Šta je lizing za auto i kako funcioniše?

U ovom tekstu objašnjavamo zanimljiv načinu kupovine automobilalizingu. Znam da mnogi od vas razmišljaju o tome da uzmu novi auto, ali nisu sigurni da li da ga kupe ili uzmu na lizing

Pa da vidimo šta je zapravo taj lizing za auto i kako sve to funkcioniše.

SADRŽAJ:

Šta je lizing za auto?

Lizing za auto je u suštini finansijski aranžman u kojem lizing kompanija kupuje automobil koji vama treba, a onda vam daje taj auto na korištenje uz plaćanje mesečnih rata. Znači, vi ne kupujete auto direktno, već ga iznajmljujete od lizing kompanije.

Šta je lizing za auto i kako funcioniše?

Ko su tri ključna učesnika u lizingu za auto?

U ovom aranžmanu ključna su tri učesnika – vi kao kupac odnosno zakupac, lizing kompanija i prodavac automobila. Lizing kompanija kupuje auto od prodavca, a onda vama daje na korištenje taj isti auto.

Ako razmišljaš o lizingu pročitaj i ovo obavezno: Operativni ili Finansijski lizing za automobile?

Šta je kapara u kontekstu lizinga za auto?

Kada ugovarate lizing, obično je potrebno da položite neki iznos kapare, kao vrstu sigurnosti ili depozita. To može biti oko 20% od ukupne vrijednosti automobila. Kapara služi kao garancija da ćete zaista preuzeti vozilo po dogovorenom lizing ugovoru.

Izračunajte vašu lizing ponudu preko našeg jednostavnog kalkulatora:

Kako se naziva osoba koja iznajmljuje automobil putem lizinga?

Umjesto kupca, u lizingu se koristi termin zakupac ili korisnik lizinga. Dakle, vi ste zakupac jer ne kupujete auto direktno, već ga unajmljujete od lizing kompanije.

Ko je vlasnik automobila tokom perioda lizing ugovora?

Iako vi vozite i koristite automobil, pravni vlasnik je zapravo lizing kompanija. Tek kada se lizing ugovor privede kraju i isplate sve rate, vi postajete vlasnik vozila. Do tada, vlasništvo je na strani lizing kompanije.

Preporučeno za čitanje:

Šta se dešava nakon isteka lizing ugovora?

Kada se pri kraju lizing perioda isplate sve ugovorene rate, automobil prelazi u vaše vlasništvo i postajete njegov pravni vlasnik. Možete i vratiti auto lizing kompaniji i uzeti novi model, ako vam odgovara.

Možda vas interesuje: Šta je Euribor i kako utiče na vašu kamatnu stopu

Kako se obično plaćaju mjesečne rate u lizingu za vozila?

Uglavnom se rate plaćaju putem automatskog bankovnog transfera svakog meseca u utvrđenom iznosu. Lizing kompanija šalje uplatnice, a vi samo osigurate novac na računu. Jednostavno i bez poteškoća oko plaćanja.

Da li je lizing za auto oblik dugoročnog ili kratkoročnog finansijskog aranžmana?

Lizing automobila spada u dugoročne finansijske aranžmane, koji obično traju od 2 do 10 godina u zavisnosti od iznosa i uslova. Znači nije nešto kratkoročno i računajte na redovna mjesečna opterećenja u vidu rata.

Kako se naziva situacija kada kupac premaši dogovorenu kilometražu tokom lizing ugovora?

Ako prevozite više kilometara nego što je dogovoreno ugovorom, to se zove prekoračenje kilometraže. U tom slučaju se plaća dodatna naknada lizing kompaniji. Zato vodite računa o tome.

Koji su glavni benefiti lizinga za auto u poređenju sa kupovinom vozila?

Neki od benefita u odnosu na kupovinu uz kredit su niži troškovi nego kod kupovine, lakša zamjena i ažuriranje vozila svakih par godina, manji porezi, manja početna rata nego kod kredita i slično. Nema puno minusa, osim što niste direktno vlasnik.

Ukratko sam vam objasnio šta je i kako funkcioniše lizing automobila. Nadam se da vam je sad malo jasnije kako sve to ide. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno mi se javite u komentarima.

POVEZANO: