Xiaomi Mi 10 Lite recenzija

Trenutno je među proizvođačima telefona malo zamaha da naprave najpristupačniji 5G telefon. Motorola je tu, sa Moto G 5G Plus. Xiaomi igra takođe igru, sa svojim telefonom: Mi 10 Lite.

Stvar je u tome što, ako je Mi 10 Lite telefon koji se brzo povezuje i koji pleše, koliki posao ima “Lite” na kraju svog imena? Zaista, Lite je podjednako poput ‘normalnog’ Mi 10 – premda sa specificiranim kamerom i procesorom.

Kao što smo rekli za Mi 10 Pro – da, previše je modela u ovom asortimanu – problem koji Xiaomi pravi za sebe je to što na tržištu ostavlja previše telefona koji imaju slična imena. Jer, po svojim zaslugama, Mi 10 Lite je super 5G telefon za super cijenu.

Xiaomi Mi 10 Lite recenzija

Dizajn i displej

  • Dimenzije: 163.7 x 74.8 x 7.9mm / Težina: 192g
  • 6.57-inčni OLED ekran, rezolucije 1080 k 2400
  • Boja: Aurora plava, kosmička siva, san bijela
  • Skener otiska prsta ispod ekrana
  • 3,5 mm priključak za slušalice
  • Dual sim

Postoji jedan aspekt o Mi 10 Lite koji izgleda malo zastareo: usjek kao suza (notch) na mjestu gdje se nalazi prednja kamera. Ali jednom kad se naviknete na tu malu zamračenost – a to zaista nije teško – na ovom se telefonu može raditi gomila stvari.

U kontekstu: Moto G 5G Plus nema skener otiska prsta ispod ekrana. Ovaj Xiaomi ima. Moto G 5G Plus nema OLED ekran za super duboke crne nijanse. Xiaomi Mi 10 Lite ima. U vezi s tim Mi 10 Lite u potpunosti ispunjava najnovije standarde za pametne telefone.

Prikazan ovdje u Cosmic Grey boji, sivo-plava zadnja strana ima lijep sjaj koji hvata svjetlost (i, doduše, otisak prsta), dok blago ispupčena jedinica kamere sadrži ne manje od četiri sočiva.

Dizajn jedinice ovog fotoaparata razlikuje se od dizajna Mi 10 Pro nalik na traku, kondenzirajući sve zajedno u odlomku. Premda je Pro verzija bolja, u pogledu Mi 10 Lite nema ničeg zabrinjavajućeg.

Ivice su kvalitetne za telefon srednjeg nivoa, samo ako se detaljnije zagledate u telefon možete primijetiti da nije vrhunski vodeći telefon i flagship klase. Na primjer, detalji poput malo više okvira oko ekrana – ali to su samo milimetri, ništa drastično.

Specifikacija ekrana je takođe tačna u cjelini. To što je OLED znači duboke crne, šarene boje i uvek uključene funkcije ekrana na zaključanom ekranu. Sve to ne možete dobiti pomoću LCD-a. Pored toga, Xiaomi je napravio dovoljno rezolucije ovde da nema skoro nikakvog pada kvaliteta u poređenju s vodećim telefonom iz Mi 10 linije. Prilično impresivno.

Inače postoji 3,5-milimetarski priključak za slušalice, koji se nakon perioda odsustva kod većine telefona sada vraća u velikoj meri. SIM ležište sadrži dve kartice, ali bez microSD proširenja – moraćete da doplatite za memorijsku verziju koju želite (početna verzija je od 64 GB u osnovnom modelu).

Xiaomi Mi 10 Lite baterija

Performanse i baterija

  • Qualcomm Snapdragon 765 procesor, 4 GB RAM-a
  • Baterija od 4.160mAh, brzo punjenje 20V
  • Softver za Android 10 OS, MIUI 11
  • Vi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac
  • 5G povezivanje

Ta riječ „Lite“ golicala nas je tokom testiranja Mi 10 Lite. Jednostavno zato što nije prikladno: ne postoji ništa što ukazuje da pomislite ” ovaj telefon nije odličan”. U svakom pogledu, tokom sedmice dana testiranja ovog modela, uradili smo različita ispitivanja sa raznim bojama.

U kontekstu: vodeći LG-ov 2020, Velvet, ima Snapdragon 765 procesor. Kao i ovaj Xiaomi-jev model. Na kraju, veoma smo iznenađeni koliko su dobri procesori u telefonima postali – do te mjere da nam, većinom, vrhunski oni poput SD865 Plus nisu uvijek potrebni.

Naravno, postoje razlike između najboljih i slušalica nižeg ranga, ali kako je ovaj Xiaomi dizajniran da bude u samom vrhu srednjeg ranga, možete očekivati da će ispuniti vaša očekivanja. Ako ništa drugo, igranje igrica na ovom uređaju nije problem. Wi-Fi solidno brz.

Slično smo rekli i o Mi 10 Pro: Xiaomi koristi Googleovog Android OS-a, koji se zove MIUI,  s tim što ima niz duplih funkcija koja vam neće trebati. To se događa sa većinom kineskih proizvođača telefona – jer postoji samozvana robna marka, ovde Mi prodavnica, koja pored zapada nema vrijednosti na zapadu kada uređaj takođe koristi Google Play prodavnicu. Ponekad će se aplikacije ažurirati ovdje. Ponekad će bezbednosni softver skenirati aplikaciju preuzetu sa Google Play-a i otvoriti oglas.

Da li je softver može da smeta? Ne, ima sve što vam je potrebno: ladicu aplikacija, prikaz preko cijelog ekrana, vidžete, prilagođene rasporede i teme, podešavanja notifikacija po aplikaciji i sve između toga. Ovdje ili tamo može biti samo neobična čudnost zbog dvije aplikacije koje pokušavaju da urade istu stvar.

Mješavina softvera i hardvera, uparena sa baterijama od 4600mAh, takođe donosi cjelodnevnu izdržljivost. Umjerenim korišćenjem ćete vidjeti da trošite pola baterije tokom 12 sati. Zbog toga vam je za 16-satni dan sa još napornijom upotrebom i vremenom na ekranu potrebno oko 75% baterije.

Xiaomi Mi 10 Lite kamera

Kamera

  • Podešavanje zadnje četvorokutne kamere
    • Glavna kamera: 48-megapiksela, blenda f / 1.8, veličina piksela 0.8 µm
    • Širina (120˚ / 15 mm): 8MP, f / 2,2, 1,12 µm
    • Makro: 2MP, f / 2.4
    • Dubina: 2MP, f / 2.4
  • Prednja kamera: 16MP, f / 2.5, 1.0 µm

Jedino gde Mi 10 Lite otkriva svoju ‘Lite’ prirodu je odjeljenje za kamere. Možda je to malo nepravedno, jer dok je takozvana ‘četvoronožna’ kamera zadnja stvar – i to vrlo često, glavna kamera je u stvari vrlo sposobna. Samo što bi ovdje bilo poželjno i lošija kamera zbog veće uštede.

Pa, šta je tu na zadnjoj jedinici sa četiri sočiva? Glavni senzor od 48 megapiksela dovodi do napunjenosti, što podrazumevano proizvodi 12-inčne snimke od četiri megapiksela; tu je i namenski širokokutni objektiv, mada je samo 8MP; tada postoje dva 2MP senzora – jedan za makro, a drugi za dubinu – koji vjerovatno uopšte nisu potrebni, jer je makro loš, a dubina bi ionako mogla da se zamisli sa druge dvije kamere.

Ono što bismo mi ovdje najradije predstavili je zum objektiv. To je zato što aplikacija za fotoaparat Mi 10 Lite nudi simbol „2k“ u svojoj aplikaciji za kameru, ali to je samo digitalno zumiranje – i zato što nema optičke stabilizacije slike, u ovom režimu je znatno preuveličan stisak ruke, što može dovesti do dobijanja Digi-zuma pucao sve problematičnije. Naravno, optička stabilizacija košta, a Lite nije skup telefon, ali neka vrsta podešavanja zuma / stabilizacije bila bi daleko bolja.

Nakon nekoliko snimaka zaključavanja, možemo da vidimo kvalitet glavne kamere. To ovde govori mnogo. Pri dnevnoj svjetlosti nudi mnogo detalja. Njegov noćni režim takođe je prilično impresivan, dovoljno sposoban da izbjegne najgori šum slike i stvori pristojne snimke, čak i iz ručnih situacija kada nema puno svjetlosti za rad.

Ima i drugih tipičnih modova – Portret za pozadine zamagljene softverom; 48MP za ultra rezolutivne snimke koji koriste sve te piksele; Pro za preuzimanje kontrole nad svim podešavanjima – da biste ponudili prilično upečatljiv skup alata. Možda nećete vjerovatno ući u njih, ali barem su vam pri ruci.

Sve u svemu, iako makro i senzori dubine nisu neophodni i čine „četvero kamera“ potpunom prodajom, glavni objektiv isporučuje sliku, a iako širokokutni nije gotovo isti tip kvaliteta – mekoća ivice i izraženiji šum slike, što je tipično za takvo podešavanje – sjajno je moći pritikati prema ekranu da biste proširili horizont koliko se može utisnuti u kadar.

Da sumiramo

Kako tržište želi da isporuči pristupačniji 5G telefon, Xiaomi ponuda je visoko na skali i sa malo kompromisa. Jedino Motorola stvarno kuca – čak i tada ne sa tako jakom sveukupnom specifikacijom kao što to nudi Mi 10 Lite.

Mi 10 Lite ipak čini nekoliko pogrešnih postupaka: previdjeli su podešavanje zadnje kamere; i podvlači koliko je uređaj sjajan tako što u njegovo ime piše „Lite“. Nakon što smo telefon koristili nedjelju dana, možemo zaključiti da je lagan.

Ovdje je hardver dosta sposoban, izrada je dobrog kvaliteta – postoje neke prorezne folije – glavni fotoaparat daje solidne rezultate, dok je OLED panel korak iznad onoga što biste mogli da očekujete. Na trenutak zanemarite ime i usredsredite se na ono što je važno: Mi 10 Lite predstavlja spektar vodeće klase u dobro popunjenom i potpuno primamljivom paketu.