Xiaomi 12 Pro recenzija, specifikacije i cijena

Xiaomi 12 Pro je jedan od najnovijih vodeći uređaj kompanije koji ima za cilj da učvrsti svoje pozicije u vrhunskom vodećem segmentu. Xiaomi je imao prilično jaku polovinu 2022. godine sa gomilom vodećih uređaja na čijem je čelu bio zadivljujući Xiaomi Mi 11 Ultra. Iz kompanije su objavili da neće lansirati Xiaomi 12 Ultra, već je objavljen Xioami 12s Ultra. Trenutno najbolji telefon u Xiaomijevom arsenalu je Xiaomi 12 Pro.

Sa vrhunskim hardverom, elegantnim dizajnom i odgovarajućom cijenom, Xiaomi 12 Pro je svakako telefon vrijedan pažnje koji ima za cilj da izazove telefone kao što su Galaxy S22 Plus, S22 Ultra ili iPhone 12 Pro. 

SADRŽAJ:

Xiaomi 12 Pro recenzija i specifikacije

Nastavi čitanje:

Xiaomi 12 Pro prednosti i mane

Prednosti

  • Super brzo punjenje sa punjačem u kutiji
  • Odličan dizajn
  • Dobar kvalitet slike
  • Svijetao, živopisan i uglađen ekran
  • Dobar audio i haptičko iskustvo

Mane

  • Može se pregrijati u određenim situacijama
  • Neke nedosljednosti kamere
  • Trajanje baterije bi moglo biti bolje

Preporučeno:

Xiaomi 12 Pro recenzija dizajna i ekrana

Sa stanovišta dizajna, Xiaomi 12 Pro je besprekoran telefon. Ne samo da se osjeća super premium, već se i bori protiv plime ugaono dizajniranih telefona sa ravnim ivicama, Xiaomi je odlučio da uzme u obzir ergonomiju kada dizajnira svoju najnoviju mašinu. Rezultat toga je telefon sa kojim je zadovoljstvo rukovati, posebno ako nemate masku.

Svilenkasto glatko Gorilla Glass Victus staklo sa zadnje strane je odlično na dodir, ali ono što se najviše dopada kod telefona su blago zakrivljene ivice koje omogućavaju da vaš dlan bezbjedno obavija telefon.

Štaviše, čine da se telefon čini mnogo kompaktnijim nego što zapravo jeste, a budite sigurni da je ovaj veliki dječak. Nema impozantne isturene kamere na zadnjoj strani, što čini čist i moderan izgled. Telefon jednostavno izgleda dobro, na prikriveni način. Pored sive, telefon je takođe dostupan u ljubičastoj i plavoj boji, a siguran sam da ova dva izgledaju odlično i u stvarnom životu.

Xiaomi 12 Pro ekrana opremljen je Gorilla Glass Victus staklom

Tradicionalni Xiaomi oslonci poput infracrvenog blastera prisutni su i na Xiaomi 12 Pro, ali nećete pronaći priključak za slušalice, što uopšte nije iznenađujuće, ili slot za microSD karticu unutar hibridnog ležišta za SIM. Ali u pakovanju dolazi punjač. Takođe dobijate i osnovnu TPU futrolu koja samo ruži ovaj telefon, ali je dobar dodatak za osnovnu zaštitu.

Sa ekranom od 6.73 inča, Xiaomi 12 Pro ni u kom slučaju nije kompaktan uređaj, ali kao što je gore pomenuto, ni u jednoj prilici ne djeluje pretjerano ili preveliko. Naprotiv, taj ekran sjajan. Koristi 10-bitni Samsung E5 OLED ekran i podržava LTPO tehnologiju, što znači da ima promjenjivu brzinu osvježavanja koja ide između 1 i 120Hz u zavisnosti od sadržaja na ekranu.

Nastavi čitanje: Saznaj šta je brzina osvježavanja ekrana

Xiaomi 12 Pro je podešen na „Auto“ i automatski upravlja svojom brzinom osvježavanja. Malo je vjerovatno da ćete ikada primjetiti promjenu brzine osvježavanja ili bilo kakvo kočenje zbog toga. Ako želite, možete da podesite ekran na fiksnu brzinu osvježavanja od 60 ili 120Hz, ali ne vidim zašto biste to željeli, osim iz razloga uštede energije u nekim ekstremnim slučajevima.

Panel displeja je izuzetno oštar zahvaljujući KHD+ rezoluciji od 3200×1440 piksela, iako je podrazumijevano podešen na FHD+ i brzo ćete se vratiti na to podešavanje da bi vam baterija trajala duže.

Postoji gomila kontrola i režima, koji vam omogućavaju da fino podesite temperaturu boje i živopisnost vašeg ekrana. Istina, drugi proizvođači Androida vam dozvoljavaju da uradite isto, ali većina vam dozvoljava samo da birate između „normalnog“ i „živog“ režima boja. Međutim, Xiaomi ide još dalje i nudi mnogo dublji i bogatiji niz opcija za podešavanje boja ekrana. Postoji čak i podešavanje automatskog prikaza tonova, slično onome na iPhone-u, koje automatski podešava temperaturu boje ekrana u skladu sa ambijentalnim osvjetljenjem.

Ekran takođe ima veoma visoku maksimalnu osvjetljenost nećete imati problema sa gledanjem pod jakom sunčevom svjetlošću. Xiaomi reklamira tipičnu osvjetljenost od 1000 nita i od 1500 nita.

Xiaomi 12 Pro recenzija performanse i softver

Telefon dolazi sa Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, osmojezgarnim čipom izgrađenim na 4nm tehnologiji, koji nudi poboljšane performanse i energetsku efikasnost u poređenju sa svojim prethodnikom, Snapdragon 888, ali takođe zahtjeva mnogo bolje rešenje za hlađenje čipseta da bi oslobodio svoj puni potencijal.

Rekao bih da je postignut dobar balans između energetske efikasnosti, termičkog prigušenja i tankog dizajna telefona. Pod normalnom upotrebom, telefon je potpuno normalan telefon koji prolazi kroz sve što biste mogli da mu ubacite bez ikakvog zastoja ili kočenja. Važno je napomenuti da vi možete da utičete na sveukupne performanse vašeg telefona.

Podrazumijevano podešavanje je „Balanced“, ali takođe možete da omogućite režim koji maksimizira performanse, što ne bi trebalo da bude dobro za vijek trajanja baterije. 

Što se tiče memorije, telefon je dostupan sa 8 GB ili 12 GB RAM-a i jednom opcijom interne memorije od 256 GB. Ne postoji slot za microSD karticu, tako da ste ograničeni sa toliko interne memorije.

Tradicionalno pokrenut sa Xiaomi MIUI interfejsom, Xiaomi 12 Pro dolazi sa MIUI 13. To je prilično različit prilagođeni Android interfejs koji se prilično razlikuje od drugih Android skinova i definitivno zahtjeva malo navikavanja ako ga nikada niste koristili. Ipak, skoro svaka funkcija Android softvera koja je ikada osmišljena može se naći u MIUI-ju.

Xiaomi 12 Pro kamera

Xiaomi 12 Pro dolazi zajedno sa tri kamere pozadiširoka, ultra-široka i 2X telefoto — od kojih sve teže od respektabilnih 50MP.

Glavna kamera ima 1/1.28 inča IMX707 senzor sa velikim pikselima od 2.44mm koji su svi smješteni ispod 7-elementnog sočiva sa otvorom F1.9. Kamera koristi quad-pixel spajanje, što u suštini znači da snima fotografije od 12 MP, ali ima koristi od bolje osjetljivosti pri slabom osvjetljenju. Međutim, ako želite, možete snimiti fotografije od 50MP. U stvari, možete snimiti fotografije od 50MP sa bilo kojom zadnjom kamerom, a isto važi i za noćni režim.

Ultraširoka kamera ima vidno polje od 115 stepeni, što je dovoljno široko, ali postoje telefoni koji idu i šire. Konačno, 2X telefoto kamera dopunjuje opterećenje kamere Xiaomi 12 Pro.

Kvalitet slike

Kada je u pitanju kvalitet slike, Xiaomi 12 Pro svakako ima neke ozbiljne poteze. Detalja ima u izobilju, iako pomalo maglovito kada stvarno zumirate, ali inače, fotografije su oštre kao i one snimljene, recimo, sa Pixel 6 Pro ili Galaxy S22 Ultra. Ipak, ono što je sigurno je da stvari izgledaju mnogo bolje od prošlogodišnje porodice Mi 11 u smislu kvaliteta slike, što je sjajno vidjeti!

Boje su prilično tačne, iako su malo hladnije, nedostaje im ona opipljiva topla nijansa koja se obično povezuje sa iPhone uređajima. Tipično za Xiaomi telefone, fotografije su malo nedovoljno eksponirane, što uopšte nije loše i ima svoje umjetničke vrijednosti. U isto vrijeme, Xiaomi 12 Pro ne bilježi onoliko istaknutih informacija koliko bi trebao, iako je HDR omogućen. Sve u svemu, ništa previše drastično što neka pažljiva naknadna obrada ne može da popravi.

Kamera sa AI-om je dovoljno pametna da detektuje scene sa slabim osvjetljenjem i automatski uključi noćni režim kamere. U uslovima slabog osvjetljenja, Xiaomi 12 Pro radi odličan posao u snimanju fotografija koje dobro izgledaju. Čak i bez korisničkog unosa, više nego pristojna slika će biti snimljena čak i u veoma mračnim scenama, ali ako ručno omogućite noćni režim, obično ćete dobiti veoma pristojne i dobro eksponirane fotografije.

Portreti su oblast u kojoj Xiaomi još treba da napreduje. Razdvajanje predmeta je ponekad dobro, ali većinu vremena ostavlja utisak da bi moglo bolje.

Video snimci takođe izgledaju dobro. Dosta detalja i lijepih boja. Možete da snimate HDR HLG video zapise ako to želite, ali samo do 4K pri 30fps. Nažalost, ne možete da snimate HDR video zapise pri 4K pri 60fps. Ako osjćate potrebu, možete da snimate i video zapise od 8K@24fps, ali je njihov slučaj u ovom trenutku prilično slab.

Xiaomi 12 Pro: kvalitet zvuka i haptika

Jedna od intrigantnih karakteristika Xiaomi 12 Pro su njegovi četvorostruki zvučnici, koje je podesio Harman Kardon i koji u potpunosti podržavaju Dolby Atmos. Da, ovaj telefon ima duplo više zvučnika od većine vodećih telefona ovih dana, ali da li je ovo nužno bolje?

Teško. Zvučnici Xiaomi 12 Pro zvuče pomalo srednje i ravno, bez mnogo basa. Softverski EQ koji se nalazi duboko u Xiaomi podešavanjima je bolji od Samsungovog EQ-a i omogućava vam da to donekle ublažite, ali teško je doći do potpuno prijatnog zvuka. Dakle, ako ste neko ko kupuje telefon zbog audio performansi, možda ipak razmislite o konkurenciji.

I haptika je u redu. Telefon proizvodi tačne vibracije koje nisu previše jake, ali je malo vjerovatno da ćete propuštiti dolazni poziv ili obavještenje. Xiaomi-jev MIUI interfejs takođe dobro koristi zujalicu unutar telefona i pruža korisne povratne informacije kad god je to moguće.

Xiaomi 12 Pro trajanje baterije i punjenje

Baterija od 4600 mAh Xiaomi 12 Pro je zapravo prva jednoćelijska baterija koja se može puniti do 120W. Iako ne nudi izuzetan kapacitet, baterija pomaže da telefon zadrži elegantan profil.

Xiaomi-jev superbrzi punjač od 120W vraća se sa Xiaomi 12 Pro, a imajte na umu da je uredjaj za punjenje i dalje uključen u kutiju. Zahvaljujući njemu, telefon se puni izuzetno brzo, on se napuni sa 0% na 100% za samo 30 minuta, ali punjenjem za manje od 20 minuta i dalje dobijate više od 80% napunjenosti baterije. To je prilično brzo, ali nije tako brzo kao neki stariji Xiaomi telefoni poput Xiaomi 11T Pro, koji se brže pune zbog dizajna baterije sa dvije ćelije.

Uz to, trajanje baterije nije jača strana telefona. Ovo je posebno tačno ako u potpunosti iskoristite prednosti telefona, kao što su 5G, KHD+ rezolucija i brzina osvježavanja od 120Hz. Ovo podešavanje vam ne bi dugo trajalo i sigurno bi vam trebalo dopunu sredinom dana ako nameravate da previše koristite telefon.

Ipak, brzo punjenje čini život sa telefonom prilično lakim, ako dan provodite uglavnom kod kuće. Međutim, ako ste u pokretu, sigurno ćete morati da koristite štedljiviju upotrebu telefona da biste sačuvali bateriju.

Ljubitelji bežičnog punjenja biće oduševljeni kada upotrijebe brzo bežično punjenje od 50W na Xiaomi 12 Pro.

Xiaomi 12 Pro rezime recenzija

Naša ocjena uređaja:

Rating: 5 out of 5.

Sa svojom početnom cijenom od 1300 € za verziju telefona od 8GB/256GB i uzimajući u obzir njegove definitivno vodeće karakteristike, Xiaomi 12 Pro je među najboljim vodećim modelima pametnih telefona. Svakako ima ono što je potrebno da izazove bilo kog od najboljih kandidata u svojoj kategoriji, i uprkos visokoj cijeni, sigurno se čini da je telefon dobra vrijednost za dati novac.

Ima sve što moderan Android vodeći model treba da ima: super-brzo punjenje, odličnu kameru i interfejs bogat funkcijama. Ipak, zamjerka je zašto nema malo duže trajanje baterije, konzistentniji kvalitet slike pri korišćenju različitih kamera i na kraju – bolje hlađenje.