Zašto curi voda iz klima uređaja unutra i kako je popraviti

Danas ću vam objasniti jedan uobičajeni problem s klima uređajima koji morate znati – zašto ponekad curi voda iz klima uređaja unutra i šta možete uraditi povodom toga da je popravite. 

Ovo je vrlo čest problem koji se dešava kod velikog broja vlasnika klima uređaja ljeti i zimi, tako da ako imate sličnu situaciju, nemojte brinuti, jer ću vam pomoći da shvatite šta se dešava i kako možete otkloniti curenje vode iz unutrašnje jedinice klime.

SADRŽAJ:

Uzroci curenja i kapanja vode iz klima uređaja

Zašto curi i kapa voda iz klima uređaja unutra i kako riješiti taj problem

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto curi voda kod klima uređaj unutrašnje jedinice. Najčešći uzroci su:

Zapušen odvodni cjevovod: Ovo je najčešći krivac. Klima uređaji imaju crijevo za odvod kondenzata koje odvodi vodu napolje. Međutim, ovo crijevo se može zapušiti prljavštinom ili algama, što sprečava vodu da normalno otiče.

Neispravni ventilatori: Ako ventilatori za isparavanje u vašem klima uređaju ne rade kako treba, voda se može prelijevati i kapati unutra.

Nedostatak freona: Pukotine ili oštećenja na brtvama ili crijevima rashladnog sistema takođe mogu dozvoliti da freon iscuri unutra umjesto da ostane u zatvorenom sistemu.

Visoka vlažnost: Ako koristite klima uređaj u prostorijama s ekstremno visokom vlažnošću, kao što su perionice ili podrumi, može doći do prevelike kondenzacije koju odvodni sistem ne može efikasno prihvatiti.

Slomljena kadica unutrašnje jedinice: Ispod dijela od klime gdje ide vazduh se nalazi posuda koja skuplja vodu kad se hladi zrak. Ponekad ta kadica napukne pa voda curi iz klima uređaja. Može se zalijepiti privremeno, ali bolje je odmah promijeniti novom posudom. Tako će klima raditi kao nova.

Povezano:

Kako popraviti klima uređaj koji curi i kaplje?

Ako vam unutrašnja jedinica klima uređaj curi, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste riješili problem:

  1. Provjerite i očistite odvodni cjevovod

Prvi korak je da provjerite odvodno crijevo i uvjerite se da nije zapušeno. Ovo crijevo obično izlazi kroz spoljašnji zid. Očistite ga od bilo kakve prljavštine, trave, lišća ili drugih zapušenja. Takođe provjerite unutrašnje odvodne kanale i očistite ako je potrebno.

  1. Pregledajte i očistite filter za vazduh

Zaprljani filter za vazduh može ograničiti protok vazduha i uzrokovati prelijevanje vode u klima uređaju. Izvadite filter i operite ga vodom da uklonite bilo kakve nakupine prašine ili čestica. Takođe provjerite da li je filter oštećen i zamijenite ga ako je potrebno.

  1. Provjerite ventilatore i odvodni sistem za curenje

Pažljivo pregledajte sve unutrašnje ventilatore, posude za skupljanje kondenzata i odvodne cijevi da biste uočili bilo kakva oštećenja ili curenja. Ako nešto curi, to mora biti popravljeno ili zabrtvljeno.

  1. Pozovite servisera za dubinsku provjeru i popravku

Ako prethodni koraci ne riješe problem, najbolje je pozvati profesionalni servis za klima uređaje da izvrši temeljitu inspekciju. Oni mogu pronaći manja oštećenja i popraviti bilo koji problem sa ventilatorima, curenjem rashladnog sistema ili električnim komponentama. Iako će vas to koštati, spriječiće veća oštećenja sistema.

Kako spriječiti curenje vode iz klima uređaja

Da biste smanjili šanse za curenje vode iz klima uređaja u budućnosti, poduzmite ove preventivne korake:

  • Redovno čistite filter za vazduh, najmanje jednom mjesečno kod češće upotrebe
  • Osigurajte da ništa ne blokira spoljašnje odvodno crijevo
  • Provjeravajte unutrašnju posudu za kondenzat i odvodne kanale nekoliko puta godišnje
  • Ako je uređaj stariji od 5 godina, razmotrite preventivno servisiranje prije sezone hlađenja
  • Održavajte odgovarajući nivo vlažnosti u prostorijama gdje se koristi klima uređaj

Pridržavanjem ovih savjeta, vaš klima uređaj će funkcionisati bolje i smanjićete šanse za frustrirajuća curenja vode unutra. Ako ipak dođe do toga, sada znate kako reagovati.

Kratak rezime: Zašto curi voda iz klima uređaja?

  • Curenje vode iz klima uređaja unutra je čest problem zbog zapušenog odvoda, neispravnih ventilatora, oštećenja sistema ili prevelike vlažnosti
  • Da biste popravili, provjerite i očistite crijevo za odvod, filter za vazduh, ventilatore i sve unutrašnje odvode
  • Serviser može pronaći manja curenja i popraviti bilo koji problem s komponentama
  • Redovno održavanje i provjere pomažu da se spriječi curenje vode u budućnosti

Nadam se da sada bolje razumijete zašto vaš klima uređaj može curiti vodu iz unutrašnje jedinice i šta možete učiniti u vezi s tim. Ako imate bilo kakvih pitanja, ostavite komentar ispod.