Šta je zeleni karton i gdje se vadi?

Pored vozačke dozvole, zeleni karton je jedan od najvažnijih dokumenata potrebnih za putovanje automobilom u inostranstvo. On predstavlja međunarodno osiguranje vozila i dokaz je da je vaše vozilo adekvatno osigurano za putovanje van granica matične zemlje.

SADRŽAJ:

Gdje treba izvaditi zeleni karton?

Zeleni karton se izdaje u osiguravajućim društvima, odnosno kod osiguravača kod kojih imate osiguran vaš automobil

Da biste dobili zeleni karton, potrebno je da imate važeću polisu obaveznog osiguranja autoodgovornosti

Zeleni karton možete dobiti odmah nakon izdavanja polise osiguranja ili naknadno, ako vam zatreba za putovanje u inostranstvo.

Važno je naglasiti da zeleni karton važi samo u periodu važenja same polise obaveznog osiguranja vozila. Dakle, ako vam ističe polisa osiguranje za 2 mjeseca, zeleni karton će takođe važiti samo 2 mjeseca.

Šta je zeleni karton i dje se može izvaditi u Crnoj Gori
Primjer zelenog karton sa polisom osiguranja

Naknadno izdavanje zelenog kartona?

Postupak naknadnog izdavanja zelenog kartona je vrlo jednostavan i brz. Dovoljno je da odete lično ili pošaljete nekoga u ime vaše sa punomoćjem u osiguravajuće društvo gdje imate ugovoreno obavezno osiguranje vozila. 

Tu ćete popuniti kratak formular sa osnovnim podacima o vozilu i periodu trajanja putovanja. Zatim će vam izdati zeleni karton koji u sebi sadrži sve neophodne informacije.

Cijeli proces izdavanja zelenog kartona obično traje svega 15 minuta.

Imajte na umu da osiguravajuće kuće, firme za tehničke preglede i posrednici u osiguranju ne rade nedjeljom. Ako se zaputite na put u nedjelju, a nemate zeleni karton, moraćete da ga kupite na granici.

Povezani tekstovi: 

Kako izgleda zeleni karton?

Zeleni karton ima jednostavan i prepoznatljiv izgled. Štampan je na zelenoj podlozi. Sadrži važne podatke o vlasniku vozila, registraciji, periodu važenja osiguranja i regijama koje pokriva osiguranje.

U gornjem dijelu piše „Zeleni karton“ na crnogorskom i engleskom jeziku. Ispod toga nalaze se podaci o osiguraniku, marki i registraciji vozila. 

U sredini je naveden period važenja, dok se u donjem dijelu nalazi pečat osiguravajućeg društva i potpis ovlašćenog lica.

Zeleni karton morate imati u originalu u vozilu, kako biste ga mogli pokazati na granici ili u slučaju kontrole.

Ako planirate putovanje u inostranstvo možda će vas zanimati:

Gdje je potreban zeleni karton?

Zeleni karton je obavezan kada sa svojim vozilom putujete u inostranstvo. On služi kao dokaz da je vaše vozilo adekvatno osigurano za putovanje van Crne Gore.

Bez zelenog kartona nećete moći da uđete u neke od zemalja regiona ili dalje. Provjerite da li vam je potreban zeleni karton za:

Koliko košta zeleni karton?

Cijene zelenog kartona za putnička vozila u Crnoj Gori iznosi 20 EUR.

Ostale detalje i plaćanje možete provjeriti sa vašom osiguravajućom kućnom. 

Koliko košta zeleni karton na granici?

Iako je moguće kupiti zeleni karton i na samoj granici prilikom ulaska u zemlju, ovo se ne preporučuje. Zeleni karton na granici je uvijek značajno skuplji nego kad se izvadi unaprijed u Crnoj Gori.

Cijene na granici mogu ići i do trostruko veće u odnosu na cijene u osiguravajućim kućama. Zato je najbolje izvaditi zeleni karton prije polaska na put kako biste izbjegli visoke troškove na granici.

Na primjer, cijena zelenog kartona za 3 dana vožnje u Bosni i Hercegovini će vas koštati 15 EUR.Ovaj detaljan vodič trebao bi da vam pruži sve što trebate znati o zelenom kartonu – šta je, gdje i kako se izdaje, koliko košta itd. Ako planirate putovanje u inostranstvo, obavezno izvadite zeleni karton na vrijeme i izbjegnite neprijatnosti na putovanju automobilom.