Najbolji Samsung telefoni u 2024

Samsung uvijek nudi široku ponudu telefona, uključujući A seriju, S seriju, FE asortiman i sklopive, i svi se bore za vašu pažnju, tako da može biti ogroman izbor. 

Svakako, predstavićemo vam najbolje Samsung telefone u 2024, tako da je vaš izbor lakši. Bilo da ste ovdje zbog najboljeg Android telefona na raspolaganju ili jeftinog pametnog telefona, postoji Samsung telefon koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Najnovija serija Samsung Galaxy S24 je trenutno u žiži interesovanja, sa sjajnim i jarkim ekranima, brzim procesorima i više AI funkcija nego što možete zamisliti, što može biti dobra ili loša stvar u zavisnosti od vas. 

Nedavno su se pojavili i Galaxy A35 i Galaxy A55 modeli. Koji dopunjavaju ovu listu najboljih Samsung telefona u 2024. godini.

SADRŽAJ:

Najbolji Samsung pametni telefoni

U nastavku pogledajte našu listu najboljih Samsung pametnih telefona u 2024. godini.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Prednosti

  • Ravni ekran sa antirefleksnim premazom
  • Poboljšani 5X telefoto objektiv
  • Snapdragon 8 Gen 3 u svim regijama

Mane

  • Dizajn za starenje
  • 100 dolara skuplje u SAD

Galaxy S24 Ultra predstavlja najbolji Ultra model koji je Samsung do sada napravio, iako sa sobom nosi i neke nedostatke prenesene sa zastarjelim dizajnom. Ostatak telefona je uglavnom pozitivan. 

Novi 50MP 5X telefoto objektiv je bolji od starog 10X zuma. Prethodni modeli su imali problem nedostatka kvaliteta između 3X i 10X zumiranja, što ovaj telefon rješava, snimajući bolje fotografije od starog 10X objektiva i do 30X uvećanja.

S24 Ultra prati trendove S23 Ultra koristeći Snapdragon 8 Gen 3 čipset širom svijeta, za razliku od manjih S24 i S24+ koji koriste Exynos 2400 na međunarodnom nivou. 

Svi modeli S24 Ultra imaju 12GB RAM memorije, jer je Samsung poništio prošlogodišnju odluku da smanji količinu RAM-a na 8GB i naplaćuje dodatnu cijenu za povećanu memoriju.

Trajanje baterije je nešto bolje nego prošle godine zahvaljujući unaprijeđenoj efikasnosti ekrana i čipseta, iako veličina baterije od 5000 mAh nije revolucionarna promjena. 

Kamere su i dalje fantastične za fotografisanje pejzaža i statičnih objekata, ali se bore sa snimanjem pokreta, što je problem koji Samsung ne uspijeva da riješi već pola decenije.

Ekran je ove godine izravnan, što je dobrodošla promjena za korisnike staklenih štitnika i S Pena. 

Novo Gorilla Armor zaštitno staklo ima trik – reflektuje čak 75% manje od konvencionalnog kaljenog stakla, što je primjetna razlika. 

Maksimalna osvijetljenost od 2600 nita omogućava da na direktnom suncu smanjim svjetlinu na 75%, zahvaljujući smanjenom reflektovanju, što ne bih uradio ni na jednom drugom telefonu.

Samsung Galaxy S24+

Prednosti

  • Sjajniji i oštriji ekran
  • Više RAM memorije
  • Veća baterija

Mane

  • Iste kamere kao prošle godine
  • Zastarjeli dizajn
  • Exynos 2400 procesor van SAD-a

Galaxy S24+ dobija najveća poboljšanja ove godine. Ekran je 6,7 inča, mada je veličina telefona uglavnom ostala ista kao prošle godine, a rezolucija je povećana na 1440p, mada tu opciju treba uključiti u podešavanjima. 

Ostala unapređenja će se primjetno odraziti na trajanje baterije i performanse, sa RAM memorijom koja je povećana na 12GB umjesto 8GB, a baterija sada ima kapacitet od 4900 mAh, samo 100 mAh manje nego kod S24 Ultra modela. 

Te dobre specifikacije se prevode u sjajno iskustvo u stvarnom životu. One UI 6.1 donosi dobre promjene Samsungovom softverskom omotaču, od sitnih unapređenja kvaliteta života do novih načina korišćenja Google pretraživanja. 

Što se tiče softvera, Samsung se odlučio da prati Google i obećava sedam godina nadogradnji operativnog sistema i bezbjednosnih ažuriranja za S24 seriju. To znači da će se ovaj telefon ažurirati do 2031. godine kada izađe Android 21.

Kamere su uglavnom ostale iste kao prošle godine, sa glavnom 50MP kamerom, 10MP tele objektivom za 3x zum i 12MP ultra-širokom kamerom. Ove kamere nipošto nisu loše, ali se godinama ne mijenjaju i počinju da zaostaju za kamerama drugih proizvođača.

Autonomija rada dobija veliki skok zahvaljujući većoj bateriji. Traje skoro isto kao i kod S24 Ultra modela, pa osim ako ne provodite sve vrijeme igrajući najzahtjevnije igre preko 5G mreže sa maksimalnom osvijetljenošću ekrana, baterija vam neće potpuno isprazniti do odlaska na spavanje. 

Ako ipak želite tako intenzivno koristiti telefon, on će moći da izdrži. Novi 1440p ekran dostiže nevjerovatnih 2600 nita osvjetljenja i sada može da varira brzinu osvježavanja od 1 do 120Hz, što ga čini efikasnijim nego ranije. 

Snapdragon 8 Gen 3 čipset (u Evropi Exynos 2400) se takođe pokazuje kao izvrstan, a u kombinaciji sa 12GB RAM-a i najmanje 250GB UFS 4.0 memorije, ovaj telefon je munjevito brz. 

Treba napomenuti da se van SAD-a u S24+ ugrađuje Exynos 2400 čipset. Nismo imali priliku da ga isprobamo uživo, pa ne možemo komentarisati njegove performanse.

Baterija se može puniti bežično snagom od 15W ili žičano preko USB-C kabla snagom od 45W, naravno ako imate kompatibilni PPS punjač.

Prednosti

  • Sjajniji i oštriji ekran
  • Više RAM memorije
  • Veća baterija

Mane

  • Iste kamere kao prošle godine
  • Zastarjeli dizajn

Samsung Galaxy Z Fold 5

Prednosti

  • Tanji i lakši nego ikad
  • Jedno korisničko sučelje je odlično za sklopive
  • Dobar vijek trajanja baterije

Mane

  • Male brzine punjenja

Ako vam se Galaxy S23 Ultra činio kao sitna nadogradnja, onda će vam Galaxy Z Fold 5 izgledati kao prava revolucija

Dok je Samsungov zamjenik za Note seriju došao opremljen novim kamera tehnologijama i značajno obnovljenim procesorom, Z Fold 5 pravi samo par manjih iskoraka u odnosu na svog prethodnika, od kojih je najznačajniji uklanjanje pukotine na savitljivom ekranu. 

Ova izmjena rezultira znatno tanjim kućištem od 13mm, razliku koju ćete primjetiti u svakodnevnoj upotrebi, naročito kada telefon stavljate u džep.

Osim toga, nećete naći mnogo toga novog osim inkrementalnih, očekivanih promjena. Generalni dizajn i ultra-uzak 6.2″ spoljnji ekran su i dalje uglavnom nepromijenjeni, praktično vas navodeći da rasklopite uređaj za ozbiljnije zadatke. 

Linija kamera je ostala ista, mada se čini da su neka poboljšanja Samsungovog procesiranja slika donijela neznatno bolje rezultate u odnosu na prethodnu generaciju, ako ste raspoloženi da detaljno analizirate fotografije. 

Pokreće ga Snapdragon 8 Gen 2 čipset, sličan onome u S23 liniji, pa su unapređenja performansi i autonomije rada u odnosu na prošlogodišnji Snapdragon 8+ Gen 1 neznatna.

S obzirom na te nijanse, Z Fold 5 možda neće uspjeti da privuče korisnike Z Fold 4, a kamoli Z Fold 3 da pređu na njega, posebno kad konkurenti poput Honora i Xiaomi bliješte u nekoliko aspekata. 

Ipak, funkcije poput IP68 certifikata otpornosti, bežičnog punjenja i Samsungovog renomea u post-prodajnom servisu čine Z Fold 5 privlačnim izborom za one koji se prvi put upuštaju u avanturu sa savitljivim telefonima.

Samsung Galaxy S24

Prednosti

  • Svetliji ekran
  • Veća baterija
  • Veći ekran u istoj veličini telefona

Mane

  • Dizajn za starenje
  • Samo 8 GB RAM-a
  • 128 GB osnovne memorije

Oživljavajući koncept kompaktnog vodećeg modela za koji su mnogi mislili da je izblijedio, Galaxy S24 prkosi očekivanjima. On je samo 2 mm viši od Asus Zenfone 10, ima ekran od 6,2 inča, dok se Zenfone zadovoljava manjim ekranom od 5,9 inča. 

Uprkos svojoj kompaktnoj veličini, S24 se može pohvaliti vodećim specifikacijama, iako postoje neke važne stvari.

Što se tiče mogućnosti kamere, dok S24+ nudi dobre performanse, ne postavlja nove standarde na terenu. Uz nadu u potres u optici sa S25, jasno je da inovacije možda kasne nakon godina stagnacije. 

U pogledu performansi, S24 impresionira zahvaljujući procesoru Snapdragon 8 Gen 3, iako međunarodne varijante koriste Exynos 2400 čipset. 

Nažalost, S24 nije doživio nikakve nadogradnje u RAM-u ili pohrani, ostao je fiksiran na 8 GB RAM-a i koristi UFS 3.1 za model od 128 GB i prešao na UFS 4.0 za varijantu od 256 GB. Oni koji traže više prostora za skladištenje moraju se odlučiti za S24+.

Sa vedrije strane, vijek trajanja baterije bilježi značajno poboljšanje, a kapacitet baterije raste sa 3900 mAh na 4.000 mAh. Zajedno sa povećanjem efikasnosti od ekrana i procesora, ovo rezultira značajnim poboljšanjem izdržljivosti. 

Međutim, brzine punjenja ostaju ograničene na 25W, što zaostaje za ponudom drugih proizvođača uprkos skromnoj veličini baterije.

Dok ekran zadržava rezoluciju od 1080p, postao je efikasniji. Sada nudi brzinu osvježavanja u rasponu od 1 do 120 Hz, što je značajna nadogradnja u odnosu na prošlogodišnji opseg od 48 do 120 Hz. 

Ovo poboljšanje omogućava prednosti uštede energije tokom perioda mirovanja ili prilikom gledanja sadržaja od 30 fps. Pored toga, ovogodišnji ekran sija jače, dostižući 2.600 nita u poređenju sa maksimalnih 1750 nita kod S23. 

Iako je odsustvo antirefleksnog stakla koje se nalazi na S24 Ultra za žaljenje, S24 i S24+ ostaju dovoljno svijetli za korištenje čak i na jakom suncu.

Samsung Galaxy Z Flip 5

Prednosti

  • Faktor zabavnog oblika
  • Brze performanse
  • Veći, korisniji poklopac

Mane

  • Kamere nisu najbolje
  • I dalje je malo skupo

Galaxy Z Flip 5, Samsungov pristupačniji sklopivi telefon, nije ono što biste nazvali “jeftinim”, ali je iskorak u odnosu na Fold 5. 

Ove godine je pretrpio značajnu reviziju, posebno sa svojim potpuno novim eksternim ekranom, koji sada zauzima većinu prednje strane telefona. Ovaj prošireni ekran može da primi tastaturu, pa čak i da pokrene ograničen izbor kompletnih Android aplikacija. To znači da možete slati tekstualne poruke, gledati video zapise ili se kretati pomoću Google mapa bez potrebe da otvarate telefon.

Uz prednosti sklopivog ekrana u stilu hamburgera, Flip 5 prelazi iz normalnog telefona kada je otvoren u eminentno džepni kvadrat kada je zatvoren. 

Takođe nasljeđuje nadogradnje šarki slične onima kod Fold 5, što mu omogućava da se zatvori ravno za tanji i izdržljiviji uređaj.

Međutim, postoje neke nedostatke. Samsung nije napravio nikakve izmene na kamerama, tako da ste zaglavili sa istim osrednjim parom glavnih i ultraširokih sočiva. 

Uprkos tome, kompjuterske nadogradnje uspevaju da donesu neznatna poboljšanja fotografija. 

Baterija je i dalje manja od one na vašem prosečnom vodećim telefonima, iako dodatna efikasnost Snapdragon 8 Gen 2 čipa pomaže da se ovaj problem donekle ublaži.

Ako možete previdjeti kameru srednjeg opsega i potrebu za svakodnevnim punjenjem, teško je poreći privlačnost Flip 5. Naravno, platit ćete premiju u odnosu na druge Samsung telefone, ali nijedna od tih alternativa se ne prepolovi – barem ne više od jednom.

Samsung Galaxy S23 FE

Prednosti

  • Solidne Snapdragon 8 Gen 1 performanse
  • Dobar vijek trajanja baterije

Mane

  • Prosječne kamere

Na tržištu pametnih telefona prepuno vrhunskih vodećih modela, Samsungov Galaxy S23 FE ima za cilj da uspostavi delikatan balans između pristupačnosti i performansi. Sa svojim strateškim žrtvama, S23 FE služi potrošačima koji traže okus vrhunske izvrsnosti bez kvara.

U srcu S23 FE je sposoban Snapdragon 8 Gen 1, moćan čipset koji obećava glatke performanse i efikasno upravljanje napajanjem. Iako nije najnoviji i najbolji, ovaj procesor s lakoćom rješava svakodnevne zadatke i umjereno igranje igara, osiguravajući zadovoljavajuće korisničko iskustvo.

Podešavanje kamere na S23 FE je dokaz Samsungove posvećenosti isporuci kvalitetne optike po različitim cenama. Naslijedivši impresivnu glavnu kameru iz vodeće serije S23, korisnici mogu očekivati zapanjujuće fotografije sa odličnim detaljima i dinamičkim rasponom. 

Dopuna glavnog snimatelja su malo smanjeni telefoto i ultraširoki objektivi, koji, iako nisu u rangu sa vrhunskim modelima, i dalje nude svestranost i respektabilan kvalitet slike.

Jedno područje u kojem S23 FE blista je njegova sposobnost da uči iz prošlih pogrešnih koraka. Samsung se pozabavio problemima grijanja i pražnjenja baterije koji su mučili Snapdragon 8 Gen 1 i Exynos 2200 čipsetove prošle godine, osiguravajući glatko i efikasnije korisničko iskustvo na S23 FE.

Iako S23 FE možda nije ultimativna elektrana u Samsungovoj liniji, on predstavlja uvjerljivu vrijednost za one koji traže ravnotežu između performansi, karakteristika i pristupačnosti. 

Sa svojim solidnim mogućnostima kamere, pouzdanim hardverom i potencijalom za dalji pad cijena, S23 FE bi mogao postati popularan izbor za potrošače koji su svjesni budžeta i ne žele praviti kompromise u pogledu kvaliteta.

Samsung Galaxy A55 5G

Samsung Galaxy A55 5G je srednje-cjenovna opcija koja nudi odličan dizajn sa metalnim ramom i staklenim leđima, dobar AMOLED ekran od 6,6 inča sa 120Hz osvježenjem, solidan Exynos 1480 čipset, triple kameru od 50MP + 12MP + 5MP koja pruža dobre fotografije, stereo zvučnike odličnog kvaliteta zvuka, veliku bateriju od 5000mAh sa dobrom autonomijom, i podršku za 5G mrežu.

Samsung Galaxy A35

Glavne prednosti su premium izrada, odličan ekran i zvuk, proširiva memorija i dobre performanse za klasu uređaja. Nedostaci uključuju nedostatak IP67 zaštite, sporo 25W punjenje, i kamera koja nije na nivou nekih konkurenata.

Ukupno, Galaxy A55 5G je vrijedna opcija u srednjem cjenovnom rangu koja nudi dobru ravnotežu karakteristika i performansi po pristupačnoj cijeni. Predstavlja kvalitetnu nadogradnju u odnosu na jeftiniji model A35 5G uz neznatno višu cijenu.

Pročitajte: Samsung Galaxy A55 5G recenzija

Samsung Galaxy A35 5G

Samsung Galaxy A35 5G je odličan budžetski telefon koji nudi dobar odnos cijene i performansi. 

Za oko 400 eura, dobijate kvalitetan AMOLED ekran od 6,6 inča sa 120Hz osvježenjem, snažnu 5000mAh bateriju koja traje preko dana, te odličnu kameru koja snima dobre fotografije i video zahvaljujući 50MP glavnom senzoru. 

Samsung A35 dizajn i recenzija

Takođe se ističe lijep dizajn sličan skupljim S modelima, sve u izdržljivom kućištu otpornom na vodu i prašinu.

Ipak, performanse Exynos 1380 čipseta su prosječne, pa možete primjetiti povremeno zastajkivanje interfejsa. 

Čitač otisaka prsta ispod ekrana radi sporo, a u pakovanju nema punjača. Uprkos nedostacima, Galaxy A35 5G nudi zadovoljavajuće ukupno iskustvo uz fokus na kameru, ekran, bateriju i dizajn za pristupačnu cijenu, što ga čini odličnom vrijednošću u Samsungovom budžetskom segmentu.

Pročitajte: Samsung Galaxy A35 recenzija

Ako niste za neki od telefona sa liste, možda će vas zanimati jeftini Samsung A15.