A u poređenju sa prošlogodišnjim S21 Plus modelom, novi Galaxy sve to radi i u kompaktnijoj formi!

Međutim, nakon malo testiranja, ispostavilo se da Galaxy S22 Plus jedva da donosi nešto novo na sto i da je prilično u rangu sa prošlogodišnjim Galaxy S21 Plus. Čak bih se usudio da kažem da je lošiji u nekim ključnim aspektima, kao što su trajne performanse i kvalitet slike u određenim scenama. Sve u svemu, novo srednje dijete u Galaxy vodećoj porodici ne čini mnogo da uliva povjerenje. Ipak, šta je bolje u vezi sa S22 Plus od njegovog prethodnika?

SADRDŽAJ:

Samsung Galaxy S22 Plus prednosti i mane

Prednosti

  • Sjajan ekran
  • Prelijep dizajn
  • Adekvatan vijek trajanja baterije
  • Dobra haptika i kvalitet zvuka
  • Performanse su dobre

Mane

  • Previše izoštrene fotografije
  • Kvalitet slike pri slabom osvjetljenju
  • Nije baš ergonomski
  • Marginalna poboljšanja u odnosu na Galaxy S21 Plus
  • Zagrijeva se tokom igranja i većeg opterećenja

Dizajn

Gorilla Glass Victus i Armor Aluminijum koji je Galaxy S22 Plus definitivno podsjeća na dizajn iPhone 12/13 sa svojim ravnim prednjim i zadnjim pločama i skoro ravnim bočnim okvirom. Galaxy S22 Plus se čini izuzetno čvrstim, ali doduše, ljepše je za izgled nego za korisćenje.

Lično, nisam ljubitelj tako ravnog dizajna zbog fizičke ergonomije svega toga: zadnje ivice okvira jednostavno upadaju u vaš dlan i stvaraju neprijatno iskustvo korišćenja. Dakle, baš kao i iPhone 14, Galaxy S22 Plus je telefon koji je neudoban za korišćenje i koji se čini većim nego što zapravo jeste.

Ipak, svaka čast: iz perspektive dizajna, Galaxy S22 Plus je besprekoran telefon napravljen od vrhunskih materijala koji djeluje otmeno. Nažalost, ergonomija malo pati i daleko je od najprijatnijeg Samsung telefona za upotrebu – elegantnog Galaxy S10 Plus.

Evo poređenja veličine i težine tri modela serije Galaxy S22, primjetite razumnu ravnotežu koju postiže S22 Plus:

  • S22: 146.0 x 70.6 x 7.6 mm, 167 g
  • S22 Plus: 157.4 x 75.8 x 7.6 mm, 195 g
  • S22 Ultra: 163.3 x 77.9 x 8.9 mm, 227 g

A ako govorimo o Galaxy bojama, imate četiri opcije za izbor: tradicionalnu Phantom Black i Phantom White, a zatim novu Pink Gold, kao i elegantnu zelenu boju. Što se tiče ostatka dizajna, S22 Plus je prilično sličan prošlogodišnjoj S21 seriji, ali to je dobra stvar: kamera koja se na neki način stapa sa okvirom je jedinstveni stil koji sada druge kompanije kopiraju.

Samsung je takođe radio na ispravljanju sitnih detalja, pošto su okviri oko ekrana sada savršeno ujednačeni (ranije je donja maska bila nešto deblja). A praktičnost je još uvijek tu sa IP68 zaštitom od vode i prašine, koja pomaže vašem Galaxy telefonu da preživi malo kiše ili slučajni pad vode.

Preporučeno za čitanje:

Kvalitet ekrana

Uz Plus, dobijate veliki i ravan ekran od 6.55 inča koji koristi najnoviju Dynamic AMOLED tehnologiju sa rezolucijom od 1080p. Većina korisnika će ovaj ekran smatrati vrhunskim, ali treba reći da Ultra model nudi nešto više u pogledu kvaliteta ekrana za one koji zahtjevaju najbolje. Prvo, rezolucija od 1080p je jedna razlika, jer Ultra ima veću rezoluciju od 1440p za samo malo dodatne oštrine. 

Drugo, dok smo u početku bili navođeni da vjerujemo da Samsung S22 Plus ima adaptivnu brzinu osvježavanja od 10 do 120Hz, kasnije je otkriveno da se ekran zapravo osvježava na 48-120Hz (kao na prošlogodišnjem Galaxy S21 Plus). Samsung je pojasnio da GPU telefona prenosi podatke na 10Hz kako bi mogao da postigne uštedu energije kada se na ekranu prikaže statički sadržaj, ali to zapravo ne znači da se ekran osvježava na 10Hz.

Preporučeno: Saznaj šta je brzina osvježavanja ekrana

Iako Samsung oglašava maksimalnu osvjetljenost od 1.750 nita, praktično je nemoguće postići takvu osvetljenost u svakodnevnim scenarijima, pa čak i u našim laboratorijskim testovima. U pogledu reprodukcije boja i uglova gledanja, Galaxy S22 Plus je definitivno pobjednik. Temperatura boje ekrana je malo toplija, pa je nešto niža od idealnog očitavanja od 6500 Kelvina koje je povezano sa čistom bijelom.

Takođe treba da napomenemo da svi Galaxy modeli ove godine imaju nešto drugačiji odnos širine i visine, a na S22 i S22 Plus sada dobijate odnos širine i visine 19.5:9, dok su prethodne Galaxy serije imale uže ekrane sa odnosom širine i visine 20:9. Da li je to dobar ili loš potez sa Samsung-ove strane je diskutabilno, jer ja lično preferiram više, ali uže telefone. Malo radoznalosti: najnoviji iPhone telefoni imaju potpuno isti odnos širine i visine.

Konačno, baš kao što biste očekivali od vodećeg modela, dobijate punu HDR video podršku, tako da možete uživati u Netflix filmu u svoj njegovoj HDR slavi.

Za biometriju, Samsung se drži poznatog ultrazvučnog čitača otiska prsta na ekranu. Brz je kao i najnoviji skeneri otiska prsta koji se nalaze na Samsungovim vodećim modelima. Nije baš brz, ali nije ni strašno spor, tako da imamo lijepu sredinu između sigurnosti i lakoće korišćenja. Pored toga, imate podršku za prepoznavanje lica pomoću prednje kamere. Ovo nije tako bezbjedno kao Face ID, ali takođe nemate notch a i dalje obavlja posao, tako da nam je drago što imamo ovu opciju.

Performanse i softver

Uprkos svim glasinama, Samsung se drži svoje stare strategije korišćenja različitih procesora u istom Galaxy modelu koji se prodaje na različitim tržištima. To je stara poslovica: svi modeli Galaxy S22 u SAD dobijaju Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 čip, dok će Velika Britanija i Evropa morati da se zadovolji sa Exynos 2200 čipom.

Naši testovi sa Galaxy S22 Ultra baš i ne ulivaju povjerenje. Ako ništa drugo, novi telefon sa novim čipsetom naizgled radi samo nešto bolje od Galaxy S21 Plus koji pokreće Exynos 2100, što nije baš sjajno za vidjeti. Bez obzira na sintetička mjerila, performanse Galaxy S22 Plus u stvarnom životu su uglavnom odlične, ali su daleko od vodećeg Apple A15 Bionic čipseta u industriji.

Telefon se zagrijeva tokom dužeg igranja, ali ne bih rekao da je neprijatno vruć. Ako ništa drugo, termalne performanse Galaxy S22 Ultra me nisu baš uznemirile tokom dugih Minecraft sesija, ali vaše mišljenje može varirati u zavisnosti od vaše specifične upotrebe.

S22 Plus ima 8 GB RAM-a. Ako pogledate istorijski, primjetićete kako je S21 Plus takođe imao 8 GB RAM-a, ali S20 Plus iz 2020. je došao sa 12 GB RAM-a, tako da je serija zapravo doživjela smanjenje vrijednosti.

Što se tiče skladištenja, dobijate osnovni model od 128 GB kao i verziju od 256 GB za malu premiju, a mi bismo preporučili onima koji snimaju više video zapisa da svakako uzmu 256GB model. Zapamtite da S22 Plus nema slot za microSD karticu, tako da ne možete proširiti memoriju, ono što dobijete je ono što ćete imati.

Konačno, sa strane softvera, Galaxy S22 Plus dolazi sa trenutnom verzijom Androida 12, ali sa prilagođenom Samsungovim One UI 4.1. One UI zadržava poznati Samsung izgled i nema fensi nove Android vizuelne elemente koje dobijate na Pixel-u, ali nam se sviđa što je to poznato.

Velika vijest je, međutim, oko ažuriranja softvera. Sa serijom Galaxy S22, Samsung obećava 4 godine velikih ažuriranja softvera, više od bilo kog drugog proizvođača Android telefona i više od 3 godine koje je Samsung ranije obećao. To znači da će Galaxy S22 Plus dobiti Android verzije 13, 14, 15 i 16 neko vrijeme u budućnosti. Odlične vijesti!

Galaxy S22 Plus kamera

Galaxy S22 Plus se isporučuje sa tri kamere na zadnjoj strani, glavnom, ultraširokom i sočivom sa 3X zumom, potpuno istim podešavanjem kao i na manjem Galaxy S22.

Međutim, ono što nedostaje je periskopsko zum sočivo, i iako možemo oprostiti kompaktnom S22 modelu što ga nije uključio, čini se da bi sada skuplji S22 Plus trebao da ga dobije. Ipak, to ostaje ekskluzivna karakteristika za S22 Ultra.

Senzor glavne kamere je sada takođe fizički veći i sa četvorostrukim spajanjem trebalo bi da snima fotografije sa jasnijim detaljima tokom dana i noću. Naravno, telefonske kamere ovih dana se mnogo bave softverom, tako da očekujemo podešavanja softverskih algoritama kako bi se dobio bolji kvalitet slike i videa. Takođe treba pomenuti novu Samsung Expert RAW 16-bitnu funkciju snimanja koju će cijeniti entuzijasti i profesionalci.

Kvalitet slike Galaxy S22 Plus sa glavne kamere je jednak sa Galaxy S21 Plus, ali za mene je iznenađujuće mnogo lošiji u određenim situacijama i scenama. Nadam se da će ova neslaganja biti ispravljena budućim ažuriranjem softvera koje će se baviti nedostacima potencijalno veoma sposobnog sistema kamera, ali za sada, S22 Plus nije prava vrsta vunderkinda za koje sam se nadao da će biti.

Glavni problem sa kamerom Galaxy S22 Plus (i dodatno, Galaxy S22 Ultra) je superagresivno prekomjerno izoštravanje koje se primenjuje na većinu fotografija koje snimate telefonom. U nekim slučajevima ova prekomjerna oštrina nije toliko očigledna i zahtjeva pitomiji pristup, ali u drugim situacijama, posebno kada se koristi telefoto kamera u uslovima slabog osvjetljenja, prekomjerno izoštravanje je izuzetno primjetno i uopšte nije poželjno. Nasuprot tome, Galaxy S21 Plus snima mekše fotografije koje i dalje nude pristojnu količinu detalja bez pretjerivanja sa pretjeranim izoštravanjem.

U većini scena, ukupan dinamički opseg nije tako dobar, sa nekim detaljima izgubljenim u sjenkovitim i svjetlim dijelovima scene, iako funkcija Auto HDR nikada nije bila isključena.

Portreti su još jedan ozbiljan prestupnik. Jedva da sam ikada vidjeo tako preoštrene portrete koji izgledaju kao nešto što biste dobili od kompaktnog fotoaparata u kasnim 2000-im, potpuno uništivši fotografiju. Ali da, razdvajanje subjekta je prilično poboljšano, jedno od najboljih do sada na mobilnom telefonu, uprkos nekim nesrećnim nedostacima tu ili tamo kada se neki drugi objekat nađe u istoj fizičkoj ravni kao i glavni subjekt vašeg portreta.

Evo kako se to slaže sa Galaxy S21 Plus, koji mnogo bolje radi u pronalaženju upotrebljive portretne fotografije, bez obzira na artefakte razdvajanja subjekta.

Noću, performanse kamere su takođe različite. Primjetno je više mutnoće na nekim fotografijama pri slabom osvjetljenju koje sam snimio, dok su druge naizgled mnogo bolje od Galaxy S21 Plus. Ovo svakako nagovještava da se nešto čudno dešava sa softverom kamere i njegovim algoritmima, pa se nadam da će Samsung dodatno poboljšati performanse pri slabom osvjetljenju.

Selfi kamera na većini Samsung vodećih modela je obično odlična, a Galaxy S22 Plus ovdje ne razočarava. Vrhunski detalji bez previše izoštravanja, sjajne boje i odlično razdvajanje subjekata u portretnom režimu učiniće da poželite da snimite sve više i više selfija. 4K 60fps selfi video je takođe za poželjeti.

Kvalitet zvuka i haptika

Kvalitet zvuka je bio blago razočarenje u odnosu na prethodni model S21, kome je nedostajala dubina i zvučao je pomalo limeno. Samsung zadržava istu postavku dvostrukih zvučnika sa glavnim zvučnikom koji se pokreće odozdo i sekundarnim, pomoćnim zvučnikom u slušalici, a po meni je kvalitet zvuka sličan onom koji biste dobili od S21 Plus. Slušanje teme Succession Nikolasa Britela na Galaxy S22 Plus je zadovoljstvo, a klavir i violine zvuče izuzetno dramatično i bogato.

Ono što nećete dobiti u kutiji sa S22 Plus je par slušalica, a takođe nije iznenađenje da telefon nema priključak za slušalice. Ako želite da koristite žičane slušalice, trebaće vam adapter ili par USB-C slušalica.

Haptika je takođe odlična i za mene se osjeća mnogo poboljšano u poređenju sa Galaxy S21 Plus. Izrazita i trenutna, vibracija Galaxy S22 Plus je vrhunska, a interakcije sa interfejsom se osećaju dodatno nagrađivajuće zahvaljujući njoj.

Možda vas interesuje:

Trajanje baterije i punjenje

Samsung S22 Plus se isporučuje sa baterijom od 4.500 mAh koja je primjetno manja u poređenju sa baterijom od 4.800 mAh u S21 Plus. To je skoro 6% smanjenje veličine i očekujemo da će to takođe rezultirati kraćim trajanjem baterije. Treba istaći da je prošlogodišnji model udobno izdržao duže dane, tako da bi cijelodnevno korišćenje uz još intenzivniju upotrebu i dalje trebalo da bude lako ostvarivo na S22 Plus.

Što se tiče punjenja, S22 Plus dobija brže punjenje od 45W, što je odlična vijest! Kao što se i očekivalo, u kutiji nije uključen punjač, tako da biste ga kupili zasebno i imajte na umu da Samsungov punjač od 45W dolazi sa debljim kablom koji treba da koristite da biste ostvarili najveće brzine.

Bežično punjenje je takođe podržano sa brzinama od 15W, a dobijate i obrnuto bežično punjenje pri manjim brzinama koje vam omogućava da postavite drugi uređaj, obično bežične slušalice ili pametni sat, ali i pametni telefon, na pozadinu svog Galaxy telefona i koristite telefon kao bežični power bank.

Kratak rezime recenzije Galaxy S22 Plus

Dobra vijest je da je cijena Galaxy S22 Plus ista kao i prošle godine i iznosila oko 900 eura  za osnovni 8G/128GB model, dok vam 50 eura povrh toga daje 8G/256GB model i to izgleda kao optimalna konfiguracija.

Ovo je jeftinije od najvećeg rivala iPhone 13 Pro Mak, ali doduše, iPhone ima prednost u trajanju baterije, ima brže performanse i prednost za video snimanje. Neki ljudi takođe mogu više voleti iOS ekosistem sa Apple satovima, AirPod-ovima i svim ostalim.

Ali ako ste obožavatelj Samsung-a i s obzirom na Galaxy, pravi konkurenti Galaxy S22 Plus ove godine su druge Galaksije. Ako dolazite sa S21 Plus, onda zadržite svoj stari telefon i uzdržite se od nadogradnje odmah. Poboljšanja su uglavnom marginalna i teško da opravdavaju nadogradnju na noviji model. Čak i jeftiniji Galaxy S21 FE pokriva većinu baza sa vodećim procesorom, prilično velikim ekranom i solidnim trajanjem baterije.

Na kraju dana, ostaje pitanje da li biste trebali kupiti Galaxy S22 Plus?

Gledano generalno , to je odličan telefon. Dobra kamera sa mnogo pogodaka, ali i promašajima, prihvatljivim performansama i odličnim trajanjem baterije. Ipak, čini se da postoje neki problemi sa performansama kamere koji bi trebalo da budu rešeni kako bi telefon mogao da oslobodi svoj puni potencijal, i to je moja najveća zamjerka ovom telefonu.

S22 Plus vam štedi nešto novca u poređenju sa Ultra, a takođe vas štedi od muke oko nošenja ogromnog telefona. U isto vrijeme, ako vam odgovara veća veličina Ultra, dobijate mnogo više sa tim telefonom, počevši od S Pen do kamere za zumiranje, većeg ekrana i impresivnije veličine baterije. I sve to po ne prevelikoj cijeni.

Dakle, da, S22 Plus se oblikuje kao dobar telefon, ali je u senci Ultra i oni koji žele najbolje, vjerovatno bi prvo trebalo da pogledaju u tom pravcu.