Kako odabrati pravi 3D printer?

Nekad glomazni industrijski strojevi – danas su 3D printeri i 3D ispis sve više dostupni i za kućnu upotrebu. 3D printer ispisuje trodimenzionalne objekte. Kao materijal koristi plastiku u kolutima. Na tržištu postoje deseci modela 3D printera – od vrlo jeftinih kućnih do profesionalnih.

Pri kupnji prvog 3D printera mnogi korisnici su razočarani, jer je kvaliteta dobivenih modela nezadovoljavajuća, postavke mogu biti komplicirane, a održavanje 3D printera zahtjevno. Kako se i sami ne biste razočarali, nužno je da kupite printer koji će odgovarati vašim zadacima.

3D printer ispisuje trodimenzionalne objekte

Pitanja na koja morate odgovoriti prije kupovine su:

  • Za što ćete koristiti printer?
  • Koje karakteristike želite da imaju gotovi proizvodi?
  • Je li 3D printer za osobnu upotrebu dovoljan za vaše potrebe ili vam je potreban profesionalni 3D printer?

O vašim odgovorima neće ovisiti samo model, već i tehnologija na kojoj će 3D printer raditi.

Profesionalni 3D printeri

Obično se svi modeli mogu podijeliti na profesionalne i osnovne.
Koristeći različite potrošne materijale, profesionalni 3D printeri izrađuju složene modele. Često se koriste za izradu trodimenzionalnih modela, u području građevinarstva i arhitekture.

Profesionalni 3D printeri omogućuju odvažne eksperimente u raznim aktivnostima. Visoka preciznost, funkcionalnost, pouzdanost, brzina i snaga, karakteristike su koje ih razlikuju i zašto ih biraju i najzahtjevniji korisnici. Postali su jedan od glavnih elemenata poslovanja, jer povećavaju fleksibilnost i autonomna rješenja. Print dizajni koje nećete pronaći u trgovinama. Stvari koje će biti korisne ili ukrasni elementi koji će biti jedinstveni i neponovljivi.

FDM 3D printeri

Kada postoji potreba za proizvodnjom velikih proizvoda s različitim svojstvima ili će zadaci biti vrlo raznoliki, tada je odabir FDM tehnologije prikladniji. FDM 3D printeri stvaraju gotove proizvode koji inače neće imati savršeno glatku površinu, a izrađeni model se može polirati i obrađivati.

FDM tehnologija je najpristupačnija i proračunska tehnologija, jednostavna je, cijene potrošnog materijala također su znatno niže. Stoga je FDM 3D printer popularan izbor, zbog čega je vrlo jednostavno pronaći odgovarajuću dekorativnu plastiku koja će imitirati različite materijale.

FDM 3D printeri ispisuju sporije, rezervni dijelovi su dostupni brzo i po povoljnim uvjetima kupnje. Unatoč istom principu rada, postoji nekoliko različitih mehanika.

3D Olovka

Danas nas 3D printeri više ne iznenađuju, već ih dobro poznajemo, no u posljednje vrijeme iznenađuju nas manji uređaji koje držimo u rukama i koji stvaraju prava čuda. Naime, 3D olovka omogućuje crtanje po zraku, što je svakako jedan od većih tehnoloških iskoraka na području 3D modeliranja u posljednje vrijeme.

Rukovanje 3D olovkom je jednostavno, za pisanje i crtanje umjesto tinte koristi se plastična nit koja omogućuje pisanje ili crtanje u zraku.

3D olovka ima kompaktnu veličinu, zajedno s ergonomskim dizajnom, što vam omogućuje da je nosite sa sobom. I tako je najkreativnija, najzanimljivija “igračka” za odrasle i djecu. To je višenamjenski alat koji možete koristiti za stvaranje raznih zanimljivih ili korisnih kreacija i proizvoda. Jednostavan je za korištenje, lako se održava, a dostupan je po povoljnoj cijeni.

Tako je 3D pisanje pravo otkriće, a ne samo sezonska novost. Uz njegovu pomoć možete ostvariti mnoge ideje i postati pravi umjetnik raznih remek-djela.