Samsung A33 5G recenzija, specifikacije i cijena

Samsung Galaxy A serija ima neke od Samsungovih najpopularnijih telefona, a A33 5G je jedan od njih. Sudeći prema izveštajima analitičara, linija telefona srednjeg nivoa imala je primijetno veći udio u ukupnoj prodaji telefona Samsunga tokom 2021. u poređenju sa skupljim vodećim modelima. 

Naravno, to nije iznenađenje, s obzirom na povećano interesovanje i poboljšanje u sektoru pristupačnih pametnih telefona tokom poslednjih nekoliko godina. S tim u vezi, Samsung je predstavio Samsung Galaxy A53 i Samsung Galaxy A33, koji bi se mogli pokazati kao dostojni konkurenti u svom cjenovnom rangu.

Samsung A33 5G speficikacija i cijene
Samsung A33 5G

Izgleda da je posebno Samsung A33 5G dobio značajniju nadogradnju u odnosu na svoju prethodnu generaciju. Toliko da je razlika između Samsung A33 5G i Samsung A53 5G mala, kao što su Samsung Galaxy A52 i Samsung Galaxy A73 5G u poređenju jedni sa drugima.

Da se za sada fokusiramo na Samsung A33 i provjerimo šta je Samsung uradio da bi ga učinio atraktivnijim u 2022. godine.

Samsung A33 5G je dostupan u Crnoj Gori, Srbiji, Bih i Hrvatskoj. Okvirni raspon cijene je od 360 do 470 EUR, a dolazi u jednoj verziji sa 128 GB memorije i 6 GB RAM-a.

SADRŽAJ:

Preporučeno:

Specifikacije Samsung A33 5G

Samsung A33 5G dizajn

Dizajn Samsunga A33 je otprilike ono što biste očekivali od Samsung telefona srednjeg ranga danas, iako su napravljeni neki zanimljivi izbori.

Prije svega, zadnja ploča je napravljena od mat plastike. Dobro radi u izbjegavanju otisaka prstiju, tako da ako ste dovoljno hrabri da ga držite bez zaštitne maske, nove plave boje i boja breskve sjajno izgledaju.

Sa bočne strane, naći ćete dugme za napajanje i taster za jačinu zvuka, ulaz za ležište za SIM karticu i proširivi prostor memorije i otvor za mikrofon na vrhu. Na dnu A33 nalaze se rešetka zvučnika, USB-C port i drugi mikrofon.

Ako ste primijetili da nešto nedostaje, u pravu ste, više nema 3.5 mm priključka za slušalice. 

Samsung A33 5G nema jack 3.5mm za slušalice.

Međutim, Samsung je unaprijedio otpornost na prašinu i vodu sa IP67 standardom, što ga čini još privlačnijim izborom za potencijalne kupce. Jedna stvar koja je pozajmljena od skupljeg A53 modela je Gorilla Glass 5 koji štiti ekran.

Šta se nalazi u kutiji A33 5G modela?

Telefon se isporučuje sa tankom kutijom i ta tanka je zbog činjenice da ne dobijate punjač. Što počinje da bude standard kod većine proizvođača telefona. To je surova realnost, ono što dobijate u kutiji je USB-C na USB-C kabl, SIM alat, nekoliko korisničkih priručnika i to je sve.

Ekran Samsung A33 5G

Baš kao i njegov prethodnik, Samsung A33 5G zadržava svoj ekran u obliku suze, ili kako ga Samsung naziva — Infiniti-U. Ima FHD+ rezoluciju i 6.4 inča.

Ekran Samsung A33 5G je 6.4 inča.

Prošle godine Samsung je lansirao dvije verzije A32, običan A32 i A32 5G. 5G verzija je bila opremljena ekranom brzine osvježavanja od 90Hz, dok je prvi imao samo 60Hz. 

Samsing A33 ima brzinu osvežavanja od 90Hz.

Sam ekran je imao dobre uglove gledanja, boje izgledaju živopisno, a Samsung tvrdi čak 800 nita maksimalne osvjetljenosti.

Što se tiče biometrije, ispod gore pomenutog ekrana nalazi se optički čitač otiska prsta. Da, imati ultrazvučni senzor na takvom uređaju bi bila prava stvar, ali nije toliko iznenađujuće što se Samsung odlučio za pristupačniju opciju. I po iskustvu korisnika funkcioniše prilično dobro.

Ako preferirate „otključavanje licem“ (face unlock), onda to možete učiniti i sa Samsung A33 5G.

Samsung A33 5G performanse i softver

Veliki dio poboljšanja u Samsung A33 5G proizilazi iz njegovog novog čipseta Ekinos 1280, koji je prvi SoC izgrađen na 5nm procesu koji je smješten u Galaxy A3 seriju. 

Unutrašnji procesor ima osam jezgara: 2 k 2,4 GHz i 6 k 2,0 GHz.

Novi GPU, s druge strane, pokazuje povećanje performansi od 50% u poređenju sa A32, dok Samsung tvrdi da je APU za neverovatnih 400% bolji, što čini AI performanse značajno poboljšanim u odnosu na prethodnu generaciju.

Što se tiče memorije za skladištenje, Samsung A33 5G dolazi u jednoj jednostavnoj konfiguraciji od 128 GB sa 6 GB RAM-a. Takođe, postoji i opcija da se memorija proširi preko microSD kartice do 1TB.

Kada je u pitanju softver, Samsung A33 je opremljen Samsungovim najnovijim softverom One UI 4.1.

Samsung A33 5G kamera

Dvije od četiri kamere se zaista računaju, glavna i ultraširoka, ali imate i makro i senzore dubine.

Sada, na prvi pogled sistem kamera na Samsungu A33 5G ne izgleda mnogo drugačiji od svog prethodnika. Međutim postoje neke ključne razlike.

Prvo i najvažnije, optička stabilizacija slike (OIS) je ušla u seriju A3. Glavni snimak na zadnjoj strani A33 5G je onaj koji je opremljen ovom funkcijom.

On omogućava A33 modelu da koristi Samsungov noćni režim, pošto glavna kamera sada može da snima slike duge ekspozicije i prikupi više svjetla.

Pored toga, Ekinos 1280 iznutra i bolje AI performanse rezultiraju poboljšanim karakteristikama kamere kao što je portretni režim na zadnjoj i prednjoj kameri. Blurovanje je podesivo, a postoji i portretno osvjetljenje.

Novi čipset takođe pomaže dok digitalno zumirate snimak, a Samsung ovo naziva AI zumiranjem.

U poređenju sa generacijom starijeg A32 5G, kvalitet se nije toliko promijenio. Samsung A33 pojačava tipične živopisne Samsung boje na 11 sa većom zasićenošću, tako da je nebo dublje nijanse plave, a trava još zelenija. Sve to izgleda previše dobro da bi bilo istinito, a ponekad to može biti previše. Kakogod, dobijate oštrije detalje koje svi mogu da cijene.

Iako možete uočiti razlike u glavnoj kameri, a selfiji su se malo poboljšali, čini se da ultraširoka kamera na A33 izgleda skoro identično verziji prethodne generacije.

Kvalitet videa je tradicionalno bila oblast u kojoj jeftini telefoni prave velike kompromise u poređenju sa vodećim, a Samsung A33 5G nije previše unaprijeđen u ovom dijelu.

Možete da snimate u 4K UHD video rezoluciji, ali ne dobijate odgovarajuću stabilizaciju videa što čini snimak prilično trzavim i ne baš upotrebljivim, plus ne možete da koristite ultraširoku kameru u 4K režimu.

Zatim, imate 1080p FHD video snimanje, a pošto ta opcija koristi podrazumevanu softversku stabilizaciju videa, snimci se zapravo izrezuju prilično više nego u 4K režimu. U FHD režimu možete da koristite glavnu i ultraširoku kamere, ali dok dobijate postepeni zum, prelazak na ultraširoku kameru samo skače sa 1Ks direktno na 0,5Ks.

U režimu 1080p, takođe imate opciju Super Steady (ikona talasaste ruke u meniju kamere), koja tradicionalno koristi ultraširoku kameru. Malo je stabilniji od podrazumijevane stabilizacije, ali pošto koristite ultraširoku kameru, kvalitet je lošiji sa više zrnatosti i primijetno manje detalja, tako da ga ne bismo preporučili za većinu vaših snimaka.

Kvalitet zvuka kod Samsung A33 5G

Kao što je ranije pomenuto, nažalost, A33 5G ne dolazi sa 3.5 mm audio priključkom, ili bilo kojom drugom vrstom priključka. Samsung je ove godine odlučio da ga isključi iz svoja dva telefona srednjeg ranga.

Srećom, postoje stereo zvučnici koji će možda nadoknaditi taj tragični gubitak. Sada su glasniji nego ranije, a kvalitet je bio iznad očekivanja, čak i ako nije bio baš sjajan. Dobijate prijatnu jasnoću iz ovog zvučnika i određenu dubinu zvuka, ali ako pojačate jačinu zvuka do maksimuma, čućete da se izobličava. Međutim, na 2 ili 3 nivoa ispod maksimalnog izlaznog zvuka, dobijate veoma prijatan audio izlaz.

Trajanje baterije i punjenje

Baš kao i Samsung A32, Samsung A33 ima maksimalnu brzinu žičnog punjenja od 25V, bez podrške za bežično punjenje. Za razliku od prethodnika, međutim, dolazi bez uključenog adaptera za punjenje u kutiji, tako da biste to morali sami da nabavite. 

Sama baterija je kapaciteta sjajnih 5000 mAh.

Samsung A33 5G cijena Crna Gora i Srbija

Cijene Samsunga A33 5G u Crnoj Gori.

ProdavacCijena
Telekom470 €
Mtel Crna Gora456 €
One Crna Gora569 €
Multicom379 €
TehnoMax379 €
Samsung A33 5G cijene u Crnoj Gori

Cijene Samsunga A33 5G u Srbiji.

ProdavacCijene
Mts Srbija338 €
Yettel254 €
A1 Srbija569 €
Tehnomanija366 €
Cijene Samsung A33 5G u Srbiji

Zaključak

Da bismo stvari priveli kraju, Samsung A33 5G donosi ogromno unapređenje u odnosu na svog prethodnika, a po karakteristikama je izuzetno blizak Samsung A53 5G.

Ako vam odgovara malo veći okvir telefon i želite da uštedite novac, ne morate dalje tražiti od Samsung A33 5G.

Novi procesor donosi ubrzanja na svim poljima, uključujući AI i GPU snagu, ekran čini da sve izgleda dobro, a kada ubacite optičku stabilizaciju slike, glasnije zvučnike i bolju izdržljivost, počinje da izgleda prilično dobro.