Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE recenzija i specifikacije

NE je skraćenica za novo izdanje (new edition), ali telefon baziran na starom modelu.


Sa elegantnim dizajnom, odličnim AMOLED ekranom od 90Hz i starijim Qualcomm Snapdragon 778 5G (6nm) procesorom, Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE je i dalje odlična izbor po pristupačnoj cijeni (iako dolazi sa nešto starijim procesorom srednje klase). To je izuzetno dobro izbalansiran uređaj, sa nekoliko očiglednih kompromisa koji obično prate tako pristupačan telefon.

SADRŽAJ:

Xiaomi Mi 11 Lite NE recenzija i specifikacije
Xiaomi Mi 11 Lite NE recenzija

Prednosti i mane Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE

Prednosti

  • Tanak, moderan dizajn
  • Pristojne performanse
  • Dobra glavna kamera

Mane

  • Ultraširoka kamera nije nešto
  • MIUI je i dalje slabo uradjen
  • Baterija nije najveća

Preporučeno:

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE recenzija

Ako pratite Xiaomi-jeva izdanja na početku godine, sigurno ćete biti potpuno zbunjeni do kraja godine sa ogromnom količinom varijanti koje kompanija proizvodi. Uzimajući to u obzir, Xiaomi je i dalje kralj kada je u pitanju proizvodnja telefona koji vam daju dobar kvalitet za novac.

Za dobro iskustvo u ruci, zahvaljujući nevjerovatno tankom kućištu i prelijepom ekranu, Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE vam pruža većinu onoga što njegov prethodnik nudi po atraktivnoj cijeni. 

Globalni nedostatak čipova je mnogo uticao na različite industrije, uključujući industriju pametnih telefona. Čini se da je Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE jedan od takvih uređaja. Uz jedinu očiglednu razliku u tome što Mi 11 Lite 5G NE ima jednu generaciju stariji procesor u poređenju sa svojim starijim bratom Mi 11 Lite 5G, telefoni su prilično identični. Kao i Mi 11 Lite 5G, model NE takođe nastavlja da nas impresionira.

Upravo to uspijeva sa elegantnim dizajnom koji je tanak koliko i lagan. Možda ima plastični okvir, ali staklena zadnja strana Mi 11 Lite 5G NE izgleda i djeluje uvjerljivo skupo.

Iako nema Snapdragon 780G čip kao njegov prethodnik, Snapdragon 778G (6nm) procesor i dalje se drži tokom naše upotrebe. 

I ako ekran od 90Hz može izgledati kao jučerašnje specifikacije, detaljni pregled otkriva da Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE takođe ima sjajno živahan AMOLED ekran. Udobno nadmašuje ekrane od 120Hz početnog nivoa.

Sistem kamera Mi 11 Lite 5G NE ne čini nikakva Pixel čuda, ali je predvodjen glavnim senzorom od 64MP. Xiaomi-jeva pametna obrada slike obezbjeđuje svijetle, uravnotežene snimke pri dobrom osvjetljenju i zadovoljavajuće noćne snimke. Stariji procesor zapravo ne pokazuje nikakve značajne znake starosti, ali HDR slike izgledaju malo previše obrađene. 

Sve u svemu, Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE i dalje obećava sve što je Mi 11 Lite 5G uradio i predstavlja solidnu opciju ako ga smatrate pristupačnim telefonom.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE dizajn

Kao i Xiaomi Mi 11 Lite 5G, Mi 11 Lite 5G NE je dašak svježeg vazduha što se njegovog dizajna i kućišta tiče.

Xiaomi Mi 11 Lite NE dizajn i izgled telefona

Xiaomi je pametno uklonio zastarelu selfi kameru u obliku suze na Mi 10 Lite i pomjerio svoju alternativu sa “punch-hole” kamerom u lijevi ugao, poput Xiaomi Mi 11. Okvir je prilično minimalan, što je znak pristupačnijeg telefona.

Međutim, kada okrenete telefon na prednju stranu, Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE zaista daje dobar izgled. Satensko staklo pozadi, suptilan, ali reflektujući logo i prepoznatljivo podešavanje kamere izgledaju i osećaju se kao da pripadaju mnogo skupljem telefonu.

Ovo je telefon koji je veoma jednostavan za život. Sa debljinom od samo 6.8 mm i težinom od oskudnih 158g, skroman kada se nalazi u džepu pantalona. Nemojte nas pogrešno shvatiti, to nije zaista mali telefon kao što je iPhone 12 mini. I dalje dobijate veliki ekran od 6.55 inča. Ali biva kao slatko olakšanje nakon teškog Xiaomi Mi 10T Lite.
Kao i kod ovog poslednjeg telefona, moraćete da prihvatite senzor otiska prsta ugrađen u dugme za napajanje na desnoj ivici. To je manje očigledna premium opcija od rešenja na ekranu koja se obično favorizuju za vodeće telefone i telefone srednjeg ranga.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE recenzija ekran

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE ima isti ekran od 6.55 inča, sa rezolucijom 1080×2400 i brzinom osvježavanja od 90Hz, kao i Mi 11 Lite 5G.

Kao i Mi 11 Lite 5G, ovaj NE model ima dodatnu prednost što je AMOLED displaj. I to ne bilo koji AMOLED, već onaj sa podrškom za 10-bitnu dubinu boje, koji je sposoban da proizvede 1.07 milijardi boja (64 puta više od Mi 10 Lite).

Takođe dobijate uobičajenu AMOLED mogućnosti da prikažete prave crne boje, što zaista dolazi do izražaja sa uvijek uključenim ekranom i suptilnim animacijama obaveštenja.

Sve u svemu, uzeli bismo ovu sveobuhvatniju kombinaciju u odnosu na naizgled bržu LCD alternativu. 90Hz je i dalje dovoljno glatko, a nećete ni primjetiti nedostatak osim ako imate telefon od 120Hz pri ruci za direktno poređenje. U stvari, rame uz rame, otkrili smo da ekran Mi 11 Lite 5G NE djeluje bolje od 10T Lite, barem djelimično zahvaljujući stopi uzorka od 240Hz.

Maksimalna osvjetljenost od 800 nita vam govori da ovo nije OLED najvišeg nivoa (možete skoro udvostručiti to sa Samsung Galaxy S21 Ultra), ali tipična osvjetljenost od 500 nita omogućava udobno gledanje. Kada ga koristite tokom sunčanog jutra u Beogradu, ekran se pomalo muči, ali ne do te mjere da ne možete da vidite ništa na ekranu. 
Ovo je pravi ravan ekran, što opet nagovještava nižu cijenu, ali mala zakrivljenost na ivici ekrana bi zaista mogla da dovede do osećaja koliko je ovaj uređaj tanak. Još jedna mala stvar koju treba napomenuti je da za razliku od Xiaomi Mi 11 Lite 5G, NE model ne dolazi sa Gorilla Glass 6, već generacijom starijim Gorilla Glass 5.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE recenzija kamera

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE dolazi sa istom postavkom trostruke kamere na zadnjoj strani kao i Mi 11 Lite. 

Mi 11 Lite NE kamera
Pogled na Xiaomi Mi 11 Lite NE zadnju kameru

Vaša glavna pažnja će biti na 1/1.97-inčnom širokom senzoru od 64MP (glavna kamera), koji ima f/1.79 otvor i sistem sočiva od 6 elemenata. Podrazumijevano, ovo snima snimke od 16 megapiksela koristeći tehniku spajanja 4u1 piksela.

Ovi snimci mogu izgledati sjajno pri dobrom osvjetljenju. 

Xiaomi-jev AI pomoćnik generalno dobro radi u odabiru odgovarajućeg profila scene, a i balans boja. Kompanijska igra za obradu slika je jaka.

Ultraširoka kamera od 8MP od 1/4 inča zaista nije u skladu sa istim standardom, bez obzira da li govorite o nivoima detalja ili balansu boja. Snimci napravljeni ovim sekundarnim senzorom obično izgledaju mutno i bez detalja, sa nešto šuma prema ivicama.

Svaki zum koji primjenite biće u potpunosti odvojen sa tog glavnog senzora, bez namjenskog telefoto objektiva o kome bi se govorilo. Međutim, 2x snimci ovdje izgledaju prilično dobro, zahvaljujući obilju piksela koji su mu na raspolaganju.

Postoji portretni režim, ali to nije najubjedljiviji primjer koji smo ikada koristili. Efekat defokusirane pozadine izgleda pomalo čudno, skoro kao slika, a naši pokušaji nisu uspjeli da se istaknu kao na skupljim telefonima.

Međutim, Xiaomi-jeva selfi kamera od 20 megapiksela nije loša, sa priličnom količinom detalja pri dobrom osvjetljenju.

Noćni režim je ovdje pomalo spojen. Ne očekujemo sjajne rezultate od pristupačnog telefona, ali sa malo svijetla i uključenim noćnim režimom možete dobiti zadovoljavajući rezultat. 

Video ponuda telefona je prilično jaka za pristupačan telefon, sa 4K pri 30fps ili 1080p pri brzini do 120fps. 4K snimak koji smo snimili izgledao je lijepo i stabilno, sa primijenjenom elektronskom stabilizacijom slike (EIS), za razliku od Mi 10T Lite telefona. Takođe dobijate usporeni video od 960fps, ali samo pri 720p.

Kao i svaki Xiaomi telefon, kamera takođe nudi modne režime kao što su Dual Video, Clone i Movie Effects koji nisu sjajni, ali nude nešto više od drugih uređaja u ovom cijenovnom rangu.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE specifikacije i performanse

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE predviđa dodavanje starijeg procesora (vjerovatno zbog globalne nestašice čipova), Qualcomm Snapdragon 778G. 

Iako je čipset možda malo stariji, i dalje je veoma dobar. To je još uvijek korak u odnosu na Snapdragon 750G koji koristi Xiaomi Mi 10T Lite. Prosječna Geekbench 5 više-jezgarna ocjena od 2.795 za Mi 11 Lite 5G NE apsolutno nadmašuje i Mi 10T Lite (1.931) i Poco Ks3 NFC (1.755).

U stvari, postaje impresivno blizu Oppo Find Ks3 Neo (3.147), koji je mnogo skuplji savremeni uređaj koji radi na Snapdragon 865. To je bio vodeći čip 2020. godine.

Jedina stvar zbog koje počinjemo da dovodimo u pitanje vrijednost ponude Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE u smislu performansi je kada ga uporedimo sa Poco F3, koji ima superiorni Snapdragon 870 (i ekran od 120Hz) za manje novca. Ali razlika nije ogromna, a Xiaomi pobjeđuje na druge načine, poput tog elegantnog dizajna.

Uparen sa zdravim 6 ili 8GB RAM-a, Snapdragon 778G pruža brzo i kvalitetno iskustvo. Sve ovdje, od navigacije na početnom ekranu do prebačivanja sa aplikacije na aplikaciju čini se blizu vodećeg nivoa. 

Čini se da se pravi jaz između Xiaomi 11 Lite 5G NE Snapdragon 778G i vodeće brigade odnosi na njegov Adreno 642L GPU, koji malo zaostaje za Adreno 650 u Snapdragon 865 i Snapdragon 870. 

Govoreći o igranju igara, ovdje ćete imati koristi od pravilnog stereo zvuka, zahvaljujući paru zvučnika. Moći ćete da instalirate sve svoje igre, muziku i filmove na standardnu internu memoriju od 128GB, a tu je i slot za microSD karticu za potrebe proširenja.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE softver

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE pokreće MIUI 12.5 na Androida 11, baš kao i njegov veliki brat Xiaomi Mi 11. I iako još uvijek nije najukusniji prilagođeni Android skin na tržištu, on je jedan od najboljih.

Ako moramo još jednom da pišemo o našoj zbunjenosti zbog prisustva Xiaomi-ovog sopstvenog Mi pretraživača pored Google Chrome-a, pa, da se suočimo sa tim, moraćemo. Ovdje je, i jednako je besmisleno kao i uvijek.

Xiaomi-jev sopstveni paket aplikacija proteže se tako da uključuje sopstvene aplikacije za muziku, video, galeriju, bezbjednost i teme. Takođe dobijate Cleaner za sređivanje tih aplikacija i datoteka koje zahvaćaju memoriju, što je zgodno, iako se protivimo tome da nam se prikazuje oglas na cijeloj stranici svaki put kada to uradimo.

Govoreći o aplikacijama, kao što su Amazon Shopping, Facebook, TikTok i LinkedIn standardno su unaprijed instalirani, bez obzira da li ih želite ili ne. I svi su upakovani u folder “More apps” kroz koju Xiaomi takođe pokušava da vam gurne gomilu neugodnih igara.

Pored toga, MIUI je postao moćan interfejs. Mogućnost da se paleta sa notifikaijama podijeli na dvostruke menije sa povlačenjem nadolje – jedan za notifikacije, a drugi za kontrolne prečice – je dobrodošla, kao i činjenica da može da se mijenja.

Zaista, prilagođavanje je najveća prednost MIUI 12. Prodavnica tema je puna prilagođenih izgleda za vaš početni ekran, a neke od živih „super pozadina“ su zaista impresivne.

Međutim, čini se da ova moć dolazi na račun jasnoće. Kretanje kroz meni podešavanja MIUI-ja može biti kontra-intuitivna noćna mora, sa određenim svakodnevnim opcijama koje su naizgled nestale.

Pitate se gdje je opcija za promjenu “time-to-sleep” ekrana? Nije na ekranu, gdje biste to mogli očekivati. Nalazi se u posebnom meniju „Always-on display“. Dok se nekoliko drugih opcija pokazalo otprilike tamo gdje smo očekivali, ipak smo nekako uspjeli da ih previdimo nekoliko puta.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE recenzija: Trajanje baterije

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE dolazi sa baterijom od 4.250 mAh. To nikako nije malo, ali je prilično kompaktnije od Mi 10T Lite ćelije od 4.820mAh i mnogo manje od baterije od 5.160mAh Poco X3 NFC.

Naravno, Xiaomi Mi 11 Lite 5G ne mora da brine o korišćenju ravnog LCD ekrana od 120Hz. Njegov AMOLED od 90Hz je daleko ekonomičnija komponenta, u teoriji.

Srećom, telefon traje dovoljno dobro i u praksi. Lagani dan sa tri sata uključenog ekrana bi nas ostavio sa zdravih 50% još uvijek u bateriji. Intenzivniji period sa 4 sata vremena za ekranom spušta taj iznos na 35%. Potrošnja medija će, naravno, brže isprazniti bateriju. 
U kutiji dobijate punjač od 33W, koji se ne ističe posebno, ali je i dalje znatno bolji od Samsung-ovih i Apple-ovih najboljih. Pola sata punjenja povećalo nas je sa 20% na 82%, što je dobro za one improvizovane situacije punjenja.

Da li da kupim Xiaomi Mi 11 Lite 5G?

Želite telefon dobrog izgleda, ali pristupačan?

Kupovina pristupačnog telefona često znači kompromitovanje njegovog izgleda i osećaja, ali mi smo obožavaoci izgleda Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE. Veoma je tanak, veoma lagan, a njegov zadnji panel izgleda i oseća se premijum.

Želite dobar ekran koji ne ugrožava kvalitet slike?

Vidjeli smo dosta pristupačnih telefona koji nude ekrane od 120Hz, ali većina će ugroziti ukupni kvalitet slike. Xiaomi se pametno drži na još uvijek dobrih 90Hz, ali to uparuje sa zaista osjetljivim i prelijepim AMOLED panelom.

Vi ste igrač sa ograničenim budžetom

Pristupačnim telefonima takođe obično nedostaje malo u performansama. Nije tako kod Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE, koji koristi veoma sposoban novi Snapdragon 778G čipset koji će vas dovoljno približiti vodećim performansama. Dodajte stereo zvučnike i imate odličan telefon za igranje igrica.

Ne kupujte ako…

Izdržljivost je vaš ključni zahtjev

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE nije loš kada je u pitanju izdržljivost, ali ni njegova baterija od 4.250mAh nije ono što biste nazvali velikom. Nije neuobičajeno pronaći pristupačne telefone sa mnogo većim ćelijama, a ako ste zahtjevan korisnik, ovaj nedostatak će uzeti svoj danak.

Vi ste ljubitelj ultraširoke fotografije

Glavni senzor Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE od 64MP je prilično pristojan, ali njegov ultra široki od 8MP sigurno nije. Nedostaju mu detalji, ravnoteža i živost glavnog senzora i vjerovatno ćete ga izbjegavati kad god je to moguće nakon nekoliko mutnih pokušaja.