Xiaomi Redmi Note 10 Pro Recenzija

Prilično je jasno da sa Xiaomi Redmi Note 10 Pro, kineski gigant želi taj veliki dio zapadnog tržišta koji je Huawei izgubio kada su kineski giganti izgubili pristup Google aplikacijama. Na kutiji Redmi Note 10 Pro, odmah ispod naziva telefona, ponosno je napisana fraza „sa lakim pristupom Google aplikacijama koje najviše koristite“.

Ako se malo zagledaju nevolje druge strane, Redmi Note 10 Pro je pomalo zbunjujući. To nije sumnjivo jeftina verzija Xiaomi Mi Note 10, iako je naslijeedio kameru od 108 megapiksela. Ključna razlika je Redmi (početni nivo) u odnosu na Mi (vodeći model) – iako je misterija zašto je Xiaomi zadržao ostatak imena istim.

Zapravo i nije bitno. Oba telefona su odlična, a Redmi Note 10 Pro je sigurno jedan od najboljih telefona koje možete dobiti u sve konkurentnijoj kategoriji ispod 300 eura.

SADRŽAJ:

Recenzija Xiaomi Redmi Note 10 Pro

To je agresivan potez za tržište srednjeg ranga kompanije Xiaomi, sa Qualcomm Snapdragon 732G procesorom uparenim sa 6 GB RAM-a i ekranom od 120Hz koji je, zanimljivo, potpuno iste specifikacije kao još jedan Xiaomi miljenik budžeta, Poco Ks3 NFC.

Svakako, pov je nadogradnja na više načina. Prvo, ekran je AMOLED, a ne IPS, što znači beskonačan kontrast i savršen nivo tamne boje. Drugo, dok oba telefona imaju Quad kameru, Xiaomi Redmi Note 10 Pro ima zapanjujućih glavni senzor kamere od 108MP (f/1.9). 

Nije prvi telefon koji je utrostručio svoje megapiksele, ali je daleko najjeftiniji.

Prednosti i mane Redmi Note 10 Pro

Prednosti

  • Veoma dobar AMOLED ekran
  • Odlična kamera od 108 MP
  • Generalno sjajan telefon
  • 17 sati traje baterija
  • Optička stabilizacija slike

Mane

  • MIUI Android nije baš za pohvalu
  • Nema 5G

Cijena Redmi Note 10 Pro

Redmi Note 10 Pro se može pronaći na tržištu u cjenovnom rangu od 350 do 450 eura. Kod mobilnih operatora zna da bude malo skuplji, zbog tarifnih planove koji idu uz kupovinu telefona.

Pročitajte:

Redmi Note 10 Pro dizajn

Xiaomi Redmi Note 10 Pro je dobro počeo u pogledu dizajna. Prednjom stranom dominira ekran od 6.56 inča, sa tankim okvirom koji se kreće skroz okolo ekrana. Iako je donja ivica nešto šira, jedva se primjećuje i ne izgleda kao očigledni “chin”, kao što je često slučaj sa jeftinim telefonima. Nema ni notch-a: umjesto toga, rupica sa kamerom se nalazi na sredini ekrana milimetar od gornje ivice.

Okrenite ga i izgleda kao i najnoviji skupoceni telefoni kompanija Apple ili Samsung. Staklena pozadina ostavlja pristojan utisak da izgleda skuplje, sa zadnjom pločom koja se niježno savija prema stranama. Kamere takođe izgledaju prikladno složeno, počevši od kamere od 108 MP koja dobija sopstvenu fensi srebrnu ivicu, zbog čega izgleda pomalo kao promijenjeni Instagram logo.

Xiaomi drži stvari minimalističkim, sa dugmetom za jačinu zvuka i kombinovanim dugmetom za napajanje i čitačem otiska prsta. Na vrhu je priključak za slušalice, a na dnu USB Type -C priključak za punjenje.

Telefon takođe podržava i microSD proširenje memorije kao i dual SIM kartice. To je dobra stvar jer vam neki neće dozvoliti da proširite memoriju ili imate drugu SIM karticu, dok će vas drugi natjerati da birate između to dvoje.

Sjajan ekran

Na papiru, Xiaomi Redmi Note 10 Pro svojim ekranom zaista ističe definiciju srednjeg ranga. Panel od 6.56 inča koristi AMOLED tehnologiju (većina telefona u ovom rangu ide sa jeftinijim IPS-om) i ima stopu osvježavanja od 120Hz, što omogućava lakši rad i teoretski otvara vrata performansama od 120fps u igrama.

Rezolucija je 2.400 x 1.080, što znači da dobijate oko 395 piksela po inču – znatno bolje od onoga što biste dobili na prosječnom ekranu laptopa, čak i ako zaostaje za nekim od 2K panela na skupljim pametnim telefonima.

Što je još važnije, ovo je jedan od najboljih ekrana koje smo vidjeli u bilo kom cijenovnom rangu, a kamoli u srednjem. Pokrivenost sRGB gamuta od 95.4%, od 97.2% i skoro savršenu prosečnu Delta E od 1.04. Pošto se radi o OLED panelu, kontrast se ne može nadmašiti, a iako 430cd/m² nije najsvjetliji ekran, svakako je više nego dovoljno za sve osim za najsvjetlije dijelove dana.

Brzina osvježavanja od 120Hz je podrazumijevano onemogućena zbog uštede baterije, ali se može uključiti u podešavanjima ekrana telefona.

Performanse Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Remi Note 10 Pro nema najbrži čip u Snapdragon igralištu, ali ne radi ni najsporije. Snapdragon 732G je Qualcommov procesor srednjeg ranga koji je prvi put predstavljen tržištu u avgustu 2020. To je nadogradnja na 730G koji bi trebao ponuditi veće brzine takta i bolje performanse 

GPU-a za poboljšano iskustvo igranja.

Što se tiče svakodnevne upotrebe, Redmi Note 10 Pro radi solidnim brzinama. Nismo naišao na nikakva primjetna usporavanja ili zaostajanja kada smo ga koristili za YouTubeu, čitanje web stranica ili skrolovanje kroz društvene mreže. 

Xiaomi Redmi Note 10 Pro ima veliku bateriju od 5.020 mAh, koja obezbijeđuje veoma dobar vijek trajanja baterije – iako se ne razlikuje značajno od bilo kog od svojih glavnih rivala ovdje, i zapravo spada na donji kraj tabele.

Ipak, bilo ko ko kaže da je više od 17 sati regularnog trajanja baterije loš rezultat moraće da pogleda ostale modele i uvjeri se da je ovo odličan rezultat.

Redmi Note 10 Pro kamera

Pored ekrana visokih specifikacija, sistem kamera takođe izdvaja Xiaomi Redmi Note 10 Pro po strani od svojih rivala. Kamera od 108MP je nezapamćena po ovoj cijeni i prilično rijetka svuda. 

Poređenja radi, vidjeli smo tako visok broj megapiksela u Samsung Galaxy S20 Ultra, S21 Ultra i Note 20 Ultra, kao i u Xiaomi-jevom sopstvenom Mi Note 10. Kako god da mislite, ugurati ovu komponentu u telefon tog ranga je trijumf.

Prije nego što pređemo na to kako radi, trebalo bi da dodamo da to nije jedini dio fotografskog arsenala Redmi Note 10 Pro. Glavnu kameru od 108MP(f/1.9) podržavaju još tri senzora: ultraširoki objektiv od 8MP(f/2.2), makro kamera od 5MP(f/2.4) i senzor daljine od 2MP(f/2.4).

Kako radi kamera od 108 MP? Prilično briljantno. 

Ali da li zaista treba da koristite punu rezoluciju od 108MP, kada svaka slika teži preko 16 MB? 

Kada koristi podrazumijevanu postavku 4:3 12MP, kvalitet slike je i dalje odličan u uslovima dobrog osvjetljenja.

Ono što je najvažnije, u poređenju sa snimkom od 108MP, nema velike razlike u kvalitetu, čak ni kada je zumiran.

Morate da zumirate prilično mnogo da biste počeli da vidite malo zamućenosti, a čak ni tada to nije jako izraženo.

Prednja kamera je takođe veoma dobra i pravi najlaskavije selfije koje sam vidjeo u poslednje vrijeme. Podrazumijevana postavka (srednja) ima omogućeno uljepšavanje svjetlosti, ali možete vidjeti kako je isključeno (lijevo) i maksimalno (desno) ako se poigrate sa podešavanjima.

Video performanse su solidne, ako ne i spektakularne. Snima samo snimke pri 1080p, bez opcije da se to promijeni da bi se povećala brzina smjenjivanja slika, koja ostaje zaključana na 30fps. Međutim, ima optičku stabilizaciju slike i ostala je čvrsta bez obzira koliko sam tresao kameru.

Redmi Note 10 Pro rezime recenzije

Teško je utvrditi bilo kakve ozbiljne nedostatke Xiaomi Redmi Note 10 Pro, osim ako nemate averziju prema kompanijskom crtanom MIUI Android interfejsu. 

Telefon se nalazi u cjenovnom rangu do 350 eur – onda je to fantastičan izbor sa pristojnim performansama, nevjerovatnim ekranom i vrhunskim fotografskim sposobnostima.

Jedina caka je činjenica da se Xiaomi-jev Poco Ks3 NFC prodaje za najmanje 100 evra jeftinije, a ima potpuno isti procesor i RAM. Mislim, međutim, da ovdje ima dovoljno da se opravda dodatni trošak zahvaljujući njegovoj divnoj kameri i svilenkasto glatkom AMOLED ekranu od 120Hz.

Ako 5G nije neophodan, onda je Xiaomi Redmi Note 10 Pro definitivno telefon za vas.

Najčešća pitanja

  1. Isplati li se kupiti Redmi Note 10 Pro?

    Da, apsolutno, Redmi Note 10 Pro vrijedi kupiti jer ima AMOLED ekran od 120Hz, moćan Snapdragon 732G SoC, podršku za brzo punjenje od 33W, solidan dizajn, a cijena telefona ispod 350 eura.

  2. Koliko dugo traje baterija Redmi Note 10 Pro?

    Testovi pokazuju da baterija može trajati oko 17 sati regularnog korišćenja.

  3. Da li Xiaomi Redmi Note 10 Pro ima Google?

    Da, Redmi Note 10 Pro ima podršku za Google i Google aplikacije.

  4. Da li je Redmi Note 10 Pro 5G?

    Ne, telefon dolazi u verziji bez 5G.