Da li klima kaplje kada grije

Danas ćemo pričati o veoma čestom problemu sa klima uređajima tj odgovoriti da li klima kaplje  spolja kada rade u grijanju. Ovo se dešava kod mnogih ljudi i frustrirajuće je kada vam voda kaplje niz prozor ili zid. Ali, ne brinite. Objasnit ću zašto se to dešava i kako da riješite problem.

SADRŽAJ:

Zašto voda kaplje iz klime kada grije – 5 najčešćih razloga

Glavni razlog zašto klima uređaj kaplje spolja u modu grijanja je kondenzacija. Naime, da bi proizveli topli vazduh, klima uređaji moraju da ohlade rashladno sredstvo koje prolazi kroz cijevi. 

Kada to ohlađeno sredstvo dođe u dodir sa spoljnom okolinom, dolazi do kondenzacije i nastanka vode. Gotovo 70% vlasnika klima uređaja ima ovakav problem povremeno.

Da li klima kaplje kada grije
Da li klima kaplje kada grije?

1. Prljavi filteri zraka

Filteri za zrak se lako zaprljaju. Prljavi filteri zraka mogu blokirati protok zraka i otežati zraku da udari u zavojnicu isparivača. Zavojnice će se hladiti sve dok se ne smrznu. Jednog dana će se istopiti, stvarajući višak vode koji je previše za zadržavanje. 

Ovaj proces stvara curenje iz vašeg AC. Da biste to popravili, prvo morate provjeriti filtere. Ako se radi prljavo, potrebno ga je zamijeniti.

2. Neispravna instalacija

Ako ste upravo dobili novu klimu i već prvi dan curi, možda biste trebali provjeriti da li je ispravno instaliran. Prvo, morate vidjeti da li je vaš AC instaliran neravnomjerno. Ako to nije slučaj, možete kontaktirati stručnjaka koji će vam pomoći u pronalaženju problema.

3. Curenje rashladnog sredstva (freona)

Ako je curenje praćeno puhanjem toplijeg zraka nego inače, to je možda rashladno sredstvo. Rashladno sredstvo radi na pretvaranju toplog zraka iz vaše sobe u hladan zrak. Želite odmah kontaktirati tehničara kako bi vam popravio AC jer iscurilo rashladno sredstvo može biti opasno po vaše zdravlje. Dugotrajno izlaganje curenjima može biti otrovno za vaše tijelo.

4. Nagomilana buđ i gljivice

Jedan od najčešćih uzroka curenja je začepljena drenaža. Krivac može biti prljavština, prašina i gljivice koje blokiraju protok vode. 

Voda će pokušati pronaći drugi izlaz, uzrokujući curenje AC. Ako pustite ovaj problem predugo, to može uzrokovati problem s disanjem. Da biste zaustavili curenje, morate pozvati tehničara da ga očisti.

5. Stare cijevi

Tokom godina, omotač cijevi vaše klime može se pokvariti. To može uzrokovati curenje. Da biste to riješili, možete nabaviti novi poklopac za cijevi. Ako voda i dalje curi iz vaše jedinice nakon zamjene poklopca cijevi, želite pozvati tehničara da temeljito provjeri vaš AC.

Da li klima kaplje kada grije?

Bilo da želite da rashladite prostoriju tokom ljetnjih vrućina ili da je ugrijete zimi kada temperature padnu ispod nule, klima je tu da vam pomogne. Međutim, nekad se dešava da iz klima uređaja curi voda kada su uključeni u grijanje. Zašto se to dešava i da li je to normalno? U nastavku teksta vam otrkivamo.

Preporučeno za čitanje:

Zašto voda curi iz spoljne jedinice klima uređaja?

Voda obično kaplje iz donjeg dijela spoljne jedinice klima uređaja jer se tu skuplja kondenzat. Nekoliko stvari može biti uzrok ovog curenja vode:

  • Zapušen odvodni kanal – Ovo je najčešći uzrok. Prilikom instalacije, postavlja se odvodna cijev za kondenzat ali vremenom se ona može zapušiti nečistoćama i lišćem.
  • Oštećenje plastičnog kućišta – Ponekad se od udara ili stalnog izlaganja suncu ošteti kućište što dozvoljava vodi da procuri bez kontrole.

U jednoj anketi, čak 65% ispitanika je reklo da su imali problem sa curenjem i kapanjem vode iz spoljnih jedinica njihovih inverter klima!

Šta ako voda curi iz unutrašnje jedinice klime?

Ako primetite da voda curi iz unutrašnje jedinice klime, to je malo ozbiljniji problem. Nekoliko mogućih uzroka za ovo su:

  • Zaleđen isparivač – Ako je napolju izuzetno hladno, led može da se nataloži na isparivaču unutrašnje jedinice. Kada temperatura poraste i led počne da se topi, voda će kapati.
  • Neispravna izolacija – Oštećena ili promočena izolacija oko isparivača takođe može dozvoliti nakupljanje kondenzata i njegovo curenje na neželjena mjesta.

Kako riješiti problem kondezacije koja curi iz klima uređaja?

Ako primijetite da stalno kaplje voda iz vaše klime, evo nekih koraka da riješite problem:

  • Provjerite i očistite odvodni kanal – Kanal možda trebate produžiti kako bi ispustio vodu dalje od zgrade. Ili probajte sa fleksibilnim crijevima koja prate zakrivljenja zida.
  • Rashladite prostoriju prije prebacivanja na grijanje – Ovo će spriječiti naglo stvaranje kondenzacije.
  • Servis i provjera izolacije – Obratite se stručnoj osobi da provjeri stanje izolacije i zatvorenost sistema. Ponekad mala pukotina može izazvati curenje.

Kako izabrati najbolju klimu?

Kada birate novu klimu, preporučljivo je da odaberete inverter model. Za razliku od običnih klima koje samo uključuju i isključuju kompresor, inverter klima neprestano prilagođava snagu hlađenja ili grijanja prema temperaturi u prostoriji. Odaberite najbolje inverter klime.

Ovakav način rada je mnogo efikasniji jer se prostorija brže hladi ili zagrijava, uz mnogo stabilniju temperaturu. Takođe, inverter uređaji troše i do 30% manje električne energije.

Zaključak

Eto, vidimo da je kapanje vode iz klima uređaja prilično česta pojava, bilo iz spoljne ili unutrašnje jedinice. Srećom, u većini slučajeva se može riješiti jednostavnim mjerama – provjera odvodnog kanala, poboljšanje izolacije, itd. 

Ako se problem i dalje dešava, pozovite klima servis za popravku i održavanje da pregleda vas klima uređaj. Mi smo vam u ovom tekstu objasnili osnovu problema, tako da bar znate gdje da počnete.