Šta je Google Pay i kako radi u Crnoj Gori?

Digitalna plaćanja su posljednjih godina postala sve popularnija, čak i u manjim zemljama poput Crne Gore. Prema izvještaju za 2021. godinu, preko 50% potrošača u Crnoj Gori koristilo je neki oblik digitalnog plaćanja u protekloj godini. Kako se sve više trgovine kreće online, a potrošači traže brze i praktične načine plaćanja, usluge poput digitalnih novčanika kao Google Pay postaju sve popularnije u cijelom svijetu. 

Ali šta je zapravo Google Pay i kako funkcioniše? Da li je dostupan u Crnoj Gori? U ovom vodiču će vam pružiti pregled Google novčanika za plaćanje, njenih prednosti i sigurnosnih mjera.

Šta je Google Pay?

Google Pay je platforma za digitalni novčanik i sistem za online plaćanje koji je razvio Google za pokretanje beskontaktnog plaćanja u trgovinama, web sajtovima i aplikacijama

Uz Google Pay, korisnici mogu sigurno sačuvati informacije o debitnoj kartici, kreditnoj kartici, kartici lojalnosti i poklon kartici na jednom prikladnom mjestu za brzu naplatu. 

Koristi tehnologiju komunikacije bliskog polja (NFC) za prenost podataka o plaćanju kada korisnik drži svoj pametnom telefon (može se koristiti i na tabletu, pametnom satu) na terminalu za beskontaktno plaćanje.

Šta je Google Pay i kako radi u Crnoj Gori
Šta je Google Pay i kako radi u Crnoj Gori?

Google Pay takođe olakšava online plaćanja i plaćanja u aplikacijama memorisanje informacija o virtuelnoj kartici. Prilikom odjavljivanja na web stranici ili aplikaciji koja prihvaća Google Pay, korisnici ga mogu brzo odabrati kao način plaćanja bez potrebe da svaki put ručno unose podatke o kartici. 

Korisnici mogu lako upravljati svim svojim snimljenim načinima plaćanja, pregledati istoriju transakcija i pristupiti drugim funkcijama putem aplikacije Google Pay.

Ključne karakteristike i prednosti Google Pay-a

  • Beskontaktno plaćanje: Google Pay omogućava korisnicima da plaćaju na terminalima za plaćanje samo otključavanjem telefona i držanjem u blizini terminala. Nije potrebno prevlačenje ili umetanje kartice.
  • Brzina i praktičnost: s podacima o plaćanju sačuvanim u aplikaciji, naplata je napravljena da bude jednostavna, brza i bez problema.
  • Online plaćanja i plaćanja u aplikacijama: Google Pay se može koristiti za kupovinu na web-lokacijama i aplikacijama za podršku bez svakog unosa podataka o kreditnoj/debitnoj kartici.
  • Transferi novca: Korisnici mogu jednostavno i sigurno slati i primati novac od drugih putem Google Paya.
  • Programi lojalnosti: Sačuvajte informacije o kartici lojalnosti i nagradnim programima u aplikaciji i automatski ih primjenjujte pri naplati gdje su dostupni.
  • Avio karte: Digitalne verzije avio karata mogu se sačuvati u Google Pay.

Preporučeno za čitanje: Šta je Payoneer i kako poručiti Payoneer karticu?

Kako radi Google Pay?

Google Pay koristi NFC tehnologiju za prijenos informacija o plaćanju kada se koristi u prodavnicama. Evo koraka koji omogućavaju beskontaktne lične Google Pay transakcije:

NFC tehnologija u Google Pay-u

NFC je skraćenica za komunikaciju bliskog polja. To je standard bežičnog povezivanja kratkog dometa koji omogućava komunikaciju između uređaja koji su na udaljenosti od oko 4 cm jedan od drugog.

Za plaćanja, jedan od uređaja je obično mali NFC čip ugrađen u platnu karticu ili pametni telefon. Drugi uređaj je NFC čitač koji je ugrađen u terminal na prodajnom mjestu.

Kada se platna kartica ili pametni telefon drže blizu čitača, NFC čip prenosi šifrovane podatke o plaćanju preko NFC veze nakon autentifikacije kartice koristeći EMV Secure Remote Commerce (SRC) protokole. Ovo omogućava da transakcija prođe sigurno i brzo.

Većina modernih pametnih telefona ima ugrađene NFC čipove. Google Pay koristi NFC mogućnosti uređaja za prenos potrebnih akreditiva za plaćanje prilikom beskontaktnog plaćanja.

Plaćanje putem Google Pay u prodavnici

Otvorite aplikaciju Google Pay i odaberite karticu koju želite koristiti. Moraćete morati da otključate telefon.

Uključite NFC i držite telefon iznad terminala za plaćanje kada se to od vas zatraži.

NFC čip u vašem telefonu će bezbjedno komunicirati sa terminalom putem enkripcije radi autorizacije plaćanja.

Pričekajte potvrdu da je uplata prošla i na terminalu i na vašem telefonu.

To je to! Transakcija je završena u roku od nekoliko sekundi bez potrebe za umetanjem ili prevlačenjem fizičke kartice. Mnogi terminali za plaćanje danas podržavaju beskontaktno plaćanje.

Pro savjet: Ako imate samo jednu platnu karticu povezanu na digitalni novčanik Google Pay, biće dovoljno samo da prislonite telefon blizu terminala. Nema potrebe za otvaranje same Google Pay aplikacije.

Obavljanje kupovine putem interneta sa Google Pay

Prilikom odjavljivanja na web stranici ili aplikaciji koja podržava Google Pay, odaberite je kao opciju plaćanja.

Pojaviće se iskačući prozor koji će od vas tražiti da odaberete karticu koju želite koristiti.

Potvrdite podatke o kartici i autorizirajte plaćanje unosom sigurnosnog koda ili druge potvrde autentičnosti prema potrebi.

Nakon što je plaćanje s vaše strane autorizovano, transakcija će se obraditi putem Google Pay-a koristeći šifrirane detalje kartice pohranjene u aplikaciji.

Zatim ćete dobiti potvrdu o obavljenoj kupovini.

Za kupovine unutar aplikacije, aplikacija može koristiti otisak prsta/biometrijsku ili PIN verifikaciju za autorizaciju umjesto sigurnosnog koda. Sami detalji platne kartice se nikada ne dijele direktno s trgovcem.

Koje banke podrzavaju google pay u Crnoj Gori?

Google Pay (Wallet) je dostupan u Crnoj Gori od juna 2023. godine. Za sada ga je nekoliko banaka prihatilo i omogućilo svojim korisnicima. Banke u Crnoj Gori koje podržavaju Google Pay pronađite u tabli niže. 

Banka u Crnoj GoriPodržane kartice
Crnogorska komercijalna bankaMastercard Credit and DebitVisa Credit and Debit
Erste BankMastercard Credit and Debit
Hipotekarna BankaMastercard Credit and Debit
NLB Banka AD PodgoricaMastercard Credit and DebitVisa Credit and Debit

Listu svih banaka pogledajte ovdje.

Sigurnost Google Paya

Sigurnost je glavni prioritet za Google Pay kako bi zaštitio informacije o plaćanju korisnika i detalje računa. Evo nekih od osnovnih sigurnosnih mjera:

Tokenizacija: platne kartice dodane u Google Pay su tokenizovane. To znači da se stvarni brojevi kartica zamjenjuju jedinstvenim virtuelnim brojevima računa koji predstavljaju kartice u sistemu Google Pay. Ovo čuva sigurnost stvarnih brojeva kartica korisnika.

Šifriranje: Sva plaćanja koja se obrađuju putem Google Paya koriste end-to-end enkripciju podataka o plaćanju koji se prenose tokom transakcija. Ovo sprečava kompromitovanje osetljivih finansijskih informacija.

Dvofaktorna autentifikacija: Korisnici se mogu odlučiti za omogućavanje dvofaktorne autentifikacije za dodatni nivo sigurnosti u svojoj aplikaciji Google Pay kako bi se spriječila lažna upotreba. Ovo zahtijeva drugi oblik autentifikacije kao što je jednokratna lozinka prilikom pristupa Google Pay-u.

Biometrijska autentifikacija: Uređaji sa senzorima za otisak prsta ili prepoznavanje lica omogućavaju sigurnu autentifikaciju u aplikaciji Google Pay koristeći biometriju umjesto upisivanja lozinki/PIN-ova.

Redovna sigurnosna ažuriranja: Google kontinuirano radi na identifikaciji i rješavanju potencijalnih sigurnosnih propusta u sistemu Google Pay, objavljujući česta ažuriranja softvera.

Koristeći ove i druge najbolje sigurnosne prakse, Google Pay čuva podatke o plaćanju zaštićenim od prijetnji poput kršenja podataka ili neovlaštenog pristupa. Samo telefoni i terminali za plaćanje uključeni u određenu transakciju razmjenjuju kodirane podatke – stvarni podaci o kartici ostaju sigurni u vašem Google Pay novčaniku.

MOŽDA VAS INTERESUJE:

Budućnost digitalnih plaćanja uz Google Pay

Google Pay ima za cilj učiniti plaćanja nevidljivim i pomoći ljudima u bezbednim transakcijama kako sa preduzećima tako i sa drugim potrošačima. Uz kontinuiranu inovaciju u tehnologiji digitalnog plaćanja i naglasak na sigurnost, Google Pay ima potencijal da fundamentalno transformiše trgovinu u besprijekorno iskustvo.

U 2021. godini, obim globalnih mobilnih plaćanja procijenjen je na preko 400 milijardi dolara. Predviđeno je da će ovo porasti na preko 1 bilion dolara do 2024. kako se ubrzava usvajanje tap-and-go plaćanja. Usluge poput Google Paya će voditi put ka tom rastu jer poboljšavaju praktičnost, brzinu transakcija i zaštitu finansijskih podataka.

I za potrošače i za trgovce, prihvatanje platformi kao što je Google Pay je ključno kako bi se održalo korak s pomakom prema mobilnom plaćanju i iskoristili prednosti. 

Od malih preduzeća do velikih trgovaca, implementacija beskontaktnih sistema na prodajnom mestu proširuje mogućnosti plaćanja. A za potrošače, usluge kao što je Google Pay čine dovršavanje kupovina u pokretu glatkim i brzim procesom, istovremeno čuvajući njihove finansijske podatke. 

Ekspanzija ove tehnologije obećava usmjeravanje trgovine na nove uzbudljive načine u godinama koje dolaze.