Xiaomi 11T Pro recenzija i specifikacije

Xiaomi je zauvijek napustio prefiks „Mi“, ali nije odbacio izuzetnu vrijednost svojih uređaja. To se odnosi na potpuno novi Xiaomi 11T Pro sa punom snagom.

Idući ruku pod ruku sa obećanjem kompanije za neograničenu profitnu maržu od 5% na hardveru, novi Xiaomi 11T Pro je lako moj omiljeni Xiaomi telefon 2022. godine, s obzirom da sam takođe pregledao zapanjujući Xiaomi 12 Pro, i iznenađen sam cijenom.

Xiaomi 11T Pro recenzija i specifikacije

Za razliku od ova dva, Xiaomi 11T Pro je definitivno priča o uspjehu i nema očigledne nedoumice. Posjeduje izuzetan hardver uparen sa dizajnom prilagođenim korisniku i funkcijama koje imaju smisla bez ikakvih dodatnih dijelova. Jedina velika “slabost”, da tako kažem, je nedostatak intrigantnije i raznovrsnije postavke kamere, ali je normalno da su neki uglovi morali da se zaokruže.

Na pomalo dosadnu stranu kamere, Xiaomi 11T Pro ima mnogo toga da bi bio vrijedan vaše pažnje. Prvo i najvažnije, to je telefon sa najbržim punjenjem koji smo testirali i koristili, dostižući potpuno punjenje za otprilike 20-tak minuta. Drugo, telefon ima odlične performanse i dovoljno memorije, dok ga OLED ekran spaja sa odgovarajućom rezolucijom i kombinacijom brzine osvježavanja (FHD+ i 120Hz su pobjednici po mojem mišljenju).

Cijene u većini Evrope se kreću oko 650 EUR. Definitivno vrijedi kupiti ovaj model, mada budite oprezni ako imate prevelika očekivanja od kamere.

SADRŽAJ:

Xiaomi 11T Pro prednosti i mane

Prednosti

  • Živopisan OLED ekran sa brzinom osvježavanja od 120Hz
  • Odlične performanse u stvarnoj upotrebi
  • Rekordno brzo punjenje
  • Dobar vijek trajanja baterije
  • Lagan i prilagođen za rukovanje
  • Snappy kapacitivni senzor otiska prsta
  • Dobri stereo zvučnici

Mane

  • Kvalitet slike bi mogao biti konzistentniji
  • Previše izoštravanja i otkačenih boja u nekim situacijama
  • Nema bežičnog punjenja

Xiaomi 11T Pro dizajn

Xiaomi 11T Pro ima isprobanu i dokazanu formulu dizajna koja jednostavno funkcioniše. Ravni ekran uparen sa blago zakrivljenom zadnjom pločom i ravnim bočnim ivicama za mene su i dalje najbolji i najprijatniji dizajn za pametni telefon. Kao i obično kod Xiaomi uređaja, 11T Pro ima nekoliko glavnih oslonaca, naime infracrveni blaster za kontrolu kompatibilne elektronike i stereo zvučnike sa donje i gornje strane, koje je podesio Harman Kardon.

Pročitajte ostale recenzije Xiaomi telefona:

S druge strane, telefon pokušava da bude nešto što nije tako što koristi lažni dezen od brušenog metala koji pokušava da izgleda sofisticirano izdaleka, ali ne uspjeva spektakularno kada dodirnete uređaj i osjetite plastičnu završnu obradu. Ipak, nemam problema sa tim — plastika svakako smanjuje težinu (a to je prilično veliki uređaj, imajte na umu) i dodaje neophodno prijnjanje tako što se „lijepi“ za vašu kožu. Sve u svemu, prilično sam zadovoljan dizajnom telefona. Sasvim je upravljiv uprkos svojoj težini i veličini, a ne izgleda ni upola loše, uprkos svojoj uglavnom plastičnoj konstrukciji.

Za razliku od nekih skupljih i vrhunskih Xiaomi telefona, koji imaju skenere otiska prsta na ekranu, 11T Pro koristi običan fizički skener otiska prsta ugrađen u dugme za napajanje sa strane. Izuzetno je brz i bez grešaka uprkos ograničenom prostoru senzora, i iako me moja mišićna memorija tjera da lovim donji dio ekrana kada uzmem telefon u ruke, postoji nešto tako uvjerljivo u vezi sa fizičkim senzorom.

Xiaomi 11T Pro ekran

Konačno, vodeći telefon koji se ne snalazi u potpunosti sa beskorisnim QHD+ ekranom i zadovoljava se mnogo razumnijim FHD+ ekranom 6.67-inčnim OLED FHD+ ekran. Xiaomi 11T Pro takođe može da se pohvali brzinom osvježavanja od 120Hz i obiljem različitih režima boja ekrana. Želite realistične sRGB boje, nijanse kompatibilne sa P3 ili jednostavno preteranu živost? Ovaj telefon ima sve, pa izaberite svoj otrov.

Pročitaj sada: Šta je brzina osvježavanja?

Budući da sam i sam ljubite živopisnijih boja, odlučio sam se na P3 podešavanje, i iskreno, izgleda jednako dobro kao i bilo koji drugi AMOLED ekran vrhunskog nivoa od sličnih Samsung-a, Apple-a, ili kako god hoćete. Postoji i funkcija koja automatski podešava temperaturu boja ekrana na osnovu ambijentalnog osvjetljenja oko vas, slično Apple-ovom True Tone-u.

Osvjetljenost je takođe odlična do 802 nita, dok minimalna osvjetljenost od samo 2.2 nita znači da možete da koristite telefon u krevetu bez opekotina mrežnjače (iako bi vjerovatno trebalo da se uzdržite od pregledavanja u krevetu).

Još jedna manja karakteristika koju takođe volim je činjenica da dobijate fabrički zaštitnik ekrana postavljen na ekran odmah iz kutije. To ni u kom slučaju nije premium dodatak, a nekima će se definitivno mrzeti osećaj, ali ja definitivno poštujem kompaniju što to radi jer me ostavlja mirnim. Isto važi i za standardnu silikonsku futrolu, o kojoj nema šta da se piše, ali je bolje nego ništa, iskreno.

Hardver i performanse

Ubijedjen sam da kada hardver postane dovoljno brz, to više nije važno. Ovo je razlog zbog kojeg sam jedva razmišljao o stvarnom hardveru uređaja tokom mog vremena sa njim: jednostavno je tako brz i reaguje sve vrijeme. 

Pretpostavljam da je ovo zahvaljujući vrhunskom Qualcomm Snapdragon 888 čipu unutra, kao i standardnoj količini od 8GB RAM-a i dovoljno 256GB interne memorije.

Telefon je laka radost za korišćenje, i dok će sintetički testovi definitivno otkriti da su mnogi drugi uređaji mnogo brži i moćniji, teško mi je da vjerujem da bi iko smatrao da je Xiaomi 11T Pro spor ili jednostavno „nije dovoljno dobar“. Za sve namere i svrhe, ovaj uređaj ima ugrađen hardver vrhunskog kvaliteta i definitivno može da se održi u odnosu na bilo koji drugi savremeni Android vodeći telefon.

Interfejs i funkcionalnost

Kao i svi Xiaomi-jevi telefoni, ovaj takođe koristi MIUI interfejs od Xiaomi-a. Priznajem, pristrasan sam i, iskreno, sada je mnogo bolje nego ranije. 

Najnovija verzija, MIUI 13, je razjasnila opštu ideju MIUI-ja kao korisničkog interfejsa i volim sva mala podešavanja i poboljšanja u interfejsu koja ga čine tako dobrom prilagođenim interfejsom koja radi na Android 11.  

Otključavanje licem na telefonu je izuzetno brzo iz većine uglova pokušaja, mada vjerovatno nije baš bezbjedno jer ga ne pokreće nijedna tehnologija 3D autentifikacije. Ako ste ljubitelj privatnosti, vjerovatno biste se trebali osloniti samo na brz i siguran kapacitivni skener otiska prsta u dugmetu za napajanje.

Haptika je odlična na Xiaomi 11T Pro, i iako nije tako brza i trenutna kao na nekim drugim uređajima kao što su iPhone ili Samsung, daleko je od ostalih iz ne tako daleke prošlosti. Različite interakcije sa MIUI-jem takođe vas nagrađuju nekim haptičkim povratnim informacijama.

Audio je odličan. Zvuk koji dolazi iz stereo zvučnika je glasan i jasan, sa naznakama duboke osnove koja nije previše tanka. Sigurno postoje glasniji uređaji sa kvalitetnijim mogućnostima reprodukcije zvuka, ali Xiaomi 11T Pro je uglavnom ispunio sva moja očekivanja, a zatim i neka. I da, vjerovatno ne treba da pominjem nedostatak 3.5mm priključka za slušalice, ali to se može očekivati od većine modernih telefona.

Recenzije ostalih pametnih telefona:

Xiaomi 11T Pro baterija

Trajanje baterije i brzine punjenja Xiaomi 11T Pro su ono u čemu je njegova prava snaga.

Xiaomi 11T Pro se potpuno puni za oko 20 minuta, što je zapanjujući pogled na budućnost punjenja uređaja. 

Ovo je zahvaljujući punjaču od 120W koji dolazi u kutiju sa telefonom i koji se ne prodaje posebno za preveliku sumu novca. Da bi se super brzo punjenje Xiaomi 11T Pro stavilo u perspektivu, iPhone 13 se puni za 110 minuta, dok se Galaxy S22 u potpunosti puni za 70 minuta, što je čitava vječnost u poređenju sa Xiaomi 11T Pro.

Koliko traje baterija Xiaomi 11T Pro?

Život sa takvim uređajem za brzo punjenje je za mene bilo otkriće. Iako sam ranije morao pažljivo da isplaniram svoje navike punjenja kako bih uvijek bio siguran da imam što je moguće više baterije prije nego što krenem napolju, Xiaomi 11T Pro je u suštini preokrenuo te korisne navike.

Sada, jednostavno uključivanje u punjač na bukvalno 10 minuta dobijam otprilike 60% napunjenosti, što bi mi lako moglo izdržati cio dan. Ovo je takođe popravilo moju nezdravu opsesiju očuvanjem trajanja baterije: sve dok imam punjač u blizini, više me nije briga za trajanje baterije telefona.

Ali šta je sa trajanjem baterije? Baterija telefona od 5.000mAh, koja je podijeljena na dvije ćelije. Xiaomi 11T Pro baterija može trajati čak 2 dana ako ga koristite štedljivo, sa stopom osvježavanja od 120Hz i uglavnom upotrebom Wi-Fi-ja, ali bliži jednodnevnom uređaju ako ga koristite non-stop, posebno sa mnogo 5G pretraživanja. 

Ipak, to je više nego adekvatan uređaj što se tiče izdržljivosti baterije zahvaljujući mnoštvu podešavanja i funkcijama vezanih za zamijenu koje vam omogućavaju da potrošite svaki dio energije koji je ostao u ćelijama baterija.

Xiaomi 11T Pro kamera

Sa širokougaonom kamerom od 108MP na zadnjoj strani, Xiaomi 11T Pro je definitivno dobar. Pored impresivne glavne kamere, ima i ultra širokougaonu od 8MP i makro kameru od 5MP koja ima prilično ograničen slučaj upotrebe. Uprkos tome što aplikacija za kameru na telefonu prikazuje standardna uvećanja od 0.6X, 1X i 2X, ona od 2X je beskorisna jer je jednostavno digitalni zum koji izrezuje glavnu kameru.

Xiaomi 11T Pro kamera

Kao i svi Xiaomi telefoni, aplikacija za kameru je prepuna funkcija i funkcionalnosti, od kojih neke možda nikada nećete koristiti. Ipak, tu su automatska ekspozicija, Audio Zoom, namijenski kreator uvoda za vlog i gomila ludih filmskih efekata koji vjerovatno neće biti mnogo korisni u normalnim svakodnevnim situacijama.

Kvalitet slike

Kako ispadaju slike? Prilično dobro. 

Kada su uslovi osvjetljenja dobri, slike se dobijaju sa odličnim detaljima, pristojnom oštrinom i prijatnim bojama.

Kao i većina Xiaomi uređaja koje sam koristio, Xiaomi 11T Pro takođe ima sposobnost da malo podeksponira neke snimke sa dinamičkim osvjetljenjem i ne stavlja toliko detalja u sijenku. Obično, telefon snima slike od 12MP, naravno, količina detalja koje dobijate kada koristite namjenski režim kamere od 108MP je iznad izuzetne. 

Boje su malo hladnije, ali su življe, ako to ima smisla. U suštini, to je suprotno od onoga što dobijate od, recimo, iPhone-a. Međutim, iako sam ljubitelj prodornih boja, Xiaomi 11T Pro me je u nekoliko navrata iznenadio preterano živim bojama koje je proizveo u nekim slučajevima.

Ovdje je problem nedoslednost u nauci o bojama između ultraširokih i širokougaonih kamera. Slike iste scene snimljene sa dvije različite kamere često pokazuju različite boje.

Kada se svijetla ugase, telefon je dovoljno inteligentan da automatski omogući svoj noćni režim, što je odlično. Slike pri slabom osvjetljenju ispadaju u redu, sa dobrom ekspozicijom, iako je često uključeno previše prekomjernog izoštravanja.

Međutim, ako vam se desi da snimite sliku u scenariju osvjetljenja koji nije ni previše svjetao ni suviše prigušen i telefon ne omogući automatski noćni režim, onda ćete najvjerovatnije dobiti mutnu sliku. 

Selfiji su dovoljno detaljni, ali podrazumijevano je uključen metod uređenja zbog čega lica izgledaju neprirodno. Onemogućavanje ovoga bi trebalo da bude prva stvar… osim ako se ne bavite ovakvim stvarima. Portreti ispadaju u redu.

Video snimci takođe ispadaju sjajni. Imate do 8K pri 30fps video snimanja, a HDR video je takođe podržan, ali samo pri maksimalno 30fps u 1080p i 4K video snimanju.

Rezime recenzije

Xiaomi 11T Pro je odličan telefon OLED ekrana sa brzinom osvježavanja od 120Hz. Upakovan u sjajnom Qualcomm Snapdragon 888, RAM-a 8GB RAM-a i 256GB interne memorije. Što se performansi baterije tiče one su izuzetne, i gotovo da malo koji model na tržištu može da mu parira. Sa brzim punjenje, koje ne traje više od 20 minuta, Xiaomi 11T Pro je definitivno sami TOP na tržištu.