Da li je potreban zeleni karton iz Crne Gore za Makedoniju?

Prilikom putovanja automobilom u inostranstvo, važno je biti upoznat sa pravilima o zelenim kartonima kako bismo izbjegli probleme. U nastavku provjeravamo da li je potreban zeleni karton iz Crne Gore za odlazak u Makedoniju.

SADRŽAJ:

Šta zeleni karton pokriva?

Zeleni karton predstavlja osiguranje od autoodgovornosti u međunarodnom saobraćaju, koje pokriva štete učinjene drugim vozilima.

Sjeverna Makedonija nije u Podsistemu zelenih kartona

Nažalost Sjeverna Makedonija još uvijek nije u podsistemu zelenih kartona svijeta.

Makedonija van Podsistema zelenih kartona

Kako Makedonija nije članica Podsistema, crnogorska vozila i dalje moraju imati zeleni karton da bi ušla u ovu zemlju. Makedonija nije uskladila svoja pravila sa većinom evropskih država.

Povezani tekstovi:

Kontrola zelenih kartona na granici

Na graničnim prelazima između Crne Gore i Makedonije i dalje se vrši kontrola i traži zeleni karton. Bez ovog dokumenta, ulazak u Sjevernu Makedoniju neće biti dozvoljen.

Cijene zelenog kartona na granici sa Makedonijom

Zeleni karton košta 20 EUR, ako ga izvadite kod osiguravajućeg društva. Međutim, ako se nađete na granici sa Makedonijom bez zelenog kartona, ona će vas koštati više. 

Tipičan primjer je putovanje od 3 dana kroz Makedoniju za koje ćete morati da izdvojite 20 EUR za zeleni karton, prilikom kupovine na granici. 

Imajte na umu da će karton važiti samo 3 dana, dok karton koji izvadite u Crnoj Gori košta 20 EUR za godinu dana. 

Ako planirate putovanje u Makedoniju možda će vas zanimati:

Zaključak: Zeleni karton za Makedoniju

Za razliku od većine evropskih zemalja, Makedonija i dalje zahtijeva zeleni karton za vozila iz Crne Gore. Kontroliše se na granici, tako da ga je obavezno imati kako bismo ušli u ovu zemlju.