Xiaomi 12 Lite recenzija i specifikacije

Za svoju cijenu od 500 EUR, Xiaomi 12 Lite je nesumnjivo među telefonima koji daju najbolji odnos cijene i kvaliteta koji dobijamo u 2022. godini.

Sa svojim ogromnim AMOLED ekranom sa brzinom osvježavanja od 120 Hz, brzim performansama i prekrasnom konstrukcijom, definitivno je vrijedan vašeg razmatranja. Imajući to na umu, uradili smo detaljnu recenziju Xiaomi 12 Lite modela. 

SADRŽAJ:

Xiaomi 12 Lite recenzija i specifikacije

Šta je u pakovanju?

Iskustvo otvaranja Xiaomi 12 Lite uređaja bi već trebalo da bude poznato većini ljudi. Na Appleov način, donji dio kutije telefona polako klizi prema dolje dok vi držite gornji dio, kao da vas zadirkuje, na kraju otkrivajući vaš novi telefon.

Unutar kutije je i dobrodošla prozirna maska za vaš Xiaomi 12 Lite, a na samom telefonu je unaprijed postavljena zaštita za ekran.

Možda i najvažnije, ovaj telefon dolazi sa nevjerovatno brzim punjačem od 67 vati, dok vam mnogi proizvođači telefona visokog profila ne daju ni punjač za početak, a kamoli tako brz. 

Možda vas interesuje? Nastavi čitanje:

Xiaomi 12 Lite Prednosti i mane

Prednosti

  • Veliki, AMOLED ekran sa visokom brzinom osvježavanja
  • Lijep, lagan i moderan dizajn ravnih ivica
  • Brzi skener otiska prsta na ekranu
  • Brzo punjenje od 67W (i punjač je uključen)
  • Uključena maska i zaštita za ekran

Mane

  • Nema bežičnog punjenja
  • Displej se lako izgrebe

Xiaomi 12 Lite specifikacije

StavkeSpecifikacije
Veličina159.30mm x 73.70mm x 7.29mm
Težina173g
Ekran6.55 inča AMOLED DotDisplay, 950 nits max brightness
ProcesorSnapdragon 778G
RAM6GB ili 8GB
Memorija128GB / 256GB
Operativni sistemAndroid 12 sa MIUI 13
Kamere108MP glavna kamera, f/1.88 aperture8MP ultra široka kamera, f/2.2 aperture2MP makro kamera, f/2.4 aperture32MP selfie kamera, f/2.45 aperture
Baterija4300 mAh
Brzina punjenja67W turbo punjenje, ne podržava bežično punjenje
Xiaomi 12 Lite specifikacije i tehničke karakteristike

Specifikacije kod Xiaomi 12 lite su zaista prilično fantastične, s obzirom na početnu cijenu od 400 EUR. Naročito kada je u pitanju veliki ekran, uobičajeni senzori kamere koje uzimamo zdravo za gotovo ovih dana i brzo punjenje, sve je to lijepo upakovano u tanko i lagano kućište pametnog telefona.

Xiaomi 12 Lite dizajn i boje

Sviđa nam se izgled Xiaomi 12 Lite. Za razliku od Xiaomi 12 i Xiaomi 12 Pro, 12 Lite ovdje umjesto toga ima ravne ivice, koje prema mnogim kritičarima izgledaju ljepše i modernije.

Međutim, oni nisu baš na nivou iPhonea; ivice izgledaju malo više zakošene od onoga što imamo na modernom telefonu kod Apple-a.

Xiaomi 12 lite dizajn

Ekran je takođe ravan, kao i zadnja strana – što je, opet, dobrodošlo da vidite na Android telefonima za promenu.

Međutim, ako tražite suptilni minimalizam, ovaj telefon baš i ne ide ka tome, jer njegova stražnja strana ima efekat koji mijenja boju i prelama svjetlost, što mu definitivno daje dodatni štih. Iako je poleđina mat, a efekat je prigušeniji nego na nekim ranijim dizajnima leđa koji mijenjaju boju koje smo vidjeli, ni to još uvijek nije baš skromno, barem kada ga iznesete na jaku svjetlost.

Zadnja strana Xiaomi 12 Lite zaista je napravljena od stakla, izgleda prilično lijepo, glatko i vrhunsko.

Na prednjoj strani, Gorilla Glass 5 ekran prekriven samo je prekinut malim izrezom za kameru u gornjem centru. I, kao i obično kod Android telefona u ovom cjenovnom rangu, dok su okviri oko ekrana veoma tanki, donji je uvek nešto deblji od gornjeg, što uvijek malo smeta.

S obzirom na svoju veličinu, ovaj telefon se čini veoma lijepim i laganim u ruci, što je izgleda bio jedan od Xiaomijevih prioriteta, budući da sam kineski gigant ponosno opisuje Xiaomi 12 Lite kao „lakog”. Sa samo 173 grama, Xiaomi 12 Lite zaista odgovara ovom opisu.

Što se tiče dostupnih opcija boja, one su malo razigranije i zabavnije od prosječne ploče ovih dana. Xiaomi 12 Lite dolazi u Lite Green, Lite Pink i crnoj boji.

Situacija sa portovima – sa donje strane imamo USB Type-C priključak za punjenje, pored kojeg je rešetka zvučnika, a na suprotnoj strani – slot za SIM karticu. Nažalost, nema proširivog prostora za memoriju putem SD kartice.

Ni na ovom telefonu nema ocjene otpornosti na vodu ili prašinu tj. IP sertifikata

Xiaomi 12 Lite ekran recenzija

Xiaomi 12 Lite dolazi sa velikim AMOLED ekranom od 6.55 inča, rezolucije 2400 puta 1080 piksela. Oštar je, ima sjajne boje i može biti vrlo svijetao, plus vrlo prigušen, što su obje dobrodošle karakteristike koje ćete poželjeti kada ste vani na suncu ili u krevetu u polusnu.

Ekran takođe ima brzinu osvježavanja od 120 Hz, dvostruko više od prosječnog pametnog telefona, plus stopu uzorkovanja dodira od 240 Hz. I sve zaista izgleda prilično glatko – bilo da govorimo o Android interfejsu i njegovim malim prelazima, ili igrici koja podržava veće brzine osvježavanja. 

Ekran kod Xiaomi 12 Lite ima otključavanje na otisak prsta

Xiaomi je bio dovoljno ljubazan da nam da mogućnost da se prebacimo na tradicionalniju brzinu osvježavanja od 60 Hz, međutim, ako želite uštedjeti malo trajanja baterije, po cijenu te dodatne uočene glatkoće.

Čak imamo Dolby Vision i HDR10+ na ovom ekranu, tako da podržani sadržaji izgledaju dodatnog kontrasta i mnogo svjetlije na svijetlim mjestima. Recimo da gledate video snimak zalaska sunca koji sija iza nekih planina – one će biti tamne, a sunce iza njih će izgledati super sjajno – to je za vas HDR10+. Stvari mogu zaista drastično iskočiti, i to je prekrasno, posebno u filmovima koji to podržavaju.

Sve u svemu, za ovaj cjenovni rang Xiaomi 12 Lite ima vrlo impresivan, veliki, živahan i uglađen ekran koji ne pravi kompromis.

Pa, možda osim jednog – izdržljivosti. Sada, Xiaomi kaže da je ekran prekriven Gorilla Glass 5 staklom, ali se ekran veoma lako grebe. 

Nismo sigurni kakao to ide sa ovim navodno staklenim ekranom, ali rekao bih da držite unaprijed postavljenu zaštitu za ekran ako kupujete ovaj telefon. Nemojte je odmah ukloniti.

Xiaomi 12 Lite kamera recenzija

Na poleđini telefona, njegov modul kamere definitivno upada u oči, sa tri kamere, svaka sa metalnim prstenom oko sebe, koji viri unutar prozirne izbočine kamere.

Glavna kamera je ogromna od 180 megapiksela, Samsung HM2 senzor sa otvorom blende od f/1.88. Ostale kamere su ultra-široka od 8 MP i makro od 2 MP.

Selfie kamera je od 32 megapiksela, a uz zadnju kameru ima i portretni način rada, ako uživate u slikanju sa zamućenom pozadinom. Pored toga, dostupan je i noćni režim, iako se čini da je kamera prilično sposobna da napravi dobre snimke pri slabom osvjetljenju i bez njega.

Vrijedi spomenuti da, kao i većina telefona iz Kine, i ovaj dolazi sa aplikacijom za kameru sa uključenim efektima zaglađivanja kože, koju morate zapamtiti da isključite kada prvi put počnete da snimate slike. Iako je to poželjna karakteristika u Xiaomi-ovoj domovini, definitivno nije popularna na Balkanu i u Evropi.

Bez obzira na to, fotografije sa Xiaomi 12 Lite ispadaju oštre, detaljne i precizne u boji, a čini se da širokokutna kamera ne nedostaje u kvalitetu iza glavne, što je dobrodošlo za vidjeti, a prema mom iskustvu, rijetko. Ako zumirate, možda ćete primijetiti da se događa malo preoštrenja, ali za društvene mreže – slike ispadaju prilično sjajne.

Portretni način rada radi dobar posao otkrivajući šta treba da bude u fokusu, a šta pozadina, tako da bi zamutio samo ovo drugo. I, rješavalo je izazovne faktore kao što sam ja nosio naočale. Možete čak podesiti koliko želite zamućenje pozadine dok snimate portretnu fotografiju, što je lijep dodir.

Kamera takođe primjenjuje ugodno zamućenje pozadine kada se zatvorite prema bilo kojem objektu, stavljajući ih u fokus, kao što je cvijeće na primjerima fotografija koje možete pogledati u nastavku. Generalno, ispale su prelijepe i impresivne, i dobar su prikaz onoga što Xiaomi 12 Lite kamera može pružiti u uslovima dobrog osvjetljenja.

Možete se prebacivati ​​između glavne i ultraširoke kamere dok snimate video, što je uvijek sjajno imati kao opciju. Ultraširoki definitivno odgovara mnogo većem dijelu vašeg okruženja, tako da možete početi s glavnim i prebaciti se u hodu, ako odlučite da je to potrebno.

Hajde sada malo o videu. Zadnja kamera je zadana za snimanje pri 1080P, 30FPS, iako možete ići na 1080P, 60FPS ili čak i više na 4K pri 30FPS. Nema 60FPS pri 4K.

U svakom slučaju, video zapisi ne ispadaju tako impresivni kao fotografije. Ponovo su dovoljno dobre za društvene mreže, ali ne tako oštre koliko bih želio da budu, i čudno je da širokokutna kamera kao da snima nešto preciznije boje nego glavna kamera, kao što možete pogledajte u primjerima videa ispod (snimljeni na zadanim postavkama).

Ali sa pozitivne strane, stabilizacija videa je dobra, kao i kvalitet audio snimanja. Ali nemojte očekivati ​​izolaciju od vjetra ili nešto slično tome.

Xiaomi 12 Lite performanse

Što se tiče performansi, Xiaomi 12 Lite ne razočarava. Uključuje srednji, ali i dalje brz Snapdragon 778G sa 6 ili 8 GB RAM-a.

Otvaranje aplikacija i igara, ili prebacivanje između više aplikacija je brzo i glatko, i to od prvog dana. Uparen sa ekranom od 120 Hz, Android 12 (sa MIUI 13 nadogradnjom) izgleda veoma brzo.

Xiaomi 12 Lite OS i Android verzija

Xiaomi 12 Lite dolazi sa Androidom 12 i Xiaomi-jevim MIUI 13 nadogradnjom. Nekada mi je smetalo koliko je Xiaomi MIUI skin po uzoru na Appleov iOS, ali ne mogu poreći da izgleda lijepo i poznato. Ako prelazite sa iPhone-a na ovaj telefon, to bi trebao biti prilično lak prelaz upravo zato što je MIUI tako sličan iPhone-u.

I što je najbolje od svega, MIUI ima neke lijepe ugrađene funkcije koje svakako smatram korisnim, poput screen rikordera, uređivača snimka ekrana, plus brzi pristup screencastu ili NFC-u, budući da Xiaomi 12 Lite zaista ima NFC podršku.

Animacije su brze i fluidne, a tu je efekat zamućenja pozadine koji se primjenjuje na početni ekran, kada povučete ekran s obavijestima ili ekran brzih radnji preko njega.

Ikone su u obliku kvadrata sa zaobljenim uglovima. Sve su to dobre stvari, vizuelno. MIUI je postao jedan od omiljenih Android overlay u posljednjih nekoliko godina, čak i više nego objektivno prepun funkcija.

Xiaomi 12 Lite baterija

Počnimo s lošim vijestima – Xiaomi 12 Lite nema bežično punjenje. Ali dobre vijesti su prilično dobre – ne samo da ima bateriju od 4300 mAh razumne veličine koja traje dugo, već se telefon može puniti turbo na 67 W, a punjač od 67 W je uključen u kutiju! Ili smo gladni osnovnih funkcija ovih dana, ili je ovo drugo zapravo vrlo impresivno.

Xiaomi 12 Lite baterija traje oko 10 sati

Iako sam navikao da vidim ogromne baterije od 5000 mAh u Xiaomi telefonima, razlog zašto je ova malo manja vjerovatno je činjenica da Xiaomi 12 Lite treba da bude prilično tanak i lagan, što i jeste. Nema veze – baterija traje oko 10 sati regularnog korišćenja i rekao bih da je Xiaomi pronašao savršen balans između težine i veličine baterije.

Xiaomi tvrdi da je baterija koja traje cijeli dan, ali uz rijetku upotrebu, ozdravio sam u roku od tri dana i više. A kada dođe vrijeme za punjenje, samo 13 minuta turbo punjenja podiže ovaj telefon 50% od pune baterije!

Xiaomi 12 Lite audio kvaliteta i haptika

Xiaomi je uvijek bio na visokom nivou kada je u pitanju kvalitet zvuka svojih telefona, a ono što čujem od ovog nije izuzetak. Imamo dvostruke stereo zvučnike i Dolby Atmos prostornu audio tehnologiju, što čini razliku – muzika zvuči malo šire i snažnije kada je uključena.

Što se tiče jasnoće zvuka – bez pritužbi – vaša muzika, filmovi i igre će zvučati kristalno jasno, impresivno bez izobličenja čak i pri maksimalnoj jačini zvuka.

Međutim, ovo nisu baš zvučnici najvećeg kvaliteta. Iako imaju visoke i srednje tonove, nema niskih, što znači da nema ni nagoveštaja basa. Dakle, iako su ovi zvučnici ili jednaki, ili veći od čak nekih vodećih Android telefona (posebno onih Samsungovih), mogli su biti bolji.

Takođe nema priključka za slušalice, ali kao i mnogi od vas, svi se navikavamo na ovaj trend kod proizvođača pametnih telefona. Ipak, u tipičnom Xiaomi stilu još uvijek postoji infracrveni blaster iz nekog razloga. Pretpostavljam da su prioriteti na kineskom tržištu prilično različiti, ako je prvo važnije, dovoljno da Xiaomi nastavi da ga uključuje do danas.

Ali dosta o ovoj tangenti. Što se tiče haptike Xiaomi 12 Lite, dodirivanje vibracija prilikom podešavanja klizača ili kucanja na virtuelnoj tastaturi je prijatno i ohrabrujuće, iako pomalo anemično. Ali opet, sumnjam da iko traži haptiku za drobljenje kostiju. Ako ste zabrinuti zbog čudnih, šupljih dodira koje ste možda osjetili na nekim drugim telefonima u ovom cenovnom rangu, to nije slučaj sa Xiaomi 12 Lite.

Zaključak recenzije

Rating: 4 out of 5.

Xiaomi 12 Lite je veoma dobar telefon srednje klase. Lagana konstrukcija je udobna zamjena u odnosu na teže alternative koje se nalaze u ovoj cijeni, plus dizajn sa kvadratnim rubovima je moderan i olakšava držanje u ruci.

Performanse su opet vrlo dobre, kao i kamere ako želite nešto za platforme društvenih medija. Softver ponekad može biti malo nezgrapan, a na preosetljiv ekran je potrebno malo navikavanja, ali ovo su manje zamjerke u poređenju sa svim ostalim pogodnostima u ponudi.
Ako vaš budžet za pemetni telefon u 2022. godini oko 500 EUR, Xiaomi 12 Lite mora biti na samom vrhu vaše liste za kupovinu.

Slike preuzete sa Mi zvaničnog sajta.