Najbolja SIM kartica za internet u Srbiji

Kao neko ko često putuje u Srbiju, neophodno mi je imati pouzdanu i pristupačnu SIM karticu sa dosta interneta. Do sada sam isprobao gotovo sve mobilne operatere, do MTS, A1, Yettela do Globtela. 

Potrudiću se da prenesem moje iskustvo sa SIM karticama za internet u Srbiji. Moje preporuke za najbolju SIM karticu za internet u Srbiji možete pronaći u tekstu niže.

SADRŽAJ:

Pokrivenost mobilne mreže u Srbiji

Prva stvar koju treba razmotriti prilikom odlučivanja za SIM karticu za internet u Srbiji jeste najbolja pokrivenost mobilne mreže u područjima u koja ćete putovati. U mom slučaju to su najčešće Beograd i okolina, Novi Sad i Mladenovac. Nakon prvjere raznih mapa pokrivenosti, ustanovio sam da Yettel i A1 mobilne mreže generalno imaju najširu pokrivenost širom Srbije, posebno van Beograda, kada je u pitanju mobilni internet.

Tarife za prepaid DATA internet kartice

Tri glavna operatera – Yettel, A1 i MTS, svi nude konkurentne tarife prepaid SIM kartice sa nekoliko GB podataka koji bi trebalo da pokriju potrebe većine putnika. Lično smatram da ponude Yettela i A1 pružaju najbolju vrijednost na osnovu cijene i količine GB-a. U nastavku pogledajte pregled cijena i GB po tarifama.

Cijene prepaid internet kartica u Srbiji

Yettel

Yettelovi pripejd paketi SIM kartica nude niz opcija za prenos podataka. Imaju dvije najpopularnije pripejd tarife: Pripejd i Pripejd Plus. 

Pripejd tarifa košta 400 dinara i sadrži 5G interneta koji je validan 7 dana. Pripejd plus tarifa ima cijenu 600 dinara i sadrži sjajnih 15GB interneta koji su validni 15 dana. Lično smatram ovu tarifu odličnom, i najčešće sam je koristio prilikom boravka u Srbiji.

Za većinu putnika, tarife od 5GB ili 15GB bi trebali biti dovoljni i nude dobru vrijednost za novac. Ako ostajete duže od mesec dana, razmislite od pripejd dopuni ovih paketa sa dodatnim gigabajtima.

A1 Srbija

A1 Srbija pripejd SIM kartice nude fenomenale turističke tarife koje za svega 400 rsd donose 20 GB interneta. A sa svakom dopunom produžavate validnost do 10 dana. Takođe imate dodatne opcije od 6 GB i 3 GB koje možete aktivirati ako vam ponestane interneta. 

Lično sam koristio ovaj paket, i bio sam zadovoljan signalom u Beogradu i okolini, dok je signal bio dosta lošiji u ruralnim područijima. Ako planirate dosta vremena da provedete u područijima koja nisu gradska zona, onda ipak A1 turistički paket nije najbolje rješenje za vas.

MTS

MTS je najveći provajder u Srbiji. Dio je Telekom Srbija grupacije. 

MTS nudi jedinstveni prepaid paket sa 10 GB internet za 500 RSD. Prednosti ovog paketa su što MTS ima najveću pokrivenost 4G signalom u Srbiji, pa ćete imati solidan internet u gotovo svim mjestima. Takođe postoje određena mjesta nema signala tj. takozvane mrtve zone.

Sumirajući sve ponude prodajdera, najbolje SIM kartice za internet u Srbiji nude A1 Srbija i Yettel posebno njihove turističke/plus tarife od 20GB i 15GB. Međutim, ako vam je bitna maksimalna pokrivenost i stabilnost signala u cijeloj Srbiji, onda je MTS vjerovatno najbolji izbor za SIM karticu iako nude manje GB po cijeni. Na kraju sve zavisi o vašim potrebama i planu korištenja interneta u Srbiji.

POVEZANO:

Kupovina prepaid SIM kartice u Srbiji

SIM kartice možete kupiti u prodavnicama mobilnih operatera, kao i u mnogim kioscima, supermarketima i kioscima. Prilikom kupovine, moraćete da dostavite pasoš kao dokaz za identifikaciju da biste registrovali SIM karticu. 

Mobilni operatori u Srbiji trenutno ne nude online kupovine SIM i eSIM kartica, kao što je to slučaj u Crnoj Gori. Zbog čega ćete morati da posjetite neke od njihovih prodavnica.

Dopuna SIM kartice u Srbiji

Nakon što kupite i aktivirate svoju SIM karticu, možete je po potrebi dopuniti u mnogim istim prodavnicama plaćanjem u gotovini ili kreditnom/debitnom karticom. Većina SIM kartica će vam takođe omogućiti dopunu putem web sajta, mobilne aplikacije ili korištenje mobilnog bankarstva ako želite. Vaši neiskorištena DATA i minuti će se mijenjati svaki put kada dopunite prije nego što isteknu 30 dana nakon zadnje dopune.

Možda vas interesuje:

Koja je zaista najbolja prepaid SIM kartica za internet u Srbiji?

Sve u svemu, na osnovu pokrivenosti mrežom, količine podataka, cijena i pogodnosti, toplo preporučujem da za put u Srbiju idete sa Yettel ili A1 SIM karticom jer su najbolje SIM kartice za gradska područja. Ako ipak idete u područja van grada i sela, najbolja SIM kartica za internet je MTS u Srbiji. 

Bilo koji operater treba da vam dobro služi i da vam pruži dosta mobilnog internet, kako biste bili konektovani tokom putovanja sa prijateljima i porodicom. I naravno koristili Google maps i druge geo-lokacijske servise.

Rent a car u Crnoj Gori 2023 – sve što treba da znate

Crna Gora je prelijepa zemlja koja se nalazi na Balkanu, poznata po svojoj zadivljujućoj obali, plažama, krševitim planinama i šarmantnim starim gradovima.

Dok je javni prevoz dostupan i ponekad nepouzdan, rent a car Podgorica je odličan način da istražite zemlju vlastitim tempom i vidite sve njene skrivene dragulje.

Međutim, prije nego što krenete na put, morate znati nekoliko stvari kako biste osigurali glatko i ugodno iskustvo.

Pokrićemo sve što trebate znati o rent a car u Crnoj Gori, od zakonskih zahtjeva do najboljih kompanija za rent a car i savjeta za vožnju i uštedu.

SADRŽAJ:

Iznajmljivanje automobila u Crnoj Gori – da ili ne?

Crna Gora je zadivljujuća zemlja sa dramatičnim planinama, istorijskim gradovima i prekrasnom jadranskom obalom. Najbolji način da istražite Crnu Goru svojim tempom je rent a car.

Rent a car u Crnoj Gori
Rent a car u Crnoj Gori je sve popularniji kod turista

Dok se možete kretati autobusom, iznajmljeni automobil vam daje fleksibilnost da posjetite mjesta izvan utabanih staza i zaustavite se gdje god želite.

 Toplo preporučujem rent a car za barem dio vašeg odmora u Crnoj Gori.

Korisni tekstovi:

Koja mjesta u Crnoj Gori da istražim sa iznajmljenim autom?

Neka od najboljih mesta u Crnoj Gori koja treba posetiti sa iznajmljenim automobilom su:

 • Boka Kotorska – Ovaj zapanjujući zaljev okružen planinama savršen je za istraživanje automobilom. Možete se zaustaviti u istorijskim gradovima Kotoru, Perastu i Budvi.
 • Nacionalni park Durmitor– Neravni planinski park idealan za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, rafting i kanjoning. Iznajmljeni automobil je najlakši način za pristup stazama i vidikovcima.
 • Ulcinj – Istorijski grad na južnoj obali sa plažama, Starim gradom i ruševinama dvorca. Pristupačnije iznajmljenim automobilom nego javnim prevozom.
 • Lovćen National Park – Jedinstven krajolik i planinarenje sa zadivljujućim pogledom na zaljev. Lakši pristup putem iznajmljenog automobila.
 • Cetinje – Istorijski glavni grad Crne Gore nalazi se u planinama i ponude mnoge stvari koje treba raditi na Cetinju. Vrijedi se zaustaviti na vašem putovanju i dostupniji je iznajmljenim automobilom.

Kako iznajmiti auto u Crnoj Gori?

Jedna od najboljih lokacija je Airport Podgorica rent a car. Takođe Aerodrom Tivat, Budva, Kotor i drugi gradovi. Glavne kompanije za iznajmljivanje u Crnoj Gori su Tara-Car, Hertz, Avis, Budget i Sixt.

Rezervacijom unaprijed putem interneta dobit ćete najbolju ponudu. Očekujte da ćete platiti između 30 i 60 eura dnevno za rent a car u Crnoj Gori u zavisnosti od vrste vozila.

Osiguranje za rent a car

Prilikom rent a car u Crnoj Gori toplo preporučujem kasko osiguranje. Putevi u Crnoj Gori mogu biti uski i krivudavi, a nesreće se dešavaju. Radi mira, odaberite paket osiguranja koji uključuje pokriće za svaku štetu. Ovo je vrijedno dodatnih troškova, posebno ako se prvi put vozite u Crnoj Gori.

Odaberite automatski mjenjač kad god je to moguće

Osim ako vam je vrlo udobno voziti ručni mjenjač na planinskim putevima, preporučujem odabir automatskog vozila. Crnogorski putevi često vijugaju kroz planine, a automatski automobil će učiniti vožnju mnogo lakšom i sigurnijom.

Perast, Crna Gora, jedno mjesta za posjetiti
Perast, Crna Gora – jedno od mjesta koje možete posjetiti iznajmljenim automobilom. Foto: Nik Cvetkovic, pexels.com

Razmislite o lokacijama za preuzimanje i odvoz

Kada rezervišete svoj automobil za iznajmljivanje, razmislite o tome gde želite da počnete i da završite svoje putovanje. Možda ima smisla pokupiti auto na aerodromu kada stignete, a zatim ga ostaviti u primorskom gradu kao što jeBudva ili Kotor prije napuštanja Crne Gore. Ili možete učiniti obrnuto – pokupiti u Budvi i ostaviti na aerodromu. Odaberite lokacije preuzimanja i odlaska koje imaju najviše smisla za vaš plan puta.

Dokumenti potrebni za rent a car i legalnu vožnju u Crnoj Gori

Da biste iznajmili i vozili automobil u Crnoj Gori, trebaće vam:

 • Važeća vozačka dozvola – Crna Gora prihvata evropske, britanske i međunarodne vozačke dozvole. Ako ste izvan Evrope, trebat će vam međunarodna vozačka dozvola.
 • Pasoš – Obavezno pokupiti i ostaviti iznajmljeni automobil.
 • Dokaz o osiguranju – Vaš ugovor o najmu automobila pokazuje da ste se odlučili za sveobuhvatno osiguranje.
 • Registracija vozila – Kompanija za iznajmljivanje automobila će obezbijediti dokumente o registraciji vozila koji moraju ostati u automobilu.

Vratite iznajmljeni automobil sa punim rezervoarom

Većina iznajmljivanja automobila u Crnoj Gori zahtevaju da vratite vozilo sa najmanje pola rezervoara goriva. Napunite rezervoar u roku od 10 kilometara od vraćanja vozila kako biste izbjegli troškove za rent-a-kompaniju koja ga puni gorivom. Gorivo u Crnoj Gori košta oko 1,20 eura po litru bezolovnog.

Vraćanje vašeg iznajmljenog automobila

Odvojite najmanje 30 minuta za povratak vašeg iznajmljenog automobila u Crnoj Gori. Pregledajte automobil sa agentom za iznajmljivanje da li ima novih udubljenja ili ogrebotina kako biste bili sigurni da vam neće biti naplaćeno. Preuzmite sve uređaje za plaćanje putarine iz vozila koje ste koristili. Popunite završnu papirologiju da biste zaključili ugovor o najmu.

Rent a car i vožnja po Crnoj Gori sa djecom

Ako putujete sa decom, moraćete da obezbedite njihova auto-sedišta koja se često mogu iznajmiti od kompanije za rent a car uz dodatnu naknadu. Djeci mlađoj od 5 godina potrebno je dječje sjedište, a pomoćna sjedišta se preporučuju za djecu do 12 godina.

Kako se kretati putevima u Crnoj Gori

Crnogorski putevi su često uski, planinski putevi sa mnogo krivina. Vozite oprezno, pogotovo ako niste navikli na slične puteve. Navigacija može biti izazovna, stoga koristite GPS i unaprijed zacrtajte svoju rutu. Budite veoma oprezni u prolazu pored drugih vozila. Vozite defanzivno, pratite ograničenje brzine i pazite na životinje lutalice ili vozila koja prenoće na kolovozu.

Pravila vožnje u Crnoj Gori

 • Vozite desnom stranom ceste
 • Sigurnosni pojasevi obavezni za sve putnike
 • Ne koristite mobilni telefon tokom vožnje
 • Nulta tolerancija na alkohol i vožnju
 • Prednja svjetla moraju biti uključena danju i noću
 • Ograničenja brzine se kreću od 50 km/h u gradovima do 100 km/h na otvorenim putevima

Iskustvo vožnje u Crnoj Gori?

Vožnja u Crnoj Gori je izazovna, ali isplativa. Slijedit ćete krivudavim planinskim putevima, dijeliti uske ulice s pješacima i stokom i uživati ​​u zadivljujućim pogledima duž obale. Iako putevi i znakovi možda ne zadovoljavaju zapadne standarde, vožnja u Crnoj Gori je sama po sebi avantura i omogućava vam slobodu da otkrivate skrivene dragulje svojim tempom. Polako, vozite oprezno i ​​utopite se u ljepotu ove očaravajuće zemlje iza volana!

Samsung Galaxy A54 recenzija i specifikacije

Samsung Galaxy A54 5G dolazi kao nasljednik A53 5G modela od prošle godine, koji je bio prava senzacija u srednjem rangu i jedan od najpovoljnijih Samsung pametnih telefon u 2022. Objavljen je zajedno sa modelom A34.

Budući na sve veću konkurenciju u srednjem rangu, Samsung je od ove godine morao da uvede više noviteta i inovacija u svoju A seriju telefona, samim time i u Galaxy A54 5G.

Zato se pitamo šta novo donosi Samsung A54 5G? Koje su njegove prednosti i mane? Pročitajte sve u receniziji modela Samsung A54

SADRŽAJ:

Prednosti i nedostavi Galaxy A54 5G

Prednosti

 • Lijep i čist dizajn
 • Super AMOLED ekran
 • Poboljšan kvalitet kamere
 • IP67 rating
 • Odlična OS podrška
 • Odličan vijek trajanja baterije
 • Ima slot za microSD karticu
 • Poboljšana haptika

Mane

 • Performanse povremeno dovoljno dobre
 • Očekivana je bolja video stabilizacija
 • Nema bežičnog punjenja
 • Plastični okvir
Samsung Galaxy A54 recenzija i specifikacije

Osnovne specifikacije Samsung Galaxy A54 5G

Za one koji ne vole da čitaju dugačke recenzije, kratka lista sa novinama koje nas očekuj u modelu Galaxy A54 5G. 

 • Nešto manji Super AMOLED ekran od 6.4 inča sa brzinom osvježavanja od 120Hz
 • Brz Samsung Exynos 1380 procesor
 • Osnovni model i dalje ima 6/128GB
 • Trostruke zadnje kamere
 • Ima otvor za MicroSD
 • IP67 otpornost na vodu i prašinu
 • Baterija od 5000 mAh sa 25W punjenjem

Recenzija Galaxy A54 5G dizajna

Samsung A54 5G ima sličan dizajn kao i najbitnija Galaxy S serija: kamere na zadnjoj strani telefona su podignute, i izgleda bolje od kamera koje ima telefon A53.

Materijali su sada mnogo ljepši od obične plastike koju smo imali na prethodnom modelu, jer ovaj ovdje A54 5G ima staklenu pozadinu. Svakako, ni ovaj model nije zaobiša plastični srednji okvir. 

A54 5G takođe dolazi sa IP67 sertifikatom zaštite od vode i prašine, što je odlično i znači da može izdržati pad u slatkoj vodi do 1 metra do 30 minuta.

Dolazi u bojama, klasičan crno-bijeli model, pa svijetlo zelenu i plavu verziju.

Recenzija ekrana Samsung A54

Samsung A54 dolazi sa ravnim ekranom, a takođe je i nešto manji ekran od prethodnog modela sa 6.4 inča u poređenju sa ranijim 6.5 inča. Vjerovatno nećete ni primijetiti, to je vrlo mala razlika.

Ekran izgleda lijepo i živopisno, koristi Super AMOLED displej sa 1080p Full HD rezolucijom, koji je jednako dobar kao i Samsung S23, a imate i brzinu osvježavanja od 120Hz u rangu premium telefona, s tim što nema adaptivnu brzinu osvježavanja na ovom jeftinom telefonu, dok premium S serija se osvježava adaptivno.

Mnogi navode kao nedostatak ekrana kod ovog modela telefona, ogromne ivice oko ekrana i tako da estetski to nije baš najprijatniji izgled.

Za biometriju, imate optički skener otiska prsta na ekranu. I sasvim logično, malo lošije radi u odnosu n vodeće modele Galaxy S serije.

POVEZANO:

Samsung Galaxy A54 5G kamera

Drago nam je da vidimo da Samsung konačno radi na pravim unapređenjima što se toče kamera u A seriji, a posebno kod Galaxy A54 modela.

Tako novi Samsung A54 5G ima tri zadnje kamere

 • Glavna kamera sa senzorom od 50 megapiksela
 • Ultraširoka kamera od 8 MP
 • Makro kamera od 5 MP 
 • Selfi kamera od 32 MP (naprijed)
Samsung Galaxy A54 5G kamera

Fotografije ispadaju ljepše. Da, imate svoju tipičnu Samsung obradu sa jarkim bojama, ali kod prethodnog modela to je bilo pretjerano, a A54 5G to dosta umanjuje i balansira. 

Slike su takođe mnogo oštrije, kao da je neko primijenio efekat jasnoće u nekom alatu za obradu fotki. 

Noćne fotografije su samo za nijansu bolje.

Kod glavne kamere dvije velike promjene dolaze sa fotkama snimljenim na novom Galaxy A54 5G, a to su boje izgledaju ugodnije, a slike oštrije. 

Poboljšanje boje znači da je ublažena boja na fotografijama iz modela A53 sada nestala i da imate precizniju reprodukciju boja.

Ako fotografije radie pri slabijem osvjetljenju, A54 5G može napraviti jasnije fotografije s više detalja i u sjenkama.

Ultraširoka kamera nasljeđuje iste promjene u obradi boja i oštrine kao i glavna kamera, a te promjene su posebno uočljive tokom dana.

Selfi kamera snima fotografije sa prijatnijim bojama i bolje definisanim detaljima, i čini se kao dobro poboljšanje u odnosu na stariji model telefona.

Video

Kvalitet videa je veliki korak u odnosu na A53 sa boljom stabilizacijom u 4K i mnogo realističnijim bojama, dok je prošlogodišnji model uhvatio preveliko zasićene bojom pa su video snimci izgledali nerealno. 

Pri slabom osvjetljenju, A54 5G hvata mnogo više svjetla i snima svjetlije snimke.

Performanse Galaxy A54

Novi Samsung A54 5G dolazi s unaprijeđenim Exynos 1380 čipom. To donosi značajna poboljšanja u performansama, što se jasno vidi u GeekBench rezultatima koji mjere performanse CPU-a. Iako novi čip ima slične rezultate u brzinama s jednom jezgrom, postiže gotovo 61% bolje performanse s više jezgara.

Iako Samsung A54 5G obično dobro radi, primjetno je da može doći do povremenog bugovanja, što predstavlja jednu od njegovih najvećih zamjerki. Iako su kvalitet izrade i ekran izvrsni, korisnici će vrlo brzo primijetiti da se radi o uređaju niže cijene i da postoje određeni kompromisi u njegovim performansama koje je Samsung morao napraviti.

Što se tiče RAM i glavne memorije, imate osnovni model od 6/128 GB i verziju od 8/256 GB, što ima smisla budući da je poboljšanja kamere i kako sada možete snimiti više 4K video snimaka, treba više i memorije.

Koju Android verziju ima Samsung A54?

Galaxy A54 5G ima popularni Samsungov softver dizajn u verziji One UI 5.1 koji je zasnovan na Androidu 13.

Kao i drugi Samsung telefoni iz srednje klase, A54 ima dugu podršku za ažuriranje softvera. Dobijate 4 godine velikih ažuriranja Androida tako da ćete imati čak Android 17 na ovom modelu i 5 godina sigurnosnih ažuriranja.

Ovo A54 smješta u sami vrh srednje klase kad je u pitanje dugotrajnost sftvera. Nijedan drugi proizvođač Android telefona ne podržava ovoliko ažuriranja, tako da je ovo glavni prodajni adut za A54 modela. 

Samsung Galaxy A54 5G baterija

Samsung A54 5G dolazi sa baterijom od 5.000 mAh, iste veličine kao i prošlogodišnji model. Što ga svrstava u sam vrh srednje klase i u ovoj kategoriji.

Trajanje baterije na novom A54 5G ostalo je na istom nivou kao kod prethodnog modela. Uz prosječnu upotrebu funkcija telefona baterija može da izdrži oko dan i po.

Galaxy A54 podržava identične brzine punjenja kao i A53 model na 25 W kada se puni kabla. Jedna od mana jeste što ne podržava bežično punjenje, dok neki rivali iz srednje klase uvode ovu mogućnost.

Od ove godine Samsung nas je uskratio za punjač u kutiji. Budući da telefon dolazi bez punjača, ovo može biti djelimično problem kod nekih novih kupaca. 

Za nekih 30 minuta punjenja telefon napuni oko 43% baterije. 

Zvuk kod Galaxy A54

Telefon ima sasvim pristojan kvalitet zvuka koji pruža iz svojih dvostrukih zvučnika, uključujući glavni donji zvučnik i sekundarni zvučnik smješten u slušalici, je impresivan s obzirom na cijenu uređaja. 

Stoga, ovaj telefon dolazi s standardnom konfiguracijom dvostrukih zvučnika koja korisnicima omogućuje uživanje u kvalitetnom zvuku.

Važno je napomenuti, da ne postoji 3.5 mm priključak za slušalice na A54 s toga ćete morati da kupite neke bežične.

Rezime recenzije

Za kraj recenzije Galaxy A54 možemo konstatovati da se telefon suočava sa jakom konkurencijom na tržištu. 

Novi stil dizajna, poboljšani procesor i kamera su neke od stvari koje su poboljšanje na ovom telefonu. U cjelini, A54 5G je mnogo prikladniji za svakodnevnu upotrebu u odnosu na prethodno izdanje. 

Poenkad malo bagovanje može dovesti do poteškoća pri otključavanju telefona i obavljanju nekih brzih zadataka zadataka. Stabilizacija videa još uvijek nije na najvećem nivou, što ovaj telefon čini manje prikladnim za snimanje mnogo videozapisa. 

Nedostatak kamere za zumiranje i ograničeni portretni režim samo na širokim kamerama su dodatni nedostaci koji bi vas mogli spriječiti da kupite A54 5G, ako telefon koristite za fotografije.

NASTAVI SA ČITANJEM:

Dnevno trgovanje za početnike: kompletan vodič za 2023

Dnevno trgovanje je popularan oblik trgovanja koji uključuje kupovinu i prodaju finansijskih instrumenata unutar jednog trgovačkog dana. 

Cilj dnevnog trgovanja je ostvarivanje profita od kretanja cijena ovih instrumenata.

Razgovarat ćemo o tome što je dnevno trgovanje, strategijama dnevnog trgovanja, visokofrekventnom dnevnom trgovanju, pravilima dnevnog trgovanja, kriptovalutama za dnevno trgovanje, softveru za dnevno trgovanje, forexu za dnevno trgovanje, najboljoj platformi za dnevno trgovanje i simulatorima dnevne trgovine.

SADRŽAJ:

Šta je dnevno trgovanje?

Day trading (dnevno trgovanje) je vrsta trgovanja koja uključuje kupovinu i prodaju finansijskih instrumenata kao što su dionice, opcije, fjučersi, valute i kriptovalute unutar jednog trgovačkog dana.

Dnevno trgovanje za početnike: kompletan vodič

Cilj dnevnog trgovanja je da se iskoristi kretanje cijena ovih instrumenata, kupovinom nisko i prodajom visoko ili prodajom visoko i kupovinom nisko. Dnevni trgovci obično koriste tehničku analizu da identifikuju mogućnosti trgovanja i izvrše trgovine na osnovu njihove analize.

Strategije dnevne trgovine

Postoji nekoliko strategija dnevnog trgovanja koje trgovci mogu koristiti kako bi profitirali od kretanja cijena finansijskih instrumenata. Ove strategije uključuju:

Skalpiranje: Ova strategija uključuje sklapanje više trgovanja u jednom danu, sa ciljem ostvarivanja male zarade od svake trgovine. Skalpiranje zahtijeva vještine brzog donošenja odluka i sposobnost brzog izvršenja trgovine.

Momentum trgovanje: Ova strategija uključuje kupovinu ili prodaju finansijskih instrumenata koji pokazuju snažan zamah u određenom pravcu. Momentum trgovci obično koriste tehničke indikatore kao što su pokretni proseci i indeks relativne snage (RSI) da identifikuju trendove i donose odluke o trgovanju.

Breakout trading: Ova strategija uključuje kupovinu ili prodaju finansijskih instrumenata kada probiju ključni nivo podrške ili otpora. Probojni trgovci obično koriste obrasce grafikona kao što su trokuti i pravougaonici da identifikuju ove nivoe.

Dnevno trgovanje visoke frekvencije

High-frequency day trading je vrsta dnevnog trgovanja koja uključuje korištenje algoritama i naprednog softvera za trgovanje za izvršavanje trgovanja vrlo velikim brzinama. 

Visokofrekventni trejderi obično koriste vlasničke algoritme trgovanja da analiziraju tržišne podatke i izvrše trgovine na osnovu njihove analize. Visokofrekventno trgovanje se najčešće koristi na berzi, ali se koristi i na drugim finansijskim tržištima kao što su fjučersi i valute.

Pravila dnevne trgovine

Dnevno trgovanje je aktivnost visokog rizika koja zahtijeva disciplinu i znanje. Evo nekoliko pravila kojih svaki trgovac treba da poštuje:

 1. Imajte trgovinski plan: Svaki dan trgovac treba da ima plan trgovanja koji opisuje njegovu strategiju trgovanja, plan upravljanja rizikom i ciljeve trgovanja.
 2. Koristite naloge za zaustavljanje gubitka: Stop-loss nalozi mogu pomoći da se minimiziraju gubici automatskim zatvaranjem trgovine kada cijena dostigne unaprijed određeni nivo.
 3. Upravljajte rizikom: Dnevni trgovci bi trebali upravljati svojim rizikom koristeći odgovarajuću veličinu pozicije i izbjegavajući prekomjerno trgovanje.
 4. Vodite evidenciju: Vođenje evidencije o svim trgovinama može pomoći dnevnim trgovcima da analiziraju svoj učinak i identifikuju područja za poboljšanje.

POVEZANI ČLANCI:

Day Trading Crypto

Dnevno trgovanje kriptovalutama uključuje kupovinu i prodaju kriptovaluta kao što su Bitcoin i Ethereum unutar jednog trgovačkog dana. Kriptodnevni trgovci obično koriste tehničku analizu da identifikuju mogućnosti trgovanja i izvrše trgovine na osnovu njihove analize. Dnevno trgovanje kriptovalutama je visokorizična aktivnost zbog volatilnosti kripto tržišta, ali također može biti visoko profitabilna za vješte trgovce.

Softver za dnevno trgovanje

Softver za dnevno trgovanje je neophodan za dnevne trgovce jer pruža pristup tržišnim podacima u realnom vremenu, naprednim alatima za crtanje i mogućnostima izvršenja naloga. Neki popularni softveri za dnevno trgovanje uključuju:

Thinkorswim: Trgovačka platforma koju nudi TD Ameritrade koja pruža pristup podacima u realnom vremenu, naprednim alatima za crtanje i prilagodljivim strategijama trgovanja.

NinjaTrader: Platforma za trgovanje koja nudi napredne alate za crtanje, analizu trgovanja i mogućnosti izvršenja naloga.

MetaTrader 4: Platforma za trgovanje koja nudi napredne alate za crtanje, analizu trgovanja i mogućnosti automatskog trgovanja.

Forex dnevno trgovanje

Forex dnevno trgovanje uključuje kupovinu i prodaju valuta unutar jednog trgovačkog dana. Forex dnevni trgovci obično koriste tehničku analizu da identifikuju mogućnosti trgovanja i izvrše trgovine na osnovu njihove analize. Forex dnevno trgovanje je visokorizična aktivnost zbog volatilnosti forex tržišta, ali takođe može biti visoko profitabilna za kvalifikovane trgovce.

Najbolja platforma za dnevno trgovanje

Najbolja platforma za dnevno trgovanje zavisi od potreba trgovca. Neke popularne platforme za dnevno trgovanje uključuju:

Interaktivni brokeri: Brokerska firma koja nudi pristup širokom spektru finansijskih instrumenata i naprednih alata za trgovanje.

E*TRADE: Brokerska firma koja nudi pristup širokom spektru finansijskih instrumenata i prilagodljivih platformi za trgovanje.

Charles Schwab: Brokerska firma koja nudi pristup širokom spektru finansijskih instrumenata i naprednih alata za trgovanje.

Simulator dnevne trgovine

Simulatori dnevnog trgovanja odličan su način za početnike da vježbaju dnevno trgovanje bez rizika za pravi novac. Simulatori pružaju pristup tržišnim podacima u realnom vremenu i omogućavaju trgovcima da testiraju svoje strategije trgovanja u okruženju bez rizika. Neki popularni simulatori dnevnog trgovanja uključuju:

TradingSim: Simulator trgovanja koji pruža pristup tržišnim podacima u realnom vremenu i prilagodljivim strategijama trgovanja.

Investopedia Simulator: Simulator trgovanja koji pruža pristup tržišnim podacima i obrazovnim resursima u realnom vremenu.

TD Ameritrade Thinkorswim PaperMoney: Simulator trgovanja koji pruža pristup tržišnim podacima u realnom vremenu i naprednim alatima za crtanje.

Zaključak

Dnevno trgovanje je aktivnost visokog rizika koja zahtijeva disciplinu, znanje i prave alate. Prateći pravila dnevnog trgovanja i koristeći odgovarajuće strategije dnevnog trgovanja, trgovci mogu profitirati od kretanja cijena finansijskih instrumenata. 

Bilo da se trguje dionicama, opcijama, fjučersima, valutama ili kriptovalutama, dnevno trgovanje može biti vrlo profitabilna aktivnost za vješte trgovce.

Samsugn Galaxy A34 5G recenzija i specifikacije

Samsugn Galaxy A34 5G recenzija

Samsung je u prvom kvartalu ove godine predstavio svoje najnovije pametne telefone srednje klase, Galaxy A34 i Galaxy A54. Onus su nasljednici modela Galaxy A33 i Galaxy A53 – jednih od najpopularnijih Samsung telefona u 2022. Oba izgledaju kao dostojni nasljednici prošlogodišnjih modela uz značajna unapređenja. 

Pročitajte detaljnu rezenciju za Samsung Galaxy A34.

Samsugn Galaxy A34 prednosti i mane

Prednosti

 • Brzina osvježavanja ekrana od 120 Hz
 • Premium dizajn
 • Glavna kamera je odlična, sa odličnim 2x digitalnim zumom
 • 4 godine softverske podrške i 5 godina sigurnosnih zakrpa
 • Odlični zvučnici
 • Odlična haptika
 • Dobra osvjetljenost za novac koji košta
 • IP67 rejting

Mane

 • Sporiji čitač ostika
 • Bez punjača u pakovanju
 • Sporo punjenje
 • Nema bežično punjenje
 • Ekran ne podržava HDR10+
 • Stabilizacija kod snimanja videa nije najbolja

Samsung Galaxy A34 je najnoviji Samsungov telefon srednjeg ranga koji ulazi u ovaj zasićeni tržišni segment pametnih telefona. Njegov prethodnik, Samsung A33, već je bio odličan telefon koji se pokazao kao jedan od najboljih u srednjem rangu u 2022 u svim segmentima recenzije.

Ove godine, Samsung se fokusirao na sva prava mesta, ponovo pozicionirajući Galaxy A34 kao glavnog kandidata za najbolji budžetski telefon 2023. 

Telefon je veoma dobro zaokružen kada su u pitanju njegove karakteristike, specifikacije i cjelokupno korisničko iskustvo, a cijena je pristupačna.

Povezani tekstovi:

Šta dolazi pakovanju?

Otpakivanje Samsung Galaxy A34 je prilično zadivljujuće. Ne zato što u kutiji nema ničega osim telefona i nekih dokumenata, već više zato što je čudno da telefon srednjeg ranga nema punjač.

Šta dobijate u kutiji Galaxy A34:

 • Telefon Galaxy A34 5G
 • USB-C na USB-C kabl
 • Iglu za SIM karticu
 • Dokumentacija i garancija

Samsung A34 5G specifikacije

Dimenzije161.3 x 78.1 x 8.2 mm
Težina199 g
BojeLime, Graphite, Violet, Silver
3.5mm portNe
Tehnologija ekranaSuper AMOLED
Brzina osvježavanja120Hz
Veličina ekrana6.6 inča
Rezolucija1080 x 2340 piksela, 390 ppi gustina
Zaštita ekranaCorning Gorilla Glass 5
Interna memorija128 GB, 256 GB
RAM6 GB, 8 GB
Memorijska karticaDa
ČipsetMediatek MT6877V Dimensity 1080 (6 nm)
ProcesorOcta-core (2×2.6 GHz Cortex-A78 & 6×2.0 GHz Cortex-A55)
Grafički procesorMali-G68 MC4
Operativni sistemAndroid 13, One UI 5.1
Glavna kamera48 MP, 8 MP, 5 MP
Selfi kamera13 MP
WiFiDa
BluetoothBluetooth 5.3
USBUSB Type-C 2.0
KapacitetLi-Po 5000 mAh
Brzo punjenjeDa, 25W

Recenzija Galaxy A34 dizajna

Budući da je Samsung odlučio da Galaxy A34 učini što više sličnim svojim vodećim S modelima, trebalo bi samo po sebi reći kako lijepo i čistog dizajna izgleda za telefon srednjeg ranga. 

Recenzija Galaxy A34 dizajna

Ko bi rekao da je model A34 napravljen od plastičnog okvira? Ne daje takav prvi utisak kada ga držite u ruku, a svakako ni na fotografijama. 

Ima zadnju ploču koja, iako je napravljena od plastike i pomalo se savija kada je pritisnete, neosporno dobro izgleda sa tim mat izgledom.

Okvir telefona Samsung A34 je takođe napravljen od plastike, ali se tako lepo uklapa i boja i oblik da vam ni na koji način ne deluje jeftino. Samsung je napravio kvadratne sve strane telefona sa malim zakrivljenjem na ivicama kako bi ga učinio prijatnijim za držanje uz zadržavanje čvrstog držanja. 

Telefon je dosta lak za svoju veličinu.

Rukovanju Galaxy A34 može biti djelimičan problem osobama koje imaju manje šake uprkos njegovom sjajnom dizajnu, jednostavno zbog njegove same veličine. Svakako, ovo je individualni osjećaj, koji može biti drugačiji kod ostalih korisnika. 

Što se tiče izdržljivosti, Samsung je zadržao IP67 rejting od prethodnog modela, kao i Corning Gorilla Glass 5 za ekran.

Galaxy A34 dolazi u više boja

Samsung se potrudio u izboru boja. Galax A34 5G dolazi u fenomenalnim bojama: Awesome Graphite, Awesome Lime, Awesome Lime i Awesome Violet

Recenzija Galaxy A34 5G ekrana

Galaxy A34 dolazi sa fenomenalnim ekranom, posebno se to ističe kada uzmemo u obzir cijenu. To je vjerovatno najbitnije poboljšanje telefona u odnosu na prethodnu generaciju, koja konačno ide na rezoluciju od 2400 x 1080 piksela, ali i povećava maksimalnu brzinu osvježavanja na 120Hz

Preporučeno:

Samsung je u model A34 implementirao svoju Vision Booster tehnologiju, koja ga čini sposobnim da dostigne 1.000 nita svjetline ekrana.

Sa ovim karakteristikama ekrana, Galaxy A34 se pozicionira u sami vrh liste najboljih pametnih telefona srednjeg ranga. Šta više, ekran je premium kvaliteta koji se može lako porediti većinom telefona iz premium segmenta.

Vision Booster, prema Samsungu, takođe pomaže u održavanju višeg nivoa tačnosti boja na performansama osvjetljenja. Laički rečeno boje ostaju tačne na različitim nivoima svjetline. 

Vrijedi napomenuti, da ekran A34 ne podržava HDR10+, za razliku od nekih njegovih konkurenata. Čak i sa njegovim nedostacima ekran je definitivno jedan od najboljih u srednjem rangu telefona.

Za razliku od toga kako je sve ostalo glatko i bez bagova na ovom telefonu, njegov optički čitač otiska prsta je primjetno spor da skenira prst. Kada ga pročita, tačan je i brz za otključavanje telefona. 

Recenzija Galaxy A34 5G kamera

Samsung definitivno nike uradi velika poboljšanja u kamerama na Galaxy A34 u odnosu n Galaxy A33 od prošle godine. Gotovo da i nema razlike. 

To znači da dobijate glavnu kameru od 48 MP sa otvorom blende od f/1.8, ultraširoki od 8 MP f/2.2 i makro kameru od 5 MP f/2.4. 

Na prednjoj strani se nalazi selfie kamera od 13 MP, identično kao kod prošlogodišnjeg modela.

Recenzija Galaxy A34 5G kamera

Jedina razlika je u nedostatku dubinske kamere koja, koja je imala diskutabilnu korišćenost, tako da nije neki propust.

Glavna kamera daje solidne slike za telefon ovog kalibra. Dovoljno su oštri, a dinamički raspon se čini u redu. 

Dobijate tipične Samsungove jarke boje i dodatni kontrast. Svakako, korisnicima koji su navikli na Samsung kamere, ovo neće biti zastrašujuće već pogodno.

Ultraširoka kamera nije tako dobar kada je u pitanju oštrina, a boje znaju da budu još zasićenije od glavne kamere. 

Kamera Galaxy A34 vam daje opciju zumiranja od 2x, koja se čini da se izrezuje na senzoru glavne kamere od 48 MP i daje iznenađujuće dobre rezultate.

Nepotrebno je reći da vas ova kamera neće daleko odvesti ako želite da snimate fotografije sa ograničenim svjetlom. 

Makro kamera od 5 MP na Galaxy A34 ima dovoljan kvalitet slike za šerovanje na internetu, sve dok ne pokušavate snimiti bilo kakvu ozbiljnu makro fotografiju.

Selfiji napravljeni sa Galaxy A34 su sasvim u redu, kao i portretni način rada koji simulira zamućenu pozadinu. Posebno dobar utisak ostaviljaju boje koje imaju fotografije snimljene prednjom kamerom od 13MP.

Video nije baš jača strana Galaxy A34. Dobijate najbolji mogući kvalitet u 1080p 30fps modu koji vidite kao primjer iznad. 

Videozapisi snimljeni u 4K 30fps iznenađujuće idu u korak s ostalima, a još bolji zahvaljujući povećanoj rezoluciji. Nažalost, stabilizacija slike je loša baš kao u 1080p 60fps modu, ako ne i lošija. 

Performanse Samsung A34

Telefon je u uglavnom bez bagova i kočenja kada su u pitanju performanse Galaxy A34. Apsolutno nema problema prilikom navigacije korisničkom interfejsa ili korišćenja web browsera. 

Čini se da se ovaj pametni telefon prilično dobro nosi i sa mobilnim igrama. Mnoge zahjevnije igrice se pokreću lako i brzo bez većih problema.

Doduše, Mediatek Dimensity 1080 čipset sa kojim dolazi A34 imao je malo problema sa intenzivnijim igrama. 

Početni nivo Galaxy A34 5G dolazi sa 6 GB RAM memorije, koji možete povećati na 8 GB ako imate malo više budžeta.

Što se tiče raspoložive memorije, Galaxy A34 5G dolazi u dvije varijante: 128 GB i 256 GB. Dobra vijest je da ima slot za microSD karticu (koji se dijeli sa drugim SIM slotom) preko koje možete proširiti memoriju. Ovo je odlična stvar za malo zahtjevnije korisnike. 

Koju Android verziju ima Galaxy A34?

Galaxy A34 5G je jedan od najisplativijih Samsung telefona koji dolazi s najnovijim velikim ažuriranjem softvera za Android a to je Android 13 i Samsungovom prilagođavanjem One UI 5.1. 

Samsungovo ažuriranje softvera One UI 5.1 dolazi s mnogim estetskim poboljšanjima poput prilagođavanja zaključanog ekrana i osvježene aplikacije Settings

Uz to, neka praktična poboljšanja daju lakšu kontrolu nad Wi-Fi zvučnicima, poboljšavaju foto-sposobnosti fotoaparata zasnovane na AI, dodaju nove načine i rutine i još mnogo toga.

Nešto što bi mnoge potencijalne kupce obradovalo je to što Samsung nudi istu namjensku softversku podršku koju pruža sa svojom vodećom serijom. 

Govorimo o četiri godine nadogradnje Android OS-a i nevjerovatnih pet godina sigurnosnih pečova

To znači da ćete Galaxy A34 moći da koristite i na Android 16.

Recenzija Galaxy A34 5G baterija

Galaxy A34 5G dolazi, kao što je standard za većinu Samsungovih telefona sa baterijom od 5000 mAh

Zajedno sa svojim energetski efikasnim čipsetom, telefon može lako izdržati dva dana uzastopno uz redovnu upotrebu. Ako koristite telefon donekle štedljivo, može i više.

Brzina punjenja 

Loša vijest je, da podržava maksimalnu brzinu punjenja od 25 W. Sa ovako velikom baterijom potrebno je nekoliko sati da se napuni od 0-100% pri ovim brzinama

Model sa performansama koje smo opisali zaslužuje barem brzo punjene od 50 W.

Nećete imati problema sa ovim sve dok obično punite telefon tokom noći, ali nećete moći da dobijete velike i brze dopune kao što možete sa telefonima iz Xiaomi Redmi Note serije.

Odmah smo vas na startu upoznali da telefon ne dolazi sa punjačem. Dobijate samo USB-C na USB-C kabl i to je to, tako da je bolje da imate punjač od 25W negdje u blizini. Ovo će za mnogo biti veliki propust od strane Samsunga, jer gotovo svi konkurenti imaju uključen punjač u pakovanje.

Telefon takođe nema nikakvog bežičnog punjenja.

Recenzija kvaliteta zvuka

Dvostruki zvučnici na Galaxy A34 postaju veoma glasni i uglavnom drže zaista dobar nivo kvaliteta zvuka na različitim nivoima jačine zvuka. Definitivno se možete dobro zabaviti gledajući nešto na tom velikom ekranu dok to slušate preko zvučnika telefona.

Nešto što je bilo veoma prijatno iznenađujuće je dodirna povratna informacija telefona iliti odziv ekrana na dodir, koja je dovoljno dobra da je ne morate gasiti.

Rezime recenzije Galaxy A34 5G

Samsung se potrudio. Galaxy A34 5G je značajno poboljšanje u odnosu na svog prethodnika u dobro zaokružen telefon za svoj cjenovni rang. 

Njegove najjače karakteristike su bez sumnje neverovatno dugo trajanje baterije i duga softverska podrška, što nije standard za tržište srednjeg ranga. 

Ako tražite povoljan telefon, a koji će da vam traje 3 ili 4 godine, ovo je odličan model za vas.

Ostalo iz Samsung kategorije:

Šta je ChatGPT? Sve što treba da znate je ovdje

Modeli generisanja jezika postali su važan dio našeg svakodnevnog života, od chat robota za korisničku podršku do generatora sadržaja sa AI-om. Jedan takav model je ChatGPT, najsavremeniji sistem za generisanje jezika koji je razvio OpenAI.

U ovom postu na blogu ćemo detaljnije pogledati šta je ChatGPT i šta ga razlikuje od drugih modela generacije jezika.

Sadržaj:

Definicija ChatGPT

ChatGPT je skraćenica od “Chat Generative Pretrained Transformer”. To je model generiranja jezika zasnovan na dubokom učenju koji koristi arhitekturu transformatora za generiranje teksta poput čovjeka u konverzacijskom stilu.

Šta je ChatGPT

Važnost AI modela u današnjem svijetu

Modeli generiranja jezika postali su sve važniji posljednjih godina, jer se koriste za automatizaciju različitih zadataka, kao što su korisnička podrška i generiranje sadržaja. Ovi modeli mogu uštedjeti vrijeme i poboljšati efikasnost ovih zadataka, a istovremeno pružaju prirodnije i zanimljivije iskustvo za korisnike.

Kratka istorija modela generisanja jezika

Korištenje modela generiranja jezika datira iz 1960-ih, kada su stvoreni prvi chat botovi. Međutim, tek s napretkom tehnika dubokog učenja ovi modeli su postali sofisticiraniji i nalik ljudima. Danas, modeli generacije jezika kao što je ChatGPT nastavljaju da se razvijaju i poboljšavaju, čineći ih važnim dijelom naših digitalnih života.

Šta je ChatGPT?

Tehnički detalji i arhitektura

ChatGPT je izgrađen koristeći transformatorsku arhitekturu, koja je poznata po svojoj sposobnosti da rukuje ovisnostima dugog dometa i upravlja velikim količinama podataka. Model je obučen na ogromnom skupu podataka od preko 8 miliona razmjena razgovora, što mu omogućava da generiše ljudske odgovore na širok spektar pitanja i upita.

Podaci i metoda obuke

ChatGPT se obučava korištenjem učenja bez nadzora, gdje se obučava na velikom skupu podataka bez ikakvih posebnih oznaka ili izlaza. Ovo omogućava modelu da samostalno nauči obrasce i odnose u jeziku, što rezultira odgovorima sličnijim ljudima.

Prednosti ChatGPT-a u odnosu na tradicionalne modele generisanja jezika

Jedna od ključnih prednosti ChatGPT-a u odnosu na tradicionalne modele generiranja jezika je njegova sposobnost da se nosi s dugotrajnim ovisnostima. To znači da model može generirati tekst koji je koherentniji i dosljedniji, jer može uzeti u obzir kontekst razgovora.

Pored toga, ChatGPT je obučen za veći i raznovrsniji skup podataka, što mu omogućava da generiše raznovrsnije i interesantnije odgovore.

Aplikacije ChatGPT-a

Korisnička podrška i virtuelni asistenti

ChatGPT se može koristiti za automatizaciju zadataka korisničke podrške, kao što je odgovaranje na često postavljana pitanja i pružanje informacija.

Ovo može uštedjeti vrijeme i poboljšati efikasnost korisničke podrške, a istovremeno pruža prirodnije i zanimljivije iskustvo za korisnike.

Stvaranje kreativnog sadržaja kao što su poezija, kratke priče i novinski tekstovi

ChatGPT se također može koristiti za generiranje kreativnog sadržaja, kao što su pjesme, kratke priče i novinski članci. Ovo otvara nove mogućnosti za kreiranje sadržaja i može pomoći u uštedi vremena i truda kreatorima sadržaja.

Konverzacijski AI i chatbotovi

ChatGPT se također može koristiti za napajanje konverzacijske umjetne inteligencije i chatbotova, omogućavajući prirodniju i zanimljiviju interakciju s korisnicima. Ovo se može koristiti u raznim aplikacijama, kao što su korisnička podrška, e-trgovina i zabava.

Procjena učinka ChatGPT-a

Poređenje sa ljudskim učinkom

Performanse ChatGPT-a mogu se uporediti sa generisanjem ljudskog jezika i pokazalo se da generiše odgovore koji su jednaki ljudskim.

Ograničenja i izazovi

Uprkos svojim impresivnim performansama, ChatGPT i dalje ima neka ograničenja i izazove. Na primjer, može generirati odgovore koji su besmisleni ili neprikladni, a može se boriti i sa složenijim i apstraktnijim temama. Osim toga, možda neće uvijek tačno odražavati kulturne nijanse i uvjerenja, što može dovesti do netačnosti u njegovim odgovorima.

Potencijal za poboljšanje

Uprkos ovim ograničenjima, potencijal za poboljšanje modela generisanja jezika kao što je ChatGPT je ogroman. Uz kontinuirani napredak u tehnikama dubokog učenja i dostupnost većih i raznovrsnijih podataka o obuci, ovi modeli će samo nastaviti da se poboljšavaju i postaju sve sofisticiraniji.

Važnost ChatGPT-a

U zaključku, ChatGPT je najsavremeniji model generacije jezika koji ima potencijal da revolucionira način na koji komuniciramo s tehnologijom. Njegova sposobnost generiranja teksta nalik čovjeku u razgovornom stilu otvara nove mogućnosti za korisničku podršku, kreiranje sadržaja i konverzacijski AI.

Budućnost modela generacije jezika i AI tehnologije

Kako duboko učenje i AI tehnologija nastavljaju da napreduju, vjerovatno je da ćemo vidjeti još sofisticiranije modele generiranja jezika koji su u stanju generirati još više nalik ljudima odgovore. Ovo će otvoriti nove mogućnosti za automatizaciju i interakciju sa tehnologijom, što će dovesti do prirodnijeg i efikasnijeg iskustva za korisnike.

Potencijalni uticaj ChatGPT-a na različite industrije i društvo

Sve u svemu, potencijalni uticaj ChatGPT-a na različite industrije i društvo u cjelini je značajan. Od poboljšanja korisničke podrške do generiranja kreativnog sadržaja, ChatGPT ima potencijal da transformira način na koji komuniciramo s tehnologijom i međusobno. Biće uzbudljivo vidjeti kako će ova tehnologija nastaviti da se razvija i utiče na naše živote u godinama koje dolaze.

Sustafix krema – iskustva, sastojci, nuspojave, kako koristiti

Sustafix krema – kratak uvod

Sustafix Creme je revolucionarni proizvod koji može pomoći u liječenju bolova u zglobovima i drugih bolova. Riječ je o inovativnom rješenju razvijenom na temelju tradicionalnih metoda liječenja i najnovije tehnologije.

Sustafix krema sadrži dva aktivna sastojka: ekstrakt harpagophytum procumbens i kapsaicin. Ovi prirodni sastojci djeluju sinergistički jedni s drugima kako bi smanjili upalu i bol te poboljšali pokretljivost.

Oslobodite se bola u zglobovima uz pomoć Sustafix kreme
Oslobodite se bola u zglobovima uz pomoć Sustafix kreme

Nanošenje Sustafix Creme je brzo i jednostavno. Ekstrakt se nudi u posebnoj formuli kreme kako bi se mogao nanijeti izravno na zahvaćena područja. Nakon nanošenja djeluje odmah i pomaže u brzom ublažavanju boli.

Osim toga, Sustafix Creme ima i dugotrajan učinak. Stoga je idealan za osobe koje pate od kroničnih bolova u zglobovima. Sustafix krema ima mnoge prednosti u usporedbi s drugim vrstama lijekova protiv bolova ili masti.

Prije svega, nema nuspojava i nije ga potrebno redovito koristiti. Ne vrši pritisak na zglobove ili mišiće, što ga čini savršenim za osobe s artritisom.

Također pomaže kod teških ozljeda ili upale mišića smanjujući otekline i ubrzavajući proces ozdravljenja. Sustafix krema je na više načina izvrsno rješenje za osobe s bolovima u zglobovima ili drugim bolovima u tijelu.

Pruža brze rezultate bez nuspojava, stoga se smatra jednim od najboljih proizvoda na tržištu. Zahvaljujući svojoj inovativnoj formuli, može pomoći pacijentima

Ostalo iz kategorije Zdravlje:

Kako djeluje Sustafix krema?

Sustafix Creme je jedinstvena kombinacija prirodnih sastojaka koji pomažu ublažiti bol i upalu.

Aktivni sastojci su mješavina visoko potentnih biljnih ekstrakata posebno formuliranih za opuštanje mišića i suzbijanje upalnog procesa.

Krema sadrži tri glavna sastojka: ekstrakt arnike, ekstrakt kamfora i mentol. Ovi sastojci djeluju sinergistički kako bi podržali prirodnu sposobnost tijela da smanji bol i upalu. Ekstrakt arnike potiče protok krvi i smanjuje otekline.

Ovaj ekstrakt također smanjuje bolove u mišićima i povećava fleksibilnost zglobova. Ekstrakt kamfora je prirodni antiseptik koji ubija bakterije i istovremeno ublažava bol. Mentol ima učinak hlađenja koji mogu ublažiti bolove u mišićima.

Korištenje Sustafix kreme vrlo je jednostavno: jednostavno nanesite na zahvaćena područja i nježno umasirajte u kožu. Krema se može koristiti do tri puta dnevno. Uz izbjegavanje preopterećenja zglobova, moguće je brzo ublažiti simptome i vratiti pokretljivost zglobova.

Sustafix krema vrlo je učinkovita metoda liječenja za osobe s problemima zglobova ili hroničnim bolovima. To je sigurna alternativa bez nuspojava i bez kemikalija ili sintetičkih sastojaka – što ga čini idealnim izborom za ljude koji traže prirodne alternative.

Zbog jakih protuupalnih aktivnih sastojaka, Sustafix krema može pomoći i kod drugih bolesti poput reume ili artritisa.

Preporučeno za čitanje:

Šta je Onycosolve sprej

Koje sastojke sadrži Sustafix krema?

Sustafix krema je izuzetno učinkovita krema napravljena na prirodnoj bazi. To je mješavina visokokvalitetnih sastojaka posebno formuliranih za potporu i zaštitu zglobova i mišićnog tkiva.

Sustafix krema sadrži niz prirodnih sastojaka namijenjenih jačanju mišića i zglobova. To uključuje ekstrakte arnike, ružmarina i kore vrbe, koji pomažu povećati fleksibilnost i snagu zglobova.

Dodatno, sadrži mentol i kamfor za brže ublažavanje bolova i upala. Sadrži i vitamin E i glicerin čije djelovanje pomaže u održavanju tkiva.

Ova kombinacija sastojaka čini Sustafix kremu idealnom za sve vrste bolova u mišićima i zglobovima. To je dokazani lijek za mnoge različite bolesti, uključujući bolove u leđima, artritis, sportske ozljede i bolove u mišićima. To je svestrani proizvod za svakoga tko pati od bolova u zglobovima ili želi poboljšati pokretljivost.

Dakle, ako patite od bolova u zglobovima ili želite poboljšati svoju mobilnost, toplo preporučujemo Sustafix kremu kao prirodnu opciju za liječenje vašeg stanja. Ne samo da vam pomaže u ublažavanju boli i smanjenju upale, već vam također daje širi pristup zaštiti mišićnog i zglobnog tkiva, čime podupire i vaše cjelokupno blagostanje.

Koji pati od bolova u zglobovima ili želi poboljšati svoju pokretljivost. Dakle, ako patite od bolova u zglobovima ili želite poboljšati svoju mobilnost, toplo preporučujemo Sustafix kremu kao prirodnu opciju za liječenje vašeg stanja.

Ne samo da vam pomaže u ublažavanju boli i smanjenju upale, već vam također daje širi pristup zaštiti mišićnog i zglobnog tkiva, čime podupire i vaše cjelokupno blagostanje.

Koji pati od bolova u zglobovima ili želi poboljšati svoju pokretljivost. Dakle, ako patite od bolova u zglobovima ili želite poboljšati svoju mobilnost, toplo preporučujemo Sustafix kremu kao prirodnu opciju za liječenje vašeg stanja. Ne samo da vam pomaže u ublažavanju boli i smanjenju upale, već vam također daje širi pristup zaštiti mišićnog i zglobnog tkiva, čime podupire i vaše cjelokupno blagostanje.

Koliko često treba koristiti Sustafix kremu?

Redovita uporaba Sustafix kreme neophodna je za postizanje optimalnih rezultata. Preporučujemo nanošenje kreme na zahvaćeno područje najmanje 3 puta dnevno ili po potrebi.

Važno je da se krema potpuno umasira u kožu i ne ostavlja tragove. Također je poželjno nanijeti malu količinu Sustafix Creme odmah nakon kupanja ili tuširanja kako bi vaša koža bolje zadržala vlagu.

To će vam pomoći umiriti i opustiti kožu. Osim toga, morate biti oprezni kada koristite Sustafix kremu, jer postoje određene kontraindikacije. Izbjegavajte kontakt s očima i sluznicom te ne dopustite da krema dospije u otvorene rane.

Ako osjetite bilo kakve neuobičajene simptome ili ste alergični na bilo koji sastojak kreme, odmah se obratite liječniku. Kako biste dobili optimalan rezultat tretmana Sustafix kremom, preporučujemo da je koristite najmanje 3 puta dnevno.

Osim toga, važno je slijediti sve upute i pažljivo provjeriti postoje li kontraindikacije prije uporabe kreme.

Tako možete biti sigurni da ćete izbjeći zdravstvene probleme i istovremeno postići pozitivne rezultate! da se pridržavate svih uputa i pažljivo provjerite postoje li kontraindikacije prije uporabe kreme.

Tako možete biti sigurni da ćete izbjeći zdravstvene probleme i istovremeno postići pozitivne rezultate! da se pridržavate svih uputa i pažljivo provjerite postoje li kontraindikacije prije uporabe kreme.

Tako možete biti sigurni da ćete izbjeći zdravstvene probleme i istovremeno postići pozitivne rezultate!

Ima li nuspojava Sustafix kreme?

Korištenje Sustafix Creme sigurna je i učinkovita opcija liječenja akutnih i kroničnih bolova u mišićima.

Do sada nisu uočene ozbiljne nuspojave. Međutim, kao i sa svakim drugim lijekom ili dodatkom prehrani, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako biste utvrdili je li korištenje Sustafix kreme pravo za vas. Općenito postoji mali rizik da krema izazove alergijsku reakciju.

Ako ste skloni alergijskim reakcijama, trebate se posavjetovati s liječnikom prije upotrebe Sustafix kreme kako biste smanjili rizik od alergijske reakcije. Neki ljudi su možda prijavili nuspojave kao što su osip ili svrbež nakon korištenja Sustafix kreme.

Ako osjetite ove simptome, trebali biste odmah otići liječniku. Međutim, osim toga, nema ozbiljnih nuspojava od korištenja Sustafix Creme.

Sustafix Creme sigurna je i učinkovita opcija liječenja bolova u mišićima i drugih stanja povezanih s napetošću mišića.

Budući da nema ozbiljnih nuspojava, krema je za mnoge ljude prikladna opcija za ublažavanje tegoba. Međutim, ako ste skloni alergijskim reakcijama ili imate simptome poput osipa ili svrbeža, toplo preporučamo da se posavjetujete s liječnikom prije upotrebe Sustafix kreme.

Sustafix Creme sigurna je i učinkovita opcija liječenja bolova u mišićima i drugih stanja povezanih s napetošću mišića.

Budući da nema ozbiljnih nuspojava, krema je za mnoge ljude prikladna opcija za ublažavanje tegoba.

Međutim, ako ste skloni alergijskim reakcijama ili imate simptome poput osipa ili svrbeža, toplo preporučamo da se posavjetujete s liječnikom prije upotrebe Sustafix kreme.

Sustafix Creme sigurna je i učinkovita opcija liječenja bolova u mišićima i drugih stanja povezanih s napetošću mišića. Budući da nema ozbiljnih nuspojava, krema je za mnoge ljude prikladna opcija za ublažavanje tegoba.

Međutim, ako ste skloni alergijskim reakcijama ili imate simptome poput osipa ili svrbeža, toplo preporučamo da se posavjetujete s liječnikom prije upotrebe Sustafix kreme.

Zaključak

Sustafix Creme je izvanredan proizvod na tržištu. Nudi brzo i učinkovito rješenje za osobe koje pate od mišićno-koštane boli i nelagode. Nanošenje kreme je jednostavno, a učinak se osjeti odmah.

Sastojci su prirodni i neškodljivi te nema nuspojava. Idealan je za osobe koje pate od osteoartritisa, bolova u leđima ili drugih ortopedskih problema.

Zaključak o kremi Sustafix je stoga: učinkovit lijek za bol i nelagodu u području mišićno-koštanog sustava, koji se može koristiti sigurno i bez nuspojava.

To je dobra opcija za osobe s osteoartritisom, bolovima u leđima ili drugim ortopedskim problemima za brzo olakšanje. Sustafix krema može pomoći Olakšajte bol i učinite svakodnevicu podnošljivijom.

Svojim prirodnim sastavom nudi sigurnu opciju za liječenje ortopedskih poremećaja bez pribjegavanja sintetskim lijekovima.

Autorski članak volim-zdravlje-hr.com

Kako izabrati dobrog psihoterapeuta?

Dobra psihoterapeut će vam pomoći da se dobro osjećate kako biste mogli pronaći bolje načine da se nosite sa svojim problemima i poboljšate svoje mentalno blagostanje.

Otvaranje nekome o intimnim detaljima svog života može biti zastrašujuće. Nije uvijek lako, ali može promijeniti život. Da biste prošli kroz ovaj proces, bitno je da izaberete terapeuta kojem možete vjerovati. Jedan od najboljih psihoterapeuta u Zagrebu je Ivan Čanžek iz Prihvati.se

Istraživanja pokazuju da je jedan od najvažnijih aspekata psihoterapije odnos koji formirate sa svojim terapeutom. Čvrsta veza će vam pomoći da prevladate izazove sa kojima se suočavate u sadašnjosti i da se izliječite od bolnih događaja u prošlosti.

Kako izabrati dobrog psihoterapeuta

U nastavku dijelimo sa vama savjete o tome kako izabrati najboljeg psihoterapeuta za vas.

Online pretraživanje

Pretražite zvanične portale za online psihoterapiju. Uvjerite se u to da su psihoterapeuti koje nađete potpuno kvalifikovani, posjeduje potrebne sertifikate, posvećeni dobroj praksi, etičkom ponašanju i kontinuiranom učenju i razvoju.

Kontaktirajte terapeuta

Kada izaberete potencijalnog terapeuta, kontaktirajte ga telefonom ili slanjem emaila. Možete dati kratak pregled svog problema kako biste saznali da li vam terapeut može pomoći. Većina terapeuta će moći da vam pomogne oko većine problema, i neće biti šokirani ili vas osuđivati. Pitajte osobu koju kontaktirate ima li zakazane sastanke u vrijeme i na mjestu koje vama odgovara i koliko naplaćuje.

Može biti korisno da nazovete terapeuta. Razgovor će vam dati osjećaj kakvi su i da li biste se osjećali ugodno da radite s njima.

Preporučeno za čitanje:

Isprobajte prvu sesiju

Prva sesija je prilika da vidite kako se osjećate sa terapeutom i da steknete uvid u to kako oni rade i da li biste mogli dobro sarađivati.

Vjerovatno će od vas tražiti da više razgovarate o tome šta vas dovodi na terapiju i možda će imati obrazac za procjenu koji će ispuniti u vaše ime.

Ovo pomaže u procjeni da li je prava osoba da vam pomogne. Mogli bi pitati o:

 • istoriji problema na kojem želite raditi
 • tvoje djetinjstvo
 • odnosi sa porodicom, prijateljima i partnerima
 • šta vam pomaže da se nosite
 • da li ste ranije imali terapiju i šta je bilo korisno u vezi sa njom ako jeste.

Zapamtite, to je vaša sesija i vi imate kontrolu. Možete postavljati pitanja koja će vam pomoći da odlučite da li želite raditi s tom osobom.

To može uključivati:

 • Koju vrstu terapije radite?
 • Kakvo ste iskustvo i obuku imali u radu na problemu kojim se bavim?
 • Šta mogu očekivati na našim sesijama?
 • Šta mislite koliko dugo ćemo raditi zajedno?
 • Šta se dešava ako propustim sesiju ili sam na odmoru zbog jedne sesije?
 • Šta misliš kako bi mi mogao pomoći?
 • Kako ću znati kada je moja terapija završena?

Procijenite kako se osjećate

Na kraju prve sesije, možda biste željeli otići i razmisliti da li biste željeli raditi s terapeutom. Alternativno, možete se dogovoriti šta će se sljedeće dogoditi na kraju sesije.

Stvari o kojima treba razmišljati uključuju:

 • Osjećate li se opušteno sa terapeutom?
 • Mislite li da biste mogli izgraditi odnos povjerenja s njima?
 • Da li biste se osjećali ugodno da im pričate o intimnim detaljima svog života?
 • Osjećate li se sigurno s njima?
 • Da li vam se sviđa njihov odnos prema vama?
 • Jesu li vas slušali?

Potpuno je u redu sastati se sa terapeutom i postaviti mu mnoga pitanja, a zatim odlučiti da ne radiš s njim.

Mnogi ljudi ne pronađu pravog terapeuta prvi put. Ako vam se to dogodi, niste krivi. Već ste odlučili da će vam terapija biti od koristi, pa je vrijedno pokušati ponovo i rezervirati prvi pregled kod drugog terapeuta.

Šta je psihoterapija i kako vam može pomoći?

Svako može imati koristi od psihoterapije. Razgovor sa psihoterapeutom može vam pomoći da istražite svoje brige, misli i osjećaje i poboljšate svoje mentalno zdravlje.

Možda ćete osjećati da ono što doživljavate nije dovoljno ozbiljno da biste dobili pomoć ili se osjećate nesigurni u pogledu vrste podrške koju psihoterapija može ponuditi. Ali svako može imati koristi od toga da postane svjesniji kako vidi svijet i zašto.

Ponekad se ‘psihoterapija’ i ‘psihoterapeutsko savjetovanje’ nazivaju ‘terapije razgovora’. Uglavnom, to je zato što uključuju razgovor o emocionalnim poteškoćama sa profesionalnim terapeutom, jedan od takvih je psihoterapeut zagreb. To može biti bilo šta, od tuge do tjeskobe, poteškoća u vezi do zavisnosti.

Psihoterapeuti su obučeni da vam pomognu da izrazite svoje misli i osećanja i istražite šta se dešava kada to učinite. Slušaju i pružaju prostor bez osuđivanja, tako da se možete osjećati saslušano i shvaćeno.

Šta je psihoterapija i kako vam može pomoći

SADRŽAJ:

U čemu psihoterapija može pomoći?

Ne morate biti u krizi ili imati dijagnostikovanu mentalnu bolest da biste imali psihoterapiju. Može vam pomoći kod problema emocionalnog ili mentalnog zdravlja, uključujući:

 • anksioznost
 • osećaj kao da se ne možeš nositi
 • problemi sa suočavanjem sa stresom ili oporavkom od stresnih situacija
 • nedostatak samopouzdanja ili ekstremna stidljivost
 • suočavanje sa posledicama zlostavljanja
 • osjećaj depresije, tuge, tuge ili praznine
 • ekstremne promene raspoloženja
 • poteškoće u stvaranju ili održavanju odnosa, ili stalno uključivanje u nezadovoljavajuće ili destruktivne odnose
 • seksualni problemi
 • poteškoće u suočavanju sa gubicima kao što su žalost, razvod ili nezaposlenost
 • poremećaje hranjenja
 • samopovređivanje
 • opsesivno ponašanje
 • napadi panike i fobije.

Kako će mi psihoterapija pomoći?

Psihoterapija prepoznaje trajni uticaj traume. To je kada se zbog stresnih događaja koje doživljavate ili svjedočite osjećate nesigurno, bespomoćno ili ranjivo. Radit ćete s terapeutom kako biste razmišljali o tome šta vam se dogodilo, a ne o tome šta nije u redu s vama. Fokus je na saosećajnom slušanju i razumevanju, a ne na postavljanju dijagnoze.

Psihoterapija može biti snažno iskustvo koje vam mijenja život i koje vam može pomoći da poboljšate svoje mentalno zdravlje, prevladate društvene ili emocionalne izazove i ispunite svoj potencijal.

Dobar psihoterapeut može vam pomoći da:

 • izrazite svoja osjećanja i obradite ih u sigurnom i podržavajućem odnosu
 • steći dublji uvid u probleme sa kojima se suočavate
 • razgovarajte o stvarima u povjerljivom okruženju o kojima možda nećete moći razgovarati ni sa kim drugim
 • pronaći bolje načine da se nosite sa osjećajima i strahovima
 • promijenite način na koji razmišljate i ponašate se kako biste poboljšali svoje mentalno i emocionalno blagostanje
 • poboljšati odnose u svom životu, uključujući i sa samim sobom
 • shvatite sve kliničke dijagnoze koje ste imali razumijevanjem onoga što vam se dogodilo
 • izliječiti od traume
 • naučite bolje komunicirati i tolerirati razlike u sebi i drugima.

Koje vrste terapije postoje?

Osim razgovora, terapija može koristiti niz metoda uključujući umjetnost, muziku, dramu i pokret. Svaka ima različite prednosti, ali istraživanja pokazuju da je odnos između vas i vašeg psihoterapeuta najvažnija stvar u prevladavanju izazova koji vas dovode do terapije.

Postoji i mnogo različitih formata za psihoterapiju. Terapeut može pružiti podršku jedan na jedan, ili raditi s vama i partnerom ili članom porodice, ili u grupi. Možete ih vidjeti lično u njihovoj ordinaciji ili kući, ili razgovarati telefonom ili putem video chata na mreži.

Šta se dešava na seansama psihoterapije?

Ideja je da imate priliku da istražite problem ili zabrinutost na kojoj želite da radite sa svojim terapeutom. Različiti terapeuti će vas podržati da to učinite na različite načine. Neki će vas podržati da govorite generalno o svojim osjećajima, ponašanjima i mislima, a drugi će imati posebne vježbe za to. Neće vam govoriti šta da radite, ali će slušati i mogu postavljati pitanja koja vam mogu pomoći da vidite stvari u novom svjetlu.

Ovo bi moglo biti teško za početak. Ali vaš terapeut je tu da vas podrži da se otvorite i vodite proces. Zajedno ćete sagledati odnose sa ljudima u svom životu, kao i one koje imate međusobno i sa samim sobom. Možda ćete da plačete, da se uznemirite ili ljutite. Ovo može biti uznemirujuće i intenzivno, ali vaš terapeut je obučen da vam pomogne da procesuirate i nosite se s emocijama koje se pojavljuju.

Xiaomi 12T Pro recenzija, specifikacije i cijena

Xiaomi 12T Pro izašao je baš na vrijeme za sezonu zimskih praznika 2022. i predstavlja impresivan komad kompleta sa najnovijim moćnim procesorom Snapdragon 8+ Gen 1 i potpuno novom kamerom od 200 megapiksela. I ne samo to, osnovni model ovog telefona dolazi sa 256 GB memorije, što je dvostruko više nego na većini drugih uređaja.

I na tipičan Xiaomi način, sve ove dobre specifikacije dolaze po cijeni koja znatno bolja od konkurencije. Pročitajte recenziju Xiaomi 12T Pro telefona.

SADRŽAJ:

Prednosti i mane

Prednosti

 • Brze performanse po odličnoj cijeni
 • Solidan vijek trajanja baterije
 • Punjenje od 120W je mnogo brže od rivala

Mane

 • Ultraširoka kamera ispod očekivanog, bez telefoto snimanja
 • MIUI agresivno ubija pozadinske aplikacije, petlja sa push obavještenjima
 • Nema bežičnog punjenja
Detaljna recenzija za telefon Xiaomi 12T Pro

Pogledajte recenziju Xiaomi 12T telefona.

Šta je u pakovanju Xiaomi 12T Pro?

Xiaomi 12T Pro pakovanje je dobro opremljenom i u njemu se nalazi sljedeće:

 • Telefon (logično)
 • Brzi punjač od 120W sa USB-A izlazom
 • USB-A na USB-C kabl
 • Providna silikonska futrola
 • SIM igla
 • Priručnici za upotrebu

Xiaomi generalno uključuje punjač u kutiji, luksuz koji ne možete naći na mnogim drugim telefonima istog kalibra, ali to nije samo običan punjač, već nevjerovatno brz punjač od 120W.

Preporučeno za čitanje:

Xiaomi 12T Pro dizajn

Xiaomi 12T Pro ima veoma siguran pločast dizajn koji može izgledati neatraktivno. Sigurno nije baš inovativan, ništa se ne ističe, boje su takođe vrlo klasične: crna, plava i srebrna.

Konstrukcija je, međutim, čvrsta, nema pokretnih dijelova, nema šupljih prostora.

Xiaomi 12T Pro dizajn, prednja i zadnja strana

Jedan kompromis koji je Xiaomi napravio je upotreba plastike za okvir i stariji i jeftiniji Gorilla Glass 5, a ne noviju generaciju Victusa, koja je otpornija na padove i ogrebotine. 

Ali za većinu ljudi koji bi koristili ovaj telefon sa maskom to nije veliki problem, a naše anegdotično iskustvo je da nismo mogli ni da uočimo plastični okvir dok nismo pročitali o njemu na stranici sa specifikacijama. 

Ono što pokušavamo da kažemo je da uprkos ovim malim kompromisima, ovo deluje kao odlično upakovan uređaj.

Zadnja strana je od mat stakla, koje je veoma otporno na mrlje otiska prstiju.

Međutim, telefon ne djeluje preveliki, težak je 205 grama, što je znatno manje od težine S22 Ultra od 229 grama i težine iPhone 14 Pro Max od 240 grama. I cijenimo zaobljene strane koje olakšavaju držanje ovog telefona jednom rukom.

Xiaomi 12T Pro ekran

Dobijate prostran i ravan OLED ekran od 6.7 inča na Xiaomi 12T Pro.

Ekran je velik i dobrog izgleda, OLED ali ne koristi najnoviji i najnapredniji Samsung E6 OLED panel koji vidimo na novijim telefonima.

Postoji diskretna prednja kamera sa “punch” rupom i sićušni okviri oko ekrana, tako da imate veoma impresivno iskustvo ekrana od ivice do ivice.

Što se tiče biometrije, imate optički skener otiska prsta na ekranu koji radi odličan posao, brz je i reaguje. Takođe imate 2D otključavanje licem zasnovano na slikama, ne baš tako bezbjedno kao kod iPhone telefona. Svakako, sjajno ga je imati kao alternativni metod za otključavanje telefona.

Xiaomi 12T Pro kamera

Xiaomi 12T Pro ima impresivnu potpuno novu kameru od 200 megapiksela, ali s druge strane, ima neupadljivu ultraširoku kameru i nedostaje mu telefoto snimanje.

Sve ovo ga definitivno stavlja ispod prosiječnog telefona sa kamerom u smislu mogućnosti, ali ako želite samo odličnu glavnu kameru i ne brinete mnogo o ostalom, kamera će biti sjajna.

Upoređujući 4K video kvalitet, odmah možete primjetiti kako pri slabom osvjetljenju, Xiaomi snima čistije snimke sa daleko manje šuma od Galaxy-a i čini se da može da uhvati i više svijetla. Međutim, nije stabilan kao Galaxy, a to može biti veoma neugodno, pa bi ga stavili ispred vodećih Samsung modela.

Xiaomi 12T Pro performanse

Opremljen Snapdragon 8+ Gen 1 čipom, ovaj telefon ima više snage od većine Android vodećih modela iz 2022. i ako želite performanse, ovo je odličan izbor.

Pročitaj više:

Takođe dobijate 8GB RAM-a i 256GB memorije u verziji telefona koji je dostupan na Balkanu za tržišta Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, i Hrvatske.

Xiaomi 12T Pro dostupnost: Sbrija, Crna Gora, BiH, Hrvatska

Xiaomi 12T Pro je dostupan na svim tržištima iz okruženja. To je Srbija, Crna Gora, BiH, i Hrvatska. Dostupna je varijanta 8/256 sa 5G konekcijom.

Cijena telefona je oko 850 EUR. 

Xiaomi MIUI softver

Xiaomi je predstavio MIUI 14 zasnovan na Androidu 13 u decembru, tako da će 12T Pro dobiti ažuriranje, ali to znači da će se jedna od glavnih nadogradnji koristiti u ranoj fazi njegovog životnog ciklusa, tako da stvarna softverska podrška na ovaj telefon neće biti predugačka.

U svom trenutnom stanju, MIUI 13 je čudna miješavina originalnih ideja i dizajna inspirisanog iOS-om. Kontrolni centar skoro identičan kao kod iPhone-a.

Ali telefon radi glatko, a navigacija pokretima posebno teče mnogo lakše nego kod Samsung Galaxy modela. 

Podrazumijevani vidžeti za početni ekran imaju sićušni tekst koji izgleda čudno na tako velikom ekranu, a shodno tome i režimi snimanja aplikacije kamere su čudno sićušni.

Xiaomi 12T Pro baterija

Xiaomi 12T Pro ima bateriju od 5.000mAh, standardnu veličinu za velike Android telefone 2022. godine.

Sa boljim termičkim performansama Snapdragon 8+ Gen 1 čipa i tipičnim MIUI optimizacijama koje ubijaju pozadinske aktivnosti aplikacija, ovaj telefon dobija zaista solidnu izdržljivost kada je u pitanju baterija u stvarnom svijetu.

Telefon može podržati oko 9 sati konstatnog striminga, što je mnogo bolje od nekih Galaxy modela kao što je S22.

Brzina punjenja Xiaomi 12T Pro

Uključeni u kutiju brzi punjač od 120W je savršenstvo za one koji mrze punjenje preko noći jer može u potpunosti napuniti telefon za oko 20 minuta, a ako ne insistirate da postignete punu oznaku od 100%, možete ići do gornjih 80% za manje od 15 minuta.

12T Pro ne podržava bežično punjenje, svakako to neće biti problem budući da ima jako brzo žičano punjenje.

Konkurenti

Xiaomi 12T Pro se trenutno prodaje po cijeni od samo oko 850 EUR, što ga čini znatno jeftinijim čak i od iPhone 12 i iPhone 13.

Alternativa ovom telefonu je i model Samsung Galaxy S21 FE, koji ima telefoto kameru, ali taj telefon nije ni približno tako brz i ima dosta lošije trajanje baterije.

Xiaomi ima reputaciju da pravi uređaje koji imaju najbolji odnos cijene i kvaliteta. Ovo je definitivno jedan takvih predstavnika.

Xiaomi 12T Pro rezime recenzije

Na kraju krajeva, Xiaomi 12T Pro savršeno se uklapa u kategoriju pristupačnih vodećih telefona koji obično imaju vodeći čip, ali prave neke druge kompromise, obično u dijelu za kameru.

Ovo dobro opisuje telefon – performanse su na vrhunskom nivou, a posebno za igranje igara ovaj telefon je izvanredan jer ostaje hladan čak i nakon dužih sesija igranja. 

Nedostatak telefoto kamere i ultra-širokog snimanja, malo kradu od inače solidne glavne kamere, tako da ovaj model nebismo nazvali „telefon sa odličnom kamerom“. 

Za sve ostalo, ovaj telefon je laka preporuka i odličan način da uštedite novac, a da ipak dobijete brz i dugotrajan uređaj.