Šta je NFT? Kako ga kreirati, prodati i zaraditi

Nezamjenjivi tokeni – ili NFT – kreira promjenu u gotovo svakom sektoru društva. NFT transformiše sve, od finansija do umjetnosti, i postoji dobar razlog za sumnju da gotovo nijedan dio društva neće ostati netaknut.

Ako to zvuči kao malo pretjerivanje, znajte da zaista nije.

Šta je NFT i kako ga kreirati i prodati

U posljednjih nekoliko godina, NFT su se pokazali kao jedna od najznačajnijih savremenih inovacija u tehnologiji, finansijama, modi, sportu i umjetnosti. Otkako su postali mejnstrim 2021. godine, NFT su bili izvor hajpa, konfuzije i drame jer su zauzeli svoje mjesto kao najnoviji kulturni fenomen.

Ako ste novi u kriptovalutama i digitalnoj imovini, može biti teško razumjeti NFT i sve što se dešava oko njega. Ali ne brinite. Ovdje smo da riješimo sve vaše nedoumice sa NFT-om. Ovdje vam dajemo brzi vodič o svemu što nije zamjenjivo. Otkrivamo šta su NFT, kako se prave, razne prednosti i nedostatke, i kako možete odrediti da li su NFT pravi za vas.

Hajde da počnemo.

Saznajte u ovom blog postu:

Šta je NFT?

Nezamjenjivi token (NFT) je jedinstvena jedinica podataka na blokčejnu koja se može povezati s digitalnim i fizičkim objektima kako bi se pružio nepromjenjiv dokaz vlasništva.

Podaci koje NFT sadrži mogu se vezati za digitalne slike, pjesme, video zapise, avatare i još mnogo toga. Međutim, oni se takođe mogu koristiti da se vlasniku NFT-a omogući pristup ekskluzivnoj robi, ulaznicama za live ili digitalne događaje, ili da budu povezani s fizičkim sredstvima kao što su automobili, jahte i još mnogo toga.

U tom smislu, NFT omogućavaju pojedincima da kreiraju, kupuju i prodaju artikle na lako provjerljiv način koristeći blokčejn tehnologiju. Ali imajte na umu da, osim ako nije drugačije navedeno, ne kupujete autorska prava, prava intelektualne svojine ili komercijalna prava nad bilo kojom osnovnom imovinom kada kupujete NFT. Međutim, svi pravni detalji mogu postati prilično komplikovani, pa ćemo o tome detaljnije u sljedećim pasusima.

Kada je u pitanju kreiranje i prodaja NFT-ova, proces je zaista prilično jednostavan. 

Funkcioniše ovako:

  1. Pojedinac (ili kompanija) bira jedinstvenu imovinu za prodaju kao NFT.
  2. Oni dodaju objekat u blokčejn koji podržava NFT kroz proces koji se zove “kovanje”, koji stvara NFT.
  3. NFT sada predstavlja tu stavku na blokčejnu, potvrđujući dokaz o vlasništvu u nepromjenjivom zapisu.
  4. NFT se može čuvati kao dio privatne kolekcije ili se može kupiti, prodati i trgovati pomoću NFT tržišta i aukcija.

Povezano:

Po čemu se NFT razlikuju od kriptovaluta?

Baš kao i novac na vašem bankovnom računu, kriptovaluta je ono što koristite za sve transakcije na blokčejnu. Kriptovalute se mogu kupiti ili pretvoriti u fiat valute (dolari, eure, jene, itd.) putem kripto berzi.

Nasuprot tome, NFT je jedinstvena i nezamjenjiva imovina koja se kupuje pomoću kriptovalute. Može dobiti ili izgubiti vrijednost nezavisno o valuti koja se koristi za kupovinu, baš kao popularna trgovačka karta ili jedinstveno umjetničko djelo.

U tom pogledu, NFT-ovi su nezamenljivi, a kriptovalute su zamenljive.

Da bismo ovo bolje razumjeli, ima smisla razmišljati o tradicionalnim fiat valutama. Kad bismo vas zamolili da nam pozajmite 10 eura, ne biste otvorili novčanik i rekli: “Koju novčanicu od eura želite?”

To bi bilo glupo, jer svaka novčanica od 10 eura predstavlja istu stvar i može se zamijeniti za bilo koju drugu novčanicu od 10 eura. To je zato što je euro valuta zamjenjiva. Kriptovalute su takođe zamjenjive. Oni nisu jedinstveni i mogu se lako trgovati i zamijeniti.

NFT, s druge strane, nisu zamenljivi u smislu da nema dva ista. Svaki NFT je jedinstvena jedinica podataka koja se ne može zamijeniti identičnom verzijom jer ne postoji identična verzija.

Kada su u pitanju NFT, jedinstvenost i oskudica povećavaju njihovu privlačnost i poželjnost. I kao što je slučaj sa svim rijetkim artiklima, ova oskudica omogućava pojedincima da prodaju svoje NFT-ove po premium cijenama.

Zašto posjedovati NFT?

Potražnja za NFT umjetnošću je nedavno eksplodirala. Međutim, i dalje postoji mnogo skepticizma. Na kraju krajeva, NFT-ovi su uopšteno vezani za digitalne datoteke. Kako se posjedovanje takvog NFT-a razlikuje od slike u telefonu? Znači li išta “dokaz o vlasništvu”? Da bismo vam pomogli da odlučite, evo nekih od glavnih razloga zašto ljudi posjeduju NFT.

Osnažuje umjetnike

Izdavači, producenti i aukcijske kuće često snažno podvlače kreatore u ugovore koji ne služe njihovim interesima. Uz NFT, umjetnici mogu samostalno kovati i prodavati svoje radove, omogućavajući im da zadrže IP i kreativnu kontrolu. Umjetnici takođe mogu zaraditi tantijeme od svih sekundarnih prodaja svojih djela.

Naplativost

Iako je koštala manje od 5 centi za izradu, kartica početnika Mickeyja Mantlea iz 1952. prodata je za 5,2 miliona dolara. To se dogodilo zbog istorije, rijetkosti i kulturnog značaja kartice. NFT su, na mnogo načina, digitalna verzija ovoga. Za pojedince koji žele da izgrade kolekciju digitalne imovine, NFT nude jedinstvenu priliku koja nikada ranije nije postojala izvan tradicionalnih kolekcionarskih i umetničkih tržišta.

Investicije

Neki vlasnici NFT-a jednostavno žele imovinu kojoj će se povećati vrijednost. U tom pogledu, neki kolekcionari tretiraju NFT kao investiciju – slično tradicionalnoj umetnosti. Želite dokaz? Mike Winkelmann, istaknuti američki digitalni umjetnik poznat kao Beeple, prodao je svoj kompozit Everydays: The First 5000 Days na Christie’su za 69 miliona dolara u martu 2021.

Ovo može nekome izgledati čudno, jer svi mogu vidjeti sliku i komunicirati sa njom. Međutim, kao što je navedeno, može postojati samo jedan vlasnik NFT-a. Za neke je ovo dovoljno. Ipak, volatilnost tržišta čini ulaganja u NFT visokim rizikom, sa potencijalom velikih gubitaka.

Zajednica

Vlasništvo nad NFT-om takođe donosi društvene koristi, jer su mnogi kreatori svoje NFT projekte pretvorili u živahne zajednice. Bored Ape Yacht Club je, možda, najbolji primjer izgradnje zajednice u odnosu na NFT projekat. Kolekcionari dobijaju pristup diskordu samo za članove, ekskluzivnoj robi, glasanju za budućnost projekta, ulaznicama za virtuelne susrete i još mnogo toga. Kao takvi, za mnoge kolekcionare, posjedovanje NFT-a, kako se druže s prijateljima i pitanje identiteta.

Kreiranje, kupovina i prodaja NFT-a

Korak 1 – Nabavite kripto novčanik

Ukratko, kripto novčanik je fizički uređaj ili kompjuterski program koji vam omogućava pohranjivanje i prenos digitalne imovine. Postoje dvije osnovne vrste kripto novčanika: softverski i hardverski novčanici. Kada je u pitanju kovanje i kratkoročne trgovine, vrući novčanik je pravi način. Ali iz sigurnosnih razloga, trebali biste koristiti hardverski novčanik za čuvanje svoje najvrednije imovine.

Softverski novčanik (takođe poznat kao „vrući novčanik“): Ovo je aplikacija koja se može preuzeti i instalirati na vaš uređaj. Softverski novčanici su praktičniji i lakše im se pristupa od hardverskih novčanika, jer su uvijek povezani na internet. Međutim, ovi novčanici su otvoreniji za napade i lakši za hakovanje. Kao rezultat toga, oni se obično smatraju manje sigurnim.

Hardverski novčanik (takođe poznat kao „hladni novčanik“): Ovo je fizički uređaj koji je općenito prilično sličan USB sticku koji možete koristiti za pohranjivanje datoteka sa svog računala. Osim što, u ovom slučaju, pohranjujete svoje kripto i NFT-ove. Budući da ovi novčanici mogu biti potpuno izolirani od mreže, sredstva pohranjena u hardverskim novčanicima često se smatraju daleko sigurnijima od softverskih novčanika.

Korak 2 – Kupite kriptovalute

Neka NFT tržišta, kao što su Nifty Gateway i MakersPlace, omogućavaju vam da trgujete NFT-ovima koristeći tradicionalne metode plaćanja. Drugi, kao što su SuperRare i OpenSea, dozvoljavaju ljudima da koriste samo kriptovalute.

Kada je riječ o tome koju kriptu trebate nabaviti, Ether (ETH) je vodeći koji se koristi za NFT transakcije. To je izvorna valuta Ethereum blokčejna i može se kupiti na nekoliko različitih načina, uključujući preko glavnih trgovačkih platformi kao što su Coinbase i Gemini, koje korisnicima omogućavaju kupovinu ETH putem bankovnog računa ili kreditne kartice.

Međutim, s obzirom na visoke transakcijske troškove i utjecaj na okolinu povezan s ETH-om, neki žele koristiti kriptovalute iz drugih blokčejna za trgovinu NFT-ovima.

Alternative kao što su Solana (SOL), Tezos (XTZ), Flow (FLOW) i Binance Smart Chain (BSC) takođe podržavaju NFT transakcije. Ali ako ste početnik, možda bi bilo najbolje da se držite ETH i Ethereum blokčejna, jer ima mnogo više tržišta i korisnika.

Korak 3 – Pronađite tržište

Jedna stvar koju treba uzeti u obzir pri odabiru tržišta je da li namjeravate kovati jedan po jedan NFT i stavljati ga na aukciju ili kovati kolekciju ili seriju NFT-a čija cijena je za svaki pojedinačna. Za potonje, razmotrite nekoliko najvećih svjetskih NFT tržišta. OpenSea je najpopularnije NFT tržište, sa preko milion aktivnih korisničkih novčanika na platformi. LooksRare i Rarible su dva najstrašnija OpenSea konkurenta.

Ako namjeravate kovati 1/1 NFT, s druge strane, platforme kao što su SuperRare, Foundation i Zora su vaša najbolja opklada.

I budite spremni, kovanje ima početni trošak. Većinu vremena ćete morati platiti samo naknadu za plin (transakcionu naknadu) da biste ga iskovali, ali ponekad će tržišta naplatiti dodatne troškove.

Slično tome, vodite računa o tome kada istražujete podjelu tantijema. Nije vam zajamčeno da ćete imati honorare za više platformi kada kujete na platformi kao što je OpenSea ili Rarible. Iako postoje alati za pametne ugovore i kovanje kao što su CXIP koji pomažu u rješavanju ovog problema i 0xSplits koji pomažu u automatiziranoj podjeli tantijema kako bi se osiguralo da dobijete sekundarne naknade za prodaju bez obzira na to gdje se vaši NFT-ovi preprodaju.

Korak 4A – Kovati NFT

Novi NFT-ovi se kreiraju kroz proces koji se zove “kovanje”. Ovo je postupak povezivanja određenog skupa podataka — NFT — sa određenim sredstvom ili objektom. Prilikom odabira jedinstvene imovine, imajte na umu da morate posjedovati autorska prava i prava intelektualnog vlasništva za predmet koji želite iskovati. Vodite računa o ovom procesu. Ako kreirate NFT koristeći imovinu koju ne posjedujete, lako biste mogli završiti u pravnim problemima.

Nakon što odaberete tržište i kreirate račun, možete započeti proces kovanja. Ovaj proces će se malo razlikovati za svako tržište, ali obično ćete morati učitati datoteku koju namjeravate povezati sa svojim NFT-om i finansirati transakciju koristeći ETH ili drugu kriptovalutu, zavisno o tome koji blokčejn koristite. takođe je moguće izraditi fizički objekt iz stvarnog svijeta, ali proces je složeniji od onoga što ćemo ovdje pokriti.

Kada se proces kovanja završi, imat ćete sve relevantne informacije u vezi s vašim novim NFT-om i taj će NFT biti registriran u vašem digitalnom novčaniku. Sada ga možete zadržati, prodati ili trgovati u slobodno vrijeme.

Korak 4B – Kupujte ili prodajte NFT

Imajte na umu da neki NFT-ovi možda nisu dostupni na otvorenom tržištu ili se mogu kupiti samo od određenih dobavljača. Na primjer, CryptoPunks su se kroz povijest prodavali preko web stranice Larva Labs, a ne putem javnog tržišta.

Kada pronađete NFT koji želite da kupite, možda ćete imati priliku da ga odmah kupite. U drugim slučajevima, morat ćete licitirati za NFT po svom izboru i pričekati dok se aukcija ne zatvori. Ako ste najbolji ponuđač nakon aukcije zatvori (ili ako prodavac prihvati vašu ponudu), transakcija će biti završena i vlasništvo nad NFT će se prenijeti na vaš novčanik.

U tom trenutku, sada posjedujete NFT i možete ga kupiti, prodati ili prikazati kako vam odgovara.

Prodaja vašeg NFT-a slijedi sličan proces kao što je gore navedeno. Morat ćete postaviti aukciju na tržištu po vašem izboru. Odvojite vrijeme da shvatite sve naknade i različite vrste aukcijskih metoda koje su vam dostupne prije nego započnete prodaju. Kada se aukcija završi, NFT će automatski biti prebačen iz vašeg vlasništva, a prihodi od transakcije će biti prebačeni na vas.

Uticaj NFT-a na životnu sredinu

Naravno, bum NFT-a nije bez svojih nedostataka. Jedna od najčešćih kritika koja se javlja odnosi se na energiju koja je potrebna za rad ogromne blokčejn mreže poput Ethereuma. Ovaj blokčejn troši više električne energije od mnogih zemalja. Mnogi tvrde da NFT doprinose ukupnom ugljičnom otisku blokčejna jer promovišu upotrebu tehnologije.

Međutim, u stvarnosti, čak i kada bi svi sutra prestali koristiti NFT, blokčejn bi nastavio koristiti istu količinu energije. To je zato što transakcije zapravo ne povećavaju potrošnju energije mreže. Zašto? Zato što blokčejn nastavljaju raditi istom brzinom i istom potrošnjom energije bez obzira da li postoje transakcije koje treba ispuniti ili ne.

Čak i da to nije slučaj, brojne druge tehnologije imaju slične energetske potrebe. 

U stvari, YouTube i Ethereum imaju otprilike isti uticaj na ekologiju. 

To nije izgovor za blokčejne i karbonski otisak koji ostavljaju za sobom, ali je važno razumjeti problem u njegovom pravom kontekstu.

Štaviše, neki blokčejni već kreću da riješe energetski problem blokčejna. Na primjer, Solana koristi jedinstvenu kombinaciju mehanizama proof-of-history (PoH) i Proof-of-Stake (PoS) za značajno smanjenje potrošnje energije. A mehanizam Liquid Proof-of-Stake (LPoS) koji koristi Tezos koristi oko dva miliona puta manje energije od Ethereuma.

Prava korištenja i vlasništva NFT-a

NFT-ovi imaju nijansiran odnos sa imovinom koja je vezana za njih. Dok je NFT dizajniran da predstavlja originalnu imovinu na blokčejnu, sam NFT se smatra odvojenim entitetom od bilo kojeg sadržaja koji sadrži. U ovom članku često smo uspoređivali NFT sa trgovačkim karticama, a ta analogija vrijedi i ovdje.

Recimo da posjedujete starinsku bejzbol kartu ili popularnu trgovačku kartu iz kolekcionarske kartaške igre, poput Magic: The Gathering. Posjedujete reprezentaciju originalnog djela – ali ne posjedujete samo originalno djelo. Autorska prava za umjetničko djelo, dizajn i brendiranje kartice koju posjedujete su u potpunosti u vlasništvu proizvođača kartice.

Na isti način, dok NFT-ovi predstavljaju stavku na blokčejnu, vlasništvo nad NFT-om ne prenosi na vas intelektualno vlasništvo ili prava korištenja tog originalnog djela.

Na primjer, recimo da kupite NFT koji sadrži prvu digitalnu kopiju Harryja Pottera i Sorcerer’s Stone. Vi ste vlasnik NFT-a. Ali to ne znači da imate pravo da prodajete robu o Harryju Potteru, snimate filmove o Harryju Potteru ili dajete drugima dozvolu da koriste Harry Potter IP u komercijalne svrhe.

Nažalost, vlasništvo NFT-a i prava korišćenja se često mešaju, što je dovelo do toga da neki kupci kupuju NFT-ove sa pogrešnim shvatanjem da im NFT efektivno daje prava da prošire (i kapitalizuju) dobro uspostavljene IP adrese.

Naravno, postoje neki izuzeci od ovih strogih pravila. Bored Ape Yacht Club je javno izjavio da svi vlasnici BAYC NFT-a imaju puna komercijalna prava na tog majmuna. Može se unovčiti kako god vlasnik NFT-a smatra prikladnim da to učini. Neki projekti kao što su CrypToadz i Nouns su ovo odmakli još dalje puštajući svoj IP u javno vlasništvo pod Creative Commons (poznatim kao CC0). Ali na njih treba gledati kao na izuzetak, a ne kao pravilo.

Kratka istorija NFT-a

Prvi NFT

Prvi NFT ikada stvoren zove se “Kvantni”. Kovao ga je Kevin McCoy na Namecoin-u 2014. Nekoliko drugih NFT-ova je pokrenuto na pre-Ethereum blokčejn-ovima tokom narednih godina. Na primjer, Spells of Genesis lansiran je 2015. godine i predstavlja prvu igru ​​zasnovanu na blokčejn-u. Rare Pepes izašao je 2016. i pomogao je u pokretanju prvog tržišta kripto umjetnina.

Međutim, ovi projekti nisu uspjeli postići široku popularnost. Ostali su uglavnom nepoznati svima osim onima koji su bili dobro upućeni u kriptovalute i blokčejn tehnologije.

Za tipične potrošače, NFT su počeli da dobijaju glavni zamah tek 2017. Otprilike u to vrijeme, prve NFT kolekcije su lansirane na Ethereum blokčejnu. Prethodni blokčejns činili su trgovanje i prijenos vlasništva impresivno teškim. Mreža Ethereum i njena funkcionalnost pametnih ugovora omogućili su kreiranje tokena, programiranje, skladištenje i trgovanje ugrađeno direktno u sam blokčejn. Ove nove funkcije su olakšale proces uključivanja i povećali pristup.

Jedan od ovih najranijih Ethereum projekata bio je CryptoPunks, kolekcija koju je pokrenula Larva Labs koja je postala sinonim za ranu NFT istoriju. Kao rezultat toga, mnogi njegovi pojedinačni komadi prodani su za milione.

Interes za FT raste

Prije 2021., dva katalizatora su nedvojbeno pomogla u povećanju cijena i ubrzanju javnog interesa. Prva je bila pandemija COVID-19, koja je mnoge ljude natjerala da budu više digitalno izvorni i da se povežu jedni s drugima na platformama kao što su Twitter i Clubhouse, gdje je NFT zajednica izgradila snažno prisustvo.

Drugi je bio Beeple. Dugogodišnji umjetnik postao je pionir NFT-a kada je postao prvi kreator koji je prodao NFT s velikom aukcijskom kućom. Kada se 11. marta završila aukcija Christie’sa za njegov “Svakodnevni – Prvih 5000 dana” za oko 69 miliona dolara, NFT se više nije mogao zanemariti.

Prodaja je dospela na naslovne strane novina širom sveta, a ubrzo je usledila nova prodaja. Djelo Edvarda Snoudena, Ostani slobodan, prodato je u aprilu za 5 miliona dolara. U junu je CryptoPunk #7523 prodat za 11 miliona dolara. U decembru je XCopyjev “Klikni desnim tasterom i sačuvaj kao Guy” prodat za 7 miliona dolara.

Dok su digitalna umjetnost i kolekcionarski predmeti u velikoj mjeri potaknuli procvat 2021. godine, postoji bezbroj dodatnih primjena NFT tehnologije koje su takođe lansirane otprilike u to vrijeme i skrenule pažnju na prostor. Postoje virtuelni svetovi zasnovani na NFT-u, kao što su Decentraland i CryptoVoxels, i NFT-bazirane blokčejn igre poput Axie Infinity i Zed Run.

Kako se usvajanje povećalo, tako su porasli i obim prodaje i cijene. To je dovelo do eksplozije interesovanja kompanija i brendova koji žele da pokrenu sopstvene NFT projekte i kapitalizuju rast tržišta. Kompanije poput Coca-Cole i Taco Bella stvorile su NFT oko popularnih proizvoda hrane i pića. Drugi brendovi, poput Hot Wheelsa i Adidasa, počeli su prodavati NFT-ove povezane s njihovim fizičkim proizvodima. Postoje čak i izvještaji o NFT kolekcijama brendova kao što je Gucci koji prodaju mnogo više od cijene njihovog vodećeg proizvoda!

Budućnost NFT-a

Trenutno su NFT još uvijek u povojima. S obzirom da su moguće primjene tehnologije naizgled neograničene, svatko može pogoditi gdje NFT-ovi idu odavde.

Široko se spekuliralo da bi NFT-ovi mogli igrati određenu ulogu u metaverzumu budućnosti, uglavnom djelujući kao digitalni prikaz fizičkih objekata koje posjedujete. To se može dogoditi i s vašim digitalnim avatarom. Ako se NFT-ovi koriste za predstavljanje stavki u video igrici na objedinjenom blokčejnu, stavke i skinovi se mogu premještati između svih igara koje koriste taj blokčejn.

Međutim, neki skeptici tvrde da NFT zapravo nemaju budućnost. Umjesto toga, kažu da su oni samo prolazna moda i da bi na kraju mogli biti gurnuti u niši dio većeg tržišta, slično putanji sa kolekcionarskim kartaškim igrama i drugim starinskim kolekcionarskim predmetima.

Koja je vizija budućnosti tačna? Teško je reći. S obzirom na to koliko su NFT-ovi mladi trenutno, jedini način da budete sigurni je da sačekate i vidite. Ono na čemu sada stoje NFT-ovi će vjerovatno izgledati znatno drugačije u kratkom vremenskom periodu.

Da li je NFT pravi za vas?

Do sada smo vam dali sve što vam je potrebno da bolje razumijete NFT, kako oni funkcionišu na tržištu, prednosti i rizike i kako da počnete sa njima. Ali da li je NFT pravi za vas?

Teško je odgovoriti na to pitanje. Na kraju, sve se zapravo svodi na vaše lične preferencije i zašto uopšte želite da se uključite. Ali evo šta vam možemo reći:

  • NFT-ovi su savršeni za kolekcionare hobiste koji žele podržati kreatora sadržaja, biti dio zajednice ili posjedovati mali komad nečega što im je strast.
  • Kao prilika za ulaganje, NFT-ovi su veoma nestabilni i tržište je špekulativno. Kao i sa umjetnošću i drugim rijetkim predmetima, neki NFT-ovi su vremenom dobili ogromnu vrijednost, dok su drugi izgubili ogromnu vrijednost.
  • Vrijednost zajednice za NFT ne može se podcijeniti. Od Bored Ape Yacht Cluba i CryptoPunks-a do kupovine NFT-a od vašeg omiljenog brenda ili umjetnika, NFT-ovi mogu biti ulaz u drugu zajednicu i način života.
  • Uprkos eksplozivnoj popularnosti koju smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina, NFT su još uvijek u ranoj fazi i nikad nije kasno za početak.