Budva — omiljena destinacija turistima iz Rusije

Metropola turizma Crne Gore – kako drugačije zovu više od 2500 godina star grad koji je smješten na najljepšem dijelu Mediterana. Budva predstavlja jedinstven spoj bogate kulture i istorije i izuzetno modernih sadržaja, pa se iz tog razloga posebno ističe na svjetskoj mapi turističkih destinacija.

Priroda je darovala budvansku rivijeru nesvakidašnjom ljepotom, najljepše plaže Crne Gore, pjeskovite, šljunkovite, nalaze se upravo ovdje. U zaleđu rivijere nalaze se sela koja predstavljaju autentičnu turističku ponudu, prije svega zbog prirodnog okruženja i značajnih kulturno-istorijskih objekata. Ljubitelji prirode i aktivnog odmora ovaj kraj mogu obići pješačkim stazama sa kojih se praktično sve vrijeme pruža očaravajući pogled na pučinu. Teško je pronaći manju oblast sa većim brojem kulturnih spomenika, uglavnom manastira i crkava, koji datiraju unazad do XI vijeka, iako tragova o životu na budvanskoj rivijeri ima iz vremena starih Grka, Enhelejaca, Ilira i Rimljana.

Budva destinacija za turiste iz Rusije

Gastronomska ponuda je ono što Budvu čini posebno uzbudljivom. U više od 100 restorana na budvanskoj rivijeri može se naći najbolje što ovo podneblje ima da ponudi. Iako pretežno mediteranska, budvanska kuhinja podrazumijeva bogatu lepezu recepata, autohtonih i prilagođenih.

Na 25 kilometara dugoj rivijeri, u privatnom smještaju, koji je postao pravi ponos Budve budući da parira najkvalitetnijem hotelskom smještaju, nalazi se oko 32.000 ležajeva u sobama, apartmanima, kućama i vilama za izdavanje. Potez od plaže Jaz do plaže Buljarica podrazumijeva i preko 130 hotela, od kojih je više od polovine hotela visoke kategorije, sa 4 i 5 zvjezdica, hotele sa kongresnim, SPA i wellness sadržajima, turistička naselja sa dječijim igralištima, otvorenim bazenima i zelenim oazama, ali i male, boutique hotele koji plijene šarmom primorskog gradića.

Svi su prepoznatljivi po gostoprimstvu i domaćinskoj atmosferi. Izdavaoci privatnog smještaja i hotelijeri su svoje poslovanje prilagodili novonastaloj situaciji i sada, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke, nude nikad pristupačnije aranžmane, uz dodatne povoljnosti, fleksibilne rezervacije i pogodnosti za boravak djece.

„Gosti iz Rusije su nam izuzetno važni i uvijek dobrodošli, a broj ostvarenih dolazaka i noćenja govore da im je Budva jedna od omiljenijih destinacija gdje putuju i kojoj se vraćaju, što nas posebno raduje. Gosti iz Rusije u Crnu Goru mogu doći bez obaveze testiranja, uz poštovanje zdravstvenih mjera, a Budva će im kao i uvijek do sada biti dobar i siguran domaćin.“ – istakla je Maja Liješević, direktorka Turističke organizacije opštine Budva.