Da li je potreban zeleni karton iz Crne Gore za Albaniju?

Ako planirate da putujete automobilom u Albaniju, osim da ponesete pasoš i vozačku dozvolu, važno je znati pravila o zelenim kartonima kako bismo izbjegli neprijatnosti na granici. 

U ovom tekstu objasnićemo da li je potreban zeleni karton iz Crne Gore za ulazak u Albaniju.

SADRŽAJ:

Šta je zeleni karton?

Zeleni karton predstavlja međunarodno važeće osiguranje od autoodgovornosti. On pokriva štete koje naše vozilo može napraviti u inostranstvu. Zeleni karton izdaje osiguravajuće društvo sa kojim ste zaključili polisu osiguranja.

Države članice i nečlanice Podsistema zelenih kartona

Od 2021. godine Crna Gora je postala članica Podsistema zelenih kartona, koji obuhvata većinu evropskih zemalja. To znači da u tim državama crnogorska vozila ne trebaju posjedovati zeleni karton. Međutim, postoje i nečlanice Podsistema gdje je zeleni karton i dalje obavezan.

Ako planirate putovanje u inostranstvo možda će vas zanimati:

Da li je zeleni karton potreban za Albaniju?

Albanija nije članica Podsistema zelenih kartona, što znači da je zeleni karton neophodan prilikom ulaska u ovu zemlju za crnogorske državljane

Za razliku od većine evropskih država, Albanija još uvijek zahtijeva ovaj dokument na svojim granicama.

Kontrola zelenih kartona na granici Albanije

Kontrola zelenih kartona se vrši na svim graničnim prelazima između Crne Gore i Albanije. Svako crnogorsko vozilo mora imati važeći zeleni karton da bi ušlo u Albaniju. 

Ukoliko nemamo ovaj dokument, ulazak neće biti dozvoljen.

Zeleni karton je obavezan za Albaniju

Bez zelenog kartona, ulazak u Albaniju nije moguć i vozilo će biti vraćeno sa granice. 

Carinski službenici strogo kontrolišu postojanje zelenog kartona i ne prave izuzetke. Zato je veoma važno pobrinuti se da imamo važeći zeleni karton prije polaska na put.

Povezani tekstovi:

Cijena zelenog kartona za Albaniju

Cijena zelenog kartona je 20 eura za godinu dana. Potrebno je produžavati polisu na vrijeme kako ne biste ostali bez pokrića tokom putovanja. Zeleni karton možemo izvaditi i samo za period putovanja.

Upravljanje tuđim vozilom u Albaniji

Ukoliko u Albaniju ulazimo vozilom koje nije naše, obavezno je imati ovlašćenje vlasnika vozila da možemo njime upravljati. Ovo ovlašćenje mora biti prevedeno na albanski jezik i ovjereno kod notara

Takođe je neophodno imati zeleni karton izdat na ime vlasnika vozila i polisu osiguranja.

Ulazak u Albaniju uz ličnu kartu ili pasoš

Za ulazak u Albaniju crnogorskim državljanima dovoljno je posjedovati važeću ličnu kartu ili pasoš. Ne zahtijeva se viza za državljane Crne Gore. Lična karta ili pasoš se kontrolišu prilikom prelaska granice.

Zaključak: Zeleni karton za Albaniju

Putovanje u Albaniju automobilom crnogorskih registarskih oznaka zahtijeva posjedovanje zelenog kartona. 

Ovo je zbog toga što Albanija nije u Podsistemu zelenih kartona gdje je ukinuta obaveza ovog dokumenta. Kontrole postoje na granici, tako da svako vozilo mora imati zeleni karton kako bi ušlo u Albaniju.