Samsung Galaxy S22 recenzija i specifikacije

Samsung je prije nekoliko mjeseci lansirao još jedan trio vodećih telefona za prvu polovinu 2022. godine, a Galaxy S22 Ultra je nesumnjivo bio pravi veliki hit. Ali u ovoj novoj grupi telefona ima ponešto za svakoga, a Samsung Galaxy S22 definitivno ima svoj šarm, moć pakovanja i performanse kamere u prilično kompaktnom kućištu.

Budući da je skoro iste veličine kao Galaxy S10e, novi Galax S22 ide pravo u srce ljubitelja telefona koji paše u jednog ruci. Veličina ekrana Galaxy S22 je smanjena na samo 6.1″ ali daje dojam velikog u poređenju sa ostalim telefonima iz istog ranga. Takođe uzmite u obzir izuzetno visok odnos stranica od 19.3:9, koji osigurava da je telefon uzak i lak za držanje. Takođe, on je ni približno tako mali kao iPhone 13 mini.

Uz manje kućište dolazi i manja baterija i da, pomalo smo zabrinuti za trajanje baterije tokom dužeg vremenskog perioda. Međutim, ovakav kakav jeste, Galaxy S22 je odličan izbor za one kojima ne smeta da pune svaku noć (ili s vremena na vrijeme spuštaju telefon na podlogu za bežično punjenje).

Šta još treba da znate o ovom Samsungovom telefonu i da li biste ga trebali kupiti? Pogledajte šta nudi Galaxy S22.

SADRŽAJ:

Prednosti i mane Galaxy S22

Prednosti

  • Sjajan displej
  • Kompaktan dizajn
  • Dobra haptika
  • Dobra kamera
  • OneUI je odličan

Mane

  • Malo poboljšanja u odnosu na S21
  • Vijek trajanja baterije je malo slab
  • Zvučnike treba poboljšati

Samsung Galaxy S22 dizajn

Dizajn Galaxy S22 nije veliki odmak od serije S21. S22 izgleda malo smjelije, sa kutijastijim izgledom (iako su strane i dalje malo zaobljene) i velikim izborom boja. Lista boja Galaxy S22 sastoji se od zelene, ružičaste zlatne, fantomske crne i fantomske bijele

Samsung Galaxy S22 dostupne boje

Vrijedi napomenuti da Samsung S22 ima staklenu pozadinu, a ne plastičnu koju je Samsung koristio u S21! U stvari, i prednja i zadnja strana su zaštićeni najnovijim Gorilla Glass Victus Plus, a srednji okvir je napravljen od aluminijuma, kao i dugmad.

Galaxy S22 je zaštićen Gorilla Glass Victus Plus sa obje strane.

Ujednačeni okvir oko ekrana je zadovoljstvo za posmatranje, i dovoljno je tanak da napravi mjesta za veći ekran.

Izbačena kamere zadržava isti oblik kao ona na Galaxy S21 liniji, ali imam malo problema sa njom. 

Vidite, u Galaxy S21, metalni okvir se neprimjetno uklopio sa modulom kamere, što je bio veoma svjež izgled i pohvalili su ga svi u svojim recenzijama. 

Ove godine, izbačena kamera S22 je zadržala oblik, ali ako je pogledate sa strane, postoji jasan separator između okvira i modula, čime je izgubila onaj besprekorni izgled.

Naravno, ovo ne čini ovaj pametni telefon boljim ili lošijim.

S22 je takođe malo izgubio težinu, iznosi 167 g u odnosu na 171 g na S21, mala razlika, ali ipak.

IP68 zaštita od vode i prašine je još uvijek prisutna, osiguravajući da će vaš Galaxy preživjeti malo kiše i slučajni pad u vodu (procijenjeno da preživi do 30 minuta u slatkoj vodi dubine do 1.5 metar).

Povezani članci:

Galaxy S22 ekran

Ekran je dijagonale od 6.1 inča. Interesantan detalj je da nije tako visok kao na prethodnom modelu, a sada imate odnos širina/visina 19.5:9, dok je prethodni S21 imao viši odnos 20:9. Inače, ovaj novi odnos je jednostavno isti kao na iPhone-ima.

Rezolucija je 1080×2340 piksela, što nije tako visoko kao 1440p KHD+ koju dobijate na S22 Ultra, ali ne morate da ludujete sa manjim ekranom. Gustina piksela S22 i dalje iznosi 422 piksela po inču, što je zaista fenomenalno za skrolovanje.

Što se tiče boja, Samsungov Dynamic AMOLED je jednostavno besprekoran. Nije iznenađenje da su Samsungovi ekrani konstantno odlični već godinama. Ide do 120Hz za tu glatku brzinu osvježavanja ekrana.

AMOLED ekrani se poboljšavaju veoma postepeno, a ove godine ključna nova specifikacija je veća osvjetljenost. S22 može da dostigne maksimalnu osvetljenost od 1.500 nita, više od S21 koji je dostigao maksimum od 1.300 nita i mnogo veći od 800 nita na iPhone 13. 

Naravno, dobijate punu HDR video podršku za povremene Netflix filmove (pa čak i neki YouTube video snimci se ovih dana snimaju u HDR-u).

Za biometriju, Samsung koristi ultrazvučni čitač otiska prsta na ekranu. Dovoljno precizan i brz (čak i ako ne i najbrži u industriji). 

Takođe dobijate prepoznavanje lica pomoću prednje kamere i 2D slika, tako da nije tako bezbjedno kao Face ID, ali nam je definitivno drago što imamo ovu opciju.

Galaxy S22 performanse i softver

Procesor

Uprkos ranijim glasinama o promjeni, Samsung je odlučio da se drži stare strategije korišćenja različitih procesora u SAD i Evropi.

U Sjedinjenim Državama, Galaxy S22 dolazi sa Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 čipom, dok Evropa dobija Exynos 2200 procesor koji je napravio Samsung. 

Potrošači ranije nisu bili previše srećni zbog toga jer Exynos čipovi obično rade malo sporije, a prošle godine smo čak vidjeli razlike u performansama kamere između Snapdragon i Exynos verzija istog Galaxy modela.

Raniji testovi prije izdanja pokazali su da Snapdragon čip i dalje ima skoro 10% prednosti CPU-a u odnosu na Exynos, tako da se ovdje nije mnogo promijenilo.

Memorija

Što se tiče memorije, dobijate osnovni model od 128 GB kao i verziju od 256 GB koja će koštati malo više. 

Ne možete proširiti tu memoriju jer na Galaxy S22 nema otvora za microSD karticu, pa mudro izaberite memoriju. 

Prema našem iskustvu, 128 GB je i dalje dovoljno za većinu ljudi, posebno u vrijeme kada svi prave rezervnu kopiju u cloud-u. Oni koji su odlučili da unaprijed poruče Galaxy S22 dobili su besplatnu nadogradnju na Samsungov model od 256 GB, što je prilično cool.

Operativni sistem

Što se tiče softvera, Galaxy S22 koristi Androidom 12 prilagođenim Samsungovim One UI 4.1. Zanimljivo je da operativni sistem One UI 4 ne liči na druge standardne Android 12 telefone koji uvode velike vidžete i veoma upečatljive elemente, a umjesto toga Galaxy S22 zadržava poznati Samsungov izgled sa samo nekoliko malih modifikacija.

Samsung je ranije obećao 3 godine ažuriranja softvera, ali to se sada mijenja i Galaxy S22 će imati koristi od 4 godine velikih ažuriranja OS-a i 5 godina bezbjednosnih ažuriranja

To znači da bi S22 trebalo da dobije Android verzije 13, 14, 15 i 16 neko vrijeme u budućnosti, što je odlično! Nijedan drugi proizvođač Android telefona ne ide do te dužine, a čak i Google obećava samo 3 godine ažuriranja OS-a.

Osim toga, Samsung je ove sezone prilično brzo izbacio Android ažuriranja na svoje stare telefone. Naravno, trebalo je čekati nekoliko mjeseci, ali u velikoj šemi tema – Samsung je djelovao impresivnom brzinom, dajući nam nadu u budućnost Galaxy telefona.

Galaxy S22 Kamera

Osim uobičajenih glavnih i ultra širokih kamera, Samsung je izveo čudan trik sa S20 i S21. Ti telefoni nisu imali „pravo“ telefoto sočivo, već su umjesto toga koristili senzor od 64 megapiksela koji jedva da je imao zum (1.1x) i koji je samo isječen da bi se postigao reklamirani nivo zuma od 3x. 

Ovo se mijenja u Samsung Galaxy S22, prvom u neko vrijeme koji je dobio „pravi“ objektiv sa 3 puta zumom.

Galaxy S22 kamera od 6.1 inča

Da bismo vas uštedjeli na vremenu i poređenju, recimo samo da je hardver kamere na S22 uglavnom sličan S21, sa nešto većim glavnim senzorom koji je druga primjetna promjena.

Paradoksalno, poboljšanje stvarnih performansi kamere nije tako jasno. Ako fotografije S22 stavimo pored S21, one izgledaju malo hladnije, malo previše izoštrene.

Ali S22 kamera može prilično dobro da stoji na svojim nogama. Iznjeli smo ga u dužu šetnju i uzeli još gomilu uzoraka, na šta se, iskreno, ne možemo previše žaliti. 

Dinamika je odlična, boje izgledaju dobro, oštrina je malo prejaka, budimo iskreni. Ali inače, solidne fotografije.

Mnogo je uzbuđenja oko novog Samsung Expert RAW 16-bitnog snimanja koje bi entuzijastima i profesionalcima trebalo da pruži više kreativnog potencijala. U suštini, ako ste spremni za to, možete da snimite i izvezete RAW fotografije direktno sa telefona i poboljšate ih svojim Adobe Lightroom supervještinama.

Što se tiče videa, Samsung zvanično zadirkuje kršenje pravila svjetla, u osnovi govoreći da treba očekivati bolje fotografije i video zapise pri slabom osvjetljenju. I da, noćni režim za fotografije je odličan na ovim telefonima — sjajan kao i ranije. Iskreno da vam kažem — ponekad je previše dobro, čini da stvari izgledaju previše svjetle za noćni snimak. Srećom, isključivanje je samo jednim dodirom, a kamera je i dalje sposobna da snima veoma jasne, svijetle, živopisne slike čak i kada je noćni režim isključen.

Primjetna su i poboljšanja u noćnom videu. Snimio sam dugačak snimak, testirao standardnu kameru, zatim zumirao daleko, pa prešao na ultraširoku i nazad na glavnu kameru. Primjetićete da na kraju snimka ultraširoka kamera nema poboljšanje noćnog videa. Dakle, odmah postaje očigledno koliko je ova nova glavna kamera dobra.

Galaxy S22 audio i haptika

Samsung S22 nema priključak za slušalice – što ne iznenađuje. Čini nam se da je čudno istaći ovo 2022. godini, jer izgleda da ga svi uklanjaju, ali nekoliko modela i dalje drži ovaj konektor. 

Takođe se čini da nema slušalica uključenih u kutiju sa S22. To znači da ako želite da koristite žičane slušalice, nabavite adapter ili par USB-C slušalica.

Kao i ranije, Galaxy S22 ima stereo zvučnike i slušalicu koja služi i kao visokotonac. Pa, kažem visokotonac, ali dva zvučnika zvuče prilično izbalansirano bez većih razlika između njih.

I kao i ranije, potrebna im je nadogradnja. Samsung je napravio ove zvučnike dovoljno dobre prije nekoliko godina i čini se da nije ponovo pregledao njihov zvuk. Zvuk Galaxy S22, iako nije strašan, nadmašuju ga drugi vodeći modeli, iPhone 14 ili Xiaomi 12

Galaxy S22 baterija i punjenje

Korisnici nikada nisu srećni kada kompanije smanje baterije, ali to je jednostavno neizbježno sa mnogo manjom veličinom Galaxy S22, a dolazi sa baterijom od 3700 mAh, što je smanjenje u odnosu na ćeliju od 4.000 mAh koja se koristi na S21 (5% smanjenje veličine) .

Pošto je prošlogodišnji Galaxy S21 bio sasvim u redu u pogledu trajanja baterije, prišli smo Galaxy S22 pomalo zabrinuti.

U krajnjoj liniji, S22 treba svakodnevno punjenje, nema ništa od obećanja dvodnevnog trajanja baterije.

I dok Samsungov glavni junak, Galaxy S22 Ultra, dobija brže punjenje ove godine, kompaktni S22 model ostaje sa 25W brzine punjenja, kao i prošle godine. 

U kutiji, naravno, nema punjača, tako da ćete morati da koristite stariji punjač ili razmislite o tome da potrošite 30 eura na dobar punjač.

Bežično punjenje je još uvijek tu sa brzinom od 15W, a takođe imate podršku za obrnuto bežično punjenje za dopunu drugog uređaja, ali sa manjom baterijom ovdje, to se vjerovatno najbolje koristi za kratka punjenja ili manje gadžete.

Galaxy S22 cijena

Konačno, cijena Galaxy S22 ostala je ista kao i prošlogodišnji model na većini tržišta. Očekujte da ćete platiti 900 eura za osnovni otključani telefon sa 8GB RAM-a i 128GB memorije, i 100 eura povrh toga za konfiguraciju od 8GB/256GB.

Kratak pregled recenzije

Dakle, da li biste trebali kupiti Galaxy S22? To je solidan telefon,  kompaktan je, moćan, ima odličnu kameru. I obećava dugu podršku i ažuriranja, a ne škodi što sam telefon izgleda veoma dobro.

Život i zdravlje baterije su zabrinjavajući, a činjenica da postoje neki veoma, veoma jaki konkurenti koji mogu da vas koštaju manje novca me je glavna zabrinutost oko ovog telefona. Međutim, ako ste svi u Samsung univerzumu, uživaćete u ovom Galaxy telefonu.