Šta je Snus – Sve što treba da znate

Snus je bezdimni duvanski proizvod koji neki smatraju “zdravijom” alternativom pušenju cigareta. Dobija sve veću popularnost širom svijeta, a pogotovo na Balkanu u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. 

Ovaj vodič govori o tome što je snus i duvan bez dima, i razlike između vrsta. Poređenje vrsta snusa, kao i odgovor na pitanje da li će vam snus pomoći da ostavite cigarete.

SADRŽAJ:

Šta je snus?

Snus je vlažan, fino mljeveni bezdimni duvanski proizvod koji se koristi stavljanjem između gornje usne i desni. Snus je porijeklom iz Švedske, ali se sada prodaje širom svijeta u pakovanjima koje se mogu zatvoriti.

Šta je snus i da li je legalan?

Duvan bez dima

Bezdimni duvan je svaka vrsta duvana koja se ne puši niti spaljuje. Može se umetnuti između žvakaće gume i obraza kao duvan za žvakanje, udahnuti kroz nos kao suvi burmut ili staviti između donje usne i desni kao vlažan burmut.

Snus sadrži samo nekoliko sastojaka:

  • Sol
  • Natrijum karbonat (“natrijumova soda”)
  • Voda
  • Sredstva za očuvanje vlage
  • Aromatična jedinjenja kao što su menta, vanila ili karanfilić se takođe ponekad dodaju kako bi se poboljšao ukus.

Duvan koji se koristi u snusu podvrgava se pasterizaciji na isti način kao i mlijeko. Proces smanjuje količinu hemikalija specifičnih za duvan, zvanih nitrozamini.

Zbog toga, neki istraživači tvrde da je snus manje štetna alternativa pušenju cigareta.

Proces pasterizacije takođe smanjuje rizik od želučanih tegoba. Zbog toga ne morate pljuvati kada koristite snus (nešto što biste morali da uradite da koristite duvan za žvakanje ili “umakanje”).

Poređenje vrsta snusa

Snus je dostupan najviše u dijelovima Evrope i SAD. Takođe postaje sve popularniji u Južnoj Africi.

Prodaja snusa je bila zabranjena u svim zemljama Evropske unije osim u Švedskoj tokom ranih 1990-ih. Proizvod se uglavnom nalazi u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj. Snus u obliku vrećice zabranjen je u Danskoj, ali se tamo prodaje snus u prahu.

U Sjedinjenim Državama, snus proizvodi se prave od duvana sasušenog na vatri i prodaju se u aromatiziranim pretpakovanim vrećicama. Ukusi su uglavnom na bazi mente.

U Švedskoj se proizvodi od snusa proizvode od duvana sušenog na zraku i dolaze u različitim okusima kao što su limun, karanfilić, menta, trešnja i cimet. Stvrdnjavanje na zraku daje ovim proizvodima izraženiji okus duvana, ali i veći nivo isporuke nikotina.

Studije pokazuju da proizvodi iz švedskog snusa imaju više neprotoniranog (apsorbirajućeg) nikotina od američkih verzija. Budući da se švedski snus apsorbira više nikotina, rizik od zavisnosti o nikotinu je veći.

Švedski snus proizvodi takođe imaju viši pH nivo, što dodatno poboljšava apsorpciju nikotina kroz tkiva usta.

Hoće li vam snus pomoći da prestanete pušiti?

Dokazi o tome da li snus može biti efikasno sredstvo u prestanku pušenja su različiti. Švajcarska studija koja je pratila oko 5.000 mladih muškaraca tokom 15 meseci nije pokazala nikakvu korist. U stvari, rezultati pokazuju da je veća vjerovatnoća da će početi i nastaviti pušiti, iako to možda nije istina za starije ljude.

Druge studije iz Norveške i Švedske pokazale su da je upotreba snusa bila korisna za ljude koji su uspješno prestali pušiti.

Da li napustiti ovu naviku?

Ni pušenje ni bezdimni duvan nisu zdravi. Ako vama ili nekome koga poznajete treba pomoć da odustanete, možete učiniti nekoliko stvari:

  • Pitajte svog liječnika o žvakama, flasterima, pastilama i sprejevima koji zamjenjuju nikotin.
  • Tražite recept za lijekove kao što su Chantix (vareniklin) ili Zyban (bupropion) koji se koriste za prestanak pušenja.
  • Link do online ili ličnih grupa za podršku pušaču. Ljudi koji koriste bezdimni duvan su dobrodošli da se pridruže.
  • Pripremite se za žudnju i izazivače tako što ćete imati zamjene kojima ćete se obratiti, poput bombona bez šećera, žvakaće gume, mente ili sjemenki suncokreta.

Da li je snus droga?

Snus nije klasifikovan kao droga u istom smislu kao što su heroin, kokain ili amfetamini. Iako nikotin može izazvati zavisnost, snus se često promoviše kao manje štetna alternativa cigaretama jer ne uključuje sagorevanje i inhaliranje dima. Treba napomenuti da iako snus može nositi sa sobom manje rizike u poređenju s pušenjem cigareta, i dalje nosi određene rizike po zdravlje zbog prisustva nikotina i drugih hemikalija u proizvodu.

Da li da koristim Snus?

Snus je vrsta bezdimnog duvana koji potiče iz Švedske. Razlikuje se od duvana za žvakanje po tome što je duvan u snus proizvodima pasteriziran i uvučen ispod gornje usne, a ne obraza.

Dok se upotreba snusa smatra “bezbednijom” od pušenja cigareta, ne treba je smatrati “zdravom”.

Ako ste korisnik snusa i želite prestati, trebali biste slijediti iste strategije prestanka pušenja koje koriste pušači duvana, uključujući grupe podrške i terapiju zamjene nikotina. Upotreba snusa takođe nije idealna strategija za prestanak pušenja, pa potražite pomoć od zdravstvenog radnika dok započnete put koji može predstavljati višestruki pokušaji prestanka pušenja.