Android televizori: iskustva i cijene, vodič za kupovinu

Ako ste na tržištu u potrazi za pametnim televizorom ili uređajem za striming, velike su šanse da ste već čuli za Android televizore. Platforma je rođena 2014. godine kada je Google povukao naziv Google TV. Druga je priča da je Google TV ponovo tu (više o tome kasnije), ali Android TV ne ide nikuda. Ostaće Google-ov namijenski softver za televizore povezane na internet i uređaje za striming.

Trenutno, Android TV platforma im rivale poput Rokua, Amazon Fire TV-a, Apple TV-a, LG-ovog WebOS-a i Samsungovog Tizen OS-a. Međutim, za razliku od poslednja dva, koja su uglavnom dostupna na televizorima odgovarajućih kompanija, domet Android TV-a se proširuje na nekoliko različitih uređaja i brendova. Google je takođe nedavno najavio sopstveni namijenski Android TV hardver u obliku novog Chromecast-a. Pročitajte sve o Android televizorima, iskustvu i cijenana u ovom kompletnom vodiču za Android TV platformu.

Iskustva i cijene za najbolje Android televizore na tržištu Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine

SADRŽAJ:

Šta je Android TV?

Baš kao što je Android softver namijenjen telefonima, Android TV platforma je Google-ov namijenski operativni sistem dizajniran za veliki ekran. On donosi Google Play prodavnicu na televizore i uređaje za striming, zajedno sa drugim Android mogućnostima kao što su bočno učitavanje aplikacija, igranje igrica, pristup Google pomoćniku i još mnogo toga.

Glavni fokus softvera je da vam pomogne da otkrijete novi sadržaj sa interneta. Svi Android TV uređaji vam daju pristup servisima za striming kao što su Netflix, Amazon Prime Video, Disney Plus i mnogi drugi. Oni vam takođe pomažu da organizujete svoje lokalne medije uz pomoć aplikacija kao što su Plex i Kodi.

Prvi Android TV uređaj bio je Nexus Player koji je Asus lansirao 2014. Pokrenuo je softver Android Lollipop i dolazio je sa podrškom za Google Cast (sada poznat kao Chromecast). Nakon toga je uslijedilo lansiranje Nvidia Shield TV-a 2015. Uređaj je dobio naslednike 2019. godine, ali starije izdanje je i dalje jedan od najpopularnijih Android streaming uredjaja do sada.

Premotajte unaprijed do 2022. i Android TV je ugrađen u televizore mnogih od 10 najboljih OEM proizvođača pametnih televizora, uključujući Sony, TCL, Xiaomi, Hisense, Panasonic, OnePlus i još mnogo njih. Softver je, tvrdi Google, prisutan i na uređajima preko 160 TV operatera širom svijeta.

Preporučeno za čitanje:

Interfejs Android TV-a za većinu pametnih televizora i drugih uređaja koji su lansirani pre 2021. podijeljen je u redove sadržaja. Aplikacije koje vidite na početnom ekranu su prilagodljive, a takođe možete da se igrate sa podešavanjima da biste dodatno personalizovali svoje Android TV uređaje. 

Što se tiče verzija softvera, Android TV nije ništa kao Android na pametnim telefonima. Naravno, nazivi njegovih softvera odgovaraju onima mobilnog OS-a, ali način na koji se njegova ažuriranja objavljuju je potpuno drugačiji. Na primer, Google je objavio ažuriranje za Android 12 za svoju TV platformu u novembru prošle godine, ali skoro nijedan od Android TV uređaja nije prešao na najnoviju verziju ili čak na Android 11. Novi Chromecast sa Google TV-om, na primer, je još uvijek na prilično zastarelom Androidu 10.

Softver koji ćete dobiti zaista zavisi od toga kada ste kupili svoj Android TV uređaj. Što je noviji, to je softver noviji.

Po čemu se Android TV razlikuje od Google TV-a?

Google je malo restrukturirao stvari u svijetu Android TV-a i pametnih televizora. Nadimak Google TV-a, koji je ranije bio stavljen na tržište, zamijenjen je sa Android TV. Google TV redizajnira način na koji izgleda interfejs vašeg Android TV-a i objedinjuje sadržaj iz različitih aplikacija.

Takođe odbacuje korisnički interfejs redova i zamjenjuje ga karticama sadržaja na vrhu početnog ekrana. Sadržaj je sada raspoređen u odeljke sa oznakama Za vas, Uživo, Filmovi, Emisije, Aplikacije i Biblioteka. Takođe dobijate pametne kontrole doma i novi ambijentalni režim za prikazivanje Google fotografija kao čuvara ekrana.

Osim što je novi korisnički interfejs za Android TV, Google TV je i novo ime za aplikaciju Google Play filmovi i TV. Sa promjenom imena dolazi i novi sveukupni izgled, uključujući novu ikonu i logo aplikacije. Nismo sigurni ni šta je inspirisalo Google da ovo uradi.

Možda kompanija postavlja temelje za buduću uslugu striminga (nešto poput Apple TV Plus) ili planira više promjena na Android TV platformi. Vjerovatno ćemo znati više u budućnosti. U međuvremenu, svi vaši prethodno kupljeni filmovi i emisije ostaće dostupni u rebrandiranoj aplikaciji.

Korisnički interfejs Google TV-a se prilično brzo shvata. Nije dostupan samo na novom Chromecast-u, već i na televizorima brendova kao što su Soni, TCL, Hisense, Xiaomi, Gruding i drugi.

Neki Android TV uređaji su takođe dobili ažuriranje interfejsa koje platformi dodaje personalizovane preporuke za strimovanje. Donosi redizajn početnog ekrana sličan Netflixu. Jedan od Android TV uredjaja koji je dobio ovo ažuriranje je Nvidia Shield TV. Sada ima novu karticu Discover za preporuke sadržaja. Novi korisnički interfejs nije identičan korisničkom interfejsu Google TV-a, ali ima mnogo sličnosti.

Kako rade Android televizori?

Kao što je ranije pomenuto, Android TV softver se može naći na mnogim uređajima, bilo da se radi o adapter za striming, set-top uredjajima ili Android televizorima. Većina ovih uređaja je plug-and-play, sa kratkim univerzalnim procesom podešavanja.

Ako imate Android TV uređaj kao što je Mi TV Stick ili Nvidia Shield TV, moraćete da ga priključite u HDMI port vašeg televizora ili monitora pomoću HDMI kabla. Ako je na vašem TV-u unaprijed instalirana Android TV platforma, možete ga samo uključiti u utičnicu i početi.

Kada vaš Android TV bude spreman za upotrebu, vidjećete sadržaj podijeljen u redove. Ako imate novi Chromecast, iskusićete novi korisnički interfejs Google TV-a koji smo gore objasnili.

U svakom slučaju, vidjećete da su neke popularne aplikacije kao što su Netflix, YouTube, YouTube Music i druge unaprijed instalirane na vašem Android TV uređaju. Takođe možete preuzeti više aplikacija preko Google Play prodavnice.

Uskoro će Google takođe ponuditi opciju za TV uživo na Android TV uređajima preko svog korisničkog interfejsa Google TV-a. TV kanali uživo će se prikazivati u skladu sa vašim YouTube TV pretplatama, ali integracija će biti ograničena na Ameriku pri pokretanju projekta.

Android televizori i uređaji

Android TV ima prilično širok ekosistem uređaja. Pošto je u pitanju softver, nekoliko OEM-a trećih strana ga koristi na svom hardveru za striming. Ako trenutno tražite Android TV televizor, imate opciju da birate između raznih set-top box uređaja, plejera za strimovanje, pemtnog televizora i striming stickova/adaptera.

Android televizor može biti najskuplja opcija iz ponude, ali tada ne morate da tražite monitore ili televizore da biste povezali poseban uređaj sa softverom. Ako već imate običan monitor ili TV koji nije povezan na internet, možete se odlučiti za jeftiniji stick ili uredjaj za strimovanje.

Većina Android TV uređaja ovih dana dolazi sa daljinskim upravljačima koji podržavaju glas. To znači da možete jednostavno da pritisnete dugme i kažete Google pomoćniku šta želite da gledate.

Ispod je lista svih različitih tipova Android TV uređaja koje možete kupiti danas na tržištu.

Set-top box uređaji i stick

Nvidia Shield TV i Shield TV Pro: Originalni Nvidia Shield TV iz 2015. je redizajniran 2019. Međutim, i dalje dobija ažuriranja i jedan je od najboljih Android TV uredjaja. 2019 Shield TV je još jeftiniji i dolazi sa poboljšanim procesorom, kao i povećanjem rezolucije na 4K. Shield TV Pro je skuplji, ali dolazi sa više RAM-a, više memorije, novim daljinskim upravljačem i boljim mogućnostima igranja. Oba Android TV uredjaja su jedni od najboljih na tržištu. Nvidia je takođe odlična sa ažuriranjima softvera (ne treba je miješati sa ažuriranjima verzije Android-a).

Google Chromecast sa Google TV-om: Novi Google Chromecast je Google-ov prvi i jedini Android TV stik koji dolazi sa potpuno novim korisničkim interfejsom Google TV-a koji smo ranije spomenuli. To je možda jedan od najboljih Android TV uređaja koji možete jeftino dobiti. Stik od 50 eura podržava 4K i HDR 10 reprodukciju. Takođe dolazi sa daljinskim upravljačem sa namijenskim dugmadima za YouTube, Netflix i Google Assistant.

Chromecast sa Google TV-om (HD): Google je lansirao novu verziju svog popularnog Chromecast stika. To je jeftiniji način da uđete u Google TV ekosistem za samo 25 eura. Jedna značajna stvar u vezi sa Chromecast-om sa Google TV-om (HD) je to što dolazi sa Androidom 12. 4K model još nema Android 12, što HD model stavlja malo ispred.

Ako tražite više opcija, možete pogledati i sledeće uređaje:

Xiaomi Mi Box S: pristupačan Android TV uredjaj za striming sa podrškom za 4K HDR. Cijena oko 70 eura.

Xiaomi Mi TV Stick: Mi TV Stick je jeftiniji od Mi Box S. Ne podržava 4K striming i ide samo do 1080p, ali dolazi sa cijenom oko 35 eura.

Smart Android televizori

Google ima više OEM partnera kada su u pitanju pametni televizori koje pokreće Android TV. Imate opciju da izaberete televizore poput Sony, Philips, TCL, Xiaomi, Grunding, Fox, Tesla, OnePlus, VU,Skyworth, Panasonic i drugih.

Najbolji premium Android televizori

Ako tražite najbolji Android TV koji se može kupiti za novac, ne možete pogriješiti sa Sony televizorima. Sony A90J je jedan od najboljih modela u ponudi kompanije za 2021. Vodeći OLED Android TV može se pohvaliti novim Google TV korisničkim interfejsom zasnovanim na Androidu 10, a dostupan je u modelima od 55, 65 i 83 inča.

Ako želite nešto jeftinije, ali ipak vrhunsko, možete uzeti u obzir i Sony A80J. 4K OLED TV model od 55 inča. Takođe možete dobiti verziju od 65 inča ili 77 inča ako želite da idete na veličinu. Možete očekivati nešto nižu osvjetljenost od ovog televizora, ali sveukupno, on je i dalje jedan od najboljih koje Sony može da ponudi. Uz to dobijate i novo iskustvo Google TV-a.

A9S japanskog proizvođača je 4K HDR Android TV je još jeftinija opcija u premium segmentu. To je model iz 2020. Ne dolazi sa ugrađenim Android TV-om, ali bi u idealnom slučaju trebalo da dobije ažuriranje interfejsa nekada u budućnosti. Međutim, za televizor je dostupna samo veličina od 48 inča, tako da ćete morati malo da ugrozite veličinu ekrana.

Najbolji Android televizori srednjeg ranga

Želite nešto vrhunsko od kompanije Sony, ali ne želite da bankrotirate? Sony Bravia XR X90J i X85J su odlični 4K LED televizori za razmatranje. Oba modela su izašla 2021. godine i nude iskustvo Google TV-a odmah iz kutije. Jedna stvar koju treba da znate je da XR X90J dolazi sa Sonijevim najnovijim Cognitive XR procesorom, dok X85J nosi stariji X1 procesor. Zbog toga 50-inčni XR X90J ima cijenu 800 eura, dok X85J televizor iste veličine košta 650 eura.

Hisense U8 55-inčni televizor je takođe dobra opcija za Android TV srednjeg opsega koju treba razmotriti. Počevši od 700 eura za 55 inča, tanak je i nudi 4K UHD LCD panel, Dolby Vision, Dolby Atmos, lokalno zatamnjivanje i još privlačnije funkcije.

Možete biti još jeftiniji sa modelom Hisense U7 od 55 inča. Ne sadrži lokalne zone zatamnjivanja kao što je gore pomenuti noviji model, tako da crna možda neće biti tako duboka i kontrast možda neće biti jednak sa U8 televizorima. Međutim, dobijate isto Android TV iskustvo, panel od 120Hz, Dolby vision i podršku za HDR 10.

TCL takođe ima kandidata u ovom opsegu. Njegov 4K QLED TV od 55 inča klase 6 nudi 4K HDR kvalitet slike, tehnologiju Mini-LED pozadinskog osvjetljenja i ažurirano iskustvo Google TV-a. 

Najbolji jeftini Android televizori 

Ako želite da potrošite samo 370 eura, Hisense H8G je onaj koji treba da pogledate. To je 4K LED TV. Kao i njegov skuplji brat, dolazi sa lokalnim zatamnjivanjem, podrškom za 4K rezoluciju, HDR 10, Dolby Audio i još mnogo toga. Možete birati između panela od 50 inča u rasponu do ekrana od 75 inča, a da pritom ne pretjerate.

Xiaomi Mi TV 4S je takođe odličan početnički Android TV koji treba uzeti u obzir. Dostupan je na tržištu Evrope. Varijanta od 55 inča je na cijeni od 400 eura. Nudi 4K rezoluciju, HDR, Dolby Audio MEMC, tri HDMI porta i tri USB porta. Pokreće Xiaomi-jev PatchWall skin na Android TV-u i pristojan je set za razmatranje ako vaš budžet nije prevelik.

TCL S434 je takođe pristojan početnički Android TV koji treba uzeti u obzir. To je 4K TV koji počinje od 300 eura za model od 50 inča. Takođe dolazi sa daljinskim upravljačem koji se aktivira glasom koji koristi Google pomoćnik.
Grunding TV modeli su jako pristupačni,  sa cijenama od 350-500 eura. Donose odlične funkcionalnosti sa Android TV-om, solidnih performansi.