Run flat gume: prednosti, cijene i da li su za naše puteve

Run flat guma (run-on-flat) ili samonosiva auto guma je posebno napravljena da omoguće kratkotrajnu i sigurnu vožnju automobila nakon probijanja tokom vožnje.

O ovom vodiču saznaćete:

Šta je run-flat guma?
Kako funkcionišu run flat auto gume?
Prednosti run flat guma
Da li je moguće montirati standardnu gumu na run flat vozilo?
Mane i nedostaci run flat guma
Run flat gume na starije automobile
Označavanje run flat guma
Koliko dugo mogu voziti na izduvanoj run flat gumi?
Koliko mogu trajati run flat gume?

Šta je run-flat guma?

Naziv „run flat“ potiče od njihove sposobnosti da efikasno i sigurno rade kada su izduvane ili probušene, bez brzog raspadanja kao što bi se to desilo kod standardne auto gume.

Kako funkcionišu run flat auto gume?

Run flat gume imaju ojačanu unutrašnju strukturu i jače bočne zidove koji omogućavaju gumama da bolje zadrži svoj oblik u slučaju da dođe do bušenja ili smanjenja pritiska. Ovaj tip gume smanjuje i rizik od nesreće nakon pucanja gume – ako guma pukne tokom vožnje.

U slučaju da imate run flat gume, nije potrebno optrećivati prtljažnik rezervnom gumom. Što je prednost kad posmatramo iskorišćenost prostora u prtljažniku i težinu. 

Većina run flat guma ima maksimalnu ocjenu brzine i udaljenosti koju mogu da pređu nakon pucanja ili bušenja. Što se razlikuje u zavisnosti od uslova vožnje i vozila.

Svakako, zbog čvrste konstrukcije, run flat gume su malo teže od konvencionalnih auto gume.

Pročitaj:

Prednosti run flat guma

Ne morate da mijenjate gumu u opasnim ili neprijatnim uslovima. Ovo je možda najveća prednost run flat guma i jedan je od razloga zašto su napravljene. Dok konvencionalne gume morate da zamijenite na licu mjesta ili da odvučete automobil preko auto šlep službe.

Run flat su auto gume koje zadržavaju svoj oblik čak i nakon smanjenja pritiska, a mogu biti nevjerovatno korisne, a možda i spasonosne, ako ste u strahu od probijanja gume na putu usljed loših uslova.

Šta je Run flat auto guma i koje su prednosti

Kod standardnih auto guma, prilikom pucanja ili probijanja, bili biste prinuđeni da se odmah zaustavite na putu u slučaju da nema proširenja sa strane. Što je veoma opasno i ugrožava učesnike u saobraćaju. Kod samonosivih guma nastavili bi da vozite regularno do najbližeg auto servisa ili vulkanizera. 


Povezano: Auto gume: kompletan vodič za kupovinu pneumatika u 2022


Da li je moguće montirati standardnu gumu na run flat vozilo?

U slučaju da posjedujete automobil koji ima fabrički montirane run flat gume, treba da znate da ih možete bilo kada zamijeniti sa standardnim (konvencionalnim) pneumaticima. 

Svakako, ne preporučuje se zamijena run flat pneumatika sa standardnim, jer takva promjena može uticati na upravljanje vozilom, način vožnje i potrošnju goriva. 

Neki od razloga zbog kojih se vlasnici automobila odlučuju za promjenu na standardne su:

  • Daleko povoljnija cijena 
  • Dostupnost na tržištu i velika ponuda
  • Ograničenja na manji broj auto servisa i vulkanizera koji imaju opremu za zamjenu run flat guma

Napomena: Kombinacija run flat i standardnih guma na vozilu se apsolutno kosi sa industrijskim standardima i preporukama zvaničnih proizvođača. 

Mane i nedostaci run flat guma

Kao i standardne, run flat gume imaju određene nedostatke:

  1. Vijeka trajanja – run flat gume imaju mekši gazeći sloj što im smanjuje vijek trajanja
  2. Izduvavanje je i dalje moguće: ako vozač ne obrati pažnju ili ne primijeti upozorenja i vozi izvan opsega nultog pritiska ili iznad ograničenja brzine, guma može početi da se raspada, i ugrozi sigurnost vozača. Pored toga, ako dođe do bušenja na bočnom dijelu ili ako guma udari u veliki oštri predmet, dalja vožnja neće biti moguća. 
  3. Provjera pritiska: zbog svoje čvrste konstrukcije i dizajna, teško je primijetiti kad unutar gume opadne pritisak. Zbog toga je od ključne važnosti da imate sistem za praćenje pritiska u gumama i da često provjeravate pritisak. 
  4. Vožnja sa većim opterećenjem: Zbog čvrste bočne konstrukcije vožnja zna da bude tvrđa. Zbog toga proizvođač automobila obično podešava vješanje kako bi nadoknadio grublju vožnju. 
  5. Cijena: Run-flat gume su skuplje i njihovo održavanje je skuplje. 
  6. Ograničena dostupnost: Zbog svoje cijene i manje prodaje, dostupnost je obično ograničena na veće ili specijalizovane radnje. 

Montaža run flat guma na starije automobile

Montaža run flat guma na starije auomobile ili vozila na kojima nisu predviđene, može biti loša odluka. To se kosi sa preporukama proizvođača i industrijskim standardima. Svakako, ako se odlučite za run flat na vašem starom autu, morate voditi računa o nekoliko stvari:

  • Sistem kontrole pritiska u gumama – automobil mora imati automatski sistem kontrole pritiska u pneumaticima, jer u suprotnom nećete znati da li vam je guma izduvana. 
  • Način montaže – način montaže se može razlikovati u odnosu na konvencijonalne gume.
  • Pouzdan vulkanizer: odaberite pouzdanog vulkanizera sa iskustvom u postavljanju run-on-flat guma. 

Oznake run flat guma

Nažalost, ne postoji industrijskih standard za označvanje run-on-flat guma. Svaki proizvođač ima svoje oznake i simbole. U tabli niže možete pogledati oznake run flat guma najboljih proizvođača

Proizvođač Oznake run flat guma
BridgestoneRFT (Run flat Tyre)
ContinentalSSR (Self Supporting Run Flat
DunlopDSST (Dunlop Self Supporting Tyre)
GoodyearEMT (ExtendedMobility Tyre)
MichelinZP (Zero Pressure)
PirelliTyre identified as a “Run Flat” tyre

Koliko dugo mogu voziti na izduvanoj run flat gumi?

U slučaju da dođe do pada pritiska, na run flat gumi okvirno možete voziti narednih 80 kilometara pri maksimalnoj brzini od oko 80km/čas.

Svakako, ovo ne uzimajte zdravo za gotovo. Precizna specifikacija zavisi od više faktora kao što su veličina gume, proizvođač, način vožnje i tip vozila. 

Koliko mogu trajati run flat gume?

Vijek trajanja run flat guma je manji nego kod konvecionalni. Obično traju oko 10000 kilometara, s tim što vijek trajanja zavisi od više faktora.