Samsung Galaxy A22 5G recenzija, specifikacije i cijene

Iako skupi pametni telefoni imaju tendenciju da budu mnogo više u centru pažnje, modeli srednjeg ranga su tajne zvijezde na policama mobilnih šopova širom svijeta. Samsung je shvatio tu činjenicu nedavno i nudi mnoge modele srednje klase u 2022. Sa početnom cijenom od 250 eura i više, trenutno možete kupiti Samsung A22 5G po jeftinoj cijeni. 

Samsung Galaxy A22 5G je prilično prosječan mobilni telefon srednjeg ranga. To znači da nema velikih iznenađenja niti da pametni telefon razočara kada je u pitanju svakodnevna upotreba. I dizajn i operativni sistem će definitivno ubjediti Samsung fanove, dok cio paket nudi solidne performanse sa cijenom koja se kreće oko 250 eura.

SADRŽAJ:

Samsung A22 5G recenzija i speficikacije

Međutim, postoje mobilni telefoni koji nude više po toj cijeni, tako da biste možda željeli da pažljivo provjeriti prije kupovine. Pored toga, Samsung ne nudi duži garantni period niti ažuriranja softvera za Samsung A22 5G, a ažuriranje za Android 12 stiže u julu 2022. 

Pročitajte najnovije recenzije:

Dizajn i ekran od Samsunga A22 5G

Galaxy A22 5G nudi LCD ekran od 6.6 inča sa brzinom osvježavanja ekrana od 90 herca. Zbog velike veličine ekrana, kućište je poraslo na 167,2 k 76,4 k 9,0 milimetara, a zadržalo je istu težinu kao i ranije – 203 grama. Na poleđini će se nalaziti polikarbonatni materijal uz ivice telefona. 

Međutim, telefone nema IP sertifikaciju.

Šta je dobro kod A22 5G:

  • Solidan kvalitet izrade.
  • Svijetao ekran sa brzinom osvežavanja od 90 herca.
  • 3.5 mm džek za slušalice.

Šta nije dobro:

  • Nema OLED tehnologije.
  • Prilično klizav na dodir bez kućišta.
  • Jedan zvučnik se previše lako pokrije.
  • Spužvasti vibracioni motor.
Samsung A22 ekran i boje kućišta

Vizuelno, Samsung Galaxy A22 5G me podseća na Galaxy S21 5G koji stiže u bijeloj boji. To je zato što oba uređaja koriste isti bijeli materijal za pozadinu. Međutim, polikarbonat na A22 5G izgleda malo šuplje nego na vodećem telefonu. 

Pored toga, Samsung je takođe ugradio plastični okvir u A22 5G. Sve u svemu, kvalitet izrade pametnog telefona je prihvatljiv.

Osim toga, Samsung je takođe poznat po svojim odličnim ekranima. Samsung Galaxy A22 5G nudi samo LCD ekran, ali sa velikom brzinom osvježavanja od 90 Herca. Rezolucija je 1.080 x 2.400 piksela, pri čemu će sadržaj na ekranu biti prekinut urezom noch na gornjoj ivici ekrana. 

Uprkos tome što poseduje LCD tehnologiju, ekran Galaxy A22 5G je dovoljno ubedljiv u svakodnevnoj upotrebi. Dovoljno je svetao da bude čitljiv čak i kada se gleda pod jakom sunčevom svetlošću. Takođe je dovoljno dobro kalibrisan da prikaže sadržaj ekrana u realističnim i istinitim bojama. Senzor otiska prsta na Samsung A22 5G se ne nalazi ispod ekrana, jer ostaje u pogodnom položaju na desnoj ivici ekrana.

Još nekoliko stvari za koje mislim da privlače premalo pažnje u recenzijama: Vibracioni motor je veoma sunđerast i definitivno nije zabavno kucati sa njim. Takođe moram da rezervišem neke kritike za jedan zvučnik koji radi glasno i snažno, prečesto se pokriva kada se telefon drži horizontalno. Takođe telefonu nedostaje IP sertifikat.

Softver kod Samsung A22 5G

Samsung A22 5G radi na Androidu 11! Ažuriranje sledećeg Android operativnog sistema je u pripremi, ali kupci A22 5G će vjerovatno morati da sačekaju do jula 2022. godine da bi stigao na njihov telefon. Ovo je jedna od mana ovog modela telefona koju ne možemo izostaviti iz recenzije. Štaviše, postoji još jedan nedostatak kada bolje pogledamo softver.

To je zato što je Samsung dospeo na naslovnice početkom 2021. obećavajući četiri godine bezbjednosnih ažuriranja za svoje bezbrojne pametne telefone. To je pametan potez, čak i ako je istina da veliki broj jeftinih pametnih telefona dobija novu bezbjednosnu zakrpu samo svake pola godine. Galaxy A22 5G nema koristi od ove nove politike, barem ne na zvaničnoj osnovi. Na listi koju je Samsung objavio, Galaxy A22 5G se ne pojavljuje.

Ono što mi je takođe bilo prilično čudno: ovaj mobilni telefon dolazi sa tačno jednom unaprijed instaliranom aplikacijom, a to je rastuća društvena mreža „TikTok“. Ovo je aplikacija koja je poznata po tome što nije mnogo pažljiva kada je u pitanju bezbjednost vaših ličnih podataka. Možda bi bilo u vašem najboljem interesu da deinstalirate TikTok odmah od samog početka, osim ako i sami niste TikTokker. Ako je to slučaj, onda ovaj nedostatak postaje velika prednost! 

Samsung Galaxy A22 5G performanse

Samsung Galaxy A22 5G pokreće MediaTek Dimensiti 700 5G čipset, jedan od najpopularnijih 5G SoC-a srednjeg opsega u 2021. Osmojezgarni CPU radi na 2,2 i 2 gigaherca, podijeljen na klastere efikasnosti i performansi. Jezgra rade zajedno sa 4 GB RAM-a i 64 ili 128 GB interne memorije. NFC je ugrađen, a memoriju je moguće proširiti preko microSD kartice.

Na tržištu pametnih telefona srednjeg ranga, možete očekivati podršku za novu mobilnu mrežu i nesmetane svakodnevne performanse u 2021. Štaviše, sve uobičajene mobilne igre bi takođe trebalo da se mogu igrati, iako sa dužim vremenom učitavanja i niskim grafičkim podešavanjima. Galaxy A22 5G ispunjava takve zahteve, ali samo u nekim slučajevima.

Korišćenjem MediaTek Dimensiti 700, koji se između ostalog koristi u Redmi Note 10 5G, pokreće aplikacije sa kratkim vremenom učitavanja. Međutim, preporučujemo vam da smanjite animaciju u podešavanjima programera kako biste performanse učinili malo bržim. Mobilne igre kao što su Call of Duti: Mobile ili novi PUBG: Nev State moći će nesmetano da rade na niskim grafičkim podešavanjima. A22 5G je nadmašio uporedive modele kao što je Oppo A54 5G u testovima.

Međutim, postoji i priličan broj tačaka koje treba kritikovati u vezi sa A22 5G. Iako sam bio srećan zbog podrške za NFC, 4 GB radne memorije je jednostavno premalo u današnje vreme. Nedostajaće vam više RAM-a, posebno tokom trenutaka obavljanja više zadataka i kada se instaliraju dodatne aplikacije. Štaviše, skoro 18 GB već dostupne memorije zauzima operativni sistem.

Iako telefon podržava microSD kartice, njihovo korišćenje je uvek malo glomaznije od oslanjanja na izvornu memoriju uređaja. 

Kamera kod Samsung A22 5G

Zadnja strana Samsunga A22 5G ima konfiguraciju trostruke kamere sa maksimalnom rezolucijom od 48 megapiksela. Senzori se sastoje od glavnog senzora, ultraširokougaone kamere od 5 megapiksela i dubinske kamere od 2 megapiksela. Snimate selfije preko kamere od 8 megapiksela.

Solidna kamera kod Samsung A22 5G mobilnog telefona

Prednosti kamere A22 5G modela:

  • Glavna kamera je oštra.
  • Odlična neutralna reprodukcija boja za Samsung.
  • Dobar režim portreta.

Mane kamere kod A22 5G modela:

  • Ultra širokougaona kamera bi mogla biti bolja.
  • Noćni snimci u tamnim područjima izgledaju veoma loše.
  • Zumiranje se ne preporučuje.

Samsungovi skupi telefoni su među najboljim pametnim telefonima sa kamerom na tržištu. To je zbog mešavine visokokvalitetnih kamera i veoma dobrog softvera. Ovo rezultira nekoliko prednosti koje se svode na klasu početnog nivoa i uključuje Galaxy A22 5G. 

Ultraširokougaona kamera prilično je osrednja u pregledu. Iako je prošireni ugao gledanja veoma praktičan za mnoge subjekte, kvalitet nije ubedljiv. 

S druge strane, ponovo sam obožavalac Samsungovog portretnog režima! Proizvodi precizan i prirodan bokeh, čak i kada nema osobe u kadru. Na kraju, ali ne i najmanje važno, želio bih da kritikujem mogućnosti zumiranja pametnog telefona: uopšte ne bi trebalo da zumirate iako digitalno uvećanje ide sve do 10k, jer će kvalitet slike prilično patiti.

Galaxy A22 5G takođe može da snima video zapise u maksimalnoj rezoluciji od 1080p pri 30 sličica u sekundi. Ovo je zaista zastarelo čak i na tržištu telefona srednjeg ranga, a Samsung bi definitivno trebalo da radi na unapređenju.

Sve u svemu, konfiguracija kamere koja se nalazi na A22 5G prilično je osrednja. Za istu cijenu možete nabaviti daleko bolje sisteme kamera od Huaweia-a ili Xiaomi-a. Međutim, to ne znači da ne možete da napravite neke kvalitetne snimke sa A22 5G. 

Baterija

Samsung A22 5G ima bateriju kapaciteta 5000 mAh. To je skoro standard u kategoriji mobilnih telefona srednjeg ranga i obezbjeđuje vreme rada od blizu dva dana za prosječnog korisnika. Iako se mnogi od Samsungovih rivala mogu pohvaliti nekim oblikom brzog punjenja, moraćete da se zadovoljite samo punjačem od 15 vati u Samsungovom modelu. Nepotrebno je reći da su vremena punjenja duga (relativno govoreći) kao rezultat.

Izuzetno dobra baterija Samsunga A22 5G

Prednosti:

  • Veliki kapacitet baterije.

Mane:

  • Dužina trajanja punjenja.
  • Nema bežično punjenje.

Iako je kapacitet baterije Samsung pametnih telefona u prošlosti često bio kritikovan, proizvođač je ove godine napravio dobar napredak. Samsung Galaxy A22 5G dolazi sa kapacitetom od 5000 mAh i stoga je u rangu sa mnogim drugim telefonima srednjeg opsega. Trajanje baterije radi odlično za solidna dva dana korišćenja, što smo i očekivali u ovom cjenovnom rangu.

Međutim, moraćete da izdvojite malo više vremena kada se pametni telefon presuši nakon dva dana korišćenja. Punjenje sa njegovim adapterom za napajanje traje dobra dva sata u pregledu. 

To je zbog lošeg brzog punjenja, koje ima maksimalnu snagu od samo 15 vati. A22 5G ovdje očigledno zaostaje za konkurencijom. 

Zaključak recenzije A22 5G

Naš rejting:

Samsung Galaxy A22 5G dobija mnogo pozitivnih kritika na mnogim sajtovima, što nije sasvim opravdano. Negdje možete pročitati da je dobra alternativa za Samsung A32 5G, koji je najjeftiniji model iz trojke koju čine Samsung A33, Samsung A53 5G i Galaxy A73.

Iako smatramo da je A22 5G ubedljiv po mnogim tačkama, definitivno se ne možemo složiti oko druge tačke. A22 5G je u nekim aspektima jednak A32 5G, ali ćete imati koristi od obećanja Samsungovog ažuriranja softvera na skupljem modelu. Dugoročno gledano, A22 5G je stoga gori izbor.

Samsung A22 5G je stvar ukusa: ako vam se sviđa dizajn i cijena, možete ga kupiti. Ako imate nešto veći budžet, predlažemo da pogledate i druge modele pametnih telefona.