Koji je najbolji caj za spavanje? Otkrij ovih 10 čajeva

Vjerujem da mnogi od vas imaju problema sa spavanjem, bilo da se radi o povremenoj ili hroničnoj nesanici. Stalno razmišljanje, stres na poslu ili u porodici, nedostatak fizičke aktivnosti – sve su to uzroci lošeg sna. 

Bez obzira na uzrok, redovno konzumiranje određenih biljnih čajeva može vam pomoći da lakše zaspite i probudite se odmorni.

SADRŽAJ:

Šta su čajevi za spavanje?

Čajevi za spavanje su napici napravljeni od raznih biljaka koje imaju umirujuća svojstva. Najčešći sastojci su kamilica, nana, lavanda, valerijana i drugo bilje bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. 

Oni djeluju tako što opuštaju nervni sistem, usporavaju rad mozga, snižavaju krvni pritisak i dovode organizam u stanje potrebno za san.

Koji je najbolji caj za spavanje? Otkrij ovih 10 čajeva

Zašto redovno konzumirati čaj za spavanje?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo uvesti naviku ispijanja čaja prije spavanja. Prije svega, čaj će vam pomoći da brže zaspite. Umjesto da ležite i razmišljate o obavezama, čaj će umiriti vaš um i tijelo. 

Drugo, dubok i kvalitetan san je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma i odbranu od bolesti. Nerijetko loš san povećava rizik od dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti, pa čak i depresije. 

Treće, čajevi za spavanje obiluju antioksidansima koji će pomoći vašem tijelu da se obnovi dok spavate.

Čaj za spavanje i hronična nesanica

Istraživanja su pokazala da čajevi za spavanje mogu pomoći kod ublažavanja simptoma hronične nesanice. Hronična nesanica je ozbiljan problem koji utiče na raspoloženje, produktivnost i zdravlje osobe. Pročitajte da li je kronična nesanica izlječiva.

Čaj od kamilice, na primjer, može skratiti vrijeme potrebno za uspavljivanje za oko 10 minuta. Redovnim ispijanjem prije spavanja, čajevi postepeno mogu riješiti problem nesanice čak i kada se radi o dugotrajnom obliku. 

Naravno, pored čaja važna je i promjena životnih navika kao što su redovna fizička aktivnost, izbjegavanje kofeina i ograničavanje upotrebe elektronskih uređaja.

10 najboljih čajeva za spavanje

Evo liste 10 najboljih čajeva za spavanje koji će vam pomoći kod problema sa spavanjem:

Kamilica – Ovaj blagi čaj od cvjetova kamilice poznat je po svojim umirujućim svojstvima. Djeluje tako što opušta mišiće i smanjuje nivo hormona stresa u tijelu.

Nana – Zbog prirodnih sedativa poput limonena, čaj od lisnatog dijela nanje ima smirujući efekat. Pomaže kod tegoba sa nesanicom jer opušta nervni sistem.

Lavanda – Opuštajući miris cvjetova lavande potiče osjećaj smirenosti. U kombinaciji sa drugim čajevima, lavanda dodatno pomaže pri uspavljivanju.

Valerijana – Korijen ove biljke koristi se vijekovima u narodnoj medicini protiv nesanice. Valerijana utiče na receptorske centre u mozgu zadužene za kontrolu spavanja.

Maslačak – List i korijen maslačka sadrže jedinjenja koja stimulišu lučenje hormona melatonina, zaslužnog za regulaciju ciklusa spavanja i buđenja.

Matičnjak – Matičnjak opušta glatke mišiće i čitav nervni sistem zahvaljujući prisustvu flavonoida. Olakšava uspavljivanje i povećava budnost tokom dana.

Ružmarin – Eterično ulje ružmarina opušta tijelo, a njegovi antioksidansi podstiču regeneraciju mozga dok spavamo. Idealan je u kombinaciji sa drugim čajevima.

Ylang ylang – Miris ovog egzotičnog cvijeća djeluje kao prirodni sedativ, posebno kada se kombinuje sa bergamotom.

Bazga – Antioksidansi u cvjetovima i bobama bazge štite nervne ćelije. Sadrže i seskviterpene koji podižu raspoloženje.

Sikavica – Od davnina se koristi za probleme sa spavanjem zbog flavonoida i tanina koji opuštaju prije počinka.

Kada piti čaj za spavanje?

Najbolje vrijeme za ispijanje čaja je 30-60 minuta prije odlaska na spavanje. Na taj način sastojci čaja imaju dovoljno vremena da djeluju i opuste vaše tijelo. 

Takođe, popijte čaj u mirnoj atmosferi kako biste maksimizirali njegovo opuštajuće dejstvo. Izbjegavajte stimulišuće aktivnosti nakon čaja, kao što je rad na računaru ili intenzivni razgovori. Umjesto toga, pročitajte knjigu, slušajte opuštajuću muziku ili meditirajte.

Da li postoje nuspojave?

Čajevi za spavanje su uglavnom bezbjedni za upotrebu, posebno ako se koriste povremeno. Naravno, kao i kod bilo koje druge supstance, treba biti oprezan kod predoziranja. 

Pretjerana upotreba može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu ili pospanost tokom dana. Zato se držite preporučene doze na deklaraciji proizvoda. 

Takođe, trudnice, dojilje i osobe sa određenim zdravstvenim problemima treba da se konsultuju sa ljekarom prije upotrebe čajeva za spavanje.

Pomažu li čajevi u smirenju napetosti i depresije?

Čajevi za spavanje mogu biti odličan saveznik u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije. Biljke poput kamilice, matičnjaka i lavande imaju dokazana antidepresivna svojstva. 

Redovnim ispijanjem čajeva prije spavanja možete značajno poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome napetosti. Osim toga, kvalitetan san koji čajevi omogućavaju i te kako je važan za mentalno zdravlje. 

Šta ako čaj za spavanje ne pomogne?

Iako većini ljudi čajevi za spavanje pomažu oko problema sa nesanicom, kod nekih to ipak nije slučaj. Ako nakon 2-3 sedmice redovne upotrebe ne primijetite značajne rezultate, vrijeme je da potražite stručnu pomoć. 

Možda ljekovi protiv nesanice bez recepta mogu pomoći. Ako ni to ne pomogne, svakako, obavezno se konsultujte sa vašim ljekarom koji će vam dati savjete u vezi daljeg liječenja nesanice. 

U nekim slučajevima su potrebni jači ljekovi kao što su benzodiazepini. Oni se izdaju na recept i mogu imati nuspojave, tako da ih uzimajte samo pod nadzorom doktora. Ne preporučuje se samoliječenje.

Da li smiju djeca da piju čajeve za spavanje?

Stručnjaci se uglavnom slažu da čajevi za spavanje nijesu pogodni za djecu mlađu od 12 godina. Razlog je taj što neka bilja poput valerijane mogu imati uticaj na razvoj djeteta. Takođe, dodaci melatonina se isto ne preporučuju za mališane. 

Umjesto čajeva, posavjetujte se sa pedijatrom oko drugih tehnika za lakše uspavljivanje djece, kao što su tople kupke, čitanje priča ili masaža. Naravno, izbjegavajte elektronske uređaje barem sat vremena prije spavanja.

Koje čajeve izbjegavati?

Postoje neki čajevi koje biste svakako trebali izbjegavati u večernjim satima ako želite dobro da spavate. Konkretno, izbjegavajte crni, zeleni, bijeli čaj zbog visokog sadržaja kofeina. Loša vijest za ljubitelje espressa i energetskih pića. Oni će vas razbuditi umjesto uspavati. 

Isto vrijedi i za čajeve sa guaranom i ginsengom, koji stimulativno djeluju na organizam. Ako baš morate popiti šoljicu ovih čajeva tokom dana, ostavite ih za jutarnje sate

Zaključak

Eto, pred vama su najučinkovitiji prirodni ljekovi protiv nesanice, napetosti i lošeg raspoloženja. Čajevi za spavanje nude bezbjedno i dugoročno rješenje ovih tegoba. 

S obzirom da sadrže vitamine, minerale i antioksidanse, oni pomažu i poboljšanju vašeg ukupnog zdravlja. Redovnim ispijanjem prije spavanja osigurajte sebi kvalitetan i dubok odmor, a time i energičnost tokom narednog dana. 

Bez obzira da li imate povremenu ili hroničnu nesanicu, date čajevi zaslužuju vašu pažnju. Najbolje u kombinaciji sa zdravim navikama poput fizičke aktivnosti i uravnotežene ishrane.