Pasivni prihod: 8 ideja koje će vam pomoći u online zaradi novca u 2022

Ideje za pasivni prihod i online zaradu

Pasivni prihod može biti odličan način da zaradite online, bez obzira da li radite sa strane ili samo pokušavate da zaradite malo dodatnog novca svakog mjeseca. 

Pasivni prihod vam može pomoći ako iznenada ostanete bez posla ili čak ako odmorate od posla.

Ideje za pasivni prihod i online zaradu

Sa pasivnim prihodom možete imati novac čak i dok obavljate svoj primarni posao, ili ako ste u mogućnosti da izgradite solidan tok pasivnog prihoda, možda biste željeli da se malo opustite. U svakom slučaju, pasivni prihod vam daje dodatnu sigurnost.

A ako ste zabrinuti da biste mogli da uštedite dovoljno svoje zarade da ispunite svoje ciljeve za penziju, izgradnja bogatstva kroz pasivni prihod je strategija koja bi vam se takođe mogla dopasti.

Ideje za pasivni prihod

 • Napravite kurs
 • Napišite e-knjigu
 • Prihodi od zakupa
 • Affiliate marketing
 • Prodaja fotografija na internetu
 • Kratkoročno izdavanje doma
 • Napravite blog ili YouTube kanal
 • Prodaja dizajna na internetu

Šta je pasivni prihod?

Pasivni prihod uključuje redovnu zaradu iz izvora koji nije stalno zaposlenje ili ugovor od djelu. 

Pasivni prihod može doći iz dva izvora : iznajmljivanja imovine ili biznisa u kojem neko ne učestvuje aktivno, kao što su plaćeni autorski honorari ili dividende na akcije.

U praksi, možete obaviti neke ili sve poslove unaprijed, ali pasivni prihod često uključuje i dodatni rad na tom putu. Možda ćete morati da održavate svoj proizvod ažuriranim ili svoju imovinu za iznajmljivanje urednom, kako biste održali priliv pasivnog novca.

Ali ako ste posvećeni cilju, to može biti odličan način za generisanje prihoda i usput ćete sebi stvoriti dodatnu finansijsku sigurnost.

Šta pasivni prihod nije?

 • Vaš posao. Uopšteno govoreći, pasivni prihod nije prihod koji dolazi od nečega u šta ste bili materijalno uključeni, kao što su plate koje zarađujete od posla.
 • Drugi posao. Dobijanje drugog posla se neće kvalifikovati kao pasivni tok prihoda jer ćete i dalje morati da se pojavite i obavite posao da biste bili plaćeni. Pasivni prihod je stvaranje konzistentnog toka prihoda bez da morate mnogo da radite da biste ga dobili.
 • Sredstva koja ne stvaraju prihod. Ulaganje može biti odličan način za generisanje pasivnog prihoda, ali samo ako imovina koju posedujete isplaćuje dividende ili kamatu. Akcije ili sredstva koja ne isplaćuju dividende kao što su kriptovalute mogu biti uzbudljive, ali vam neće doneti pasivni prihod.

8 ideja o pasivnom prihodu za izgradnju bogatstva

Ako razmišljate o stvaranju pasivnog prihoda, pogledajte ovih 14 ideja i naučite šta je potrebno da biste bili uspešni sa njima, dok takođe razmatrate rizike povezane sa svakom idejom.

1. Napravite kurs

Jedna popularna ideja za pasivni prihod je kreiranje audio ili video kursa, a zatim vraćanje novca od prodaje vašeg proizvoda. Kursevi se mogu distribuirati i prodavati preko sajtova kao što su Udemi , SkillShare i Coursera.

Alternativno, možete razmisliti o „freemium modelu“ – izgraditi pratioce besplatnim sadržajem, a zatim naplatiti detaljnije informacije ili za one koji žele da znaju više. Na primjer, profesori jezika mogu da koriste ovaj model. Besplatni sadržaj služi kao demonstracija vaše stručnosti i može privući one koji žele da pređu na sljedeći nivo.

Prednost: Kurs može donijeti odličan prihod, jer lako zarađujete novac nakon početnog uloženog vremena.

Rizik: Potreban je ogroman napor da se stvori proizvod, a da bi zaradio dobar novac od toga, mora biti sjajan. 

2. Napišite e-knjigu

Pisanje e-knjige može biti dobra prilika da iskoristite niske troškove objavljivanja, pa čak i iskoristite distribuciju Amazona širom svijeta kako bi vašu knjigu vidjeli potencijalno milioni potencijalnih kupaca. E-knjige mogu biti relativno kratke, možda 30-50 stranica, i mogu biti relativno jeftine za kreiranje, jer se oslanjaju na vašu sopstvenu stručnost.

Moraćete da budete stručnjak za određenu temu, ali tema bi mogla biti niša i koristiti neke posebne vještine ili sposobnosti koje vrlo mali broj nudi, ali koje su potrebne mnogim čitaocima. Možete brzo dizajnirati knjigu na onlajn platformi, a zatim čak i testirati različite naslove i cijene.

Ali, baš kao i kod dizajniranja kursa, mnogo vrijednosti dolazi kada dodate više e-knjiga u mješavinu, privlačeći više klijenata svom sadržaju.

Prednost: E-knjiga može funkcionisati ne samo da pruža dobre informacije i vrednost čitaocima, već i kao način da privučete pažnju na vaše druge ponude, uključujući audio ili video kurseve, druge e-knjige, veb lokaciju ili potencijalno veće vrijednosti seminara.

Rizik: Vaša e-knjiga mora biti veoma dobra da bi stekla sljedbenike, a onda će vam pomoći ako i vi imate neki način da je plasirate na tržište, kao što je postojeća veb lokacija, promocija na drugim relevantnim veb lokacijama, pojavljivanje u medijima ili podkastovima ili nešto drugo. Dakle, mogli biste da uložite mnogo unaprijed i da dobijete vrlo malo za svoje napore, posebno u početku.

I dok je e-knjiga lijepa, pomoći će ako pišete više, a zatim čak i izgradite posao oko knjige ili učinite knjigu samo jednim dijelom vašeg poslovanja koji jača druge dijelove. Dakle, vaš najveći rizik je vjerovatno da gubite vrijeme uz malu nagradu.

3. Pasivni prihodi od zakupa

Ulaganje u nekretnine za iznajmljivanje je efikasan način za ostvarivanje pasivnog prihoda. Ali često zahtjeva više posla nego što ljudi očekuju.

Ako ne odvojite vrijeme da naučite kako da to učinite profitabilnim poduhvatom, mogli biste da izgubite investiciju.

Prednost: Da biste zaradili pasivni prihod od iznajmljivanja nekretnina, morate da odredite tri stvari:

 • Koliko povrata želite na investiciju
 • Ukupni troškovi i izdaci imovine
 • Finansijski rizici posjedovanja imovine

Na primjer, ako je vaš cilj da zaradite 10.000 eura godišnje u novčanom toku od zakupa, a imovina ima mjesečnu ratu za kredit od 2.000 eura i košta još 300 evra mjesečno za poreze i druge troškove, moraćete da naplatite 3.133 eura mjesečne kirije da biste dostigli svoj cilj.

Rizik: Treba razmotriti nekoliko pitanja: Da li postoji tržište za vašu imovinu? Šta ako dobijete zakupca koji kasni sa plaćanjem ili ošteti imovinu? Šta ako ne možete da iznajmite svoju imovinu? Bilo koji od ovih faktora bi mogao da ugrozi vaš pasivni prihod.

I ekonomski padovi takođe mogu predstavljati izazove. Možda ćete odjednom imati stanare koji više ne mogu da plaćaju kiriju, dok još uvek možete da platite sopstvenu hipoteku. Ili možda nećete moći da iznajmite kuću za onoliko koliko ste mogli ranije, jer prihodi opadaju. A cijene kuća u poslednje vrijeme brzo rastu, dijelom zbog niskih hipotekarnih stopa, tako da vaše kirije možda neće moći da pokriju vaše troškove. Željećete da odmjerite ove rizike i da imate planove za vanredne situacije da biste se zaštitili.

4. Affiliate marketing

Sa affiliate marketingom, vlasnici web sajtova, „influenseri“ društvenih medija ili blogeri promovišu proizvod treće strane tako što će uključiti link do proizvoda na svom sajtu ili nalogu društvenih medija. Amazon je možda najpoznatiji affiliate partner, ali eBay, Avin i ShareASale su takođe među većim imenima. A Instagram i TikTok su postali ogromne platforme za one koji žele da povećaju broj pratilaca i promovišu proizvode.

Takođe, možete razmisliti o povećanju liste emailova da biste skrenuli pažnju na svoj blog ili na drugi način usmjerili ljude na proizvode i usluge koje bi mogli da žele.

Prednost: Kada posjetilac klikne na link i uradi kupovinu od treće strane pridružene kompanije, vlasnik sajta zarađuje proviziju. Provizija se može kretati od 3 do 7 procenata, tako da će vjerovatno biti potreban značajan saobraćaj na vašem web sajtu da bi se ostvario ozbiljan prihod. Ali ako možete da povećate svoje pratioce ili imate unosniju nišu (poput softvera, finansijskih usluga ili fitnesa), možda ćete moći da zaradite neki ozbiljan novac.

Affiliate marketing se smatra pasivnim jer, u teoriji, možete zaraditi novac samo dodavanjem linka na svoju veb lokaciju ili na nalogu na društvenim mrežama. U stvarnosti, nećete ništa zaraditi ako ne možete da privučete čitaoce na svoj sajt da kliknu na link i nešto kupe.

Rizik: Ako tek počinjete, moraćete da odvojite vrijeme da kreirate sadržaj i izgradite saobraćaj. Može potrajati značajno vrijeme da se sakupite pratioce i moraćete da pronađete pravu formulu za privlačenje te publike, što je proces koji može potrajati. Što je još gore, kada potrošite svu tu energiju, vaša publika će možda biti sklona da pobjegne ka sledećem popularnom influenseru, trendu ili platformi društvenih mreža.

5. Prodaja fotografija na internetu

Prodaja fotografija na internetu možda nije najočiglednije mjesto za uspostavljanje pasivnog poslovanja, ali bi vam moglo omogućiti da povećate svoje napore, posebno ako možete da prodajete iste fotografije iznova i iznova. Da biste to uradili, možda ćete raditi sa organizacijom kao što je Getti Images, Shutterstock ili Alami.

Da biste započeli, moraćete da budete odobreni od strane platforme, a zatim licencirajte svoje fotografije da ih koristi onaj ko ih preuzme. Platforma vam onda plaća svaki put kada neko koristi vašu fotografiju.

Biće vam potrebne fotografije koje se dopadaju određenoj publici ili koje predstavljaju određenu scenu, i moraćete da otkrijete gdje je potražnja. Fotografije mogu biti snimci sa modelima, pejzaži, kreativni scenariji i još mnogo toga, ili mogu da budu stvarni događaji koji bi mogli da postanu vijesti.

Prednost: Dio vrijednosti prodaje ili licenciranja vaših fotografija preko platforme je da imate potencijal da povećate svoje mogućnosti, posebno ako možete da obezbjedite slike koje će biti tražene. Dakle, potencijalno biste mogli prodati istu sliku stotine ili hiljade puta ili više.

Rizik: Možete dodati stotine fotografija na platformi kao što je Getty Images, a da nijedna od njih zaista ne generiše značajnu prodaju. Samo nekoliko fotografija može donijeti sav vaš prihod, tako da morate nastaviti da dodajete fotografije dok tražite tu iglu u plastu sijena.

Možda će biti potrebno mnogo truda da izađete i snimite fotografije, a zatim ih obradite i budete u toku sa događajima koji na kraju mogu dovesti do vaših prihoda. A motivaciju bi moglo biti teško održati: svaka sledeća fotografija može biti vaša srećka, iako gotovo sigurno neće biti.

6. Kratkoročno izdavanje doma

Ova jednostavna strategija koristi prostor koji ionako ne koristite i pretvara ga u priliku za zarađivanje novca . Ako odete na ljetovanje ili morate da budete van grada neko vrijeme, ili možda čak samo želite da putujete, razmislite o iznajmljivanju svog trenutnog prostora dok vas nema.

Prednost: Možete da postavite svoj prostor na bilo kom broju veb-lokacija, kao što je Airbnb, i sami postavite uslove zakupa. Sakupite novac za svoje napore uz minimalan dodatni rad, posebno ako iznajmljujete zakupcu na nekoliko mjeseci.

Rizik: Ovdje nemate mnogo finansijskih nedostataka, ako je dopuštanje strancima da ostane u vašoj kući, rizik koji je netipičan za većinu pasivnih ulaganja. Stanari mogu oštetiti ili čak uništiti vašu imovinu ili čak dragocenosti.

7. Napravite blog ili YouTube kanal

Da li ste stručni za putovanja na Tajland? Maven od Minecraft-a? Sultan sving plesa? Uzmite svoju strast prema temama i objavite je u blogu ili YouTube kanalu, koristite oglase ili sponzore da biste ostvarili prihod. Pronađite popularnu temu, čak i malu nišu, i postanite stručnjak za to. U početku ćete morati da napravite skup sadržaja i privučete publiku, ali to može da stvori tok prihoda tokom vremena, nakon što postanete poznati po svom zanimljivom sadržaju.

Prednost: Možete koristiti besplatnu (ili veoma jeftinu) platformu, a zatim iskoristiti svoj sjajan sadržaj da biste dobili pratioce. Što je vaš glas ili oblast interesovanja jedinstveniji, to je bolje za vas da postanete „osoba“ koja će biti poznata.

Rizik: Morate da napravite sadržaj na početku, a zatim da kreirate tekući sadržaj, što može potrajati. Morate da budete strastveni u vezi sa proizvodom, jer vam to može pomoći da održite motivaciju da nastavite, posebno na početku jer vas vaši pratioci još uvek pronalaze.

Prava mana ovdje je što možete potrošiti gomilu svog vremena i resursa, sa malo toga da kažete, ako postoji ograničeno interesovanje za vašu temu ili nišu. Vaša oblast stručnosti je možda pun pogodak za privlačenje profitabilne publike, ali nećete biti sigurni u to dok ne provjerite.

8. Prodaja dizajna na internetu

Ako imate dizajnerske vještine, možda ćete moći da ih pretvorite u riznice novca, tako što ćete prodavati predmete sa vašim odštampanim dizajnom. Preduzeća kao što su CafePress i Zazzle omogućavaju vam da prodajete artikle kao što su majce, šeširi, šolje i drugo sa sopstvenim dizajnom.

Prednost: Možete započeti sa sopstvenim dizajnom i vidjeti za šta je tržište zainteresovano i dalje širiti. Možda ćete moći da iskoristite naglo interesovanje za aktuelni događaj i dizajnirajte majcu koja odslikava duh vremena ili je barem u neku ruku zanimljiva. Takođe možete da napravite sopstvenu veb prodavnicu preko sajta kao što je Shopify da biste plasirali svoje proizvode.

Rizik: Partnerske štamparije vam omogućavaju da unapredite proizvode bez direktnog ulaganja u robu, izbjegavajući jedan od najvećih rizika vezanih za vaš kapital. Ali možda ćete moći da dobijete bolje cijene ako sami uložite u neki od inventara. Još jedan veliki rizik je da biste mogli da uložite mnogo vremena uz malu isplatu, ali ovaj put bi mogao biti zanimljiv ako već radite na dizajnu za drugu površinu.

Koliko izvora pasivnih prihoda treba da imate?

Ne postoji jedinstven savjet kada je u pitanju generisanje tokova prihoda. Koliko izvora prihoda, treba da zavisi od toga gdje ste finansijski i koji su vaši finansijski ciljevi za budućnost . Ali imati barem nekoliko je dobar početak.

Naravno, želite da budete sigurni da ulaganje u novi tok pasivnog prihoda ne izaziva da izgubite fokus na druge tokove. Dakle, želite da uravnotežite svoje snage i da budete sigurni da birate najbolje prilike za svoje vrijeme.

Run flat gume: prednosti, cijene i da li su za naše puteve

Run flat guma (run-on-flat) ili samonosiva auto guma je posebno napravljena da omoguće kratkotrajnu i sigurnu vožnju automobila nakon probijanja tokom vožnje.

O ovom vodiču saznaćete:

Šta je run-flat guma?
Kako funkcionišu run flat auto gume?
Prednosti run flat guma
Da li je moguće montirati standardnu gumu na run flat vozilo?
Mane i nedostaci run flat guma
Run flat gume na starije automobile
Označavanje run flat guma
Koliko dugo mogu voziti na izduvanoj run flat gumi?
Koliko mogu trajati run flat gume?

Šta je run-flat guma?

Naziv „run flat“ potiče od njihove sposobnosti da efikasno i sigurno rade kada su izduvane ili probušene, bez brzog raspadanja kao što bi se to desilo kod standardne auto gume.

Kako funkcionišu run flat auto gume?

Run flat gume imaju ojačanu unutrašnju strukturu i jače bočne zidove koji omogućavaju gumama da bolje zadrži svoj oblik u slučaju da dođe do bušenja ili smanjenja pritiska. Ovaj tip gume smanjuje i rizik od nesreće nakon pucanja gume – ako guma pukne tokom vožnje.

U slučaju da imate run flat gume, nije potrebno optrećivati prtljažnik rezervnom gumom. Što je prednost kad posmatramo iskorišćenost prostora u prtljažniku i težinu. 

Većina run flat guma ima maksimalnu ocjenu brzine i udaljenosti koju mogu da pređu nakon pucanja ili bušenja. Što se razlikuje u zavisnosti od uslova vožnje i vozila.

Svakako, zbog čvrste konstrukcije, run flat gume su malo teže od konvencionalnih auto gume.

Prednosti run flat guma

Ne morate da mijenjate gumu u opasnim ili neprijatnim uslovima. Ovo je možda najveća prednost run flat guma i jedan je od razloga zašto su napravljene. Dok konvencionalne gume morate da zamijenite na licu mjesta ili da odvučete automobil preko auto šlep službe.

Run flat su auto gume koje zadržavaju svoj oblik čak i nakon smanjenja pritiska, a mogu biti nevjerovatno korisne, a možda i spasonosne, ako ste u strahu od probijanja gume na putu usljed loših uslova.

Šta je Run flat auto guma i koje su prednosti

Kod standardnih auto guma, prilikom pucanja ili probijanja, bili biste prinuđeni da se odmah zaustavite na putu u slučaju da nema proširenja sa strane. Što je veoma opasno i ugrožava učesnike u saobraćaju. Kod samonosivih guma nastavili bi da vozite regularno do najbližeg auto servisa ili vulkanizera. 


Povezano: Auto gume: kompletan vodič za kupovinu pneumatika u 2022


Da li je moguće montirati standardnu gumu na run flat vozilo?

U slučaju da posjedujete automobil koji ima fabrički montirane run flat gume, treba da znate da ih možete bilo kada zamijeniti sa standardnim (konvencionalnim) pneumaticima. 

Svakako, ne preporučuje se zamijena run flat pneumatika sa standardnim, jer takva promjena može uticati na upravljanje vozilom, način vožnje i potrošnju goriva. 

Neki od razloga zbog kojih se vlasnici automobila odlučuju za promjenu na standardne su:

 • Daleko povoljnija cijena 
 • Dostupnost na tržištu i velika ponuda
 • Ograničenja na manji broj auto servisa i vulkanizera koji imaju opremu za zamjenu run flat guma

Napomena: Kombinacija run flat i standardnih guma na vozilu se apsolutno kosi sa industrijskim standardima i preporukama zvaničnih proizvođača. 

Mane i nedostaci run flat guma

Kao i standardne, run flat gume imaju određene nedostatke:

 1. Vijeka trajanja – run flat gume imaju mekši gazeći sloj što im smanjuje vijek trajanja
 2. Izduvavanje je i dalje moguće: ako vozač ne obrati pažnju ili ne primijeti upozorenja i vozi izvan opsega nultog pritiska ili iznad ograničenja brzine, guma može početi da se raspada, i ugrozi sigurnost vozača. Pored toga, ako dođe do bušenja na bočnom dijelu ili ako guma udari u veliki oštri predmet, dalja vožnja neće biti moguća. 
 3. Provjera pritiska: zbog svoje čvrste konstrukcije i dizajna, teško je primijetiti kad unutar gume opadne pritisak. Zbog toga je od ključne važnosti da imate sistem za praćenje pritiska u gumama i da često provjeravate pritisak. 
 4. Vožnja sa većim opterećenjem: Zbog čvrste bočne konstrukcije vožnja zna da bude tvrđa. Zbog toga proizvođač automobila obično podešava vješanje kako bi nadoknadio grublju vožnju. 
 5. Cijena: Run-flat gume su skuplje i njihovo održavanje je skuplje. 
 6. Ograničena dostupnost: Zbog svoje cijene i manje prodaje, dostupnost je obično ograničena na veće ili specijalizovane radnje. 

Montaža run flat guma na starije automobile

Montaža run flat guma na starije auomobile ili vozila na kojima nisu predviđene, može biti loša odluka. To se kosi sa preporukama proizvođača i industrijskim standardima. Svakako, ako se odlučite za run flat na vašem starom autu, morate voditi računa o nekoliko stvari:

 • Sistem kontrole pritiska u gumama – automobil mora imati automatski sistem kontrole pritiska u pneumaticima, jer u suprotnom nećete znati da li vam je guma izduvana. 
 • Način montaže – način montaže se može razlikovati u odnosu na konvencijonalne gume.
 • Pouzdan vulkanizer: odaberite pouzdanog vulkanizera sa iskustvom u postavljanju run-on-flat guma. 

Oznake run flat guma

Nažalost, ne postoji industrijskih standard za označvanje run-on-flat guma. Svaki proizvođač ima svoje oznake i simbole. U tabli niže možete pogledati oznake run flat guma najboljih proizvođača

Proizvođač Oznake run flat guma
BridgestoneRFT (Run flat Tyre)
ContinentalSSR (Self Supporting Run Flat
DunlopDSST (Dunlop Self Supporting Tyre)
GoodyearEMT (ExtendedMobility Tyre)
MichelinZP (Zero Pressure)
PirelliTyre identified as a “Run Flat” tyre

Koliko dugo mogu voziti na izduvanoj run flat gumi?

U slučaju da dođe do pada pritiska, na run flat gumi okvirno možete voziti narednih 80 kilometara pri maksimalnoj brzini od oko 80km/čas.

Svakako, ovo ne uzimajte zdravo za gotovo. Precizna specifikacija zavisi od više faktora kao što su veličina gume, proizvođač, način vožnje i tip vozila. 

Koliko mogu trajati run flat gume?

Vijek trajanja run flat guma je manji nego kod konvecionalni. Obično traju oko 10000 kilometara, s tim što vijek trajanja zavisi od više faktora.

Auto gume: kompletan vodič za kupovinu pneumatika u 2022

Gume su vjerovatno najvažniji dio vašeg automobila. Četiri auto gume jedina su veza vozila sa putem i bez njih ne biste mogli da vozite.

Auto gume se nazivaju još i pneumaticima.

Mnogo je faktora koji utiču na to šta čini dobru, bezbjednu i ispravnu auto gumu. Korišćenje neispravnih guma može vas dovesti do velike kazne i bodova na vašoj vozačkoj dozvoli, a pogotovo ugroziti vašu bezbjednost tokom vožnje.

Auto gume - kompletan vodič za pneumatike automobila

U nastavku pročitajte naš vodič da biste saznali sve što trebate da znate o auto gumama:

Koje su najbolje auto gume?
Koliko dugo traju auto gume?
Kako funkcioniše obilježavanje pneumatika?
Dimenzije guma za auto?
Kako da provjerim dubinu šare gume za auto?
Zakonska regulativa u Crnoj Gori
Kako da provjerim pritisak u pneumaticima?
Da li su mi potrebne zimske auto gume?
Šta je run-flat auto guma?
Da li mi treba rezervni točak?

Koje su najbolje auto gume?

Definitivno postoji nekoliko brendova koje bismo klasifikovali kao „premium“ (i za njih ćete platiti premium cijenu), a to su:

• Michelin
• Bridgestone
• Pirelli
• Goodyear
• Continental
• Dunlop
• Vredestein

Međutim, sve zavisi koliko je vaš budžet i koji tip automobila vozite. Montaža guma može biti specifična za vozilo, a odabir pogrešnih lako može imati štetan uticaj na upravljanje vašim automobilom.

Ako ste u nedoumici, pogledajte svoju servisnu knjigu da vidite koje dimenzije auto gume se preporučuju i način montaže. Neke jeftine gume imaju iznenađujuće dobre performanse u određenim okolnostima na račun drugih kvaliteta, na primer imaju sjajno prijanjanje na suvom, ali prave mnogo buke tokom vožnje.

Koliko dugo traju auto gume?

Na životni vijek gume utiče više faktora. Ne zavisi samo od toga koje auto gume koristi vaš automobil, već i od načina vožnje, stanja puteva na kojima vozite i koliko dobro pazite na pneumatike.

Prosječnom vožnjom sa 4 nove gume možete preći oko 32 hiljade kilometara.

Međutim, za opštu vožnju očekujemo da biste mogli da pređete oko 32 hiljade iz seta od četiri bez mnogo gužve. Očigledno je da će to biti daleko niže ako imate super automobil sa skupim guma ili terenski automobil sa debelim gazećim slojem za sve terene.

Kako funkcioniše obilježavanje pneumatika

Sada postoji industrijski priznati sistem označavanja za sve nove gume. Od 2012. godine, sve nove auto gume moraju nositi oznaku koja izgleda ovako:

Označvanje auto guma i specifikacija

Faktori koji su prikazani su:

 • Efikasnost goriva – ovo je otpor okretanja pneumatika, koji utiče na količinu goriva koja troši vaš automobil. Naveden je na kliznoj skali od A (najbolji učinak) do G (najslabija potrošnja goriva)
 • Prianjanje na mokrom – jednostavno rečeno, gume sa boljim prijanjanjem na mokroj površini imaju kraći put kočenja u vlažnim uslovima. Opet ovo je označeno kao A-G
 • Spoljna buka – ovdje dobijate dve ocjene: jednu za nivo buke koju stvara pneumatik mjeren u laboratorijskim uslovima i prikazan u decibelima, i jednu koja prikazuje jedan, dva ili tri „zvučna talasa“ dajući kontekst ocjene sa drugim gumama

Dimenzije guma za auto

Kako funkcionišu dimenzije auto guma:

Sve gume dolaze sa standardizovanim skupom brojeva koji vam govore o njihovoj preciznoj veličini. Ove informacije vam trebaju da biste kupili nove gume. Prikazuju se u standardnom formatu: 205/45 R17 91V (primjer).

Šta predstavlja ovaj format označavanja:

 • 205 – širina gume u milimetrima
 • 45 – odnos širine i visine gume, odnosno odnos širine gume i njene visine. U ovom slučaju visina gume je 45% od 205mm, što je 92,25mm
 • R – jednostavno vam govori o kojoj vrsti gume je reč. U ovom slučaju, i velikoj većini drugih, radijalna konstrukcija
 • 17 – prečnik felge u inčima
 • 91 – indeks nosivosti gume, odnosno koliku težinu može da nosi. U našem primjeru 91 je jednako 615 kg po gumi, što je više nego dovoljno za veliki porodični automobil
 • V – ocjena brzine pneumatika. U ovom slučaju to je V ili 240 km/h
Dimenzije auto guma -šta znače oznake na auto gumama

Zakonska regulativa za putnička vozila u Crnoj Gori?

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisuje se da od 15. novembra do 1. aprila sva vozila koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na putu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu.

Zimi: Minimalna dubina šare na gazećoj površini zimskih pneumatika je 4 milimetra.

Ljeti: Minimalna dubina šare zakonom propisana za ljetnje gume je 1.6mm, dok je minimalna preporučena dubina šare ljetnjih guma za vožnju po kiši 3mm, ako je šara ispod 3mm performanse vožnje po mokrom kolovozu su značajno lošije.

Kako da provjerim dubinu šare gume za auto?

Test 20 centi je način da se izmjeri dubina gazećeg sloja gume za auto.

Kako izmjeriti dubinu šare na auto gumi
Izmjerite dubinu šare na auto gumi pomoću novčića od 20 centi

Jednostavno koristite novčić od 20 centi kao gore – ili tačnije, spoljni obod novčića, koji ima prečnik 2,7 mm – i ako možete da vidite donji spoljni obod sa strane kada je umetnut u najplići dio gume, onda je vrijeme da razmislite o promjeni guma.

Precizne metode za provjeru dubine šare pneumatika uključuju instrumente po mjeri napravljene za tu potrebu, koji su dostupni kod vašeg auto servisera pneumatika ili prodavca auto guma.

Ovdje pronađite najbolje lokalne auto servise u Crnoj Gori:

Kako provjeriti pritisak u pneumaticima?

Preporučujemo vam da svakog meseca provjeravate pritisak u gumama i dubinu šare.

Ako je premali pritisak potrošnja goriva tokom vožnje će porasti, dok preveliki pritisak može uticati na upravljanje automobilom.

Takođe ćete primijetiti sporu punkciju pre nego što to postane problem. Prva stvar koju treba da znate je na koji pritisak treba da budu podešene gume. Ovo će biti pokriveno u uputstvu za upotrebu vašeg automobila, a obično vam se daju dvije brojke – jedna za normalnu vožnju i jedna za situacije sa velikim opterećenjem, kao što je vuča ili prevoz najveće moguće količine ljudi.

Ako niste sigurni šta piše u uputstvu, pozovite lokalni auto servis za savjet.

Kada provjerite koliki pristisak treba da bude u gumama, vrijeme je da posjetite lokalnu benzinsku stanicu ili montere pneumatika kako bi prilagodili pritisak.

Jednostavno uklonite poklopac ventila, gurnite priključak sa mašine za vazduh na ventil i očitajte pritisak, prilagođavajući ga dok ne očita tačan pritisak u Barima (barometarski atmosferski pritisak).

Mnogi automobili danas takođe imaju sisteme za praćenje pritiska u gumama koji upozoravaju vozača kada pritisak padne ispod određenog praga. Iako povremeno mogu da proizvedu lažne uzbune, mislimo da je to bolje nego da saznate da ste se probušili pri brzini 70 km/h na magistrali.

Da li su mi potrebne zimske auto gume?

Da li ćete koristiti zimske auto gume u velikoj mjeri zavisi od toga kada i gdje treba da koristite svoj automobil.

Zimske auto gume uglavnom najbolje funkcionišu na temperaturama ispod 7ºC, koje redovno imamo u zimskom periodu u većini Crne Gore. Takođe su namijenjene za snijeg i led, koji je dominantan na sjeveru Crne Gore, Cetinju i planinskim područjima.

Da li ćete se odlučiti za ovaj korak zavisiće od toga da li smatrate da vaše individualne okolnosti zahtevaju kupovinu dodatnog kompleta guma. Imajte na umu, da je zakonska obaveza posjedovanja zimskih auto guma od 15. novembra do 1. aprila za vožnju u mnogim djelovima Crne Gore.

Šta je run-flat guma?

Run flat guma iliti runonflat je guma sa ojačanim bočnim zidovima koja vam omogućava da vozite automobil (na kratkoj udaljenosti pri nižim brzinama) čak i kada je izduvana, a da ne oštetite felnu.

Povezano: Detaljan vodič za run flat gume

Naći ćete ih kao standardnu opremu na nekim novim automobilima kao što su BMW. Međutim, moraćete da promijenite oštećenu gumu pri prvoj mogućoj prilici.

Da li mi treba rezervni točak ili će mi pomoći set za naduvavanje guma?

Ovih dana automobilske kompanije vrlo često prodaju automobile bez rezervnog točka, umesto toga daju set za naduvavanje. Ovaj set se koristi tako što se stavi na ventil oštećene gume i obično puni gumu pjenom koja dovoljno zatvori rupu tako da možete da stignete do sledećeg odredišta ili auto servisa.

Svakako, bitno je da razumijete da set za krpljenje guma neće raditi za svaku vrstu bušotine – ako je oštećenje veliko nećete moći da osposobite gumu bez profesionalne pomoći.

Nasuprot tome, rezervna guma je znatno veća i to će uticati na vašu ekonomičnost goriva. Kao i kod zimskih guma, ova odluka će u velikoj mjeri zavisiti od vaših ličnih okolnosti. Ako često vozite autoputem ili van puta i osjećate da su vam šanse za oštećenje velike, onda vam preporučujemo rezervni točak.

Za svakodnevnu gradsku vožnju, komplet za popravku je sasvim dovoljan.

Keto dijeta: ishrana, iskustva, prednosti – kompletan vodič za početnike

Keto dijeta je ishrana sa ultra niskim udjelom ugljenih hidrata i visokim udjelom masti.

U ovom vodiču ćete saznati koju hranu možete jesti na keto dijeti, da li će vam keto dijeta uspjeti i što možete očekivati ako izbacite ugljene hidrate i povećate unos masne hrane.

Nakon što je godinama bila ograničena na terapeutsku prehranu u bolnicama, ketogena dijeta (obično nazvana keto dijeta) ponovno je jedan od najpopularnijih trendova ishrane.

Šta je keto dijeta?
Koju hranu možete jesti na keto dijeti?
Koje su prednosti keto dijete?
Da li keto dijeta pomaže u mršavljenju?
Ko ne smije koristiti keto dijetu?
Zaključak

Keto dijeta se isto zove i ketogena dijeta, obuhvata hranu koja ima više masti a manje ugjljenih hidrata

Dijeta je nastala još 20-ih godina prošlog vijeka kao način liječenja dječje epilepsije, a zbog zapanjujuće uspješnosti – ljudi koji jedu keto dijetu imaju oko 30 do 40 posto manje napada, i danas se koristi u te svrhe.

Ali što je s njenom upotrebom za opštu zdravu populaciju koja samo želi smršati i poboljšati zdravlje? U ovom tekstu ćemo malo po malo objasniti ovu dijetu s niskim procentom ugljenih hidrata i visokim udjelom masti.

Šta je keto dijeta?

Ketogena dijeta iliti ketonska dijeta je super bogata mastima (oko 80 posto vaših dnevnih kalorija), organičena sa ugljenim hidratima (manje od 5 posto vaših kalorija) i umjerena u proteinima (obično 15 do 20 posto vaših kalorija).

Ovo je prilično drastično odstupanje od genralno preporučene raspodjele makronutrijenata od 20 do 35 posto proteina, 45 do 65 posto ugljenih hidrata i 10 do 35 posto masti.

Najvažnija komponenta keto dijete je prirodan i normalan proces koji se naziva ketoza.

Normalno, tijelo funkcioniše vrlo dobro na glukozi. Glukoza se proizvodi kada tijelo sagorijeva ugljene hidrate. To je vrlo jednostavan proces, zbog čega tijelo preferira proizvodnju energije.

Kada smanjite unos ugljenih hidrata ili ih jednostavno niste jeli neko vrijeme, vaše tijelo traži druge izvore energije da popuni prazninu.

Masti su tipično taj izvor energije.

Kada vam šećer u krvi padne jer ne hranite svoje tijelo ugljenim hidratima, masti se oslobađaju iz vaših ćelija i preplavljuje jetru. Jetra pretvara masti u ketonska tijela, koja vaše tijelo koristi kao svoj drugi izbor za energiju.

Koju hranu možete jesti na keto dijeti?

Tipična keto dijeta se uglavnom sastoji od:

 • Meso
 • Riba
 • Maslac
 • Jaja
 • Sir
 • Teška krema
 • Ulja
 • Orašasti plodovi
 • Avokado
 • Sjemenke
 • Zeleno povrće s niskim udjelom ugljenih hidrata
Keto dijeta namirnice koje možete jesti
Lista preporučenih namirnica u keto dijeti

Ovaj kratki popis izostavlja svu vašu omiljenu hranu bogatu ugljikohidratima, kao što su žitarice, riža, grah, krumpir, slatkiši, mlijeko, žitarice, voće, pa čak i nešto povrća.

Koje su prednosti keto dijete?

Iako keto dijeta zasigurno nije laka, istraživanja pokazuju da ima i neke potencijalne terapeutske prednosti, osim upotrebe u liječenju epilepsije. Evo nekih područja istraživanja u kojima keto dijeta može pomoći.

Alzheimerova bolest

Istraživanja sugerišu da se kognitivne funkcije značajno poboljšavaju kada pacijenti s Alzheimerovom bolešću jedu ketogenu dijetu. Vjeruje se da to ima neke veze s poboljšanjem funkcije mitohondrija snadbijevajući mozak novim gorivom.

Multipla skleroza

U maloj studiji iz 2016., pacijenti s multiplom sklerozom (MS) stavljeni su na ketogenu dijetu. Nakon šest mjeseci izvijestili su o poboljšanju kvalitete života, kao i poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Prije nego što ljekari ili istraživači mogu uspostaviti vezu između ketoa i MS-a, potrebni su im veći uzorci i detaljnija istraživanja. Ipak, preliminarni rezultati su ohrabrujući.

Kardiovaskularnih bolesti

Ovo je definitivno točka zabune i kontroverzi jer se prirodno smatra da prehrana koja se toliko oslanja na meso i masnoće podiže kolesterol u krvi i uzrokuje probleme sa srcem. Međutim, neki dokazi upućuju na to da to možda nije slučaj. Zapravo, keto dijeta može pomoći u poboljšanju nivoa triglicerida, HDL-a i LDL-a.

Dijabetes tipa 2

Ova populacija je intenzivno proučavana s keto dijetom budući da je tehnički s niskim udjelom ugljenih hidrata koliko možete dobiti. Iako je dosadašnje istraživanje provedeno na vrlo malim uzorcima, dokazi upućuju na to da dijeta s smanjenim udjelom ugljenih hidrata (poput ketogene dijete) može pomoći u smanjenju A1C i poboljšanju osjetljivosti na inzulin za čak 75 posto.

Rak

Rana eksperimentalna istraživanja sugerišu da keto dijeta može imati antitumorske učinke, vjerojatno zato što smanjuje ukupni unos kalorija (i cirkulirajuću glukozu) za rast tumora.

Da li keto dijeta pomaže u mršavljenju?

Ovo je jedna od glavnih argumenata keto dijete i glavni razlog zašto je toliko popularna.

Zagovornici keto dijete kažu da možete izgubiti mnogo kilograma u relativno kratkom vremenskom periodu.

Da li je to istina?

Brojne studije, uključujući jednu meta-analizu, otkrile su da su pacijenti koji su bili na dijeti s vrlo niskim udjelom ugljenih hidrata (kao što je keto dijeta) imali bolje rezultate mršavljenja u poređenju s onima koji su jeli malo masti.

Zvuči sjajno, zar ne?

Svakako, gubitak tjelesne težine je dobar samo ako je taj proces dugoročno održiv, a nije jasno da je to tako.

Velika meta-analiza pokazala je da, iako su ljudi na low carb dijeti u početku gubili više kilograma od onih koji su bili na dijeti s niskim udjelom masti, razlike su nestale za godinu dana. Čini se da može postojati rana razlika, ali bi rezultati na kraju bili slični.

Ipak, pogledajmo neke od razloge zašto bi keto dijeta nekima pomogla u mršavljenju.

 • Ograničenje kalorija: Kada ozbiljno ograničite unos hrane izbacivanjem mnogih kategorija hrane, vrlo je vjerojatno da ćete smršati.
 • Gubitak vode: Postoje neki dokazi da dijeta s više proteina poput keto dijete ima neke prednosti za mršavljenje, djelomično zato što i masti i proteini zasićuju, pa ne osjećate glad, ali i zbog gubitka zaliha glikogena.
 • Kontrola apetita: Osim što masti i proteini mogu zasititi, istraživanja sugerišu da keto dijeta može pomoći u suzbijanju hormona gladi, grelina. Za ljude koji su uvijek gladni ovo je zaista veliki plus.

Ko ne smije koristiti keto dijetu?

Prije nego što započnete bilo koju novu dijetu, uvijek popričajte sa svojim sa svojim ljekarom ili nutricionistom. To posebno vrijedi za određene grupe za koje keto dijeta možda nije zdrava ideja. To uključuje (ali nije ograničeno na):

 • Osobe s problemima žuči ili gušterače: tijelo je teže probaviti msati od drugih makronutrijenata, pa to može biti problem za one s bolestima žučnog mjehura ili gušterače.
 • Trudnice i dojilje: Dok su istraživanja u začecima, rani životinjski modeli sugerišu da se tokom ketoze javljaju neke metaboličke promjene koje mogu uticati na rast fetusa. Ovo doba vašeg života takođe nije vrijeme da rizikujete ishranu, jer nedostaci u ishrani i ekstremni gubitak težine mogu smanjiti laktaciju i usporiti rast dojenčadi.
 • Zdrava djeca: Djetinjstvo nikada nije vrijeme za dijetu, nema veze s ekstremnom prehranom poput ketogene dijete.
 • Osobe s problemom bubrega: Oni koji imaju kamen u bubregu moraju izbjeći keto dijetu zbog promjena u ravnoteži natrija, kalija i tekućine.
 • Osobe s poremećenom ishranom: Kao što je već spomenuto, keto dijeta je ekstremna, a bilo koja vrsta prehrane koja ozbiljno ograničava ili ograničava hranu može produžiti poremećaj u ishrani.
 • Bolesnici s barijatrijskom ili gastrointestinalnom hirurgijom: Bolesnici s ograničenim probavnim kapacitetima trebali bi izbjegavati keto dijetu, budući da je tijelo posebno teško vari masti.

Zaključak

Iz ranog razumijevanja keto istraživanja i literature, izgleda kao da smo samo zagrebali po površini shvatajući neke od potencijalnih terapijskih uloga keto dijete.

Iako je nejasno da li je bolja ili gora od bilo koje druge dijete za mršavljenje, stvarnost je da ne postoji jedinstvana model za dijetu koji odgovara svima. Ovo čak i ne uzima u obzir da dijete za mršavljenje, uopšteno, zapravo ne funkcionišu.

Iako se nutricionisti ne mogu složiti oko određene statistike, opšteprihvaćemo je da će velika većina onih koji su na dijeti ponovno dobiti izgubljenu težinu (a često i nabaciti višak kilograma). Dugoročni ishod keto dijete vjerojatno neće biti drugačiji, posebno s obzirom na to koliko je izazovno održavanje ove dijete.

Šta je Payoneer i kako poručiti Payoneer karticu?

Payoneer servisa za transfer novca preko interneta

Ako ste počeli da čitate ovaj blog post, vjerovatno se interesujete za online zaradu i načine isplate preko interneta. Jedan od najpouzdanijih načina da primate i šaljete novac iz inostranstva i povlačite zaradu sa online platformi je Payoneer servis.

Saznajte u ovom blog postu:
Šta je Payoneer?
Payoneer račun
Payoneer Prepaid MasterCard kartica
Payoneer provizije i načini podizanja novca sa račun
Payoneer iskustva Crna Gora i Srbija
Payoneer Srbija
Payoneer Crna Gora
Facebook grupa za Balkan

Šta je Payoneer?

Payoneer je brzo i lako rješenje za primanje uplata širom svijeta iliti transfer novca. To je nov i alternativni način za naplatu usluga od klijenata ili online platformi. Payoneer vam takođe pruža alternativni način da direktno plaćate ljudima, a da nikada ne idete preko usluge plaćanja treće strane samo da biste dobili uplate iz cijelog svijeta.

Sta Payoneer platfni online servis za transfer novca

Payoneer račun

Kada se registrujete i otvorite nalog na platformi, dobićete mogućnost za kreirate online bankovne račune za EUR, Dolar, britansku Funtu, kanadski Dolar i japanski Jen. Servis praktično funcioniše kao online banka.

Sama registracija je veoma jednostavna i traje par minuta.

Dodatno, Payoneer će vam tražiti da verifikujete vaše podatke, kako bi počeli da koristite određene njihove servise. Verifikacija se radi preko ličnog dokumenta, najčešće lične karte, čiju sliku je potrebno da uploadujete.

Održavanje Payoneer računa je besplatno ukoliko u toku 12 mjeseci ostvarite barem jednu kupovnu transakciju ili transfer novca.

Svi novi korisnici koji se registruju preko ovog linka ostvariće bonus od 25 dolara.

Payoneer kartica

Svi Payoneer korisnici imaju mogućnost da poruče Payoneer Prepaid MasterCard, koja služi za plaćanja u prodavnicama (POS terminali) i podizanje novca na bankomatima.

Godišnja naknada za održavanje kartice je 24.95 € ili 29.95$. Zamjena kartice je 9.95 € ili 12.95 $.

Za podizanje na bankomatima u zemljama koje nisu EU zone naplaćuje se naknada za prekogranična plaćanja u iznosu od 3.5% (ovaj dio naplaćuje banka čiji je bankomat). Tako da je ukupna naknada za EU 2.50 € fiksni dio, plus 3.5% od iznosa koji podižete.

Ovdje možete poručiti karticu uz bonus od 25 $, tako da vam Payoneer prepaid kartica ispadne besplatna za prvu godinu.

Payoneer servisa za transfer novca preko interneta

Payoneer provizije i načini podizanja novca sa računa

Payo provizija postoje za primanje uplata, povlačenje novca na bankomatima, povlačenje novca na lokalnim bankovnim računima i plaćanje.

Primanje uplata

 • Transfer novca između Payoneer korisnika – prijem i slanje novca između korisnika Payoneera za račune sa istom valutom je potpuno besplatan. U slučaju da imate novac u USD valuti, a želite da ga prebacite drugom Payo korisniku u EUR valuti, moraćete da odradite koverziju iz USD u EUR. Provizija za konverziju između dvije valute je 0.5%.
 • Request a Payment za ino klijente – veoma jednostavno možete kreirati zahtijev za uplatu fakture za vašeg klijenta. Provizija je 3%. Klijent dobija link preko kojeg pristupa formi za plaćanje, a plaćanje obavlja platkom ili kreditnom karticom.
 • Direktno na vaš Payoneer bankovni račun – Provizija je 0%. Uplatu je moguće primiti dikretno na vaš račun u nekoj od partnerskih Payo banaka u SAD, Irskoj, Velikoj Britaniji ili Japanu.
 • Preko platformi UpWork, Fiverr, Airbnb – provizije su različite. Primjera radi, za Airbnb je 1% provizija za podizanje novca.

Povlačenje novca na bankomatima

Provizija za povlačenje novca na bankomatima preko Payoneer Prepaid MasterCard je:

 • EUR kartica – 2,50 €/po transferu
 • USD kartica – 3,15 $/po transferu
 • GBP kartica – 1,95 £/po transferu

Povlačenje novca na bankovne račune

 • Povlačenje sredstava na lokalni bankovni račun – provizija je fiksna i iznosi 1.5 € za prijenos za EUR računa na bankovni račun koji je u EUR. Za Dolare je 1.5 $, a za britansku funtu 1.5 £.
 • Povlačenje novca na bankovni račun u drugoj valuti – provizija je do 2%.

Payoneer iskustva Crna Gora i Srbija

Iskustva Payoneer korisnka pročitajte ovdje.

Payoneer Srbija

Payoneer je dostupan svim građanima Srbije u gore navedenim valutama.

Payoneer Crna Gora

Payoneer je dostupan svim građanima Crne Gore u gore navedenim valutama.

Facebook grupa za Balkan

Zvaničnoj Facebook grupi za Balkan mežete pristupiti i postavljati pitanja, na koja će vam odgovoriti domaći korisnici ili Payoneer ambasadori.

Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori uspješno testirao 5G mrežu

Crnogorski Telekom pustio je u testni rad 5G mrežu u Bijelom Polju i Beranama čime su stvoreni realni preduslovi za komercijalno puštanje u rad 5G servisa širom Crne Gore. Telekom je time postao prvi telekomunikacioni operator u Crnoj Gori koji je uspješno testirao 5G mrežu na više lokacija u Crnoj Gori u realnim uslovima, odnosno na srednjem frekvencijskom spektru, koji je u ovom trenutku dostupan korisnicima.

5G Crnogorski Telekom Crna Gora

Rukovodilac za pristupnu mrežu u Crnogorskom Telekomu, Predrag Stanišić, kazao je da mu je drago što ima čast da objavi da je Telekom uspješno završio testiranje potpuno nove tehnologije, 5G tehnologije, koja će napraviti revoluciju na tržištu telekomunikacija.

„Kroz razvoj elektronskih komunikacija pružamo podršku društvenom i ekonomskom napretku Crne Gore. S pravom možemo reći da smo opravdali titulu lidera na telekomunikacionom tržištu. Namjerno smo odabrali sjever želeći da podstaknemo razvoj ovog regiona, nestavljajući u prvi plan ekonomsku isplativost investicije“, istakao je Stanišić.

Naveo je da je projekat realizovan oslanjajući se prvenstveno na sopstevene resurse i zahvalio je kompletnom timu Telekoma, ali i naglasio veliku podršku koja je stigla od kolega iz Dojče Telekom grupe i dugogodišnjeg partnera Eriksona.

„Sve aktivnosti su sprovedene u koordinaciji sa releventnim državnim institucijama, poštujući zakonske okvire, prvenstveno mislim na Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Elektrotehnički fakultet Crne Gore i koristim priliku da im se još jednom zahvalim“, rekao je Stanišić.

Korisnicima i onima koji će to uskoro postati poručio je da uživaju u servisima koje nudi Crnogorski Telekom.

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, kazala je da je Crnogorski Telekom operator koji ima najveći udio u Crnoj Gori u razmjeni podataka putem mobilnog interneta, kao i da je mobilna mreža Telekoma najbrža mreža po mnogim istraživanjima.

„Ali, za nas nikad nije dosta. Želimo da naši korisnici budu zaista zadovoljni zbog toga što smo im pružili, i zato smo odlučni da svaki put uvodimo nove tehnologije i razvijamo iskustvo i dostupnost usluga. Ostajemo privrženi korisnicima i to ćemo slijediti“, poručila je Cibulskaja.

Kako je ranije saopšteno iz ove kompanije, Telekom proaktivno radi na tome da svojim korisnicima omogući pristup 5G mreži, većim brzinama i superiornom korisničkom iskustvo i prije nego što se stvore uslovi za implementaciju 5G mreže u cijeloj zemlji i u punom kapacitetu. Podsjećanja radi, Crna Gora još uvijek čeka na stvaranje regulatornih i tehničkih uslova za implementaciju 5G mreže na nivou države, kada će se kroz aukciju spektra operatorima na raspolaganje staviti 3.5 GHz-ne frekvencije.

Air Montenegro novi naziv brenda avio-kompanije ToMontenegro

Air Montenegro novi brend avio kompanije To Montenegro

Air Montenegro novi je naziv brenda pod kojim će letjeti avioni avio-kompanije ToMontenegro.

Iz ToMontenegra su saopštili da je naziv brenda verbalni iskaz koji za ulogu ima osnovnu identifikaciju brenda i često se razlikuje od naziva kompanije nosioca brenda.

„Postoji mnogo faktora koji utiču na kreiranje uspješnog brenda. Najvažniji od svih je pružanje kvalitetne usluge, ali značajnu ulogu igraju i ime i logo po kojim se kompanija prepoznaje. To potvrđuje i podatak da je na adresu novog avio-prevoznika stiglo preko 500 predloga za novi naziv i logo“, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, u procesu selekcije pristiglih ponuda za izbor imena, stručni žiri nije imao dilemu, jer i po njihovim kriterijumima i po predlogu najvećeg broja građana, ime brenda Air Montenegro predstavlja najbolji naziv za novu etapu i prepoznatljivi kontinuitet nacionalne avio-kompanije.

„Kvalitetno brendiranje treba da se oslanja na strukom vođeni, interdisciplinarni proces. Izbor vizuelnog identiteta, koji je sam po sebi bio mnogo teži zadatak, kako za realizaciju, tako i stručnom žiriju za odabir, nije sa aspekta tehničke primjenjivosti i specifikacija prepoznat u ponuđenim rješenjima. Zato je kompanija To Montenegro odlučila da raspiše međunarodni nagradni konkurs za izradu loga“, dodaje se u saopštenju.

Međunarodnim konkursom ujedno počinje i globalna marketinška promocija brenda Air Montenego.

„Cilj je da odabrano rješenje vizuelnog identiteta bude ambasador Crne Gore i na nebu i na svjetskim aerodromima“, navodi se u saopštenju.

Više detalja o konkursu, o uslovima i načinu učestvovanja, može se naći na sajtu Ministarstva kapitalnih investicija.

Prenosi agencija MINA.

Najavljena puna dostupnost voznog parka – Rezervišite automobil u Podgorici i Tivtu, Crna Gora

Respecta rent a car je jedna od vodećih usluga iznajmljivanja automobila u Crnoj Gori sa desetogodišnjim iskustvom, koja pokriva gotovo sve važne lokacije u: aerodromu Tivat, aerodromu Podgorica, Budvi, Kotoru, Baru, Herceg Novom i Ulcinju.

Respecta rent a car u Crnoj Gori redovno posluje uprkos pandemiji. Budući da većina aviokompanija svoje letove započinje u martu, srećni smo što ćemo objaviti našu punu dostupnost flote od marta.

Respecta rent a car ima jedan od najnovijih i najizrazitijih voznih parkova u Crnoj Gori, sport, ekonomija, kombi vozila i teško dostupna vozila u Crnoj Gori. Flota Respecta sastoji se od novih modela brendova kao što su Tojota, Hiundai, Opel i Renault.

Besplatna politika promene ili otkazivanja tokom pandemije

Car Respecta ne naplaćuje kazne za otkazivanje. Posebno smo fleksibilni tokom pandemije. Rezervaciju možete otkazati u bilo kom trenutku, bez ikakvih posledica. Takođe, rezervaciju možete premestiti u drugi period koji vam odgovara. Potrudićemo se da cena ostane nepromenjena i da dobijemo isti automobil.

Portparol kompanije Respecta rent a car: „Spremni smo za početak nove sezone. Budući da je COVID-19 imao snažan uticaj na 2020. godinu, automobil Respecta uvodi nova interna pravila i procedure za 2021. Većina pravila usredsređena je na sigurnost naših klijenata. ‘

Respecta Car nudi:

Neograničena kilometraža – Kada iznajmljujete naša vozila, ne postoji ograničenje broja kilometara koje možete preći tokom putovanja.

Nova vozila – Naš vozni park čine sigurna i nova vozila. Za svaki najam automobila na raspolaganju su vam različite kategorije vozila.

Podrška 24/7 – Kod nas dobijate sigurnu podršku 24/7 u slučaju bilo kakvih problema. U isto vreme, uvek možete dobiti savete i konsultacije koji se odnose na bilo koji detalj vašeg putovanja.

Bez skrivenih troškova – očigledno predstavljamo sve elemente zakupa. Na taj način ne postoje skriveni troškovi koji se naknadno mogu izračunati.

O Respecta Caru

Respecta je vodeća usluga iznajmljivanja automobila u Crnoj Gori. Nudi vam najam automobila u celoj Crnoj Gori, sa velikim izborom pristupačnih automobila i pristupačnim cenama zakupa. Respecta ima dostupnog agenta na svim aerodromima u Crnoj Gori.

Kontaktirajte nas:

Ime: Respecta Rent a Car

Adresa: Pera Cetkovica blok 10

81000 Podgorica

Crna Gora

Telefon: +382 69 457 564

Veb lokacija: https://respectacar.com/

E-adresa: info@respectacar.com

Budva — omiljena destinacija turistima iz Rusije

Metropola turizma Crne Gore – kako drugačije zovu više od 2500 godina star grad koji je smješten na najljepšem dijelu Mediterana. Budva predstavlja jedinstven spoj bogate kulture i istorije i izuzetno modernih sadržaja, pa se iz tog razloga posebno ističe na svjetskoj mapi turističkih destinacija.

Priroda je darovala budvansku rivijeru nesvakidašnjom ljepotom, najljepše plaže Crne Gore, pjeskovite, šljunkovite, nalaze se upravo ovdje. U zaleđu rivijere nalaze se sela koja predstavljaju autentičnu turističku ponudu, prije svega zbog prirodnog okruženja i značajnih kulturno-istorijskih objekata. Ljubitelji prirode i aktivnog odmora ovaj kraj mogu obići pješačkim stazama sa kojih se praktično sve vrijeme pruža očaravajući pogled na pučinu. Teško je pronaći manju oblast sa većim brojem kulturnih spomenika, uglavnom manastira i crkava, koji datiraju unazad do XI vijeka, iako tragova o životu na budvanskoj rivijeri ima iz vremena starih Grka, Enhelejaca, Ilira i Rimljana.

Budva destinacija za turiste iz Rusije

Gastronomska ponuda je ono što Budvu čini posebno uzbudljivom. U više od 100 restorana na budvanskoj rivijeri može se naći najbolje što ovo podneblje ima da ponudi. Iako pretežno mediteranska, budvanska kuhinja podrazumijeva bogatu lepezu recepata, autohtonih i prilagođenih.

Na 25 kilometara dugoj rivijeri, u privatnom smještaju, koji je postao pravi ponos Budve budući da parira najkvalitetnijem hotelskom smještaju, nalazi se oko 32.000 ležajeva u sobama, apartmanima, kućama i vilama za izdavanje. Potez od plaže Jaz do plaže Buljarica podrazumijeva i preko 130 hotela, od kojih je više od polovine hotela visoke kategorije, sa 4 i 5 zvjezdica, hotele sa kongresnim, SPA i wellness sadržajima, turistička naselja sa dječijim igralištima, otvorenim bazenima i zelenim oazama, ali i male, boutique hotele koji plijene šarmom primorskog gradića.

Svi su prepoznatljivi po gostoprimstvu i domaćinskoj atmosferi. Izdavaoci privatnog smještaja i hotelijeri su svoje poslovanje prilagodili novonastaloj situaciji i sada, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke, nude nikad pristupačnije aranžmane, uz dodatne povoljnosti, fleksibilne rezervacije i pogodnosti za boravak djece.

„Gosti iz Rusije su nam izuzetno važni i uvijek dobrodošli, a broj ostvarenih dolazaka i noćenja govore da im je Budva jedna od omiljenijih destinacija gdje putuju i kojoj se vraćaju, što nas posebno raduje. Gosti iz Rusije u Crnu Goru mogu doći bez obaveze testiranja, uz poštovanje zdravstvenih mjera, a Budva će im kao i uvijek do sada biti dobar i siguran domaćin.“ – istakla je Maja Liješević, direktorka Turističke organizacije opštine Budva.

Planning applications in Wiltshire

Most planning applications are now submitted online. You can apply to every local authority in England through the Planning Portal.

You can submit an application to authority in Wiltshire using your Planning Portal login details by visiting the Planning Applications.

The benefits of using planning applications:

 • Quick and user-friendly system
 • Step-by-step help and advice
 • Attach plans and drawings
 • Save time and money
 • Find out more information on how to apply and the decision making process in the guidance below.

What is Planning Permission?

Planning Permission, in simple terms, is like asking if you can do a certain piece of building work. It will be granted (possibly subject to certain conditions) or refused.

Parliament has given the main responsibility for planning to local planning councils. Therefore, if you have any queries about a particular case, the first thing to do is to contact your local planning authority.

It is your responsibility for seeking, or not seeking, planning permission. If required, it should be granted before any work begins.

Why Planning Applications?

Planning permission is the key that turns a piece of land into a viable building plot and the process is in place to prevent unlawful development. As such, planning permission is a vital part of any self-build or extensive extension project or any home improvement planned for a listed building or property located in a designated area.

While applying for planning permission can be time-consuming (and sometimes stressful), it is useful to not only understand what the process involves, but also have a clear indication of what your local planning department is likely to approve.

If your project needs planning permission, this ultimate guide covers everything you need for a successful application — from when you need planning permission and how much it costs, to whether you should use a planning consultant, through to how long the process should take and what your options are should your application be rejected.