Android Auto: šta je, kako instalirati i apk za download

Proizvođačima automobila često je teško pratiti nemilosrdni napredak pametnih telefona i aplikacija. To znači da čim se automobil pokrene, funkcije kao što su sistemi za navigaciju i zabavu su već zastarjele i vozači jednostavno na kraju koriste svoje telefone.

Način da se ovo zaobiđe je da se ugradi interfejs koji znači da sistem u automobilu koristi snagu vašeg telefona, preslikavajući aplikacije telefona na ekran automobila i omogućavajući vam da kontrolišete njegove funkcije pomoću dugmadi i mikrofona u automobilu.

SADRŽAJ:

Šta je Android auto

Šta je Android auto?

Za Apple korisnike, sistem se zove CarPlay, dok je Googleo rješenje za vlasnike automobila Android Auto. To je dio tehnologije koji povezuje vaš telefon sa glavnom jedinicom u vašem automobilu, tako da ćete vidjeti pojednostavljenu verziju ekrana vašeg telefona na displeju auta. Nemate mogućnost da koristite sve funkcije svog telefona kako biste olakšali i sigurnije rukovanje dok vozite automobil, ali on i dalje omogućava brz pristup nekim aplikacijama i funkcijama kao što su navigacija, streaming muzike, poruke i telefonski pozivi.

Android Auto nije dostupan na svim novim automobilima i neki proizvođači su ga učinili skupom opcijom ili traže doplatu – isto je i sa Apple CarPlay-om. Ali broj automobila koji ga imaju stalno raste jer kupci insistiraju na tome. Neki proizvođači, kao što je Mitsubishi, oslanjaju se na tehnologiju i zapravo su izbrisali ugrađenu navigaciju na nekim modelima znajući da kupci radije koriste svoje povezane pametne telefone.

Najveća prednost Android Auto-a je da se aplikacije (i navigacione karte) redovno ažuriraju kako bi obuhvatile nove razvoje i podatke. Čak su i potpuno novi putevi uključeni u mapiranje, a aplikacije kao što je Waze mogu čak upozoriti na zamke brzine i rupe. Satelitski navigacioni sistemi takođe imaju koristi od preciznijih ažuriranja saobraćaja u realnom vremenu.

Kako proizvođači automobila rade na mnogo sporijim vremenskim rokovima proizvoda od svijeta lične elektronike, korištenje vašeg telefona za napajanje mapa ili muzike trebalo bi značiti da vozači provode manje vremena postajući bijesni zbog zastarjelih auto sistema.

Sam Android Auto je takođe imao nekoliko velikih ažuriranja, od kojih je posljednje objavljeno u maju 2022. Važno je da je to omogućilo Android Auto sistemu da automatski prilagodi svoj interfejs tako da odgovara velikom broju veličina ekrana. U posljednjih nekoliko godina ovo je postalo sve važnije, jer različiti modeli sada često dolaze s portretnim ekranima, umjesto samo pejzažnim, i dok su neki pravokutni, drugi koriste omjer širine i visine ekrana širokog ekrana.

Ranije je to moglo dovesti do toga da Android Auto sjedi u nezgodnoj kutiji, s puno izgubljenog prostora na ekranu. Umjesto toga, sada će imati pločice koje mijenjaju veličinu i preuređuju se kako bi najbolje odgovarale dostupnim pikselima. Takođe omogućava prikaze podijeljenih ekrana, omogućavajući da se stavke kao što su sat-nav i mediji prikazuju istovremeno, umjesto da se prebacujete između njih.

Sam Android Auto je takođe imao ažuriranje, sa pojednostavljenim izgledom koji sadrži navigacionu traku za upute skretanje po skretanje i centar za notifikacije.

Da biste koristili Android Auto, provjerite koju verziju Androida koristi vaš telefon. Ako je u pitanju Android 9 ili stariji, moraćete preuzeti aplikaciju Android Auto iz Google Play trgovine. Za Android 10 telefone i novije verzije, ugrađen je u operativni sistem, tako da nećete morati da preuzimate ništa dodatno.

Evo kako Android Auto sistem funkcioniše

Po čemu se to razlikuje od jednostavnog korištenja mog telefona?

Najveća razlika je u tome što je sistem razvijen imajući na umu upotrebu automobila, i kao rezultat toga, lakše je koristiti Android Auto tokom vožnje nego lutati telefonom koji je u postolju ili zalijepljen za instrument tablu.

Ekran android auto

Takođe, kako bi se smanjila frustracija zbog dugmadi koja nedostaju i kako biste izbjegli skretanje pogleda s puta, Googleov softver za prepoznavanje govora vam omogućava da preuzmete komandu nad većinom Android Auto funkcija, opet pomažući vozačima da koriste softver u pokretu. Također možete koristiti dugmad automobila, pa čak i kontrole na volanu za pristup funkcijama kao što su glasovna aktivacija i odabir pjesme, ili čak aktivirati jednostavnim izgovorom “Hej Google”.

Koliko košta Android Auto?

Za osnovnu vezu, ništa; to je besplatno preuzimanje iz trgovine Google Play na starijim Android telefonima i ugrađeno u Android 10 i novije verzije. Ali morate imati na umu da je Android Auto usluga sa velikim brojem podataka; skoro sve što radi oslanja se na neki oblik podatkovne, tako da na njega mogu uticati prekidi u signalu i potrošiće DATA protok na vašem mobilnom telefonu.

Ako morate da platite za svoje podatke, vaš provajder mobilnih usluga može vam dodatno naplatiti, a ti troškovi mogu biti veći dok putujete u inostranstvo. Možda je moguće izbjeći korištenje što veće količine podataka preuzimanjem mapa za područje prije nego što krenete na put, a isto vrijedi i za vaše omiljene medije poput muzike i podcasta.

Osim toga, iako postoji nekoliko odličnih besplatnih aplikacija koje podržavaju Android Auto, možda ćete otkriti da su neke druge usluge, uključujući streaming muzike, bolje ako platite pretplatu.

Android Auto apk download

Na sljedećem linku možete uraditi download Android auto apk fajla.

Koji proizvođači automobila podržavaju Android Auto?

Do danas je Android Auto ugrađen u odabrane sisteme ovih proizvođača:

AbarthDaciaKiaSEAT
Alfa RomeoDodgeLamborghiniSkoda
Aston MartinDSLand Roversmart
AudiFiatMaseratiSsangyong
BentleyFordMazdaSubaru
BMWHondaMercedes-BenzSuzuki
CadillacHyundaiMitsubishiToyota
ChevroletIvecoNissanVauxhall
ChryslerJaguarPeugeotVolkswagen
CitroenJeepRenaultVolvo

Ovo izgleda kao opsežna lista, ali vrijedi zapamtiti da bi Android Auto mogao biti opcioni ili ponuđen na većini, ali ne na svim, vozila dostupnih od tih proizvođača. Moraćete prilično pažljivo proučiti listu standardne opreme i odjeljak s opcijama u brošuri kako biste bili sigurni da se definitivno možete povezati.

Android Auto je prvenstveno dizajniran za ugrađene infotainment sisteme proizvođača, ali dodatne jedinice različitih kompanija uključujući Pioneer, Sony i Kenwood također podržavaju ovu tehnologiju.

Kako instalirati android auto u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori

Povezivanje vašeg telefona na Android Auto sličan je proces povezivanju putem Bluetooth-a. Prvo, trebalo bi da to uradite dok automobil miruje i u oblasti telefonske pokrivenosti signalom; aplikacija Android Auto blokira konfiguraciju ako se automobil kreće i mora se povezati s Googleom kako bi se finaliziralo postavljanje.

To na stranu, prilično je lako. Za starije pametne telefone, učitajte aplikaciju Android Auto na svoj telefon (besplatno preuzimanje sa Google Play prodavnice); zatim, dok radi, priključite telefon preko USB-a i idete na Android Auto ekran vašeg automobila. Za novije telefone, samo priključite kabl u USB port automobila i Android Auto bi se trebao automatski učitati. Sve veći broj najnovijih automobila i pametnih telefona podržava i bežičnu Android Auto vezu.

U većini slučajeva od vas će biti zatraženo da povežete novi uređaj – opet, slično kao što funkcionira Bluetooth postavljanje – i kada odaberete svoj pametni telefon, moraćete odobriti ‘rukovanje’ u aplikaciji Android Auto na vašem ekranu uređaja.

Ako ovo zvuči složeno, ne brinite; to je nešto što bi trebalo da uradite samo jednom, jer se konekcija može automatski desiti nakon toga.

Ako vaš uređaj koristi Android Auto, ali imate prazan ekran na infotainment sistemu vašeg automobila, možda će trebati nadogradnju softvera ili uopšte nije kompatibilan. Android Auto treba najmanje verziju Androida 5.0 („Lollipop“) za pokretanje.

Postoji sve veći raspon odobrenih aplikacija za Android Auto – a neke od ranih ponuda već rade posebno dobro.

Možda je najimpresivniji Google Maps, koji vašem automobilu donosi detaljnu navigaciju i prometne informacije u realnom vremenu. Zaslon brzo reaguje, stalno traži opcije za bržu rutu, a najbolje od svega, možete samo kliknuti na dugme mikrofona i reći: “Go to“ bilo koje destinacije i odvesće vas tamo. Prepoznavanje se može zavarati bukom guma u pozadini ako putujete po posebno bučnom dijelu puta – ali to na stranu, nevjerovatno je precizno.

Budući da sistem koristi Googleove vlastite podatke, odličan je u razumijevanju komercijalnih destinacija umjesto samo ulica i poštanskih brojeva. A budući da je Google, on takođe ima pristup vašoj nedavnoj istoriji pregledavanja i pretraživanja – tako da je moguće potražiti buduću destinaciju za vašim kancelarijskim stolom ili kućnim laptopom, uskočiti u auto, priključiti telefon i pronaći ga predloženu kao moguću rutu vama a da to niste ni tražili.

Android navigacija za auto

Podaci o prometu u stvarnom vremenu temelje se na drugim Googleovim korisnicima navigacije, tako da su znatno pouzdaniji od podataka zasnovanih na radiju i kameri proizvođača. Dvosatna ruta je obično tačna u roku od nekoliko minuta, dok manje povezan navigacioni sistem može predvidjeti samo 45 minuta za isto putovanje ako nije svjestan problema u saobraćaju i radova na putu.

Navigacija Android auto za google mape

Auto Android multimedija za auto

Druga glavna usluga Android Auto-a je streaming muzike – uključujući ponude velikih usluga zasnovanih na pretplati: Amazon Music i Spotify. 

Jedna negativna stvar je da je Google bio prilično restriktivan u pogledu količine ‘pretraživanja’ koju možete učiniti – vjerojatno iz sigurnosnih razloga. Dakle, iako vaša Spotify biblioteka može imati 100 albuma ili izvođača, uvijek ste u mogućnosti da skrolujete kroz osam ili 10 od njih prije nego što dobijete skočni prozor koji vam govori da pauzirate pomicanje prije nego što nastavite s pregledavanjem. Appleov CarPlay sistem – koji nudi mnoge funkcije Android Auto na iOS uređajima – nije tako strog.

Bizarno, pristup telefonu je jedna od slabijih tačaka Android Auto-a. U osnovi je zvuk, čitat će vam tekstove i Google Hangouts poruke i omogućiti vam da diktirate odgovore – ali nije mnogo sveobuhvatniji od pristojnog interfejsa automobila i pametnog telefona. Barem činjenica da se nalazi u okruženju na ekranu Android Auto-a znači da ne morate da se vraćate na sopstveni sistem automobila da biste obavili telefonski poziv; to morate učiniti da biste promijenili radio stanice ili medije ako ne slušate muziku putem Android Auto aplikacije za streaming.