Samsung Galaxy S22 Ultra recenzija i specifikacije

Samsung Galaxy S22 Ultra zaista ima sve: sistem sa 4 kamere sa periskopskim zum objektivom dugog dometa, ugrađenu S olovku koja ne ide na račun veličine baterije, najnoviji i najmoćniji Android procesor, ekran najnovija generacija Samsung AMOLED

U suštini, sve što je potrebno za premium pametni telefon na tržištu. Takođe, dodajte nekoliko dodatnih funkcija kao što je rekordna osvijetljenost ekrana, bolja brzina osvježavanja i nekoliko fensi boja.

Naravno, sve to dolazi po premium cijeni od 1200 EUR, ali ne mnogo više od prošlogodišnjeg modela, uprkos brojnim novim karakteristikama. 

Da li trebate kupiti S22 Ultra? Da li je Samsung izbacio superiorni pametni telefon na tržištu? Saznajte u našoj recenziji. 

SADRŽAJ:

Samsung Galaxy S22 prednosti i mane

Prednosti

  • Ugrađena brža S Pen
  • Super svetao ekran
  • Kamere nude bolje performanse pri slabom osvjetljenju
  • Elegantan dizajn
  • Brže punjenje od 45W

Mane

  • Visoka cijena
  • Manje RAM memorije od prethodnog modela
  • Kraće trajanje baterije od S21 Ultra
  • Nema slota za microSD karticu
  • Nema priključak za slušalice

Povezani tekstovi:

Samsung Galaxy S22 Ultra dizajn

Galaxy S22 Ultra je lako prepoznati po dizajnu: njegove prepoznatljive oštre ivice i stil kamere se ističu. U pitanju je sendvič dizajn od stakla i metala, kao što biste očekivali, sa Corningovim čvrstim Gorilla Glass Victusom na prednjoj i zadnjoj strani, i poboljšanim okvirom Armor Aluminium u sredini.

Kada su u pitanju boje Samsung Galaxy S22 Ultra, ove godine dobijamo više raznolikosti sa novim prepoznatljivim “Burgundy” crvenim izdanjem, koje je najupečatljivija nova nijansa. Tradicionalni crno-bijeli modeli su takođe dostupni, a na kraju, tu je i veoma interesantna zelena boja.

Što se tiče čiste veličine, oštrih ivica i nešto šireg faktora forme, čine da ovaj telefon izgleda veći od čak i nekih prilično velikih telefona. Oni koji traže nešto kompaktnije sigurno bi imali poteškoća s veličinom S22 Ultra (manji Galaxy S22 bi mogao bolje odgovarati). Pogledajte razliku u veličini i težini u odnosu na prošlogodišnji S21 Ultra:

Naziv telefonaDimenzijaTežina
Galaxy S22 Ultra163,3 x 77,9 x 8,9 mm227g
Galaxy S21 Ultra165,1 x 75,6 x 8,9 mm229 g

Prema specifikaciji nije ogroman, ali u stvarnosti se novi model čini znatno širim. Zvanično je i nešto manji u odnosu na prethodnika, ali vjerovatno nećete osjetiti tako malu promjenu.

Tasteri za napajanje i jačinu zvuka su sa desne strane, sa donje strane dobijate USB-C port, nema priključka za slušalice, a nećete naći ni slot za microSD karticu. S druge strane, cijelo pakovanje je zaštićeno od vode i prašine sa službenim IP68 certifikatom.

Ekran Samsung S22 Ultra

Ekran kod Galaxy S22 Ultra čini najnovija generacija AMOLED panela sa LTPO i granularnijom adaptivnom brzinom osvježavanja.

Ekran je gigantske dijagonale 6.8 inča, ista generacija M11 Dynamic AMOLED tehnologije koja je u S21 Ultra, sa sitnim okvirima i prilagodljivom brzinom osvježavanja od 1-120 Hz. Na središnjem vrhu nalazi se mala kamera s bušenom rupom, a cijeli ekran je zaštićen najnovijim Gorilla Glass Victusom.

PREPORUČENO: Saznajte zašto je važna brzina osvježavanja ekrana

Super Amoled ekran Galaxy S22 Ultra

U posljednjih nekoliko godina, Samsung je otklonio nekoliko nedostataka sa AMOLED tehnologijom i bio je tržišni lider u kvalitetu ekrana, a ovaj najnoviji ekran samo produžuje svoju prednost. 

Dobijate predivno izbalansirane boje uz uobičajena dva načina boja, Vivid (podrazumevani) i neutralni prigušeni. Velika novost je da takođe dobijate najveću vršnu svetlinu na telefonu do sada od 1.750 nita (S21 Ultra je dostigao maksimum od 1.500 nita).

Jedna ključna prednost modela Ultra u odnosu na Samsung S22 i S22 Plus je rezolucija: dobijate 1440 x 3080 piksela na Ultra u odnosu na rezoluciju od 1080p na druga dva modela, a to znači oštrije detalje. 

Zanimljivo je, međutim, da Samsung ide sa podrazumevanom rezolucijom od 1080p i zapravo morate da odete u Settings > Display da biste se prebacili na višu rezoluciju. 

Naravno, ekran takođe podržava reprodukciju HDR sadržaja, što je odlično za Netflix u pokretu, pa čak i za neke YouTube video zapise ovih dana.

Ono što se nije promijenilo je skener otiska prsta. Samsung koristi ultrazvučni čitač otiska prsta na ekranu, koji ima prednost što ne treperi noću kao optički skeneri. Nema neke velike promjene u odnosu na S21 Ultra, prepoznavanje je precizno i ​​prilično brzo, a skener je pozicioniran malo više na telefonu. 

Postoji prepoznavanje lica, koje koristi samo sliku, tako da nije tako sigurno kao recimo Face ID na iPhone uređajima koji koristi 3D mapu dubine, ali svejedno obavlja dobar posao. 

S Pen olovka za Galaxy S22 Ultra

Baš kao i Note telefon, Galaxy S22 Ultra ima S olovku koja je uredno smještena u telefon, tako da je uvek sa vama.

Galaxy S22 Ultra dolazi uz S pen olovku

S Pen izgleda vrlo slično onoj na Note 20 Ultra, posljednjoj dostupnoj uz Note. Međutim, nova S pen je napravljena od mat plastike, a ne od sjajne završne obrade koju je Samsung ranije koristio, i moramo reći da je ovo odlično poboljšanje. Poklopac S Pen olovke poklapa sa bojom S22 Ultra, tako da ako dobijete bordo telefon, poklopac na S Pen olovci će takođe biti crven, dok je kućište crne boje na svim modelima.

Velika nadogradnja sa S Pen olovkom je njegovo poboljšano vrijeme odziva od sada samo 2.8 ms. Ovo je 3 puta brže u poređenju sa 9ms na Note 20 Ultra. Impresivne stvari i očigledno najbolje što je Samsung uradio do sada! 

Da li je isto kao pisanje fizičkom olovkom na papiru? Ne baš. Samo bilježite bilješke, i dalje možete primijetiti mali prekid veze i zaostajanje dok se pisanje pojavljuje djelić sekunde kasnije.

Softver S Pen s druge strane je potpuno isti kao što smo imali na Note seriji. Aplikacija Samsung Notes je centralno središte za bilješke, a druge zanimljive funkcije kao što su bilješke na zaključanom ekranu i Air Gestures su još uvijek prisutne. Samsung je takođe poboljšao svoj rukopis na prepoznavanje teksta.

Galaxy S22 Ultra performanse i softver

Kao i uvek sa Samsung vodećim modelima, postoji mala kontroverza oko procesora. Galaxy S22 Ultra će imati Samsung Exynos 2200 procesor (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 u SAD-u), a tradicionalno su ti Exynos čipovi bili malo sporiji i manje energetski efikasni kao njihovi Snapdragon kolege.

Generalno testovi pokazuju da model sa Snapdragon ima oko 10% bolje performanse u odnosu na model sa Exynos 2200 čipom. 

Zanimljivo je da osnovni model Galaxy S22 Ultra ima manje RAM-a nego prošle godine: verzija od 8 GB je osnovna u odnosu na 12 GB na prethodnom izdanju. 

Prije nego nastavimo dalje, moramo da napravimo brzi zaokret da bismo pričali o One UI i Samsungovim prelomima. Prvo, očigledno je da je ovaj telefon brz: ima najmoćniji čip dostupan na Android platformi, ima vatrenu moć. U isto vrijeme, nekoliko problema je i dalje postojalo tokom godina sa One UI koje bi trebalo popraviti. Jedna je navigacija pokretima, kojoj nedostaju glatke animacije koje biste mogli vidjeti na Pixelu, OnePlusu ili iPhoneu, a često možete vidjeti malo štekanja, posebno dok prevlačite prema gore da biste se vratili na početni ekran. 

To nije nešto što narušava iskustvo, ali je stalna iritacija, i samo je čudno kako su druge kompanije savršeno optimizirale ovaj dio iskustva, ali tržišni lider Samsung nije.

Druga stvar je čudna trema koja se s vremena na vrijeme pojavljuje kada skrolujete. To je svojevrsno mikro-štekanje koje najčešće primjećujete u aplikacijama koje se pokreću kao što je Twitter ili kada pretražujete web, a opet, ovo ne vidite na drugim telefonima, to je jedinstvena Samsungova stvar.

Za igranje igara, ovaj telefon koristi novi sistem parnih komora koji mu pomaže da se ohladi, a ogroman ekran u kombinaciji sa 120 herca čini ga apsolutnom mašinom iz snova za gejmere.

Što se tiče prostora za pohranu, imate osnovni model sa 128 GB interne memorije, ali takođe dobijate verziju od 256 GB po cijeni od 120 EUR više, model od 512 GB za 120 EUR iznad prethodnog, a neka tržišta će takođe dobiti opciju od 1 TB. 

Ne postoji microSD kartica na S22 Ultra, tako da je važno da odaberete pravu količinu prostora za skladištenje, a za takav vodeći model, mi bismo preporučili 256 GB prostora za skladištenje.

S22 Ultra se isporučuje sa najnovijom verzijom Androida 12 sa Samsungovim One UI 4.1. Dok Android 12 dolazi sa potpuno novim vizuelnim stilom na nekim telefonima kao što su Google Pixels, One UI koji se koristi u Galaxyju ima veoma poznat “Samsung izgled”.

Velika vijest je, međutim, da sa serijom S22, Samsung obećava 4 godine velikih ažuriranja OS-a, više od bilo kojeg drugog proizvođača Android telefona! Uz to, dobit ćete 5 godina sigurnosnih ažuriranja. To zapravo znači da će S22 Ultra u budućnosti dobiti Android verzije 13, 14, 15 i 16. Impresivne stvari i ovo će definitivno dodati vrijednost Samsungovom vodećem modelu!

Samsung Galaxy S22 Ultra kamera

Prošle godine nas je Galaxy S21 Ultra impresionirao svojom svestranom kamerom, a posebno nevjerovatnim, visokokvalitetnim 10 puta periskopskim zumom, a Galaxy S22 Ultra kamera uglavnom zadržava tu uspješnu formulu i daje joj svježi sloj boje.

Sjajne kamere na Galaxy S22 Ultra

Specifikacije kamere S22 Ultra se nisu mnogo promijenile, praktično su identične onima na S21 Ultra:

Specifikacija kamereRezolucijaObjektive
Main S22 Ultra108MP23mm, f/1.8
Ultra-wide S22 Ultra12MP13mm, f/2.2
3X Telephoto S22 Ultra10MP69mm (3X), f/2.4
10X Telephoto S22 Ultra10MP230mm (10X), f/4.9
Front 40MP25mm, f/2.2
Specifikacije kamere Galaxy S22 Ultra

Veličina senzora i broj piksela ostaju isti (telefoto sočiva imaju nešto manje senzore), ali iz Samsunga kažu da glavna kamera ima poboljšanu verziju senzora i da je u kombinaciji sa još širim objektivom od 24 mm na S21 Ultra.

Noćne fotografije pokazuju kako novi telefon može biti pametniji i uhvatiti živopisnije boje čak i noću.

Ali nakon testiranja kamere na S22 Ultra sa stotinama fotografija i desetinama video zapisa, postoji neka vrsta odnosa ljubavi i mržnje s njom.

Glavna kamera, iako je i dalje uglavnom dobra, može patiti od tako širokog objektiva se vidi gubitak detalja u uglovima slike. Tu se i obrada slike promijenila: S22 Ultra agresivno podiže sijenke i boje se često čine mračnim i nemaju zasićenost glavnom kamerom, a često se čini da su fotografije sa S21 Ultra izgledale živahnije i prijatnije za oko. 

Istovremeno, Samsung je poboljšao jednu funkciju kamere koja čini S22 Ultra odličnim: 10X zum! Ovo novo izdanje Ultre donosi mnogo čistije detalje i — za razliku od glavne kamere — živopisnije i življe boje. Jednostavno rečeno, ovo je veliki napredak!

S22 Ultra noćni mode kamere za fotkanje
Noćni mode fotografije

Još jedna karakteristika koju vrijedi spomenuti je novi način rada Adaptive Pixel. Morate da se prebacite na režim pune rezolucije od 108 MP da biste ga iskoristili, a on u suštini spaja snimak pune rezolucije od 108 MP sa fotografijom u pikselima koja tradicionalno ima veću osvjetljenost, za jedan superioran krajnji rezultat. Samo imajte na umu da je svaka od ovih fotografija teška oko 20MB-30MB!

Samsung takođe obećava vrhunski Portrait Mode kvalitet, gdje telefon može prepoznati čak i pojedinačne pramenove kose i odvojiti ih od mutne pozadine u portretnom snimku. Ako nemate očekivanja da ćete dobiti kvalitet poput DSLR-a, Portrait Mode će vas oduševiti. To je jedan od najboljih modula za portrete na tržištu mobilnih telefona.

Takođe postoji mnogo napretka oko nove Samsung Expert RAW funkcije koja omogućava snimanje 16-bitnog RAW formata i kontrole kamere na profesionalnom nivou.

Što se tiče videa, S22 Ultra može snimati u 8K rezoluciji kao iu 4K (ali nemate opciju 4K120 kao na drugim telefonima).

Samsung reklamira glatkiju stabilizaciju koristeći Super Steady način rada, ali ta opcija je i dalje maksimalno dostupna samo pri rezoluciji od 1080p, tako da gubite dosta detalja. 

Redovna stabilizacija je i dalje više nego dovoljna i u većini slučajeva radije koristimo to. Tokom dana možete dobiti lijepe  žive boje i stabilne video zapise, kao i apsolutno nevjerovatne snimke sa 3X i 10X zoom kamerama. 

Noću, S22 Ultra ima prednost od poboljšanog “čisnog” sočiva, tako da imate manje odbljeska od svjetla. Sve u svemu, ovo je jedna solidna kamera. Da li je najbolji? Još se smatra pomalo nedosljednim poređenju sa iPhone-om, ali ne zaostaje previše.

Kvalitet zvuka i haptika na Galaxy S22 Ultra

Nije iznenađenje da S22 Ultra nema priključak za slušalice, baš kao i prethodni model. Ako želite da koristite žičane slušalice, moraćete da kupite adapter ili da nabavite par USB-C slušalica jer nisu uključene u kutiju sa telefonom.

Ali šta je sa zvukom telefona, onim koji dolazi iz zvučnika? Kao i ranije, imate dva zvučnika: glavni sa donje strane i pomoćni zvučnik u slušalici, ali ovaj put se donji zvučnik nalazi dole levo, a ne desno. 

Puštajući neke pjesme, Galaxy S22 Ultra zvučao je slično prošlogodišnjem modelu po tome što naglašava vokal, ali je bio malo tiši pri maksimalnoj jačini zvuka i zapravo se osjeća kao korak nazad u kvaliteti zvuka.

To nije baš najbolje jer su drugi telefoni pojačali svoju audio igru: iPhone 13 Pro Max posebno pruža dubinu i sveukupnu jasnoću što pomaže za bogatiji i puniji zvuk, dok S22 Ultra zvuči prigušeno u poređenju. 

S druge strane, haptika je lijepa i precizna, pomaže vam da dobijete dodatne povratne informacije dok kucate, igrate igrice ili samo da budete u toku s obavještenjima.

Samsung Galaxy S22 Ultra baterija

Galaxy S22 Ultra koristi veliku bateriju od 5.000 mAh sa brzim punjenjem.

Samsung je koristio veliku bateriju od 5.000 mAh u prethodnim modelima S21 Ultra i S20 Ultra, a dok S22 i S22 Plus verzije imaju manje baterije, veličina baterije S22 Ultra ostaje ista.

Šta je sa trajanjem baterije? U stvarnoj upotrebi, primijetili smo da se S22 Ultra troši posebno brzo ako često koristite kameru. Trajanje baterije na Galaxy S22 Ultra je oko 10 sati regularnog korišćenja. 

Imajte na umu da postavke: automatska svjetlina, 1080p rezolucija, adaptivna brzina osvježavanja od 120 Hz, optimizirana potrošnja energije u postavkama baterije i korištenje Exynos verzije telefona.

Testovi za upotrebu pokazuju osrednji rezultat za vodeći model sa baterijom od 5.000 mAh: nešto više od 13 sati, lošiji od prošlogodišnjeg S21 Ultra.

Samsung je malo napredovao sa punjenjem baterije, podržao je brzinu punjenja od 45W prije nekoliko godina u seriji Note 10, samo da bi uklonio podršku u kasnijim vodećim telefonima i ograničio ih na 25W. Ali ove godine se kaže da će Galaxy S22 Ultra dobiti punu snagu punjenja od 45 W. Naravno, u skladu sa modernim trendovima, ne očekujte punjač uključen u kutiju. Samsung ima novi punjač od 45W koji savršeno odgovara za Ultra.

Test za punjenje baterije

Evo koliko dugo traje punjenje na S22 Ultra:

  • za 5 minuta: 9%
  • za 10 minuta: 21%
  • za 15 minuta: 32%
  • za 20 minuta: 44%
  • za 30 minuta: 66%
  • za 45 minuta: 88%
  • Potpuno punjenje traje 1 sat

Naravno, ugrađeno je i bežično punjenje pri brzinama od 15 W, a kompanija podržava i obrnuto bežično punjenje, tako da možete koristiti svoj novi Galaxy kao neku vrstu napajanja i postaviti Galaxy Watch ili slušalice na stražnju stranu kako biste ih napunili kada potreban.

Konkurenti

Galaxy S22 Ultra je premium pemetni telefon, ali barem se cijena nije promijenila i u rangu je sa prošlogodišnjim modelom S21 Ultra.

Model sa memorijom 8GB RAM i 128GB interne memorije koštaće vas od 1200 EUR.

Konkurencija trenutno dolazi sa dva mjesta: iPhone 13 Pro Max i Google Pixel 6 Pro koji je vjerovatno najbolja Android alternativa.

iPhone 13 Pro Max ima izuzetno trajanje baterije kojem Galaxy teško da bi mogao parirati, ima dugu softversku podršku i moćniji čip, ali Galaxy ima S Pen, kameru sa zumom velikog dometa, otvorenost Android platforma i brže punjenje, da spomenemo samo nekoliko prednosti.

Pixel 6 Pro je, s druge strane, telefon koji će dobiti Android ažuriranja prvog dana, dok Samsungu treba još nekoliko mjeseci da donese ta ažuriranja na svoje telefone, a Pixel takođe ima čistiji interfejs i iznenađujuće sposoban zum kamera.

Ali zaista, velika konkurencija S22 Ultra mora biti i prošlogodišnji model S21 Ultra! Da, prošlogodišnji Galaxy nema S Pen, ali ima istu veličinu baterije i kompaktniji oblik, i dalje je prilično brz, sa odličnim ekranom, u osnovi istim sistemom kamera i bez većih kompromisa.

Zaključak recenzije

Da li treba kupiti Galaxy S22 Ultra? To je malo teško pitanje. S22 Ultra se ne oseća kao telefon iz S serije, već kao Note. Dakle, za korisnike Notea i one koji cijene S Pen, to je najnovija i prilično jedina opcija na tržištu. I to super moćna opcija.

Ipak, vjerni fanovi će primijetiti da se kompanija udaljava od stvari koje je cijenila prije samo nekoliko godina, stvari kao što je slot za microSD karticu. Ali najveća briga mora biti situacija sa baterijom: ne zna se zašto, ali ova gigantska baterija se za sada ne drži baš najbolje. Takođe ostaje utisak da su unapređenja u pogledu kamere su mogla biti bolja. Ostaje da vidimo šta će Samsung ponuditi sljedeće godine.
Ipak, na kraju dana, ovo je jedan Android telefon za koji smo sigurni da će ga Samsung ažurirati i ispolirati. Sve ostalo: prefinjen dizajn, zadivljujući ekran, S Pen, moćan procesor, brže punjenje, sve su to sjajne stvari. Dakle, da, S22 Ultra je očigledno veoma dobar premium pametni telefon, samo sa nekoliko neočekivanih kikseva koje treba otkloniti. I u koliko ste ljubitelj Samsunga i S pen olovke, preporuka je za kupovinu definitivno.

Najčešća pitanja

  1. Da li kupiti S22 Ultra?

    Galaxy S22 Ultra donosi poboljšanja kamere i veću bateriju koja bi mogla napraviti značajnu razliku za one koji svoje telefone koriste za profesionalnu fotografiju. Pročitajte da li vrijedi kupiti ovaj telefon.

  2. Je li Samsung S22 Ultra vodootporan?

    Novi uređaji serije Galaxy S22 samo otporni na prskanje tj kapljive vode, a ne i vodootporni. Saznajte zašto u kompletnoj recenziji.

  3. Koliko dugo traje baterija S22 Ultra?

    Premijum vodeći model nudi 5.000 mAh kapaciteta, što je tačno onoliko koliko nudi Galaxy S21 Ultra. Regularno dnevno trajanje baterije je oko 9 sati. Pročitajte kompletnu recenziju i test baterije i brzog punjenja.

Fotografije su preuzete sa samsung.com