Samsung Galaxy A55 5G recenzija i karakteristike

Samsung obično nudi dva pristupačnija modela srednje cjenovne kategorije u svom asortimanu pametnih telefona, to su Galaxy A35 i A55. Međutim, među njima se izdvaja Galaxy A55 koji je skuplji, ali i bolje opremljen uređaj.

Model Galaxy A55 5G veće je dostupan širom regiona, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, BiH i Makedonija. 

Stoga, u ovom blog postu ćemo vam predstaviti njegove novitete, objasniti kakav je doživljaj svakodnevne upotrebe ovog telefona te šta možete očekivati ako se odlučite za kupovinu Samsung Galaxy A55 5G iz srednje cjenovne klase.

U nastavku pročitajte Samsung Galaxy A55 5G recenziju.

SADRŽAJ:

Prednosti i nedostaci Samsung Galaxy A55 5G

Prednosti

 • Vrhunska konstrukcija sa staklenim i metalnim kućištem
 • Zvučnici odličnog zvuka i odličan kvalitet ekrana
 • Proširenje memorije preko microSD
 • Dobre performanse čipseta za cijenu

Nedostaci

 • Gotovo isto iskustvo možete dobiti sa jeftinijim Galaxy A35 5G
 • Dolazi sa preinstaliranim softverom
 • Punjenje je sporo
 • Nema IP67

Galaxy A55 5G dizajn

Novi Samsung A55 5G predstavlja pomak ka premijum izradi u A50 seriji. Naime, ovaj model se odlikuje potpuno novim dizajnom bez ijednog plastičnog elementa. Umjesto toga, koristi se aluminijumski okvir koji mu daje izgled i osjećaj uporedivih sa Samsungovim flagšip S24 modelima. Na poleđini se nalaze tri izbočene kamere, dok su bočne stranice ravne sa blagim zaobljenjima na ivicama.

Iako nešto robusniji od prethodnika, A55 je i dalje kompaktan i udoban za držanje. Njegove dimenzije su 6.23 x 3.02 x 0.32 inča, dok je masa povećana za oko 10 grama, najvjerovatnije zbog gustine aluminijuma u odnosu na plastiku.

Zanimljiv detalj je izbočina na desnoj strani kućišta na kojoj se nalaze dugmad za uključivanje i podešavanje zvuka. Ovo ergonomsko rješenje olakšava korišćenje, jer tasteri padaju lako pod prst.

Galaxy A55 5G je dostupan u četiri atraktivne boje – ledeno plavoj, ljubičastoj, mornarsko plavoj i limun žutoj. 

Iako je staklena zadnja maska podložna ostavljanju otisaka prstiju, naročito na jakom osvjetljenju, sjajni aluminijumski okvir donosi elegantan, premium izgled.

Samsung Galaxy A55 5G

Kao što vjerovatno očekujete od Samsunga, čak i njegovi telefoni srednjeg ranga dolaze sa veoma jednostavnim iskustvom raspakivanja. Nema dodatnih stvari.

Evo šta dobijate u kutiji Galaxy A55 5G:

 • GalaxyA55 5G
 • USB-C na USB-C kabl
 • Dokumentacija
 • Alat za SIM karticu

Nema punjača u pakovanju. 🙁 

Galaxy A55 5G ekran

Kad je ekran u pitanju, Galaxy A55 nema značajnija unapređenja. A55 5G i dalje koristi panel rezolucije 2400 x 1080 piksela, sa HDR10 podrškom i sličnim nivoima osvijetljenosti kao prethodni modeli. 

Primjetne novine su nešto veća dijagonala od 6.6 inča (u poređenju sa 6.4 inča na A54), kao i mogućnost promjenljive brzine osvježavanja između 120Hz i 60Hz, što pomaže u produženju autonomije baterije.

Okviri oko ekrana su ostali uglavnom nepromijenjeni, izuzev donjeg koji je neznatno sužen. Međutim, trenutne dimenzije okvira su već dovoljno tanke da ne utiču na generalni kvalitet korisničkog iskustva.

Ekranski panel je zaštićen Gorilla Glass Victus+ staklom, koje bi trebalo da pruži bolju otpornost na ogrebotine i udarce u odnosu na Gorilla Glass 5 korišćenu na prethodniku. Bitno je napomenuti da Samsung ne potvrđuje da li istu zaštitu ima i staklena zadnja maska, tako da je preporučljivo koristiti odgovarajuće kućište.

Generalno, ekran Galaxy A55 5G pruža odlično iskustvo bez obzira na namjenu – bilo za gledanje video sadržaja ili igranje igrica. Čak i na jakom dnevnom svjetlu, sadržaj ostaje jasno vidljiv bez napora.

Jedna od manjih promjena je poboljšana kalibracija boja u odnosu na prethodnika, mada Samsung nije mnogo dirao tu komponentu.

Neki drugi aspekti poput čitača otisaka ispod ekrana nisu na najboljem nivou, što bi trebalo biti. Senzor je dosta spor pa mu treba malo više vremena za prepoznavanje, često i preko sekunde, prije nego otkljuca uređaj. Povoljno je što je barem precizan i nije bilo lažnih očitavanja.

Svakako imate i opciju prepoznavanje lica. Uz aktivirano “podizanje za buđenje” i onemogućeno “prevlačenje za otključavanje”, ovaj način je nešto brži od čitača otiska, ali manje siguran. Stoga ćete morati birati između brzine i sigurnosti.

Preporučeno za čitanje: Najbolji Samsung telefoni u 2024

Galaxy A55 5G Kamera

Selfi kamera pravi solidne fotografije, sa odgovarajućom oštrinom i prirodnim prikazom boja. Međutim, treba napomenuti da ima veoma plitku dubinsku oštrinu, što rezultira zamućenom pozadinom iza subjekta. Ovaj prirodni “bokeh” efekat se ne može naknadno korigovati softverski.

Mogućnosti zumiranja Samsung A55 su ograničene na digitalni zum, s obzirom da ne postoji dedicirani tele-foto senzor. Zum od 2x je upotrebljiv za brzo slikanje, ali veće vrijednosti poput 5x ili 10x pružaju neuporedivo lošiji kvalitet.

Sa druge strane, hardverska kamera konfiguracija je identična kao na A54 5G – 50MP glavna kamera, 12MP ultra-širok i 5MP makro. Svi su očekivali da će makro biti zamijenjen tele-foto objektivom, ali Samsung se nažalost ponovo odlučio za ovu varijantu.

Iako je glavna kamera 50MP, snimljene fotografije su rezolucije 12.5MP zahvaljujući tehnici spajanja piksela koja formira veće foto-ćelije. Postoji režim za snimanje punom 50MP rezolucijom, ali tada je potrebno dosta svijetla.

Video se može snimati u 4K 30fps ili 1080p 60fps režimu. Kvalitet snimaka glavnom kamerom je odličan, uz veoma dobru stabilizaciju. 

Tokom 4K 30fps snimanja moguće je prebacivati između glavne i ultra-široke kamere, iako prelaz nije najprecizniji.

Očekivali smo nešto više detalja od 50MP glavne kamere s obzirom na višu cijenu A55, ali njene performanse su na nivou Galaxy A35 5G. Sa druge strane, ultra-široki senzor pruža veoma dobre rezultate za ovu klasu uređaja.

Obje kamere imaju dobre HDR sposobnosti, sa dovoljno detalja u sjenkama i svijetlim dijelovima uz održavanje kontrasta. Naravno, neki zahtjevniji scenariji su se pokazali previše izazovnim.

Glavna kamera je bila impresivna u lošim svjetlosnim uslovima, a noćne fotografije su među najboljima u srednjoj klasi. Slike izgledaju prirodno, osvjetljeni detalji su jasni, a boje su vjerne onome što bi vidjelo ljudsko oko.

Prijatno nas je iznenadila činjenica da nijanse boja nisu pretjerano zasićene kao na nekim ranijim generacijama. Uz to, prelaz između 50MP i 12MP senzora nije uticao na kontrast i reprodukciju boja, što rezultira dosljednim izgledom bez obzira koji objektiv koristite.

Portret režim takođe pruža dobre rezultate, sa malim poteškoćama pri izdvajanju kose subjekta od pozadine.

Galaxy A55 5G performanse

Najvažnija novost u hardverskom paketu Galaxy A55 5G je novi Exynos 1480 čipset, koji je proizveden modernim 4nm postupkom. 

On predstavlja napredak u svim aspektima u odnosu na prethodnu generaciju Exynos 1380 korištenu u A54 5G modelu, uključujući poboljšanu energetsku efikasnost o kojoj ćemo govoriti kad budemo dijelili utiske o autonomiji baterije.

Tokom igranja zahtjevnijih igrica, telefon je radi glatko, bez ikakvih problema sa pregrijavanjem, sporim odzivom ili padovima u brzini osvježivanja. 

Igra je automatski podesila srednja grafička podešavanja sa 60fps, a svaki pokušaj podizanja na viši nivo bi rezultirao upozorenjem da bi sistem mogao prisilno ugasiti aplikaciju zbog pregrijavanja, što daje dobar uvid u performanse uređaja.

Osim kod igranja igrica, fluidnost rada je primjetna i pri običnoj svakodnevnoj upotrebi sistema, listanju društvenih mreža i veb sajtova, što nije slučaj sa jeftinijim A35 modelom.

Ove godine osnovna memorijska konfiguracija iznosi 8GB RAM-a, što je povećanje od 2GB u odnosu na prošlogodišnji model i pruža dodatnu prohodnost.

Iako novi Exynos 1480 čip unutar A55 5G donosi poboljšanja u svim segmentima u odnosu na Exynos 1380, ne možemo govoriti o značajnom skoku u procesorskoj ili grafičkoj snazi.

Kad je interna memorija u pitanju, na raspolaganju su opcije sa 128GB i 256GB UFS 3.1 memorijskog prostora, koji je za jednu generaciju stariji od najnovijeg UFS 4.0 standarda.

Ako vam osnovna memorija ne bude dovoljna, postoji opcija proširenja putem microSD kartice koja dijeli ležište sa drugim SIM slotom i podržava kartice do 1TB kapaciteta.

Pročitaj i:

Galaxy A55 5G softver

Galaxy A55 5G stiže sa unaprijed instaliranim Android 14 operativnim sistemom i Samsungovim One UI 6.1 korisničkim interfejsom. 

Međutim, primjetili smo da dolazi sa mnogo preinstaliranog softvera, što nikoga neće oduševiti. Ovo je praksa koju obično viđamo kod kineskih proizvođača poput Xiaomija ili Huaweija, tako da je pomalo razočaravajuće naići na gomilu neželjenih aplikacija pri prvom pokretanju A55.

Sa druge strane, One UI 6.1 pruža dobro korisničko iskustvo. Funkcije poput vidžeta na zaključanom ekranu omogućavaju praktičan pristup informacijama. 

Pored toga, korisnici mogu da prilagode izgled sistema A55 pomoću palete boja koja odgovara njihovoj pozadini za personalizirani dodir.

Tu su i korisne funkcionalnosti kao što je Quick Share, koja omogućava nesmetan prenos fajlova između Android uređaja i Windows računara, slično Apple-ovom AirDrop-u.

Samsung A55 dobija četiri godine garantovanih ažuriranja OS-a i pet godina bezbjednosnih zakrpa.

Galaxy A55 5G baterija

Kapacitet baterije i dalje iznosi solidnih 5000mAh na Galaxy A55 5G modelu. Međutim, zapažamo značajno produženu autonomiju u poređenju sa prethodnikom.

Galaxy A55 je bez problema može da izdrži cijelodnevnu upotrebu, sa oko 7-8 sati aktivnog korišćenja. 

Novi Exynos 1480 čip implementiran u A55 nije donio revoluciju u energetskoj efikasnosti za određene scenarije poput pregledanja veb sadržaja i video striminga. Ipak, trajanje baterije je produženo za pola sata do sat vremena u odnosu na prethodnika.

Brzina punjenja je ostala nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu i iznosi 25W. Nažalost, A50 serija i dalje ne podržava bežično punjenje.

Galaxy A55 5G zvuk

Jedno od izdvajajućih mjesta gdje Samsung A55 5G zaista bježi konkurenciji u svom cjenovnom rangu svakako su zvučnici i generalni kvalitet zvučnog iskustva

Za razliku od prethodnih A serija gdje je zvuk često delovao prigušeno, ovdje imamo zaista impresivnu glasnoću i prohodnost.

Čak i pri maksimalnim nivoima jačine, zvuk koji proizvodi A55 ostaje kristalno čist, bogat i detaljan. Instrumente i vokale možete jasno razlučiti bez ikakvog izobličenja ili nagovještaja pregrijavanja zvučnika. 

Jačina je više nego dovoljna da nadjača okolnu buku i omogući neometano uživanje u muzici ili govoru iz video zapisa.

Zvučnici su jednostavno toliko dobri da pružaju zadovoljavajuće iskustvo za sve obične scenarije upotrebe.

Haptička povratna sprega takođe zaslužuje pohvalu. Vibracije su dovoljno izražene i precizne da pružaju zadovoljavajući odaziv prilikom korišćenja interfejsa i igranja igrica, mada ne na pretjerano proizvođačkom nivou kao što je to slučaj sa premijum S serijama.

Ukupno gledano, Samsung je napravio ogroman iskorak u zvučnom izdašnosti u odnosu na prethodne generacije svojih budžetskih uređaja. 

A55 5G zvuči nevjerovatno dobro za svoj cjenovni rang i definitvno predstavlja lider u ovoj kategoriji.

Rezime Samsung A55 recenzije

Samsung Galaxy A55 5G donosi poboljšani premijum dizajn sa metalnim ramom i staklenim leđima, odličan zvuk putem stereo zvučnika, dobar AMOLED ekran sa 120Hz osvježenjem, solidne performanse zahvaljujući Exynos 1480 čipu i dobru autonomiju baterije od 5000mAh. 

Kamera nije impresivna kao na nekim konkurentima, a nedostaju IP67 vodootpornost i brzo punjenje. 

U odnosu na jeftiniji model A35 5G, A55 pruža neznatno bolje performanse i izradu po višoj cijeni, pa je vrijednija alternativa ako tražite vrh Samsungove srednje klase.

Samsung Galaxy A55 5G karakteristike i specifikacije

U nastavku se nalaze kompletne karakteristike i specifikacije Samsung Galaxy A55 5G. 

SpecifikacijaSamsung Galaxy A55 5G
ProcesorCPU Brzina: 2.75GHz, 2GHz  CPU Tip: Okta-Core
EkranVeličina (Glavni prikaz): 168.3mm (6.6″ puni pravougaonik) / 163.7mm (6.4″ zaobljeni uglovi)  Rezolucija (Glavni prikaz): 1080 x 2340 (FHD+)  Tehnologija (Glavni prikaz): Super AMOLED  Dubina boja (Glavni prikaz): 16M  Maks. osvježenje (Glavni prikaz): 120 Hz
KameraZadnja Kamera – Rezolucija (Više): 50.0 MP + 12.0 MP + 5.0 MP  Zadnja Kamera – F Broj (Više): F1.8 , F2.2 , F2.4  Zadnja Kamera – Auto Fokus: Da  Zadnja Kamera – OIS: Da  Zum Zadnje Kamere: Digitalni zum do 10x  Prednja Kamera – Rezolucija: 32.0 MP  Prednja Kamera – F Broj: F2.2  Prednja Kamera – Auto Fokus: Ne  Prednja Kamera – OIS: Ne  Bljeskalica Zadnje Kamere: Da  Bljeskalica Prednje Kamere: Ne  Rezolucija Video Snimanja: UHD 4K (3840 x 2160) @30fps  Usporeni Snimak: 240fps @HD
MemorijaMemorija (GB): 8  Skladište (GB): 128  Raspoloživo Skladište (GB): 109.5  Podrška za Eksterno Skladište: MicroSD (Do 1TB)
MrežaBroj SIM Kartica: Dual-SIM  Veličina SIM Kartice: Nano-SIM (4FF), Ugrađena SIM Kartica  Tip SIM Ležišta: SIM 1 + Hibridno (SIM ili MicroSD) ili Ugrađena SIM  Infrastruktura: 2G GSM, 3G WCDMA, 4G LTE FDD, 4G LTE TDD, 5G Sub6 FDD, 5G Sub6 TDD  2G GSM: GSM850, GSM900, DCS1800, PCS1900  3G UMTS: B1(2100), B2(1900), B4(AWS), B5(850), B8(900)  4G FDD LTE: B1(2100), B2(1900), B3(1800), B4(AWS), B5(850), B7(2600), B8(900), B12(700), B17(700), B20(800), B25(1900), B26(850), B28(700), B32(1500), B66(AWS-3)  4G TDD LTE: B38(2600), B40(2300), B41(2500)  5G FDD Sub6: N1(2100), N3(1800), N5(850), N7(2600), N8(900), N20(800), N28(700), N66(AWS-3)  5G TDD Sub6: N38(2600), N40(2300), N41(2500), N77(3700), N78(3500)
KonektivnostUSB Interfejs: USB Type-C  USB Verzija: USB 2.0  Lokacijska Tehnologija: GPS, Glonass, Beidou, Galileo, QZSS  Priključak za Slušalice: USB Type-C  MHL: Ne  Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac/ax 2.4GHz+5GHz, HE80, MIMO, 1024-QAM  Wi-Fi Direct: Da  Bluetooth Verzija: Bluetooth v5.3  NFC: Da  Sinhronizacija sa PC-jem: Smart Switch (PC verzija)
OSAndroid
Opšte InformacijeForma Faktora: Touchscreen Bar
SenzoriAkcelerometar, Senzor Otiska Prsta, Žiro Senzor, Geomagnetni Senzor, Hol Senzor, Senzor Svjetlosti, Virtuelno Detekcija Blizine
Fizičke SpecifikacijeDimenzije (VxŠxD, mm): 161.1 x 77.4 x 8.2  Masa (g): 213
BaterijaVrijeme Korišćenja Interneta (LTE) (Sati): Do 25  Vrijeme Korišćenja Interneta (Wi-Fi) (Sati): Do 24  Vrijeme Reprodukcije Videa (Sati, Bežično): Do 28  Kapacitet Baterije (mAh, Tipično): 5000  Izmjenjiva: Ne  Vrijeme Reprodukcije Zvuka (Sati, Bežično): Do 79
Audio i VideoStereo Podrška: Da  Video Format Reprodukcije: MP4, M4V, 3GP, 3G2, AVI, FLV, MKV, WEBM  Rezolucija Video Reprodukcije: UHD 4K (3840 x 2160) @30fps  Audio Format Reprodukcije: MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA