Da li je potreban zeleni karton iz Crne Gore za BiH?

BiH je jedan od najposjećenijih destinacija za crnogorce. Redovni su izleti do Trebinja i Sarajeva automobilom, jer su udaljeni svega par sati vožnje. Prilikom prelaska granice automobilom, zeleni karton je bio neizostavan dokument. 

Međutim, u došlo je do određenih promjena. U nastavku provjeravamo da li je i dalje potreban zeleni karton iz Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

SADRŽAJ:

Šta predstavlja zeleni karton?

Zeleni karton je međunarodno važeće osiguranje od autoodgovornosti, koje pokriva štete nastale u inostranstvu. Polisa zelenog kartona se izdaje uz standardno osiguranje vozila.

Možda vas interesuje:

Podsistem zelenih kartona

Crna Gora je od 2021. godine članica Podsistema zelenih kartona, koji obuhvata većinu evropskih zemalja. U tim državama je ukinuta potreba za zelenim kartonom.

Povezani tekstovi:

Promjene na granici sa Bosnom i Hercegovinom

BiH je takođe u Podsistemu

Bosna i Hercegovina je takođe članica Podsistema zelenih kartona, zbog čega je ukinuta obaveza posjedovanja zelenog kartona pri ulasku iz Crne Gore. Vlasti BiH su uskladile svoja pravila sa ostalim članicama.

Nema zahtjeva za zelenim kartonom za BiH

Na granici između Crne Gore i BiH se više ne zahtijeva i ne kontroliše zeleni karton. Sva vozila registrovana u Crnoj Gori mogu slobodno ući u Bosnu i Hercegovinu bez ovog dokumenta.

Olakšan međusobni saobraćaj

Ovo olakšanje važi u oba smjera, tako da ni vozilima iz BiH nije potreban zeleni karton za ulazak u Crnu Goru. U međusobnom saobraćaju dvije zemlje Crne Gore i BiH, zeleni karton više nije obavezan.

Zaključak: Zeleni karton za Bosnu

Zeleni karton nije neophodan prilikom ulaska vozila iz Crne Gore u BiH i obrnuto. Obje države su članice Podsistema zelenih kartona gdje su ukinute provjere ovog dokumenta na granicama. Time je olakšano međusobno putovanje automobilom.