Mobilni operateri u Crnoj Gori – koji je najbolji?

Stanje mobilnih operatera u Crnoj Gori nije promijenjeno jako dugo vremena. Na crnogorskom tržištu već godinama posluju tri dominantna mobilna operatera iliti operatora. 

U nastavku ćemo obradit ćemo trenutno stanje na tržištu, popularne tarifne planove, pokrivenost mobilnom mrežom i brzinu interneta koju nude različiti operatori u Crnoj Gori. 

Preporučjemo da pročitate: Roming u Crnoj Gori

Da krenemo. Koji su to mobilni operateri u Crnoj Gori i zašto su popularni?

Mobilni operateri u Crnoj Gori

Na tržištu mobilnih operatera u Crnoj Gori trenutno postoje tri velika igrača – Crnogorski Telekom, Mtel i One. Svaki od ovih operatera se trudi ponuditi što bolje uslove i povoljnije tarifne planove kako bi privukao nove i zadržao postojeće korisnike.

Prema podacima sa tržišta mobilnih operatera, Mtel drži vodeću poziciju sa udjelom od oko 36.24% na tržištu. 

Telekom u svojstvu Dojče Telekoma posluje već dvije decenije i izgradio je najveću 4G mrežu i 5G mrežu u Crnoj Gori. Nalazi se na drugom mjestu sa 35.02% tržišnog učešća.

Treće mjesto drži One Crna Gora sa oko 28.74% tržišnog udjela. Valja napomenuti da je konkurencija između operatera definitivno povećala kvalitetu usluga i smanjila cijene za krajnje korisnike u posljednje 3 godine.

Mobilni operateri: Popularni tarifni planovi u Crnoj Gori 

Mobilni operateri u Crnoj Gori nude široki izbor prepaid i postpaid tarifnih planova prilagođenih različitim potrebama korisnika. Neki od najpopularnijih prepaid tarifnih paketa su:

  • Crnogorski Telekom – Telekom prepaid 500 jedinica i Tourist prepaid
  • One – One prepaid i Tourist One prepaid
  • Mtel – Vrh prepaid i Mtel Turist prepaid

Što se postpaid tarifa tiče, korisnicima su takođe dostupne brojne opcije sa određenom količinom minuta razgovora, SMS i DATA interneta. Nude se jednogodišnji i dvogodišnji ugovori, neki uključuju besplatne uređaje i druge pogodnosti.

Možda vas interesuje: Najbolja SIM kartica za internet u Srbiji

Pokrivenost signalom i brzina interneta u Crnoj Gori

Prema podacima Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, 4G/LTE mrežom trenutno je pokriveno preko 98% stanovništva. Najbolju pokrivenost ima Crnogorski Telekom sa 99,5% teritorije,  a prati ga One Crna Gora sa 98,5% i Mtel sa 97%.

U pogledu brzine mobilnog interneta, Crnogorski Telekom prednjači nudeći maksimalnu brzinu do 150 Mbps, dok ostali operateri podržavaju brzine do 100 Mbps. Važno je napomenuti da stvarna brzina zavisi od puno faktora kao što su udaljenost od bazne stanice, broj korisnika na istoj stanici, itd. 

Međutim, prosječne brzine za preuzimanje sadržaja se kreću između 20 do 50 Mbps, što je više nego dovoljno za većinu potreba.

Telefonski imenici:

Zaključak i preporuke za mobilnog operatera

Trenutno stanje na tržištu mobilnih operatera u Crnoj Gori je vrlo konkurentno i dinamično. Svi glavni igrači, Crnogorski Telekom, Mtel i One, nude kvalitetne usluge i konkurentne cijene kako bi privukli nove pretplatnike.

Moja preporuka je da pažljivo razmotrite vaše potrebe, budžet i navike korišćenja pametnog telefona prije nego odaberete operatera i tarifni paket. Proučite dostupne opcije, popuste, promotivne ponude i bonus sadržaje.

Nadam se da vam je ovaj pregled mobilnih operatera u Crnoj Gori bio koristan. Ako imate dodatnih pitanja ili želite savjet, slobodno ostavite komentar ispod.

Korisno:

Name
Comment