Xiaomi 12 recenzija i specifikacije

Xiaomi je integrisao prvim Snapdragon 8 Gen 1 u svoj vodeći model pametnog telefona – Xiaomi 12, i veoma je moćan rival Samsungovom Galaxy S22.

Kada je Qualcomm prvi put najavio Snapdragon 8 Gen 1 u decembru prošle godine, bilo je samo pitanje vremena kada će Xiaomi uspjeti da ga ubači u vodeći model po dobroj cijeni. Već sada imamo Xiaomi 12, telefon koji ne samo da košta manje od Samsung Galaxy S22 i iPhone 13, već dolazi sa sličnim vrhunskim tehničkim specifikacijama.

Xiaomi 12 recenzija

Sa stalnim fokusom na krajnji budžet, Xiaomi 12 je dobrodošao za one koji nemaju ogromne količine novca na raspolaganju, ali takođe ne žele da prave kompromise sa komponentama. Ako vam Samsung nije primamljiv i ne biste se upuštali na teritoriju iOS-a, Xiaomi 12 bi mogao biti odlična opcija za vas.

SADRŽAJ:

Xiaomi 12 prednosti i mane

Prednosti

  • Ima dobru cijenu
  • Zadivljujući ekran
  • Odlične performanse
  • Punjenje baterije na 100% za 40 min

Mane

  • Još uvijek nema IP rejtinga
  • Još uvijek nema telefoto kamere
  • I dalje nema proširenja za microSD

PROČITAJTE SLEDEĆE: Xiaomi 12 Pro recenzija

Xiaomi 12 glavne specifikacije

Ako ste već upoznati sa Xiaomi telefonima, apsolutno ništa ovdje nije neobično. Pored novog Snapdragon 8 Gen 1, koji obećava značajna poboljšanja, performanse i energetske efikasnosti, dobijate i OLED ekran od 6.28 inča od 120Hz, bateriju od 4500mAh sa brzim punjenjem od 67W i set od tri zadnje kamere.

Xiaomi 12 je dostupan u tri opcije. Najjeftinija varijanta dolazi sa 8GB RAM-a i 128GB neproširive interne memorije, ali ako ste spremni da potrošite malo više, možete povećati internu memoriju na 256GB. Međutim, vrhunski model ima jače specifikacije sa 12GB RAM-a i 256GB memorije.

Preporučeno:

Xiaomi 12 recenzija: cijena i konkurencija

Xiaomi 12 košta oko 700 € što je dosta povoljnije u odnosu na rivale S22 ili iPhone 13. 

Svakako postoje dosta modela vodećih alternativa koje treba razmotriti. Naš trenutni izbor iz gomile što se tiče Androida je potpuno novi Samsung Galaxy S22, koji počinje od oko 900 € i ima četiri zadnje kamere, Exynos 2220 CPU i ekran od 6.1 inč 120Hz. Isto tako, ako ste iOS tip osobe, tu je iPhone 13, čije je cijena oko 900 € – iako je njegov ekran na samo 60 Hz brzine osvježavanja.

Prije nego što nastavimo, tu je i Xiaomi 12 Pro s kojim se treba boriti. Za dodatnih 300 funti dobijate veći ekran od 6.73 inča sa poboljšanom rezolucijom od 1440p, žičnim punjenjem od 120 W, superiornu ultraširoku kameru i 2x optički zum umjesto makro sočiva.

PROČITAJTE SLEDEĆE: 

Xiaomi 12 recenzija dizajna i ključne karakteristike

Što se tiče dizajna, biće vam teško da uočite razliku između njih. Xiaomi 12 je nešto manji od najjačeg modela, dimenzija 153x70x8.2mm i teži nešto manje od 179g (u poređenju sa Pro modelom od 204 g), ali to je prilično to.

Zadnja strana Xiaomi 12 je presvučena reflektujućim svjetlucavim staklom, sa mat teksturom koja lijepo hvata svjetlost pod različitim uglovima. Ekran od 6.28 inča takođe se blago zakrivljuje sa obje strane, što izgleda prilično interesantno, a posebno se ističe dio sa zadnjom kamerom.

Model dolazi u ljubičastoj i u prigušenim sivim i plavim bojama. Par Harman Kardon stereo zvučnika je postavljen na gornjoj i donjoj ivici Xiaomi 12, a dugme za napajanje i taster za jačinu zvuka se pojavljuju na desnoj strani.

Jedan USB-C port podržava brzine punjenja do 67W, prelazeći od nule do pune baterije za nešto više od 40 minuta. Bežično punjenje je ocijenjeno na 50W a još jedan bonus je ležište za dvije SIM kartice. Senzor otiska prsta ispod ekrana takođe je prilično brz u prepoznavanju vaših crta.

Međutim, velika mana je to što opet nema ocjene za IP hidroizolaciju. Ekran je barem zaštićen slojem Gorilla Glass Victus, ali nedostatak odgovarajuće zaštite od elemenata nije idealan, posebno kada Galaxy S22 i iPhone 13 nude maksimalni IP68 kao standard.

Xiaomi 12 ekran

Prednja strana telefona je uglavnom bez okvira, sa tankim crnim trakama koje se nalaze po obodu ekrana. Mala selfi kamera od 32 megapiksela takođe nije toliko uočljiva, to je jednostavna punch-hole kamera koja se nalazi u gornjem dijelu sredine ekrana.

Xiaomi 12 ekran od 6.28 inča

S obzirom na cijenu, ne čudi što je ekran AMOLED, sa Dolby Vision, podrškom za HDR 10+ i rezolucijom od 2400×1080 (FHD+). Standardnom modelu nedostaje Pro-ov 1440p ekran, ali kao što ćete uskoro saznati dijelu o trajanju baterije u ovoj recenziji, to je zapravo u korist Xiaomi 12.

Dobra vijest je da Xiaomi 12 ima maksimalnu brzinu osvežavanja od 120Hz kao i Pro, iako je ovo podešeno da se automatski prilagođava za svaku aplikaciju. Možete zaključati ekran na 60Hz ili 120Hz u podešavanjima ekrana telefona ako želite.

Ekran Xiaomi 12 je skoro besprekoran kada je u pitanju reprodukcija boja. Sa sRGB rasponom boja od 94.8% i ukupnom pokrivenošću od 96.4%, ne možete zaista učiniti mnogo bolje.

Maksimalna osvjetljenost je izmjerena na 926cd/m² tokom HDR reprodukcije, a kontrast telefona je efektivno savršen na Infiniti:1. Gledanje filmova i TV emisija na svakodnevnom putu na posao izgledalo je sjajno.

Xiaomi 12 performanse i trajanje baterije

Xiaomi 12 ima osmojezgarni čipset sa maksimalnom brzinom od 3GHz, i radi rame uz rame sa 8GB ili 12GB RAM-a i 128GB ili 256GB interne memorije. Ne postoji slot za microSD karticu za proširenje unutrašnjeg prostora, pa birajte mudro.

Xiaomi 12 pokreće Snapdragon 8 Gen 1
Flagship model Xiaomi 12 pokreće najsnažniji procesor do sada Snapdragon 8 Gen 1

U pogledu brzine, Xiaomi 12 je zapravo nadmašio većinu svojih rivala, a samo iPhone 13 ima malu prednost što se tiče brzine.

Dostizanjem maksimalnih 120fps, mogućnosti grafičkog prikazivanja Xiaomi 12 su bez premca, posebno kada se uzme u obzir rezultat od 237fps. iPhone 13 zaostaje pri brzini od 170fps.

Nažalost, sva ta snaga dolazi uz malu cijenu trajanja baterije. Testovi pokazuju da Xiaomi 12 ima bateriju koja može trajati oko 11 sati regularnog korišćenja. Svakako, ovo je bolje nego Xiaomi 12 Pro, a malo lošije od rivala S22 i iPhone 13. 

Xiaomi 12 recenzija softver i MIUI 13

Xiaomi 12 pokreće Android 12, sa Xiaomijevimom nadogradnjom sopstvenim MIUI 13. Xiaomi obećava tri godine osnovnih Android ažuriranja, dovodeći ga sve do Androida 15 2025 godine, uz četiri godine bezbjednosnih nadogradnji.

Što se softverskih podešavanja tiče, MIUI 13 je daleko bolji nego što je bio, iako je i dalje možda najnametljiviji od svih. Paletama sa obavještenjima i podešavanjima se pristupa odvojenim prevlačenjem nadolje sa obje strane notcha, na šta je potrebno malo navikavanja, a uklanjaje obavještenja se može izvršiti samo prevlačenjem udesno.

Neka podešavanja telefona se takođe nalaze na nezgodnim mjestima. Podešavanje režima za spavanje, na primjer, nalazi se u sopstvenom podmeniju, a ne u podešavanjima ekrana. Karusel za pozadinu je takođe pomalo čudan, koji prikazuje slike bez autorskih prava pored relevantnih članaka na web stranici na zaključanom ekranu. 

Xiaomi 12 recenzija kamere

Kamere Xiaomi 12 se malo razlikuju od onih koje se nalaze na Pro. Glavna kamera od 50MP (f/1.9) prednjači u paketu, što na prvi pogled možda mislite da je isto, ali je veličina senzora nešto manja od 1/1.56 inča. Ultraširoka kamera od 13MP (f/2/4) nalazi se odmah ispod, sa vidnim poljem od 123 stepena, a jednostavna makro kamera od 5MP zaokružuje paket.

Kamera kod Xiaomi 12 modela

Možda ste takođe primijetili da Xiaomi 12 nema Pro-ov 2x telephoto senzor zumiranja. Ovo je velika šteta, jer bi njegovo uključivanje bilo korisnije od obične makro jedinice, a možda čak i od ultraširoke.

Svakako glavna kamera vas neće iznevjeriti. Podrazumijevano snimanje slika od 12MP– možete da snimate i u 50MP ako izaberete – slike su ispunjene složenim detaljima, sa dobrom automatskom ekspozicijom i nedostatkom vizuelnog šuma, čak i kada nivo svijetlosti opadne.

S tim u vezi, postoji velika razlika u reprodukciji boja između glavne i ultraširoke kamere Xiaomi 12. Poslednji pati od neugodnog izgleda plave nijanse, što neke od noćnih slika čini gotovo neupotrebljivim.

Srećom, ovo je jedini problem koji imam sa kamerama. Osim makro senzora – koji zaista ne nudi mnogo – ovdje ima mnogo toga da se dopadne, a posebno su interesantne portretne slike Xiaomi 12.

Konačno, Xiaomi 12 može da snima video do 8K rezolucije pri 24fps, iako ćete željeti da smanjite ovo podešavanje na 4K pri 60fps da biste omogućili stabilizaciju slike. Preporučujem da to uradite jer su 8K snimci previše isprekidani, uprkos tome što su puni detalja.

Zaključak recenzije Xiaomi 12

Telefon sa dvije polovine, Xiaomi 12 nije veliki korak u odnosu na svog prethodnika. Uprkos poboljšanju performansi, raskošnom dizajnu i displeju izuzetno preciznog u bojama, Xiaomi 12 i dalje ima svoje nedostatke, a frustrirajuće su to stvari koje su se mogle riješiti nakon lansiranja Xiaomi 11 prošle godine.

Nedostatak telefoto kamere je problem za neke, a činjenica da ne postoji zvanična IP68 ocjena je takođe mali problem. Oba ova propusta su jednostavno važna da bi se ignorisala.

Svakako, preporuka je da kupite Xiaomi 12 ako niste zabrinuti ni za jednu od ovih funkcija koje nedostaju.

Slike su preuzete sa zvaničnog web sajta Xiaomi.