Da li je potreban zeleni karton iz Crne Gore za Grčku?

Osim vozače dozvole i pasoša, prilikom putovanja autom u Grčku često se postavlja pitanje da li je potreban zeleni karton. U nastavku objašnjavamo da li je zeleni karton potreban vozilima iz Crne Gore prilikom odlaska u Grčku.

Više o zelenom kartonu pročitajte u kompletnom vodiču: Šta je zeleni karton?

SADRŽAJ:

Ukinuta obaveza zelenog kartona za Grčku

Budući da je ukunuta obaveza provjere zelenog karton na granici sa Grčkom za očekivati je da je prolaz omogućen u oba smjera bez kontrole kartona. 

Imajte na umu, ako putujete preko Sjeverna Makedonije da provjerite ovdje da li je potreban zeleni karton. 

Grčka je u Podsistemu

Kako je Grčka članica Podsistema zelenih kartona, crnogorska vozila ne moraju imati zeleni karton da bi ušla u ovu zemlju od 2021 godine. Grčke vlasti su uskladile pravila sa ostalim članicama ovog sistema.

Nema provjere na granici

Ne vrši se kontrola niti zahtijeva zeleni karton na grčkoj granici kada ulaze vozila iz Crne Gore. Svi prelaze granicu bez ovog dokumenta.

Povezani tekstovi:

Olakšan međusobni saobraćaj

To važi i obrnuto – grčkim vozilima nije potreban zeleni karton za dolazak u Crnu Goru. Ukinuta je obaveza u međusobnom saobraćaju dviju država.

Zaključak: Zeleni karton za Grčku

Zeleni karton nije neophodan za ulazak vozila iz Crne Gore u Grčku, niti iz Grčke u Crnu Goru. Obje države su u Podsistemu zelenih kartona gdje su ukinute provjere ovog dokumenta. Time je olakšano međusobno putovanje automobilom.